ΑρχικήΕιδήσειςΤο μέλλον του Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας με την τεχνητή νοημοσύνη

Το μέλλον του Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας με την τεχνητή νοημοσύνη

Στο παρόν άρθρο γίνεται ανάλυση για το μέλλον του Logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ, επιπρόσθετα παρέχονται αρκετές πληροφορίες για τη χρήση του σε συνδυασμό και με άλλους τομείς.

Οι οργανισμοί δεν πρέπει να βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ρομποτικά αυτόματα συστήματα, αλλά πρέπει να εξετάζουν σοβαρότερα το ενδεχόμενο αν θα στηρίξουν καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους εργαζόμενους στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν είναι τόσο απλό.

Για δεκαετίες, οι προβλέψεις για το μέλλον της μεταποίησης και της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επικεντρωθεί στην αυτοματοποίηση. Η τρέχουσα τάση μας ωθεί στο συμπέρασμα να θεωρήσουμε τα ρομπότ ως τον νέο εργαζόμενο, μια απειλή για την ανθρώπινη εργασία που πιθανόν να γιγαντωθεί στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Σύμφωνα με την McKinsey, περίπου το 45% των καθηκόντων όπου πληρώνονται οι εργαζόμενοι για να εκτελέσουν διάφορες διεργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Όλες αυτές οι προβλέψεις φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι οι δυνατότητες των ρομπότ εξακολουθούν να είναι μάλλον περιορισμένες σε πολλές πτυχές διαφόρων τομέων. Σκεφτείτε για παράδειγμα τις αποθήκες, με τις ατελείωτες σειρές με ράφια που αποθηκεύονται αντικείμενα στα οποία τοποθετούνται εκεί διαφορετικά σχήματα και μεγέθη προϊόντων. Όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό ταυτόσημων ή τυποποιημένων συσκευασιών, τα ρομπότ εκτελούν αρκετά καλά τα καθήκοντά τους. Αλλά όταν πρόκειται για πακέτα που ποικίλλουν στο σχήμα, το μέγεθος και το βάρος, τα ρομπότ σήμερα δεν έχουν την ευελιξία να επιλέξουν και να τοποθετήσουν όλα αυτά τα στοιχεία όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Η σημερινή τεχνολογία αναγνώρισης διαπιστώθηκε επίσης ότι στερείται της ακρίβειας των ανθρώπινων εργαζομένων, με υψηλότερα ποσοστά σφάλματος.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να επικεντρωθούν στα ρομπότ, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση πώς να υποστηρίξουν το ανθρώπινο δυναμικό στη διαχείριση των καθηκόντων τους πιο παραγωγικά και πιο αποτελεσματικά. Μια τεχνολογία που στοχεύει ακριβώς σε αυτόν τον τομέα είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) – μια σχετικά νέα καινοτομία που χρησιμοποιεί ροές δεδομένων και τις προβάλλει σε ζωντανές εικόνες. Προς το παρόν, η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σε φορητούς υπολογιστές, smartphones και οθόνες (HMD). Αυτό περιλαμβάνει ψηφιακά γυαλιά ή παρόμοιες συσκευές που περιλαμβάνουν ημιδιαφανή οθόνη και τεχνολογίες συλλογής εικόνων όπως κάμερα ή απεικόνιση.

Μελλοντική προοπτική με την τεχνητή νοημοσύνη στο Logistics και την εφοδιαστική αλυσίδα

Σύμφωνα με έρευνα του Bitkom , το υλικολογισμικό με αυξημένη, μικτή και εικονική πραγματικότητα θα δημιουργήσει έσοδα για τις επιχειρήσεις ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Για τις σχετικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής, των ενημερώσεων και των νέων εκδόσεων, ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβεί τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν ακόμη καταστεί απόλυτα ικανές, ούτε σε περιβάλλον καταναλωτών ούτε σε περιβάλλοντα βιομηχανίας. Ωστόσο, η έγκαιρη υιοθέτηση των δυνατοτήτων AR σε υπολογιστές κινητής τηλεφωνίας της επιχείρησης έχει αποδειχθεί πολύ υποσχόμενη.

Επιστρέφοντας στο περιβάλλον της αποθήκης, σκεφτείτε αυτό το τυπικό σενάριο: ο επιλογέας πρέπει να περιστρέφεται μέσα από ένα λαβύρινθο από ράφια όπου τα αντικείμενα ταξινομούνται με αλγόριθμους και, όταν βρουν αυτό που ψάχνουν, ελέγξτε τα άρθρα που βρίσκονται σε χαρτί. Η εύρεση της συντομότερης διαδρομής είναι μια πολύ δύσκολη και αργή διαδικασία στην αρχή, με επανειλημμένες ματιές στους κινητούς υπολογιστές για να ελέγξετε τη θέση των προϊόντων. Φανταστείτε πόσο πιο εύκολο θα ήταν αν οι συλλέκτες διαθέτουν οπτικό σύστημα πλοήγησης ακριβώς μπροστά στα μάτια τους, HMD που τα καθοδηγούν από το ένα σταθμό στο επόμενο, δείχνοντάς τους τι πρέπει να κάνουν και πού να πάνε.

