Το πρωινό ξύπνημα ως παραγωγική και υγιεινή συνήθεια

Το πρωινό ξύπνημα ως παραγωγική και υγιεινή συνήθεια

Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δημιουργική, καθημερινή συνήθεια, η οποία προτεινόταν από τους αρχαίους κιόλας χρόνους (διάβασε και λίγο Αριστοτέλη!). Η πλειοψηφία των μεγάλων μορφών της ιστορίας προτείνουν το πρωινό ξύπνημα ως παραγωγική και υγιεινή συνήθεια!

Μάλιστα πολλοί το αποκαλούν το «ηρωικό λεπτό», καθώς αυτήν την κρίσιμη στιγμή, που πρέπει κάποιος να αποχωριστεί το κρεββάτι του, είναι αυτή που διαχωρίζει τους κοινούς θνητούς από τους «ήρωες» (εντάξει… υπερβάλλουμε και λίγο).

Πράγματι όμως, αν κατορθώσει κανείς να κάνει καθημερινή του συνήθεια το πρωινό ξύπνημα, μπορεί να αποκομίσει πολλά ωφέλη.

Καταρχάς η μέρα αποκτάει περισσότερες ώρες, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε για οτιδήποτε θελήσετε.

Είναι μια καλή στιγή π.χ. να κάνετε τη γυμναστική σας, που όλο παραπονιέστε ότι δεν έχετε χρόνο να τη «χωρέσετε» στη ζωή σας. Εξάλλου η πρωινή γυμναστική θεωρείται αποτελεσματικότερη, συν του ότι οι εδορφίνες που θα παραχθούν θα φροντίσουν για ένα πιο ευχάριστο υπόλοιπο ημέρας.

Οι πιο δεσμευμένοι με ευθύνες από εσάς (οικογένεια κλπ.) μπορείτε να ετοιμάσετε φαγητό, να κάνετε οικιακές δουλειές, πράγματα για τα παιδιά και να συνεχίσετε τη μέρα σας λιγότερο αγχωμένοι, μιας και θα έχετε τελειώσει τις βασικές σας αγγαρείες από νωρίς το πρωί, αφήνοντας και κάποιο χρόνο για εσάς προσωπικά.

Αυτό σημαίνει λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και άρα καλύτερη ψυχολογία.

Δοκιμάστε το παρακάτω «κόλπο» για να σηκωθείτε νωρίς.

Ρυθμίστε δύο ξυπνητήρια: το ένα γύρω στα 15-20 λετπά πριν την ώρα που θέλετε να σηκωθείτε (ο χρόνος αυτός θα έρθει με καθημερινή δοκιμή μέχρι να βρείτε την κατάλληλη διαφορά που πρέπει να έχουν τα 2 ξυπνητήρια μεταξύ τους) και το άλλο την ακριβή ώρα ξυπνήματος.

Το πρώτο ρυθμίστε το έτσι ώστε να σας ξυπνήσει με απαλούς ελαφρούς ήχους (σα ψυθίρισμα ή σιγανή ήρεμη μουσική), έτσι ώστε αν βρίσκεστε σε φάση ελαφρού ύπνου, να ξυπνήσετε χαλαρά και εύκολα.

Το δεύτερο θα είναι το κανονικό ξυπνητήρι, με το οποίο θα πρέπει να σηκωθείτε όπως και να έχει. Αλλά αν σας προετοιμάσει σωστά το πρώτο, θα έχετε ήδη τη διάθεση να απολαύσετε το πρώτο σας εξαιρετικά εύκολο πρωϊνό ξύπνημα. Δοκιμάστε το και μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας!

Μη βιαστείτε να φύγετε. Δεν Τελειώσαμε γιατί σας έχω ως μπόνους για το πρωινό τις παρακάτω πληροφορίες που σχετίζονται με μία έρευνα.

Πρωτεΐνη στο πρωινό και… αντίο πείνα

Νομίζω πως πλέον είναι γνωστό τοις πάσι πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για τη διατροφή μας. Νέες μελέτες όμως απέδειξαν και πόσο σημαντικό είναι και για τον έλεγχο της πείνας. Και ειδικά ένα πρωτεΐνούχο πρωινό.

Παρόλη αυτή τη γνώση για την αξία του πρωινού, πάνω από το 60% των ανθρώπων το παραμελεί. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι αποδεικνύει πως ένα καλό πρωινό επηρεάζει τα σήματα που μας στέλνει ο εγκέφαλος τα οποία έχουν να κάνουν με την πείνα και το αίσθημα του κορεσμού.

Η μελέτη επίσης περιέχει και αποτελέσματα μαγνητικών τομογραφιών από τους εθελοντές που συμμετείχαν, τα οποία επιβεβαίωσαν την ενεργοποίηση συγκεκριμένων τομέων του εγκεφάλου, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το φαγητό, την αίσθηση πείνας και τον κορεσμό.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος τρεις ομάδες εφήβων. Η μία ομάδα παρέλειπε τελείως το πρωινό, η δεύτερη έτρωγε ένα κανονικό, με γάλα και δημητριακά, και η τρίτη το ενίσχυε με πρωτεΐνούχα σνακς.

Η μελέτη διήρκησε ένα μήνα και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομάδα που δεν έτρωγε καθόλου πρωινό είχε αυξημένη πείνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ομάδα που έτρωγε το κανονικό, ένοιωθε πληρότητα και η πείνα ερχόταν σε κανονικά χρονικά διαστήματα. Η δε ομάδα, με την έξτρα πρωτεΐνη, ένοιωθε χορτάτη και πείναγε λιγότερο γενικά.

Το να περιλάβουμε στις καθημερινές μας συνήθειες ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είναι μια απλή μέθοδος για τον έλεγχο της όρεξής μας. Θα νοιώθουμε πλήρης για περισσότερο χρονικό διάστημα και έτσι θα αποφύγουμε τον κατήφορο που οδηγεί στην κατανάλωση αμαρτωλών και παχυντικών σνακς!

Προηγούμενο άρθροWolframAlpha, εναλλακτικές αναζητήσεις στο ίντερνετ
Επόμενο άρθροΔημιουργία ημερολογίου στον Thunderbird
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας