Το χιούμορ στην εργασία. Πως βοηθάει την παραγωγικότητα

Το χιούμορ στην εργασία. Πως βοηθάει την παραγωγικότητα

Οι μεγάλες εταιρείες στην Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζουν το άγχος και τα προβλήματα επικοινωνίας με ένα πρωτότυπο τρόπο. Στέλνουν τους υπαλλήλους τους σε μαθήματα κωμωδίας!

Μπορεί να ακούγεται γελοίο, όμως οι μεγαλύτερες εταιρείες στη Βρετανία στέλνουν τους υπαλλήλους τους σε συνεδρίες κωμωδίας για να αντιμετωπίσουν το άγχος αποτελεσματικότερα και να βελτιώσουν την επικοινωνία τους. Και αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά σοβαρό, το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας, σε πιλοτικό στάδιο, χρηματοδοτεί τέτοια προγράμματα, αφού η αποτελεσματικόττητα τους φαίνεται να είναι αρκετά υψηλή.

Ο Λόρι Μακμίλαν, σύμβουλος εταιρείας που αξιοποίησε τη δυνατότητα τέτοιων προγραμμάτων δηλώνει: «Η δουλειά μου έχει πολύ άγχος. Τα μαθήματα αυτά με βοήθησαν να το απομακρύνω. Αυτό που έμαθα σήμερα είναι ότι μπορώ να μειώσω την πίεση και να αποκτήσω ξανά κίνητρο, με το να μοιράζομαι τα συναισθήματά μου με τους συναδέλφους μου, μέσω αστείων και μπλάκ χιούμορ».

Το πρόγραμμα

Κατά καιρούς, οι εταιρείες έχουν βάλει τους υπαλλήλους τους να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως να γράψουν ποιήματα και να κατασκευάσουν ξύλινες βάρκες, προκείμενου να μειώσουν το άγχος που νιώθουν και να αυξήσουν τις επιδόσεις τους στη δουλειά. Το πιο πρόσφατο σχέδιο των εταιριών είναι να τους στείλουν σε μαθήματα χιούμορ. Έτσι, οι υπάλληλοι θα μάθουν να λένε αστεία μεταξύ τους, θα δημιουργηθεί μια πιο άνετη και φιλική ατμόσφαιρα και θα συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Η Τζάκυ Κρόουλεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια της “Health@Work”, ανέφερε: «Καλέσαμε την “Comedy Trust” να διεξάγει μια σειρά μαθημάτων χρησιμοποιώντας τους δικούς μας υπαλλήλους σαν πειραματόζωα. Αυτό το κάναμε, γιατί, όταν επισκεπτόμαστε διάφορες εταιρείες σε όλη την πόλη, βλέπουμε ότι οι υπάλληλοι υποφέρουν από έντονο άγχος. Οι εταιρείες αυτές κάνουν, σε γενικές γραμμές, ό, τι καλύτερο μπορούν για να τους στηρίξουν. Πολλοί όμως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα άγχους και πίεσης στον εργασιακό χώρο».

Η Comedy Trust, η οποία, το 2002, ξεκίνησε μια έρευνα για το πώς η κωμωδία μπορεί να επηρεάσει την ευημερία των νέων ανθρώπων, μόλις πρόσφατα συνέδεσε το χιούμορ με τον εργασιακό χώρο. Η νέα σειρά μαθημάτων, Αστεία Επιχείρηση, έχει σαν στόχο να πείσει τις εταιρείες για τα οφέλη που θα έχουν, αν ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να γελάνε ενώ δουλεύουν. Ένθερμοι υποστηρικτές του προγράμματος είναι τα Marks & Spencer, η Halifax, η Royal & Sun Alliance, και η Scottish Power.