Οι έμπειροι συλλέκτες εκτελούν τις εργασίες τους γρηγορότερα εάν λαμβάνουν κείμενο αντί για οπτικές πληροφορίες για τα HMD τους, καθώς η δεύτερη μορφή θεωρήθηκε ως απόσπαση της προσοχής. Η δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ κειμένου και εικόνων προσφέρει στους εργάτες της αποθήκης την ευελιξία να επιλέξουν όποια επιλογή αισθάνονται πιο άνετα.

Δεδομένου ότι οι HMD απελευθερώνουν τα χέρια των εργαζομένων, αυξάνουν σημαντικά την ταχύτητα συλλογής και, ως εκ τούτου, την παραγωγικότητα. Επιπλέον, οι νέοι εργαζόμενοι χρειάζονται λιγότερη κατάρτιση για φορητές συσκευές με οπτικά συστήματα, επειδή οι δυνατότητες AR λειτουργούν ως εικονικός οδηγός. Κάθε βήμα μπορεί να εμφανιστεί ή να συνδυαστεί με δυνατότητα ήχου μέσω ακουστικών μικροφώνου.

Πως μπορούν τα AR να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις;

Το εύρος των εφαρμογών AR που είναι θεωρητικά δυνατό σε όλους τους κλάδους είναι σημαντικό, όπως τα ακόλουθα παραδείγματα που θα δείτε παρακάτω:

1. Logistics: Τα συστήματα HMD, σε συνδυασμό με ένα σύστημα αισθητήρων και κάμερας, επιτρέπουν στις εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας να βελτιστοποιούν τη φόρτωση των ρυμουλκούμενων, δείχνοντας στους εργαζόμενους πού να τοποθετήσουν καλύτερα ένα πακέτο για να φορτώσουν αποτελεσματικότερα το τρέιλερ και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

2. Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Πελατών / Υπηρεσία Πεδίου: Για μηχανικούς σέρβις στην υπηρεσία πεδίου, στην κατασκευή ή σε γκαράζ, τα HMDs μπορούν να εμφανίζουν ακριβή σχέδια και περιγραφές των μηχανών στα οποία εργάζονται. Αυτό μειώνει τους χρόνους κατάρτισης για τους νέους υπαλλήλους και τα ποσοστά σφάλματος αυξάνοντας παράλληλα τον ρυθμό εργασίας. Επίσης, όταν ένας μηχανικός εξυπηρέτησης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με ένα μηχάνημα, η τροφή φωτογραφικών μηχανών HMD μπορεί να μεταδοθεί σε έναν έμπειρο ανώτερο μηχανικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει την οπτική είσοδο για να συμβουλεύει τον συνάδελφό του εξ αποστάσεως ή να παρέχει ψηφιακά σεμινάρια.

3. Γεγονότα: Το προσωπικό ασφαλείας σε φεστιβάλ ή σε άλλα μεγάλα γεγονότα μπορεί να χρησιμοποιήσει HMDs για την παρακολούθηση των ροών επισκεπτών και τον εντοπισμό κρίσιμων καυτών σημείων. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εντοπισμού θέσης και τροφοδοτώντας το στο σύστημα υποστήριξης, κάθε μέλος του πληρώματος ασφαλείας μπορεί να δει πού βρίσκονται οι συνάδελφοί του και να αντιδρά γρήγορα σε πιθανές απειλές. Αυτό βοηθά τις εταιρείες ασφάλειας να μεταφέρουν το προσωπικό σε εκείνο που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή.

4. Υγειονομική περίθαλψη: στην υγειονομική περίθαλψη, τα HMD μπορούν να βοηθήσουν χειρουργούς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου που απαιτούν ακριβή εκτέλεση σε μικρή κλίμακα. Ένας χειρούργος μπορεί να παρακολουθήσει τα ζωτικά δεδομένα ενός ασθενούς σε μια οθόνη και να δει τις ζωντανές εικόνες μιας εντερικής κάμερας χωρίς στροφή της κεφαλής για να κοιτάξει μια οθόνη. Το 2014, οι χειρουργοί στο υγειονομικό νοσοκομείο Indiana University χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά γυαλιά δεδομένων κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης ενός όγκου στην κοιλιακή κοιλότητα. Χάρη στη συσκευή που καθοδηγούσε την ομιλία, είχαν ελεύθερα τα χέρια τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους και είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κρίσιμα δεδομένα ασθενών, όπως σε μαγνητικές τομογραφίες και εικόνες ακτίνων Χ χωρίς να χρειάζεται να αφαιρούν τα μάτια τους από τον ασθενή.

Wearables: Έξυπνες φορητές συσκευές που φοριούνται

Παρά όλες τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, πολλά έργα AR είναι ακόμα σε εξέλιξη. Το AR είναι μια τεχνολογία στην παιδική του ηλικία, έτσι φυσικά αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων. Για να είναι πρακτικά και εύχρηστα, τα ψηφιακά γυαλιά και άλλα HMDs χρειάζονται εργονομικό σχεδιασμό και υψηλό επίπεδο άνεσης ούτως ώστε καταστεί λειτουργικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μια ελαφριά, αλλά ισχυρή μπαταρία που διαρκεί αρκετές ώρες, ξεπερνώντας τις ανάγκες μιας πλήρους βάρδιας. Επιπλέον, όταν οι συσκευές μοιράζονται μεταξύ συναδέλφων, η υγιεινή είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε ένα περιβάλλον υγείας, έτσι ώστε τα HMDs πρέπει να κατασκευάζονται με υγιεινό υλικό, ώστε να καθαρίζονται ευκολότερα. Τέλος, τα HMD θα πρέπει να επιτρέπουν την ομαλή ενσωμάτωση με τα συστήματα back-end των επιχειρήσεων.

Μόλις οι τεχνολογίες AR ξεπεράσουν όλες αυτές τις προκλήσεις, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πώς οι εφαρμογές AR μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, να βελτιώσουν την ασφάλεια, να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση επένδυσης και να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών σε πολλές επιχειρηματικές περιπτώσεις – όχι μόνο στην αποθήκη.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τις παλιές κακές αντιλήψεις και να μην φοβόμαστε το μέλλον

Όπως συμβαίνει με την τεχνολογία AR, τα ρομπότ γίνονται όλο και περισσότερο ένα ουσιαστικό συστατικό των παραγωγικών λειτουργιών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Εντούτοις, αυτά τα ρομπότ δεν αποτελούν εναλλακτική λύση για ένα ανθρώπινο εργατικό δυναμικό ικανό για την AR. Στο άμεσο μέλλον, τα ρομπότ θα διαδραματίσουν έναν πολύ πιο συνεργατικό, υποστηρικτικό ρόλο στους ανθρώπινους ομολόγους τους.

Στην αποθήκη, τα ρομπότ χρησιμεύουν ήδη ως αυτοματοποιημένη βοήθεια περισυλλογής που κινείται αυτόνομα μαζί με τον επιλογέα μέχρι να φορτιστεί πλήρως. Στη συνέχεια, προχωρούν για να αποστείλουν το φορτίο τους ενώ ο επιλογέας μπορεί να συνεχίσει με έναν άλλο βοηθό ρομπότ. Τα ρομπότ είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά όταν πρόκειται για την καταμέτρηση των αποθεμάτων: είναι γρήγορα, το ποσοστό σφάλματος τους είναι χαμηλό και εργάζονται νυχτερινές βάρδιες χωρίς να απαιτούν επιπλέον αμοιβές.

Ακόμη και κατά την παράδοση, οι εταιρείες κάνουν τα πρώτα προσεκτικά βήματα για να προσλάβουν ως προϊστάμενο ένα ρομπότ με την τεχνητή νοημοσύνη. Εντούτοις, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ένας άνθρωπος να το παρακολουθεί σε περίπτωση δυσλειτουργίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα χειρουργεία, όπου τα ρομπότ διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο σε ανθρώπους χειρουργούς. Στην “χειρουργική επέμβαση με ρομπότ”, μια μηχανή μεταφράζει τις κινήσεις του χειρουργού σε μικροσκοπική κλίμακα στον ασθενή, επιτρέποντας έτσι ακριβείς τομές και ραφές, ελαχιστοποιώντας την απώλεια αίματος και επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης. Ωστόσο, όλες οι αποφάσεις και οι ενέργειες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το χειρουργό του ανθρώπου πίσω από το joystick.

Υπάρχει ακόμη ένας μακρύς δρόμος να διανύσουμε μέχρι να μπορέσουν τα ρομπότ να εκτελούν αυτόνομα τις ευπροσάρμοστες, σύνθετες και περίπλοκες εργασίες που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση της πραγματικής ανθρώπινης εργασίας. Για το εγγύς μέλλον, η αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της ακρίβειας του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού μέσω των τεχνολογιών AR είναι το επόμενο βήμα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166