ΑρχικήΕιδήσειςΤο δίδαγμα από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

Το δίδαγμα από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

Η φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, η μεγαλύτερη των τελευταίων 150 ετών για τη χώρα, έφερε στο προσκήνιο, με ακραίο τρόπο, το θέμα της ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας (ΠΕ). Οι «συζητήσεις» αναζωπυρώθηκαν και η ΠΕ δέχτηκε ένα ακόμα «οικολογικό» χτύπημα, όπως πάντα κάτω από τη ζώνη. Είναι σαν να συζητά κανείς το μέλλον των αεροπορικών συγκοινωνιών, την ημέρα που έπεσαν ταυτοχρόνως χίλια αεροπλάνα! Είναι αξιοθαύμαστη η επιτυχία της «οικολογίας» στην επιβολή των απόψεων της ως αξιωμάτων που δεν αμφισβητούνται.

Μια από αυτές αφορά την ΠΕ και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Κάθε «σκεπτόμενος άνθρωπος» οφείλει να είναι αντίθετος, επειδή οι κίνδυνοι είναι ανεξέλεγκτοι και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα ραδιενεργά κατάλοιπα τεράστια. Το γεγονός ότι η ΠΕ είναι, πρακτικά, ανεξάντλητη και ότι η πιθανότητα ατυχήματος είναι μια στο δισεκατομμύριο και διαρκώς μειώνεται, όσο βελτιώνεται η τεχνολογία, δεν ενδιαφέρει κανένα.

Μια απλή σύγκριση των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κάθε μορφής, με εκείνα της ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, θα έφθανε να καταρριφθεί το «επιχείρημα» της μειωμένης ασφάλειας, αλλά ποιος νοιάζεται; Η σύγχρονη διαγνωστική Ιατρική επιβάλλει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους σε ιλιγγιώδες λουτρό ακτινοβολίας, μέσω κυρίως των αξονικών τομογραφιών (CT) και άλλων παρόμοιων εξετάσεων, μπροστά στις οποίες το Τσέρνομπιλ είναι αμελητέα ποσότητα.

Η ακτινοβολία που δέχεται το σώμα με μια αξονική τομογραφία, είναι 500 φορές μεγαλύτερη της απλής ακτινογραφίας, 100 φορές μεγαλύτερη της μαστογραφίας και ίση με την ραδιενέργεια που δέχτηκαν οι Ιάπωνες από την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, σε απόσταση μόλις 2,4 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης! Κι όμως, πολλοί συζητούν «σοβαρά» την εκκένωση του Τόκιο που απέχει 250 χιλιόμετρα από τα εργοστάσια τα οποία δεν πρόκειται, βεβαίως, να εκραγούν σαν βόμβες, ούτε έχουν καμία σχέση, από τεχνολογική άποψη, με το Τσέρνομπιλ.

Η τρέλα έχει φτάσει στο σημείο να ανησυχούν ορισμένοι για την Ελλάδα! Οι οικολόγοι προωθούν, εμμέσως ή αμέσως, πολλές πηγές ενέργειας όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες. Πέραν της τεράστιας σπατάλης φυσικών πόρων και ενέργειας που απαιτεί η ίδια η κατασκευή, μεταφορά, εγκατάστασή και συντήρησή τους, στη Γαλλία οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι θα χρειάζονταν περίπου ανεμογεννήτριες για να καλύψουν μόλις το 1% των ενεργειακών αναγκών τους!

Και ενώ ένα νέος, μεγάλος πυρηνικός αντιδραστήρας κοστίζει 3 δις ευρώ, οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι για να πάρουν με ανεμογεννήτριες την ίδια ποσότητα ενέργειας που παράγουν ο αντιδραστήρας τους, θα έπρεπε να δαπανήσουν 30 δις ευρώ ή το 2% του ΑΕΠ της Γαλλίας. Και είναι, τελικά, απορίας άξιον γιατί θεωρούμε συλλήβδην και εκ προοιμίου διαφθαρμένο το λόμπι των πυρηνικών, ενώ το λόμπι της πράσινης οικονομίας θεωρείται παιδική χαρά

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166