ΑρχικήΕιδήσειςΤο SELFI της NASA θα ψάξει για εξωγήινη ζωή στο φεγγάρι του...

Το SELFI της NASA θα ψάξει για εξωγήινη ζωή στο φεγγάρι του Κρόνου τον Εγκέλαδο

Το SELFI της NASA θα ψάξει σύντομα για εξωγήινη ζωή στο φεγγάρι του Κρόνου τον Εγκέλαδο.

Η NASA ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη μιας συσκευής με την επωνυμία “Submillimeter Life Fundamentals Instrument” ή “SELFI”. Αυτή η συσκευή θα σταλεί στους παγωμένους λόφους του φεγγαριού του Κρόνου τον Εγκέλαδο για να μελετήσει τη σύνθεση του νερού, και η NASA είναι τόσο αισιόδοξη που ελπίζει να βρει εξωγήινη ζωή στους ωκεανούς του.

Ο Εγκέλαδος είναι το φεγγάρι που φημίζεται πώς έχεις πάνω και κάτω από την επιφάνεια του πάγο και υδρατμούς στον νότιο πόλο του. Είναι επίσης ένας από τους τόπους που πιστεύεται ότι έχει τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στο ηλιακό σύστημα για να στηρίξει την ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με μια έκθεση της NASA, η SELFI έχει λάβει υποστήριξη για να αρχίσει η ανάπτυξή της στο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Maryland. Η Nasa δήλωσε ότι αυτός ο νέος αισθητήρας θα είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις υπάρχουσες συσκευές μήκους κύματος κάτω του ενός λεπτού, σύμφωνα με τον Gordon Chin, κύριο ερευνητή του προγράμματος SELFI. “Αυτό είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα υπομυολομετρικά όργανα που κατασκευάστηκε ποτέ”, είπε.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την αποστολή Cassini – η οποία έληξε τον Σεπτέμβριο – έχουν αποδείξει ότι υπάρχει ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου.

Ο Cassini βρήκε ότι υπάρχει μια μικρή ταλάντωση στην τροχιά του φεγγαριού, η οποία είναι ενδεικτική του υγρού κάτω από το φλοιό. Οι επιστήμονες θεωρούσαν στο παρελθόν ότι το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου ήταν σταθερά παγωμένο.

Το SELFI θα μελετήσει τις σχεδόν σταθερές μάζες ατμών και πάγου που εκρήγνυνται από τον Εγκέλαδο. Τα ίχνη των χημικών ουσιών είναι αυτό που η NASA θέλει να μάθει περισσότερο. Μελετώντας τη σύνθεση των ωκεανών κάτω από την επιφάνεια, θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ικανότητα του φεγγαριού να φιλοξενήσει κάποια μορφή ζωής, δήλωσε ο διαστημικός οργανισμός.

Οι μάζες νερού και πάγου εξηγούνται από την επιρροή που έχει ο Κρόνος στον Εγκέλαδο. Οι παλιρροιακές πιέσεις από τον Κρόνο στέλνουν αρκετή πίεση στο φεγγάρι, με αποτέλεσμα ο πυρήνας του να να ζεσταίνεται αρκετά, ώστε να διατηρεί υγρό νερό κάτω από την επιφάνεια. Επίσης, οι ίδιες δυνάμεις σπάζουν τον πάγο στην επιφάνεια, επιτρέποντας να διαφεύγουν υδρατμοί και θραύσματα πάγου, εξήγησε η Nasa.

Ο λόγος για το υποθετικό σενάριο ότι αν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στους ζεστούς ωκεανούς βαθιά μέσα στον Εγκέλαδο πηγάζει από το γεγονός ότι βαθιά μέσα στους ωκεανούς υπάρχουν παρόμοιες θερμές υδροθερμικές οπές που υποστηρίζουν τις ακραίες μορφές ζωής. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στον Εγκέλαδο, πιστεύουν οι επιστήμονες.

«Τα μήκη κύματος των υπομυελομέτρων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων σε πολύ υψηλή συχνότητα, μας δίνουν έναν τρόπο να μετρήσουμε την ποσότητα πολλών διαφορετικών ειδών μορίων σε ένα ψυχρό αέριο.Μπορούμε να σαρώσουμε όλους τους λόφους για να δούμε τι συμβαίνει στον Εγκέλαδο», Είπε ο Chin.

«Οι υδρατμοί και άλλα μόρια μπορούν να αποκαλύψουν μέρος της χημείας των ωκεανών και να καθοδηγήσουν ένα διαστημόπλοιο στο καλύτερο μονοπάτι για να πετάξει μέσα από αυτά για να κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις άμεσα».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166