Το Σιάτλ απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια, αλλά όχι οι ΗΠΑ.
Το Σιάτλ έχει γίνει η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά σκεύη στα εστιατόρια, αναμφισβήτητα θεωρείται μία μεγάλη νίκη για τους περιβαλλοντολόγους και τους οικολόγους, ωστόσο είναι δύσκολο να υιοθετηθεί η παρούσα ενέργεια από τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ, πόσο μάλλον να θεσπιστεί ως νόμος σε ολόκληρη τη χώρα.
Μετά την κατάργηση των πλαστικών σακουλών, οι περιβαλλοντολόγοι έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα πλαστικά καλαμάκια στιγμιαίας χρήσης που αντικειμενικά θεωρείται εχθρός για τον πλανήτη μας, επισημαίνοντας το χάσμα μεταξύ της σύντομης στιγμής χρησιμότητας τους και του διαρκούς αντίκτυπου που έχουν στα θαλάσσια πλάσματα, τα οποία συχνά απορροφούν το απορριπτόμενο πλαστικό.
Οι πολιτικοί της πόλης υιοθέτησαν την απαγόρευση το 2008, αλλά έδωσαν αρκετό χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες των εστιατορίων να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια και τα μαχαιροπήρουνα. Από την 1η Ιουλίου 2018, κάθε παραβίαση της νέας απαγόρευσης θα κοστίσει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων 250 δολάρια, σχετικά μικρό ποσό πού δεν φαντάζει φόβητρο για τους παραβάτες.
Ακόμα και αν οι καταναλωτές πεισθούν να μην πετάνε τα καλαμάκια στο σκουπιδοτενεκέ με τα άλλα σκουπίδια, και τα βάζουν με επιμελώς στον κάδο ανακύκλωσης, εντούτοις τα εργοστάσια ανακύκλωσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία με αυτό το αντικείμενο, λόγω του ότι είναι πολύ λεπτό και δεν είναι εύκολο να ξεχωριστή από τα υπόλοιπα.
Επίσης στις περισσότερες χώρες όλου του κόσμου τα πλαστικά καλαμάκια καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Η βροχή και ο άνεμος μπορούν στη συνέχεια να τα μεταφέρουν σε υδάτινες οδούς και τελικά στη θάλασσα.
Ενώ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια η συγκεκριμένη προσπάθεια παγκοσμίως, διακρίνεται ότι αρκετοί άνθρωποι και δημόσιοι φορείς έχουν κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως πιάτα, σκεύη, καλαμάκια κλπ, θα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου εφαρμόσουν αυτήν την στρατηγική όλα τα κράτη μέλη .ης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία σκοπεύει να αναλάβει δράση αναφορικά με αυτό το ζήτημα το φθινόπωρο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν πολύ από την καθολική απαγόρευση, εκτός από ορισμένες πολιτείες που δείχνουν να ευαισθητοποιούνται σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Στη Χαβάη, που οι παραλίες είναι το κύριο πλεονέκτημα του τουρισμού, απέτυχε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για που θα απαγόρευε τα πλαστικά καλαμάκια εξαιτίας τις αντίστασης που βρήκε από τον κλάδο των εστιατορίων και των λιανικών πωλήσεων.
Η Καλιφόρνια συζητά επί του παρόντος ένα λιγότερο δραστικό νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στα εστιατόρια να προσφέρουν καλαμάκια, εκτός αν το ζήτησαν οι πελάτες, επίσης ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στα πλαστικά καλαμάκια, άσχετα αν δεν έχει υιοθετηθεί κάποιος νόμος (κάτι είναι και αυτό).
Σήμερα, η Καλιφόρνια και η Χαβάη είναι οι μόνο δύο από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες. Ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας των ΗΠΑ Ουάσινγκτον και του Πόρτλαντ, έχουν επιβάλλει στα καταστήματα να χρεώνουν τους πελάτες τους με πέντε λεπτά τουτου δολαρίου ή περισσότερο ανά σακούλα.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων των ΗΠΑ επισήμανε πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επωφελής η χρήση των πλαστικών καλαμακίων – όπως όταν οδηγεί κάποιος ή για άτομα με σωματικές βλάβες ή μικρά παιδιά.