Το Etsy πιέζει τους πωλητές να παρέχουν δωρεάν έξοδα αποστολής

Το Etsy πιέζει τους πωλητές να παρέχουν δωρεάν έξοδα αποστολής

Το Etsy ανακοίνωσε σήμερα ό,τι θα αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στην πλατφόρμα του σε αντικείμενα και καταστήματα που προσφέρουν δωρεάν έξοδα αποστολής, κάτι που δυσαρέστησε στο έπακρο τους πωλητές.

Από τις 30 Ιουλίου 2019, το Etsy θα τοποθετήσει κατά προτεραιότητα τα αντικείμενα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δηλαδή θα εμφανίζονται πρώτα εκείνα που αποστέλλονται με δωρεάν έξοδα αποστολής ή τουλάχιστον δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 35 δολαρίων.

Μάλιστα η εταιρεία πώλησης χειροποίητων ειδών έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς όλους τους πωλητές για να τους ενημερώσει πως θα έχουν από εδώ και πέρα τα πράγματα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως εάν θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις σας τότε θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες, διαφορετικά η όλη κατάσταση θα είναι εναντίον σας.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το twitter και το facebook, όπου πολλοί πωλητές εξηγούν πως δεν είναι εφικτό να παρέχουν δωρεάν έξοδα αποστολής στα χειροποίητα είδη τους χωρίς να ανεβάσουν το κόστος του προϊόντος, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει κανένα νόημα να πωλούν τα προϊόντα τους, αφού δεν θα βγάζουν κέρδος.

Από την άλλη πλευρά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο Josh Silverman δικαιολόγησε αυτήν την περίεργη απόφαση λέγοντας ό,τι με ετούτη την τακτική θα αυξηθούν οι πωλήσεις στην πλατφόρμα κατά 20%, και κατά δεύτερο λόγο θα δοθούν κίνητρα στους πελάτες να ψωνίζουν ακόμη περισσότερο τα αγαπημένα τους προϊόντα μέσα από το Etsy.

Ωστόσο οφείλω από τη μεριά μου να επισημάνω πως η παρούσα στρατηγική εφαρμόζεται κατά κόρον σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά την υφήλιο, και το κέρδος βγαίνει από την μεγάλη ποσότητα των πωλήσεων, και όχι αποκλειστικά από προϊόντα που πωλούνται σε ακριβή τιμή, δηλαδή μπορεί φαινομενικά να μικραίνει το περιθώριο κέρδους, αλλά αυξάνοντας τον όγκο των πωλήσεων αντισταθμίζεται αυτή η χασούρα.