ΑρχικήΕπιστήμηΤο μελάνι στα αρχαία Αιγυπτιακά χειρόγραφα σε πάπυρο περιείχε χαλκό

Το μελάνι στα αρχαία Αιγυπτιακά χειρόγραφα σε πάπυρο περιείχε χαλκό

Το μελάνι στα αρχαία Αιγυπτιακά χειρόγραφα σε πάπυρο περιείχε χαλκό.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε η πεποίθηση ότι η μελάνη που χρησιμοποιούνταν για τη γραφή, ήταν κυρίως με βάση τον άνθρακα, τουλάχιστον μέχρι τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. Αλλά σε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι αναλύσεις τεμαχίων παπύρου ηλικίας 2.000 ετών με μικροσκοπία ακτίνων Χ δείχνουν ότι η μαύρη μελάνη που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι γραφείς περιελάμβανε επίσης χαλκό – ένα στοιχείο που δεν είχε εντοπιστεί ποτέ πριν στο αρχαίο μελάνι.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές (10 Νοεμβρίου 2017) στο Scientific Reports, μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον μελάνια άνθρακα που περιείχαν χαλκό, το οποίο δεν έχει ταυτιστεί μέχρι τώρα με κανένα αρχαίο μελάνη. Αν και τα θρυμματισμένα κομμάτια του παπύρου που αναλύθηκαν προερχόντουσαν από μία περίοδο 300 ετών και από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν διέφεραν μεταξύ τους σημαντικά:

Τα θραύσματα παπύρου διερευνήθηκαν με προηγμένο εξοπλισμό μικροσκοπίας ακτίνων Χ με σύγχρονο σύστημα ακτινοβολίας από το European Synchrotron Radiation Facility της Γκρενόμπλ ως μέρος του διεπιστημονικού έργου CoNext project και τα σωματίδια που βρέθηκαν στα μελάνια δείχνουν ότι ήταν υποπροϊόντα της εξόρυξης χαλκού από θειούχα ορυκτά.

“Η σύνθεση των μελανών άνθρακα που περιέχουν χαλκό δεν έδειξε σημαντικές διαφορές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με χρονικές περιόδους ή γεωγραφικές θέσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνολογία για την παραγωγή μελανιού σε ολόκληρη την Αιγυπτιακή ακμάζουσα περίοδο, περίπου από το 200 π.Χ. έως το 100 μ.Χ.” ανέφερε ο Αιγυπολόγος και πρώτος συγγραφέας της μελέτης Thomas Christiansen από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166