ΑρχικήΛογισμικάΤο μέλλον της επαυξημένης πραγματικότητας δεν είναι τα γυαλιά, αλλά το αυτοκίνητο

Το μέλλον της επαυξημένης πραγματικότητας δεν είναι τα γυαλιά, αλλά το αυτοκίνητο

Το μέλλον της επαυξημένης πραγματικότητας δεν είναι τα γυαλιά, αλλά το αυτοκίνητο.

Τα επόμενα επτά χρόνια, η αληθινή επαυξημένη πραγματικότητα δεν θα γίνει γενικά οπουδήποτε, αλλά κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία που το θέλει σαν κολασμένη – και ο λόγος είναι γιατί η επαυξημένη πραγματικότητα δείχνει τα εικονικά αντικείμενα να ενσωματώνονται στο πραγματικό περιβάλλον και είναι ορατά σε διάφορα βάθη, όχι μόνο στην επιφάνεια μιας οθόνης.

Παρά την εκρηκτική ανάπτυξη , το λογισμικό AR και το περιεχόμενο δημιουργούνται πλέον κυρίως για συσκευές μικρής οθόνης, όπως τα smartphones και τα tablet. Το True AR παραμένει προς το παρόν ένα περιζήτητο εργαλείο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, όμως όπως φαίνεται τα αυτοκίνητα θα το εντάξουν στις υπηρεσίες τους σύντομα.

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο λογισμικό.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το AR θα κατακτήσει μαζικά την αγορά, ο κλάδος χρειάζεται ένα πλούσιο app για το οικοσύστημα ικανό να χειριστεί λεπτεπίλεπτες εργασίες.

Αυτό το λογισμικό δεν είναι έτοιμο ή τουλάχιστον πλήρως ολοκληρωμένο. Οι προγραμματιστές βασίζονται στην οθόνη των smartphones ως κύριο μέσο για την χρήση του AR.

Το Wearables δεν φαντάζει ως η ιδανικότερη επιλογή, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να πιάσετε υψηλή απόδοση, την ευκολία και την καλή ποιότητα σε ευρυγώνια εικόνα σε έναν τόσο μικρό τύπο. Οι πλατφόρμες όπως το iOS-centered ARKit της Apple δείχνουν ότι υπάρχει έλλειψη προηγμένου hardware για την επαυξημένη πραγματικότητα.

Εάν τα smartphones, τα tablet και γενικά οι φορητές συσκευές δεν είναι έτοιμα για το AR, θα εμφανιστούν μη φορητά gadgets. Όμως το ερώτημα είναι ποιο gadget έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ενσωματώσει βαθιά τα εικονικά αντικείμενα στο περιβάλλον; Η απάντηση είναι αυτοκινητοβιομηχανία: Τα αυτοκίνητα έχουν ήδη αρκετή διαφανή επιφάνεια για να γίνουν μια πλατφόρμα hardware για το AR στο παρμπρίζ και η άνοδος των μηχανοκίνητων οχημάτων θα δημιουργήσει τεράστια ζήτηση.

Νέο παράδειγμα μεταφοράς.

Αργά ή γρήγορα, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία θα κυριαρχείται από εταιρείες MaaS (mobility-as-a-service) . Οι Uber, Lyft, Didi και άλλοι κερδίζουν ήδη χρήματα για τη μεταφορά επιβατών παρά για τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Με λύσεις χωρίς οδηγό στο δρόμο, προβλέπουμε ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να χάνουν έδαφος, καθώς δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το εμπόρευμα.

Το μερίδιο των ηλεκτρονικών οχημάτων στην αξία ενός αυτοκινήτου αυξάνεται γρήγορα. Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η AR θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την αύξηση αυτού του μεριδίου.

Πώς η επαυξημένη πραγματικότητα θα ωφελήσει τα αυτοκίνητα;

Χιλιάδες προγραμματιστές έχουν ήδη δεσμευτεί να προσφέρουν πλούσιες και συναρπαστικές εμπειρίες AR μέσω του Apple App Store και του Google Play. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν ανταποκρίνονται με ορθότητα σε πραγματικές καταστάσεις, και χρησιμεύουν απλά ως ψυχαγωγία.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, η AR μπορεί να ανοίξει απεριόριστες ευκαιρίες για περιεχόμενο βάσει τοποθεσίας που εξυπηρετεί συγκεκριμένους επαγγελματικούς σκοπούς, όπως:

⦁ Νέες λειτουργίες πλοήγησης και γεωγραφικού εντοπισμού που προσαρμόζουν την εμπειρία στις περιβαλλοντικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.

⦁ Νέοι τύποι σχετικών και χρονοβόρων διαφημίσεων.

⦁ Απλοποίηση των διαδικασιών μεταφοράς και ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο.

⦁ Νέοι τύποι κοινωνικών δικτύων – η λειτουργικότητα ερευνάται ήδη από την Waze.

Στην WayRay, εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσοντας την πλοήγηση AR και προβάλλοντας προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Το ερώτημα είναι εάν οι επιπτώσεις της AR στην αυτοκινητοβιομηχανία υπερβαίνουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Προχωρώντας προς το μέλλον του οδηγού.

Με τον σημερινό ρυθμό, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιδιώκουν να αυξήσουν το επίπεδο ικανοτήτων αυτο-οδήγησης κατά ένα σημείο κάθε δύο χρόνια. Η Audi εισήγαγε πρόσφατα το A8 – ένα μοντέλο με δυνατότητες οδήγησης επιπέδου 3. Σστο επίπεδο 3, οι οδηγοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι … αλλά είναι σε θέση να μετατοπίσουν τελείως τις κρίσιμες για την ασφάλεια λειτουργίες στο όχημα, υπό ορισμένες συνθήκες κυκλοφορίας ή περιβάλλοντος.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν δεσμευτεί να φτάσουν σε αυτό το ορόσημο μέχρι το 2018. Με πλήρη αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που αναμένεται να είναι διαθέσιμα στους τακτικούς καταναλωτές μέχρι το 2025, η AR θα διαδραματίσει σημαντικό κοινωνικό ρόλο βοηθώντας τους χρήστες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ένας επιβάτης θα πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο αυτοκίνητο: γιατί επιλέγει τη συγκεκριμένη λωρίδα, ποια αυτοκίνητα βρίσκονται γύρω, πόσο απασχολημένος είναι ένας ή άλλος δρόμος, πώς υπολογίζεται η διαδρομή. Ας μην ξεχνάμε για την απλή περιέργεια – οι περισσότεροι επιβάτες θα είναι πρόθυμοι να δουν πώς ακριβώς ένα ρομπότ κάνει τη δουλειά καλύτερα από έναν άνθρωπο.

Η βελτιωμένη πραγματικότητα είναι ένας φυσικός τρόπος για να απεικονίσετε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο αυτοκίνητο, ώστε ο επιβάτης να αισθάνεται ασφαλέστερος και πιο άνετος. Η αυτοκινητοβιομηχανία AR θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα γυαλί συνδυαστή με μια ολογραφική ταινία επάνω της, η οποία λειτουργεί ως φακός και αντανακλά μόνο ορισμένα μήκη κύματος. Οι άνθρωποι θα κοιτάζουν μέσα από το γυαλί συνδυασμού μπροστά από το παρμπρίζ και θα βλέπουν το προβαλλόμενο βίντεο ή τη διαδραστική διασύνδεση.

Φυσικά, θα προκύψουν μερικές προκλήσεις – για παράδειγμα, θα πρέπει να αλλάξουμε μια από τις συνήθειες των βασικών οδηγών, όπως το κοίταγμα στους καθρέφτες. Οι προγραμματιστές πρέπει ακόμα να αποδείξουν ότι η AR παρέχει καλύτερη και ακριβέστερη εμπειρία.

Το μέλλον της της επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται, θα δούμε μια ποικιλία εφαρμογών και υλοποιήσεων για την επαυξημένη πραγματικότητα στον κλάδο. Ταυτόχρονα, η AR έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει μπροστά από την αγορά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των συσκευών aftermarket με ενημερώσεις over-the-air.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι η αγορά θα χρειαστεί σύντομα μια παγκόσμια πλατφόρμα για κάθε περιεχόμενο AR που σχετίζεται με το αυτοκίνητο. Τελικά, νομίζω, θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο για το περιεχόμενο της AR στις μεταφορές. Αυτό απαιτεί την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος υπό την ηγεσία του AR για τους κατασκευαστές, τους προγραμματιστές λογισμικού, τους δημιουργούς περιεχομένου και – ίσως το σημαντικότερο – για τους οδηγούς και τους επιβάτες.

Για να συνοψίσουμε, η αυτοκινητοβιομηχανία δίνει στην AR τις περισσότερες ευκαιρίες σχετικά με το hardware-wise. Από την άλλη πλευρά, η AR έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την αγορά στην ομαλή μετάβαση προς την κατεύθυνση της μεταφοράς χωρίς οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη πραγματικότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι μια τάση που θα αυξηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για την AR σε άλλες βιομηχανίες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166