Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε 318-278 κατά των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα πνευματικά δικαιώματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τελικά ψήφισε κατά της αμφιλεγόμενης σειράς κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι γνωστές ως οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε σθεναρή εντατικοποίηση διαμαρτυριών για καταψήφιση του νομοσχεδίου από πολλούς υπερασπιστές του ελεύθερου διαδικτύου, επίσης και από μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες διαδικτύου, όπως Mozilla, οι οποίοι διαφωνούν με τις προτάσεις της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα.
Όμως την πιο ακραία αντίδραση είχε η Wikipedia η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας τις ιστοσελίδες της σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς για να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μέσα από μια γρήγορη επανεξέταση των νόμων που ήρθαν προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, διαπιστώσαμε πως το κύριο πρόβλημα του θέματος εντοπίστηκε στην οδηγία που έγκειται στο άρθρο 13 και στο άρθρο 11.
Ουσιαστικά το άρθρο 13 θα καταστήσει υπόλογες και νομικά υπεύθυνες τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στην πλατφόρμα τους, δημιουργώντας φόβους ότι θα εμπόδιζε τους ανθρώπους να μοιράζονται περιεχόμενο – όπως τα ξεκαρδιστικά GIF – στα κοινωνικά δίκτυα. Από την άλλη πλευρά , το άρθρο 11 θα μπορούσε ενδεχομένως να ορίζει ότι οι ιστοσελίδες θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν κάποιο χρηματικό ποσό στους εκδότες των ειδησεογραφικών μέσων αν εμφανίζουν αποσπάσματα περιεχομένου που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή συνδέονται με αυτά.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που αν εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο μέλλον θα αλλάξει παντελώς τη μορφή του σημερινού διαδικτύου. Ωστόσο το θετικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε εχθές 318 κάτα και 278 υπερ εναντίον της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων – αν και μόνο στην τρέχουσα μορφή του.
Η σημερινή ιστορία δεν έχει τελειώσει εδώ, δηλαδή η χθεσινή ψηφοφορία σημαίνει ότι η οδηγία θα σταλεί ξανά προς τροποποίηση και όταν θα ολοκληρωθεί, θα κληθούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν και πάλι τον Σεπτέμβριο.
Εντούτοις για να είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί η καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν το χωράει ανθρώπου νους, αφού ο καθένας με λίγα κλικ μπορεί να κλέψει περιεχόμενο από οπουδήποτε επιθυμεί χωρίς να πάρει απολύτως καμία άδεια, έτσι απλά για να κάνει το κέφι του.