ΑρχικήΕπιστήμηΤο νερό στον Άρη έχει την τάση να απορροφάται σαν σφουγγάρι

Το νερό στον Άρη έχει την τάση να απορροφάται σαν σφουγγάρι

Το νερό στον Άρη έχει την τάση να απορροφάται σαν σφουγγάρι, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Αν και η σημερινή επιφάνεια του Άρη είναι άγονη, κατεψυγμένη και ακατοίκητη, ωστόσο ορισμένα στοιχεία καταδεικνύουν πως αυτός ο πλανήτης κάποτε ήταν ζεστός και πιο υγρός , όπου το νερό έρευε ελεύθερα. Το αίνιγμα του τι συνέβη με αυτό το νερό είναι μακροχρόνιο και ανεπίλυτο ερώτημα . Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature υποδηλώνει ότι αυτό το νερό είναι πλέον κλειδωμένο κάπου στους βράχους του Άρη.

Οι επιστήμονες στο Τμήμα Oxford’s Department of Earth Sciences στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτείνουν ότι η επιφάνεια του Άρη αντέδρασε με το νερό κατά κάποιο τρόπο σαν σφουγγάρι που είχε ως αποτέλεσμα να το απορροφήσει, αυξάνοντας την οξείδωση των πετρωμάτων, κάνοντας τον πλανήτη ακατοίκητο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία του νερού χάθηκε στο διάστημα ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του μαγνητικού πεδίου που υπέστη ο πλανήτης Άρης, είτε κλειδώθηκε ως πάγος κάτω από την επιφάνεια του. Ωστόσο, αυτές οι θεωρίες δεν εξηγούν πού έχει φύγει όλο το νερό.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Δρ Jon Wade, ερευνητή του NERC στο Τμήμα Department of Earth Sciences της Οξφόρδης, εφάρμοσε μεθόδους μοντελοποίησης που χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν τη σύνθεση των Γήινων πετρωμάτων και για να υπολογίσουν πόσο νερό μπορεί να αφαιρεθεί ή να απορροφηθεί από την επιφάνεια του Άρη με τις αντιδράσεις που έχει με τους βράχους. Η ομάδα αξιολόγησε το ρόλο που έχει η θερμοκρασία των βράχων, η υπο-επιφανειακή πίεση και η γενική σύνθεση του Άρη, στις πλανητικές επιφάνειες.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι βράχοι στον Άρη μπορούν να συγκρατήσουν περίπου 25% περισσότερο νερό από ό, τι στη Γη, και είχε σαν αποτέλεσμα να τραβήξουν το νερό από την επιφάνεια του Άρη στο εσωτερικό του.

Ο Δρ Wade είπε: Διάφοροι επιστήμονες θέτουν συνεχώς νέα ζητήματα, σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά ποτέ δεν εξέτασαν τη θεωρία του νερού που απορροφάται ως αποτέλεσμα απλών αντιδράσεων με τους βράχους.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί η Γη δεν έχει βιώσει ποτέ τέτοιου είδους αλλαγές, ο Δρ Wade απάντησε: Ο Άρης είναι πολύ μικρότερος από τη Γη, με ένα διαφορετικό προφίλ θερμοκρασίας και υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο του πυριτιού στο μανδύα του. Από τους παράγοντες αυτούς, η γεωλογική χημεία του πλανήτη Άρη βυθίζει φυσικά το νερό προς το εσωτερικό του, ενώ στους πρώιμους υγροποιημένους βράχους της Γης το νερό είχε την τάση να επιπλέει μέχρι να αφυδατωθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166