Το Sony Walkman γιορτάζει τα 40α γενέθλια του. Μία συσκευή που άλλαξε τη μουσική

Το Sony Walkman γιορτάζει τα 40α γενέθλια του. Μία συσκευή που άλλαξε τη μουσική

Ο κόσμος της μουσικής άλλαξε την 1η Ιουλίου 1979: την ημέρα που η Sony κυκλοφόρησε τη συσκευή Walkman TPS-L2 , το πρώτο πραγματικό φορητό music player που έφερε επανάσταση στον τρόπο που ακούγαμε τη μουσική έως τότε, με τέτοιο τρόπο που καμία άλλη συσκευή μπόρεσε να καταφέρει, ούτε κατά διάνοια.

Φερειπείν, μπορεί τα κασετόφωνα και τα φορητά ραδιόφωνα να ήταν εξίσου χρήσιμα για τον ακροατή, ωστόσο το Walkman έκανε τη φορητή μουσική πιο ιδιωτική, εισάγοντας μια νέα μέθοδο όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να ακούουν μουσική μακριά από το σπίτι, και χωρίς να ενοχλούν κανέναν.

Δυστυχώς σαράντα χρόνια αργότερα, το Walkman πέρασε στην αφάνεια και αντικειμενικά έχει παραμεριστεί παντελώς από τον κόσμο που κάποτε το αγαπούσε και το εμπιστεύονταν.

Παρόλα αυτά δεν παύει να θεωρείται ακόμη και σήμερα ως ένας θρύλος που έγραψε τη δική του ιστορία, και πάνω σε αυτήν την ιδέα, το καλούπι και τον τρόπο αναπαραγωγής της συσκευής έχουν δημιουργηθεί αλλά πιο σύγχρονα μέσα που χρωστούν την επιτυχία τους εν μέρει και στο Walkman.

Ο προφανής λόγος που έχασε την αίγλη του το Walkman οφείλεται στο γεγονός πως οι κασέτες ως μέσα αναπαραγωγής δεν έχουν τη δυνατότητα να χωρέσουν πολλά τραγούδια και κατά συνέπεια θεωρούνται ως δύσχρηστα μέσα που δεν ωφελούν καθόλου τον ακροατή.Πάντα από άποψη χρηστικότητας.

Εν τούτοις τη σήμερον ημέρα όλα αυτά αντικαταστάθηκαν, επειδή σχεδόν κάθε έξυπνη κινητή συσκευή που έχουμε στην κατοχή μας (όπως smartphone ή tablet) μπορεί να παίζει μουσική ή τραγούδια εν κινήσει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να απαιτείται κάποιο αφαιρούμενο μέσο, όπως cd ή κασέτα για να γίνει αναπαραγωγή.

Επίσης οι έξυπνες κινητές συσκευές έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν τοπικά χιλιάδες κομμάτια ή ακόμα να παίζουν μουσική χωρίς να αποθηκεύουν οποιοδήποτε μουσικό αρχείο, κι όλα αυτά μέσω του διαδικτύου (μία άλλη τρομερή εφεύρεση), σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται ο χρήστης.