Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιρλανδίας έπεσε θύμα επίθεσης τύπου ransomware με αρνητική συνέπεια να προκληθούν προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα του, ενώ εικάζεται πως η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στις τεχνικές της κυβερνοεπίθεσης για να επιτύχει ένα τόσο ισχυρό πλήγμα.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λέων Βαραντάρ δήλωσε: «Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού και να αναβληθούν όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και πως αυτή η αναστάτωση μπορεί να διαρκέσει για μέρες. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας θα συνεχιστεί κανονικά».
«Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε, αναφορικά με αυτήν την εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση, αλλά φαίνεται να πρόκειται για μια επίθεση ransomware από μία διεθνή ομάδα κυβερνοεγκληματιών», δήλωσε ο Βαραντάρ. «Δυστυχώς, το πρόβλημα στα πληροφοριακά συστήματα θα μπορούσε να διαρκέσει ενδεχομένως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».
Οι επιθέσεις αυτής της μορφής που διεξάγονται με λογισμικό Ransomware πραγματοποιούνται συνήθως από χάκερ ώστε να παραλύουν τα δίκτυα των θυμάτων, ενώ ταυτόχρονα κλειδώνουν μέσω κρυπτογράφησης όλα τα αρχεία στους υπολογιστές, και για να τα ξεκλειδώσουν απαιτούν λύτρα σε κρυπτονομίσματα.
Ο Βαραντάρ χαρακτήρισε αυτό το συμβάν ως τη χειρότερη κυβερνοεπίθεση που έχει δεχθεί ποτέ Ιρλανδία, γιατί επί της ουσίας αναστάτωσε ένα ολόκληρο έθνος. Και μάλιστα ήρθε σε μία εποχή που το υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι εξαιρετικά απασχολημένο, κυρίως λόγω της κρίσης που έφερε η Πανδημία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αντίστοιχου Ε.Σ.Υ, Ο Paul Reid, δήλωσε σε μία τηλεοπτική εκπομπή στον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό RTE ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της μόλυνσης των δικτύων και των υπολογιστών. Επιπλέον επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το μέγεθος της κατάστασης, και ποιοι βρίσκονται από πίσω. Ωστόσο σύντομα θα βρούμε την άκρη.
Σε αυτό το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να σημειωθεί πως οι κυβερνοεπιθεσεις σε νοσοκομεία δεν είναι κάτι καινούριο, αφού κατά το παρελθόν συνέβησαν πολλά παρόμοια περιστατικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα, δύο νοσοκομεία στη Γαλλία επλήγησαν από επιθέσεις ransomware τον Φεβρουάριο και είχε ως αντίκτυπο να τεθούν εκτός λειτουργίας τα τηλεφωνικά τους συστήματα, αναγκάζοντάς να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, πλην εκείνων που θεωρούνταν επείγουσες.
Επίπρόσθετα, τον Σεπτέμβριο του 2020, μια φαινομενικά αδύναμη επίθεση ransomware σε γερμανικό νοσοκομείο προκάλεσε αστοχία στα πληροφοριακά συστήματα και οδήγησε στον έμμεσο θάνατο μιας γυναίκας. Τον ίδιο μήνα μια επίθεση ransomware παρέλυσε μια αλυσίδα περισσότερων από 250 νοσοκομείων και κλινικών στις ΗΠΑ.
Το 2017, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας επλήγη από μία σφοδρότατη επίθεση στον κυβερνοχώρο, αναγκάζοντας τα επηρεαζόμενα νοσοκομεία να κλείσουν τους θαλάμους και να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα που δεν υπήρχε πρόβλημα.