ΑρχικήΕιδήσειςΤο κάπνισμα προσβάλει την καρδιά και απαιτείται η εξάλειψη του

Το κάπνισμα προσβάλει την καρδιά και απαιτείται η εξάλειψη του

Τουλάχιστον 3.000 λιγότερους ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα νοσήλευαν, ετησίως, τα ελληνικά…νοσοκομεία, εάν απαγορευόταν πραγματικά το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, και όχι εικονικά όπως ισχύει μέχρι σήμερα επί της ουσίας, παρόλο που γίνονται φιλότιμες προσπάθειες να καταπολεμηθεί ετούτο το aπαράδεκτο φαινόμενο, πρωτίστως για το καλό της κοινωνίας, για να έχουμε λιγότερους αρρώστους ανθρώπους που συνεπάγεται με χαμηλότερα έξοδα στην υγειονομική περίθαλψη και ανακούφιση των κρατικών ταμείων.

Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι καθηγητές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι οποίοι ανέφεραν ότι βασική προτεραιότητα του οργανισμού παραμένει η απαγόρευση του καπνίσματος κατ’ αρχάς σε όλους τους δημόσιους χώρους, όμωςς, όπως προαναφέρθηκε αληθινά, και όχι σαν την κοροϊδία που είθισται να συμβαίνει έως σήμερα.

Οι επιστήμονες τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι το κάπνισμα, το οποίο δυστυχώς δεν δείχνει να μειώνεται στη χώρα μας, όπου το 60% των ανδρών και το 40% των γυναικών καπνίζουν, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών νόσων στον πληθυσμό και συμπληρώνεται από το άγχος και το στρες.

Δεν είναι τυχαίο, είπαν οι ειδικοί, ότι δημιουργείται το αδιαχώρητο στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου Κορίνθου, κάθε Σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο από το καζίνο του Λουτρακίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι δυστυχώς το 60% όσων παθαίνουν έμφραγμα στη χώρα μας πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, γιατί δεν αξιολογείται άμεσα η κατάσταση της υγείας τους, αλλά και γιατί πολλές φορές οι υπηρεσίες υγείας καθυστερούν όσον αφορά τη μεταφορά των ασθενών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, παρουσιάζοντας τους στόχους της για το 2020, είπε ότι θα επιδιώξει να πείσει τους πάντες για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος, ακόμα και του παθητικού, και θα καταβάλει αγώνα ώστε το κάπνισμα να απαγορευθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συνέβη με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, η Εταιρεία προσανατολίζεται να πιέσει την Πολιτεία στο να δημιουργηθούν περισσότερες κινητές μονάδες με μοτοσικλετιστές, που θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα σε ένα καρδιακό επεισόδιο και να βοηθούν τον ασθενή ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί, εκεί όπου συμβαίνει το έμφραγμα.

Τέλος, εξήγησαν ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει για την τοποθέτηση σε δημόσια κτίρια και χώρους, απινιδωτών που επαναφέρουν στη ζωή κάποιον μετά από ανακοπή καρδιάς, πρέπει να τοποθετηθούν ακόμα περισσότεροι απινιδωτές, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς όταν κινούνται σε πολυσύχναστους χώρους.

Οι έγκυες δεν κόβουν το τσιγάρο

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που καπνίζουν δεν κατορθώνουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν υποβάλλονται σε ειδική συμβουλευτική θεραπεία, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη “Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση”.

Στη μελέτη συμμετείχαν 762 έγκυοι, οι οποίες ήταν συστηματικές καπνίστριες πριν τη σύλληψη. Όλες ενημερώθηκαν αναλυτικά για τους κινδύνους που απειλούν το έμβρυο εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά οι μισές υποβλήθηκαν και σε ειδική συμβουλευτική θεραπεία. Επιπλέον, οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από ορισμένες εγκύους οι οποίες έλεγαν πως ελαττώνουν το τσιγάρο ή το κόβουν τελείως, για να μετρήσουν τα επίπεδα της κοτινίνης (είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης) και να ελέγξουν έτσι τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Όπως διαπίστωσαν, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις καπνιστικές συνήθειες μεταξύ των γυναικών που απλώς ενημερώθηκαν και εκείνων που υποβλήθηκαν σε συμβουλευτική. Από τις πρώτες, το 4,6% έκοψαν το κάπνισμα – ένα ποσοστό που αυξήθηκε ελάχιστα (4,8%) σε όσες έκαναν συμβουλευτική. Επιπλέον, 15 γυναίκες που έκαναν συμβουλευτική κατόρθωσαν να μειώσουν τα τσιγάρα που κάπνιζαν, έναντι 26 γυναίκες που απλώς ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία του εμβρύου.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως οι εθισμένες γυναίκες είναι απίθανο να απαλλαγούν από το τσιγάρο μόνο με θεραπείες συμπεριφοράς. Παράδεχονται, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να τους συστήσει κανείς άλλα, πολύ πιο αποτελεσματικά βοηθήματα, όπως τα υποκατάστατα νικοτίνης.

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει σχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες αποβολής, πρόωρου τοκετού και απόκτησης μωρών με μικρό σωματικό βάρος (λιποβαρή μωρά). Επιπλέον, τα νεογέννητα γυναικών που κάπνιζαν στη διάρκεια της κυήσεως ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα ή περισσότερο, εμφανίζουν τέσσερις φορές πιο επιβαρυμένη νοητική λειτουργία σε σχέση με τα παιδιά των μη καπνιστριών.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως μία στις τρεις εγκύους είναι καπνίστρια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166