Το Facebook μοιράζεται τα δεδομένα του με ερευνητές για να μελετήσουν τις ανισότητες των εισοδημάτων.
Το Facebook προέβη σε μία ασυνήθιστη κίνηση, δηλαδή μοιράζεται τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών με μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του οικονομολόγου Raj Chetty από το πανεπιστήμιο Stanford, οι οποίοι στοχεύουν να μάθουν περισσότερα για την οικονομική ανισότητα που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τα τρία πέμπτα Αμερικανών ενηλίκων χρησιμοποιούν το Facebook, οπότε οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς το 1% του πληθυσμού κατέχει το 40% του πλούτου της χώρας.
Παρόλο που η μελέτη σίγουρα δείχνει να λειτουργεί καλύτερα κατά αυτό τον τρόπο, όμως οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εξακολουθούν να αυξάνονται. Σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη του Chetty, τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε τα στοιχεία να μην εμφανίζουν την ταυτότητα των χρηστών για τον εντοπισμό των ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, τα δεδομένα των χρηστών θα επεξεργάζονται μονάχα από ασφαλή συστήματα, με την προοπτική να μην καταφέρουν ποτέ οι χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες.
Ενώ ο ακριβής στόχος της μελέτης δεν είναι απολύτως σαφής, η Cecilia Muñoz, η οποία ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής στο Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Ομπάμα, πιστεύει ότι τέτοιες μελέτες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Facebook να επιτρέπει στον Chetty και στους ερευνητές του να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα, οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του CEO Mark Zuckerberg για την οικονομική ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Zuckerberg δημοσίευσε μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που υπογραμμίζει τα οφέλη από το Μόνιμο Μέρισμα του Ταμείου που δίδεται στην Πολιτεία της Αλάσκας, ένα είδος βασικού εισοδήματος σε άτομα που πλήττονται από τη φτώχεια.