Το perfecto στα «όπλα»

Το perfecto στα «όπλα»

Σύμφωνα με το βιβλίο του Mick Farren «The Black Leather Jacket», (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1985 και θεωρείται κορυφαίο στο είδος του) το δερμάτινο μπουφάν όπως το γνωρίζουμε έχει έντονη πολεμική ιστορία -χωρίς να είναι ιδιαίτερα «πολεμοχαρές». Ίσα – ίσα, μάλλον ήταν ένα φωτεινό δείγμα εκλεκτικισμού μέσα σε μια σκοτεινή εποχή, αυτή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του καταθλιπτικού διαστήματος που ακολούθησε, του γνωστού Μεσοπολέμου. Και αυτό γιατί η πρωτόλεια εκδοχή του δημιουργήθηκε για τους ακριβοθώρητους και αριστοκράτες (λόγω Πρωσικής καταγωγής) Γερμανούς αεροπόρους, ως βασικό εξάρτημα της στολής, με πρακτική αξία. Πέρα από το δέρμα, το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν η άνεση που προσέφερε -φαρδύ και άνετο- αλλά και ότι απαρτιζόταν αποκλειστικά από κουμπιά.

Το περίφημο perfecto, ωστόσο, δημιουργήθηκε το 1928, μια δεκαετία δηλαδή μετά τη λήξη του πολέμου, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μια εταιρεία που διένειμε προϊόντα Harley Davidson με την επωνυμία Beck Industries ζήτησε από τον Ρώσο εμιγκρέ στο Μανχάταν Irving Schott να σχεδιάσει ένα ένα δερμάτινο μπουφάν που θα μπορούσε να αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες και να προφυλάσσει από κάποια είδη των ατυχημάτων των μοτοσικλετιστών. Το όνομα Perfecto δόθηκε από τον σχεδιαστή λόγω της λατρείας του για το ομώνυμο brand πούρων, που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε. Η διαφορά με το πρώτο, «αεροπορικό» δερμάτινο, είναι ότι είχε φερμουάρ και ότι ήταν πιο στενό, δύο λεπτομέρειες τόσο έντονες που κάνουν διαχρονικά τη διαφορά και δίνουν τον τόνο στο αρρενωπό περιπετειώδες στυλ.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το δερμάτινο «απογειώθηκε», αφού ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και Γερμανία βρέθηκε στην πρωτοκαθεδρία του στυλ: Αφενός ήταν βασικό αξεσουάρ της αμερικανικής αεροπορίας, αφετέρου των SS, της Γκεστάπο, της Λουτφάβε και του ίδιου του Χίτλερ, αλλά και της Στρατιωτικής Αστυνομίας της μεταεπαναστατικής Σοβιετικής Ένωσης. Εδώ, η λέξη κλειδί ήταν το «κύρος», που απέπνεε.

Κατόπιν, στα ειρηνικά χρόνια που ακολούθησαν, η βιομηχανία της Μόδας βρήκε τον τρόπο να μεταμορφώσει συμβολικά το συγκεκριμένο ένδυμα και να το κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα, διαχρονικά για τους άνδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας