Το Nexus 4 είναι το καλύτερο Nexus που έχει κυκλοφορήσει ποτέ και μια συσκευή που σίγουρα θα θέλεις να αποκτήσεις
Εδώ και αρκετά χρόνια η Google χρησιμοποιούσε τη σειρά smartphone Nexus για να δίνει στο αγοραστικό κοινό τη δυνατότητα να έχει μια συσκευή με το λειτουργικό Android όπως το σχεδιάζει η εταιρεία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει αρκετές συσκευές από εταιρείες όπως η HTC αρχικά και η Samsung στη συνέχεια. Το νεότερο μέλος της οικογένειας Nexus που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το Nexus 4, κατασκευάζεται από την LG και αποτελεί μια συσκευή η οποία βασίζεται σε ένα άλλο τηλέφωνο της Κορεάτικης εταιρείας, του Optimus G. Τα πρώτα Nexus 4 έκαναν την εμφάνισή τους στο περασμένο Νοέμβρη με την αγορά της Αμερικής να τα υποδέχεται πρώτη και τις συσκευές να εξαντλούνται άμεσα, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους των 350 δολαρίων για την έκδοση των 16 GB.
Η Ελληνική αγορά άργησε να ανοίξει τις πόρτες της για το Nexus 4, όμως η συσκευή της LG με το λογότυπο της Google έκανε την εμφάνισή της το περασμένο Φεβρουάριο, σε μια τιμή που μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με αυτή που διαθέτει η Google μέσα από το Play Store, όμως εξακολουθεί να είναι αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τα ακριβότερο high end smartphones που θέλουν πάνω από €600 για να τα αποκτήσει κάποιος. Όπως γράψαμε και παραπάνω,
το Nexus 4 βασίζεται στο Optimus G, με τις δυο συσκευές να μοιράζονται αρκετά βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα κύρια πλεονεκτήματα του Nexus 4 είναι σίγουρα η True-HD IPS οθόνη των 4,7’’, που μπορεί να μην είναι Full HD αλλά προσφέρει υψηλή ευκρίνεια και καλή φωτεινότητα, ο γρήγορος τετραπύρηνος επεξεργαστής και φυσικά το ίδιο το λειτουργικό που είναι πάντα η νεότερη έκδοση που προσφέρει η Google και στη προκειμένη η 4.2.2.
Εξωτερική εμφάνιση
Η σχεδίαση χωρίς γωνίες και με αρκετές καμπύλες είναι τέτοια που το χέρι αγκαλιάζει εύκολα και ξεκούραστα τη συσκευή. Το Nexus 4 είναι μια ποιοτική συσκευή, με την LG να χρησιμοποιεί πλαστικό σε λίγα μέρη και γυαλί στα περισσότερα. Τόσο η πρόσοψη όσο και η πλάτη καλύπτονται από Gorilla Glass 2, το οποίο από τη μια προσφέρει προστασία και από την άλλη μια αίσθηση υψηλής ποιότητας. Δεν υπάρχουν αφαιρούμενα μέρη και έτσι δε μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει –εύκολα τουλάχιστον- τη μπαταρία, ούτε υπάρχει τρόπος επέκτασης των 16Gb αποθηκευτικού χώρου.
Τρία σημεία πρόσβασης υπάρχουν όλα και όλα, στα αριστερά η θύρα για τις κάρτες micro SIM, στο πάνω μέρος η έξοδος ακουστικών και στο κάτω μέρος η θύρα micro USB, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για τη φόρτιση όσο και για τη σύνδεση με κάποια τηλεόραση. Μόνο που έχει επιλεγεί το πρότυπο SlimPort 2.0 και όχι το MHL.
Όπως είπαμε, τόσο η πρόσοψη όσο και η πλάτη καλύπτονται από γυαλί. Το πίσω μέρος έχει μόνο ένα μικρό άνοιγμα που αφορά στο αρκετά αδύναμο ηχείο της συσκευής, ενώ όλη η επιφάνεια κάτω από το γυαλί καλύπτεται από εκατοντάδες κουκίδες που θυμίζουν pixel και φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με το πώς πέφτει ο φωτισμός πάνω τους. Η πρόσοψη είναι γυάλινη από άκρη σε άκρη και πίσω από το γυαλί υπάρχει τόσο η οθόνη, όσο και η μπροστινή κάμερα και τα τρία βασικά πλήκτρα ελέγχου του λειτουργικού. Η οθόνη είναι πραγματικά πολύ καλή.
Βασίζεται στη τεχνολογία True HD IPS της LG και λειτουργεί σε ανάλυση 1280×768. Μπορεί να μην είναι Full HD όπως τα νεότερα superphone από τη Sony, τη Samsung και την HTC, όμως με πυκνότητα που ξεπερνάει τα 300ppi δε πρόκειται κανείς να παρατηρήσει pixel. Η φωτεινότητα πάλι είναι αρκετά υψηλή, δυστυχώς όμως κάτω από το πολύ δυνατό φως του ήλιου η οθόνη «εξαφανίζεται», λόγω της πολύ ανακλαστικής της επιφάνειας και έτσι δύσκολα διακρίνει κανείς τη δείχνει. Από πλευράς χρωμάτων πάλι, αυτά είναι κάπως χλωμά και όχι όσο ζωντανά θα θέλαμε.