Το Welltory έχει τα εχέγγυα να μετρήσει τα επίπεδα του άγχους σωστά.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ συζήτηση για το συγκεκριμένο είδος λειτουργίας, αλλά μία από τις γκρίζες περιοχές εξακολουθεί να είναι ετούτος ο τομέας και κατ’ επέκταση η επεξεργασία των επιπέδων του στρες.
Συνήθως αυτό απαιτεί εξειδικευμένες συσκευές που αν μη τι άλλο είναι πανάκριβες και δυσπρόσιτες για για τον περισσότερο κόσμο. Τώρα, πλέον μια startup εταιρία με βάση τη Νέα Υόρκη πιστεύει ότι έχει καταλήξει σε μια προσέγγιση που βασίζεται σε ειδικά αναπτυγμένους αλγόριθμους και μηχανική μάθηση, χρησιμοποιώντας απλές μετρήσεις καρδιακού παλμού που λαμβάνονται μέσω μιας εφαρμογής smartphone.
Η Welltory (για iOS και Android) έκλεισε επίσης τον δεύτερο γύρο της επένδυσης, συγκεντρώνοντας 1 εκατομμύριο δολάρια από τους επιχειρηματικός κύκλους. Η παρούσα κίνηση χρησίμευσε ως κινητήριος μοχλός για να ξεκινήσει η επόμενη έκδοση της εφαρμογής, η οποία έχει ως στόχο να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας και να ενισχύσει την παραγωγικότητά σας. Ευτυχώς, η εφαρμογή είναι, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά χρηστική που όταν τελειοποιηθεί θα λύσει αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογία και το άγχος.
Η ιδέα πίσω από αυτό το πρότζεκτ είναι να υπολογίσουμε την επίδραση του πώς, για παράδειγμα, ο πρωινός διαλογισμός, η εργασία από το σπίτι ή μια αλλαγή διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους και της ενέργειας.
Ενώ η κύρια μέτρηση έρχεται με τη μέτρηση του καρδιακού παλμού σας, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία PPG που βρίσκεται στα περισσότερα παλμικά οξύμετρα, εφαρμόζει αλγόριθμους μεταβλητότητας για να εκτιμήσει την κατάσταση του «αυτόνομου νευρικού συστήματος» το κέντρο πίεσης και αποκατάστασης του οργανισμού. Έτσι κατά συνέπεια καταλήγουμε να γνωρίζουμε τα επίπεδα άγχους και της ενέργειας.
Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η ίδια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες του αθλητισμού. Η ομάδα χόκεϋ Red Wings βασίζεται στην ανάλυση HRV για να παρακολουθήσει την εκπαίδευση και την αποκατάσταση με το Firstbeat. Ομοίως, οι παίκτες του ΝΒΑ, όπως ο DeAndre Jordan και ο Matthew Dellavedova, φορούν WHOOPs με βάση το HRV κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Όμως, η Welltory επιδιώκει να φέρει αυτό το είδος παρακολούθησης στο μαζικό πληθυσμό.
Οι ανταγωνιστές αυτού του χώρου είναι συνήθως βασισμένοι σε υλικό, όπως το προαναφερθέν WHOOP (που είναι μια συσκευή $ 500) και το Firstbeat , το οποίο έχει διάφορους συνεργάτες υλικού.
Το Welltory είναι δωρεάν ως βασική έκδοση, αλλά η πληρωμένη έκδοση της εφαρμογής Welltory έχει έναν ταυτοποιημένο πίνακα ταυτοποίησης, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής τους.
Μπορεί επίσης να συγχρονιστεί με ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης και Fitbits, Apple Health και Google Fit για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον ύπνο, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Υποστηρίζει επίσης το RescueTime (έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με βάση την παραγωγικότητα), τους οικιακούς μετεωρολογικούς σταθμούς που παρακολουθούν το περιβάλλον σας και πολλά άλλα.
Με την πάροδο του χρόνου δημιουργεί χάρτες για να επεξεργαστείτε συσχετισμούς μεταξύ συμπεριφορών. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε αν περπατάτε ένα επιπλέον μίλι την ημέρα βοηθώντας να ελέγξετε, ή να δείτε αν οι συνεδρίες διαλογισμού επηρεάζονται από τον καιρό εκείνη την ημέρα.
Η Jane Smorodnikova, συνιδρυτής, λέει ότι ο “Ποσοτικός Εαυτός” παραμένει μυστήριο για τους περισσότερους, οπότε η συγκέντρωση όλων των δεδομένων σε μια διεπαφή βοηθάει να το κατανοήσουμε καλύτερα. «Μπορούν να δουν πώς η δραστηριότητά τους επηρεάζει το άγχος τους, πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται για να αναρρώσουν σωστά και ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής επηρεάζουν την παραγωγικότητα τους στην εργασία. Οι μετρήσεις του στρες και της ενέργειας είναι το κλειδί που συνδέει τα σημεία των δεδομένων του τρόπου ζωής σας και σας διευκολύνει να αποκτήσετε πραγματικές γνώσεις.”
Ο Welltory λέει ότι έχει σήμερα 125.000 χρήστες και 650.000 μετρήσεις της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού. Έχει επίσης μια υγιή ανάπτυξη στους αμειβόμενους χρήστες της.
Οι συνιδρυτές Alexander Lyskovsky, Jane Smorodnikova και Pavel Pravdin είναι όλοι λάτρεις αυτού του τομέα προερχόμενοι από βαθιές γνώσεις μηχανικού υπόβαθρου που ήθελαν μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη για τέτοιου είδους δεδομένα. Ενημερώθηκαν από τον καθηγητή Roman Baevsky, ειδικό στη διαστημική ιατρική, ο οποίος είναι επί του παρόντος σύμβουλος της NASA και το έργο Mars 500, που εφάρμοσε τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού στο διάστημα το 1960.