ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο παιχνίδι της μπλε φάλαινας όχι απλά δεν εξαλείφθηκε, αλλά ζει και...

Το παιχνίδι της μπλε φάλαινας όχι απλά δεν εξαλείφθηκε, αλλά ζει και βασιλεύει

Το παιχνίδι της μπλε φάλαινας όχι απλά δεν εξαλείφθηκε, αλλά ζει και βασιλεύει.

Το BLUE Whale Game είναι μια τερατώδης online πρόκληση που στοχεύει να εκθέσει τους ευάλωτους νέους στα επικίνδυνα μονοπάτια της αυτοκτονίας. Το φαύλο ιογενές παιχνίδι έχει εξαπλωθεί στο διαδίκτυο μέσω λογαριασμών κοινωνικών μέσων δικτύωσης και οι εκθέσεις δείχνουν ότι έφτασε στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου να παίζεται από παιδιά ηλικίας ακόμη και επτά ετών.

Η παρούσα ιογενή πρόκληση, η οποία ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να αυτοκτονήσουν, φαίνεται να έχει πλήξει τα σχολεία ολόκληρου του κόσμου.

Σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα ασφάλειας που ασχολήθηκε με το θέμα, μαθητές ηλικίας τουλάχιστον επτά ετών έχουν ακούσει ή παίξει (ευτυχώς ελάχιστα) το περίφημο παιχνίδι της μπλε φάλαινας.

Η πρόκληση αυτοκτονίας έχει ήδη συνδεθεί με περίπου 130 θανάτους στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, οι γονείς ενός 16χρονου στη Georgia των ΗΠΑ, κατηγόρησαν το παιχνίδι της μπλε φάλαινας για το θάνατο της κόρης τους.

“Ξεκίνησα να διαβάζω και να ενημερώνομαι για έρευνες ή ειδήσεις που σχετίζονται με το επικίνδυνο παιχνίδι, εν ολίγοις τι ζητάει από τους συμμετέχοντες. Τότε άρχισα άρχισα να καταλαβαίνω περί τίνος πρόκειται- αφού ακριβώς τις ίδιες κινήσεις είχε πράξει και το παιδί μου πριν καταλήξει στο θάνατο”, δήλωσε η μητέρα στο CBS North Carolina .

Υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με ετούτη την τρέχουσα τάση στα social media. Παρόλο που έχει ελαχιστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, δεν παύει να υφίσταται και είναι ακόμη ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες ανθρώπους.

Το παιχνίδι της μπλε φάλαινας βάζει τους νεαρούς να αποδίδουν μία πρόκληση την ημέρα για μια έκταση 50 ημερών.

Οι εργασίες καθορίζονται από έναν ανώνυμο διαχειριστή και οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να υποβάλλουν ημερησίως φωτογραφίες για να αποδείξουν ότι η πρόκληση ολοκληρώθηκε.

Η γαλάζια φάλαινα ονομάζεται έτσι λόγω του τρόπου που οι φάλαινες μερικές φορές κολυμπούν πριν πεθάνουν.

Καθώς τα καθήκοντα γίνονται πιο ακραία κατά τη διάρκεια της περιόδου των 50 ημερών, ορισμένοι διαχειριστές ομάδων ενθάρρυναν τα μέλη να αυτοτραυματιστούν – με κάποιους να σημειώνουν το σχήμα μιας φάλαινας στο δέρμα στο αντιβράχιο τους.

Την 50η μέρα, τα μέλη της ομάδας υποτίθεται ότι ενθαρρύνουν τα άτομα να προβούν σε αυτοκτονία.

Ο ειδικός για την προστασία των παιδιών, Jonathan Taylor, δήλωσε στο Sky News ότι τα παιδιά του 3ου έτους στο εκπαιδευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ακούσει για την περίφημη πρόκληση.

“Την περασμένη εβδομάδα ήμουν σε ένα δημοτικό σχολείο και ένας μαθητής (της αντίστοιχης τρίτης δημοτικού) με ρώτησε γι ‘αυτό το πράγμα”, είπε ο Taylor.

“Δεν θα μιλούσα στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη μπλε Φάλαινα, αλλά ήδη γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Όταν ρώτησα ποιος άλλος είχε ακούσει για αυτό, προ εκπλήξεως παρατήρησα ότι 20 μαθητές σήκωσαν το χέρι τους για να μου αναφέρουν το γεγονός”, πρόσθεσε ο προαναφερόμενος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναφερθέντων θανάτων έχει αναφερθεί στη Ρωσία, ωστόσο τα περιστατικά που συνδέονται με το παιχνίδι έχουν επίσης εμφανιστεί στην Ουκρανία, την Εσθονία, την Κένυα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

Καθώς έχει εξαπλωθεί η τάση, το Instagram ανέλαβε δράση και προειδοποίησε τους χρήστες πως ψάχνει ενδελεχώς στην πλατφόρμα της να βρει για τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, και προφανώς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν αντιληφθεί τέτοιο περιστατικό.

“Αυτές οι αναρτήσεις ενδέχεται να περιέχουν φωτογραφικό υλικό ή γραφικό περιεχόμενο”, αναφέρει η προειδοποίηση: “Για πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με αυτοκτονίες ή αυτοτραυματισμό, επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας για να σας δώσουμε τις απαντήσεις συμβουλές.”, ανέφερε το Instagram.

Το hashtags μέσω μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα που συνδέονται με την πρόκληση αποκαλύπτει εικόνες ανθρώπων να χαράζουν το σώμα τους με αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και στιγμιότυπα των online ομάδων που προωθούν ορισμένες από τις εργασίες που έχουν οριστεί από τους διαχειριστές.

Κανένας θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συνδέθηκε με το παιχνίδι, αλλά οι αστυνομικοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους γονείς για τη τρέλα.

Η αστυνομία της Σκωτίας αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με το παιχνίδι.

“Μπορεί τα δεκάχρονα παιδιά να μην ξέρουν ακριβώς μιλάνε, αλλά η περιέργεια θα τους οδηγήσουν να ψάξουν και να μάθουν μέσω διαδικτύου ή από φίλους”.

Ένας εκπρόσωπος τόνισε πως: «Η αστυνομία της Σκωτίας έχει ενημερωθεί για αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τίτλο« Πρόκληση μπλε φάλαινας »και την εικαζόμενη συσχέτισή της με περιστατικά που αφορούν νέους στη Ρωσία.

“Δεν γνωρίζουμε τυχόν περιπτώσεις στη Σκωτία, ωστόσο αυτά τα ζητήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των γονέων, των κηδεμόνων και εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τους νέους να μιλούν μαζί τους για την ηλεκτρονική τους δραστηριότητα.

“Είναι εξίσου σημαντικό για τους νέους να μην αισθάνονται ποτέ ότι πιέζονται είτε online είτε offline, για να κάνουν κάτι που δεν είναι ευχαριστημένοι ή θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους βλάψουν.

“Εάν έχετε επηρεαστεί ή γνωρίζετε κάποιον που εμπλέκεται ή θα μπορούσε να εμπλακεί σε αυτή την« πρόκληση », θα σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με έναν ενήλικα ή κάποιον που εμπιστεύεστε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166