Τα οφέλη του γέλιου

Η Στέφανι Ντέιβις, διευθύντρια δημιουργικού της εταιρείας Laughology, τονίζει ότι υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους το γέλιο κάνει τους ανθρώπους όχι μόνο χαρούμενους αλλά και υγιείς: μειώνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που συνδέεται με την ανεβασμένη πίεση του αίματος, ελαττώνει τις ορμόνες του άγχους και απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες εκείνες που δημιουργούν ένα γενικό αίσθημα ευτυχίας.

Η Ντέιβις πιστεύει ακόμα ότι το γέλιο μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας: «Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι, σαν κοινωνία, δεν θεωρούμε πλέον το χιούμορ ανοησία αλλά κοιτάμε την σοβαρή του πλευρά. Όταν βλέπουμε κάποιον να γελάει, πιστεύουμε ότι δεν δουλεύει αποδοτικά και αποτελεσματικά. Το χιούμορ όμως μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο, να μειώσει το άγχος, να ενώσει τους ανθρώπους και να δημιουργήσει άτομα με ομαδικό πνεύμα και κίνητρα».

Τι μπορεί όμως να χαρακτηριστεί «αστείο»;

Όπως λέει η Ντέιβις, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το χιούμορ σωστά. Αστεία που έχουν να κάνουν με το φύλο, τη φυλή, το έθνος, την πολιτική και τη θρησκεία πρέπει να αποφεύγονται γιατί ανήκουν στην κατηγορία του σαρκασμού. Επίσης, δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ αστεία που προσβάλλουν τους άλλους ή τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. Αλλά και οι κακόγουστες φάρσες είναι επικίνδυνες: μπορεί να έχουν απροσδόκητα αποτελέσματα, να εξευτελίσουν κάποιον και να τον φέρουν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Τι αστεία μπορούμε να κάνουμε;

Η Ντέιβις υποστηρίζει ότι, για να είναι ασφαλές το χιούμορ στον εργασιακό χώρο, πρέπει να επικεντρώνεται σε άψυχα αντικείμενα ή να έρχεται σαν απάντηση σε κάποιον που αστειεύτηκε μαζί μας. «Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να βλέπετε τον κόσμο γύρω σας από την κωμική του πλευρά, θα ανακαλύψετε ότι αστείο είναι ακόμα και το παραμικρό που σας συμβαίνει το πρωί πριν φτάσετε στη δουλειά σας. Από τα καθημερινά πράγματα που σχετίζονται με την οικογένειά σας μέχρι τις αθώες διαμάχες στο γραφείο».

Μερικές φορές για να καταλάβετε ένα αστείο, θα πρέπει να το έχετε ζήσει. Για παράδειγμα, στη δουλειά, και εσείς και οι συνάδελφοί σας «τραβάτε» τα ίδια. Άρα, το να αστειευτείτε με όσα σας συμβαίνουν καθημερινά στον εργασιακό χώρο, θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αλληλεγγύης.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Παίξτε κρεμάλα

Αν έχετε βαρεθεί τις συσκέψεις και αισθάνεστε καταπιεσμένοι, δώστε ένα χιουμοριστικό όνομα ή παρατσούκλια για τους συνεργάτες σας και δώστε του να καταλάβει.

Δώστε στις ενοχλητικές καταστάσεις ένα αστείο όνομα

  • Ανταλλαγή κατηγοριών: Όταν βρίσκεστε με μία ομάδα και συζητάτε γιατί χάσατε την προθεσμία ή γιατί αποτύχατε με το project και ποιος είναι υπεύθυνος.
  • Ακαριαίος Θάνατος: Ένα ελάχιστο εκατοστό του δευτερολέπτου, κατά το οποίο αντιλαμβάνεστε ξαφνικά ότι μόλις κάνατε ένα τεράστιο λάθος.

Δημιουργία λίστας με επιχειρήματα

Κάντε μια λίστα από επιχειρήματα για γελοίες απαιτήσεις σας όπως για παράδειγμα, γιατί θα πρέπει να σας αφήνουν να πίνετε μπύρα στη δουλειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας