ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ πλήρωσε λύτρα σε συμμορία ransomware

Το νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ πλήρωσε λύτρα σε συμμορία ransomware

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Νιου Τζέρσεϊ (UHNJ) στην πόλη Νιούαρκ, πλήρωσε αυτό το μήνα λύτρα σε μια διαδικτυακή συμμορία (κυβερνοεγκληματίες) που μόλυνε με ransomware το δίκτυο του νοσοκομείου για να αποτρέψει τη δημοσίευση 240 GB κλεμμένων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τους ασθενείς. Το ύψος το λύτρων που κατέβαλε ανήλθε στα 670 χιλιάδες δολάρια.

Η επίθεση στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από μια επιχείρηση ransomware γνωστή ως SunCrypt, η οποία διεισδύει σε ένα δίκτυο, κλέβει μη κρυπτογραφημένα αρχεία και, στη συνέχεια, κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα για να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νόμιμοι ιδιοκτήτες σε αυτά.

Αφού οι χειριστές του SunCrypt δημοσίευσαν στο διαδίκτυο ένα μεγάλο αρχείο που περιείχε 48.000 έγγραφα που ανήκαν στο UHNJ, ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου αναγκάστηκε τελικά να έρθεις σε επαφή με τους κυβερνοεγκληματίες στο Dark web για να διαπραγματευτεί τη διακοπή οποιασδήποτε περαιτέρω δημοσίευσης δεδομένων ασθενών.

Εδώ να σημειωθεί πως το αρχικό ποσό των λύτρων που ζητήθηκε ήταν 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο οι επιτιθέμενοι προέβησαν σε έκπτωση λόγω της πανδημίας που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Μετά από μια σειρά από διαδοχικές διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν σε λύτρα ύψους 672.744 δολάρια ή 61,90 bitcoin, έπειτα το νοσοκομείο έστειλε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό σε μία ηλεκτρονική διεύθυνση bitcoin.

Η συναλλαγή στο blockchain δείχνει ό,τι τα 61,9 bitcoin στάλθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την έκθεση ασφαλείας που έλαβε η UHNJ, το δίκτυο τους παραβιάστηκε αφού ένας υπάλληλος έπεσε θύμα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος (αγγλικά phishing) με αρνητική συνέπεια να κλέψουν τα διαπιστευτήρια του, και εν τέλει να εισέλθουν στο δίκτυο.

Τώρα όσον αφορά εμάς τους απλούς πολίτες, σε περίπτωση που πέσουμε θύμα παρομοίας απάτης και μας ζητήσουν λύτρα, πρώτα απευθυνόμαστε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και ποτέ δεν πληρώνουμε το ποσό που μας ζητούν, γιατί δεν είναι σίγουρο ό,τι θα μας ξεκλειδώσουν τη συσκευή που μας κλείδωσαν, ούτε είναι βέβαιο πως θα μας επιστρέψουν τα κλεμμένα αρχεία.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166