ΑρχικήΔιαδίκτυοΤο RCN ένα νεό AI αχρήστευσε το Captcha και reCaptcha

Το RCN ένα νεό AI αχρήστευσε το Captcha και reCaptcha

Το RCN ένα νεό AI αχρήστευσε το Captcha και reCaptcha.

Η Πλήρως αυτοματοποιημένη δοκιμασία Captcha είναι ένα πολύ γνωστό φίλτρο που χρησιμοποιείται από τους ιστοτόπους για να κρατήσει τα bots μακριά από την τοποθεσία του και ήταν γνωστό μέχρι πρότινος πως είναι ένα ασφαλές και απλό πρόγραμμα που βοηθούσε το διαδίκτυο να μην παρακμάσει.

Ωστόσο, μια τεχνολογική εταιρία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Vicarious, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένος σε AI που μπορεί να αχρηστεύσει τη λειτουργία και τη χρηστικότητα του Captcha εύκολα.

Το συγκεκριμένο σύστημα AI ονομάζεται Recursive Cortical Network (RCN), και χρησιμοποιεί μια μέθοδο που, σύμφωνα με μια αναφορά στο IEEE Spectrum, επαναλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ανθρώπινα μάτια και ο εγκέφαλος.

Η κύρια λειτουργία του Captcha είναι να επαληθεύσει εάν ένας χρήστης ή ένας επισκέπτης σε μια τοποθεσία είναι άνθρωπος ή όχι. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας τον χρήστη να περάσει από μια απλή οπτική ή ηχητική δοκιμή. Παρουσιάζοντας στον επισκέπτη παραμορφωμένα γράμματα ή εικόνες και ο χρήστης θα πρέπει να διαβάσει τη λέξη και έπειτα να τη γράψει στο διαθέσιμο πλαίσιο επαλήθευσης.

Για να κατανοήσετε την δύναμη που έχει το Recursive Cortical Network (RCN), όταν πέσει πάνω σε μία λέξη που δεν μπορεί να την αναγνωρίσει, τα νευρωνικά δίκτυα που διαθέτει μετατρέπουν την λειτουργία του. ούτως ώστε να λύσει το καινούργιο πρόβλημα, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Στη συνέχεια μαθαίνει τη σωστή πορεία και το μοτίβο που απαιτείται για να υπολογίσει την καλύτερη λύση.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας κωδικός Captcha μπορεί να θεωρηθεί προσπελάσιμος αν σπάσει τουλάχιστον το 1% από τον αλγόριθμο του. Το Vicarious «RCN είναι σε θέση να σπάσει reCaptchas – την προηγμένη έκδοση του Captcha – με ποσοστό ακρίβειας πάνω από 66%, σημειώνει η έκθεση. Και πιο συγκεκριμένα το RCN μπορεί να νικήσει το BotDetect με ποσοστό επιτυχίας 64,4%, το PayPal με 57,1% και το Yahoo με 57,4%.

Πλέον το σπάσιμο (cracking) των Captcha και reCaptcha θεωρείται ένα τέλος μιας επαναστατικής εποχής και θα χρειαστεί μια ακόμα πιο ισχυρή διαδικασία για την ανθρώπινη επαλήθευση, αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως επιτυχία σε μια εκδοχή της δοκιμής Turing, η οποία αναπτύχθηκε από το διάσημο επιστήμονα Alan Turing το 1950. Σύμφωνα με αυτή τη δοκιμασία, μια μηχανή μπορεί να θεωρηθεί έξυπνη όταν παρουσιάζει συμπεριφορά ισοδύναμη ή μη διακριτή από εκείνη ενός ανθρώπου.

Ενώ υπάρχουν μερικά AI που μπορούν να λύσουν το Captchas (με λιγότερη επιτυχία), έπρεπε όμως να εκπαιδευτούν σε εκατομμύρια εικόνες και συνδυασμούς κειμένων, κάτι που θα απαιτούσε χρόνο και πολλούς πόρους. Το RCN, από την άλλη πλευρά, απαιτεί 300 φορές λιγότερα δεδομένα κατάρτισης, αναφέρει η έκθεση.

“Το σύστημά μας έχει τη δυνατότητα να μάθει χρησιμοποιώντας σχετικά λίγα παραδείγματα, όπως και ο ανθρώπινος εγκέφαλος”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Dileep George, συνιδρυτής του Vicarious. “Τα Captchas είναι βασισμένα σε κείμενο και πλέον έχουν καταστεί παρωχημένα”, προσθέτει η έκθεση.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166