Το YouTube ενημέρωσε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων με αλλαγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μικρότερο πονοκέφαλο για τους δημιουργούς βίντεο.
Οι κάτοχοι περιεχομένου που το υλικό τους προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – όπως μια δισκογραφική εταιρεία ή ένα κινηματογραφικό στούντιο – θα πρέπει τώρα να αναφέρουν επακριβώς σε ποιο σημείο του βίντεο εμφανίζεται το επίμαχο υλικό, κάτι που δεν συνέβαινε κατά το παρελθόν, και όλα γινόντουσαν με αυτόματο τρόπο.
Αυτό θα επιτρέψει στους δημιουργούς να ελέγξουν εύκολα αν η αξίωση είναι νόμιμη, και κατ’ επέκταση να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια ενδεχόμενη τιμωρία, όπως η απώλεια εσόδων, κατάργηση του βίντεο ή ακόμα και κλείσιμο του καναλιού μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις.
Μέχρι τώρα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έπρεπε να δηλώσουν που εμφανίζεται το προστατευόμενο περιεχόμενο κατά την υποβολή μιας μη αυτόματης αξίωσης.
Αυτή η ιδιομορφία ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο αγκάθι και η πηγή απογοήτευσης για τους youtubers, όπου ουσιαστικά ήταν έρμαια των μεγάλων εταιρειών.
Φυσικά ο λόγος που δημιουργούσαν πρόβλημα αυτές οι αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων, ήταν η έλλειψη λεπτομερειών που δυσκόλευε τον εκάστοτε YouTuber να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς ή έστω να προβεί στην αποκατάσταση των πραγμάτων.
Επιπρόσθετα αυτό σήμαινε ό,τι εάν ένας δημιουργός προσπαθούσε εκ των υστέρων να επεξεργαστεί το βίντεο του και τελικά αφαιρούσε το επίμαχο υλικό, θα έπρεπε να περιμένει να δει αν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων έμεινε ικανοποιημένος και ό,τι το ζήτημα επιλύθηκε, δηλαδή πιάστο αυγό και κούρευτο.
Με την νέα αλλαγή, το όλο σύστημα αντιδικίας θα είναι πολύ πιο σαφές και φαινομενικά θα λειτουργεί πιο ομαλά η επίλυση ζητημάτων μεταξύ των δύο μερών.
Οι δημιουργοί βίντεο πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν επακριβώς σε ποιο σημείο του βίντεο καταπατούν την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου, και κάπως έτσι θα τους επιτραπεί να σβήσουν ή να αφαιρέσουν τον ήχο κατά τη διάρκεια αυτού του τμήματος, και να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο μουσικό κομμάτι που παρέχετε ελεύθερα προς τον χρήστη μέσα από την βιβλιοθήκη ήχων του YouTube.
Οπότε εάν αφαιρέσουν το επίμαχο προστατευόμενο υλικό, θα διακοπεί αυτόματα η οποιαδήποτε αξίωση εναντίον τους. (Όλες αυτές οι επιλογές ήταν διαθέσιμες και κατά το παρελθόν, με τη μόνη διαφορά ό,τι οι δημιουργοί έπρεπε να ψάξουν μόνοι τους τι θα αφαιρέσουν, δηλαδή στα τυφλά).