ΑρχικήΕιδήσειςΤο WikiLeaks αποκαλύπτει συγκεκαλυμμένο εργαλείο της CIA το οποίο έκλεβε δεδομένα από...

Το WikiLeaks αποκαλύπτει συγκεκαλυμμένο εργαλείο της CIA το οποίο έκλεβε δεδομένα από συνεργάτες του

Το WikiLeaks αποκαλύπτει συγκεκαλυμμένο εργαλείο της CIA το οποίο έκλεβε δεδομένα από συνεργάτες του.

Το WikiLeaks δημοσίευσε έγγραφο σχετικά με τις παρατυπίες της CIA την Πέμπτη (24 Αυγούστου) που αναφέρει λεπτομερώς το πρόγραμμα του οργανισμού που ονομάζεται “ExpressLane”, το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επιτρέπει στον οργανισμό να συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από άλλους συνεργάτες πληροφοριών χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Τα έγγραφα, τα οποία χρονολογούνται από το 2009, υπογραμμίζουν τον τρόπο σχεδιασμού της μυστικής κυβερνητικής επιχείρησης της CIA, παράλληλα με ένα βιομετρικό σύστημα συλλογής που παρέχεται στις συνεργαζόμενες υπηρεσίες και στις υπηρεσίες διασύνδεσης σε όλο τον κόσμο.

“Το Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών (OTS), υποκατάστημα στο πλαίσιο της CIA, διαθέτει ένα βιομετρικό σύστημα συλλογής που παρέχεται στις υπηρεσίες διασύνδεσης σε όλο τον κόσμο – με την προσδοκία να μοιραστούν τα βιομετρικά αποτελέσματα που συλλέγονται στα συστήματα”, εξηγεί στο WikiLeaks η παρούσα έκθεση.

“Αλλά αυτή η« εθελοντική κοινή χρήση »προφανώς δεν λειτουργεί ή θεωρείται ανεπαρκής από τη CIA, επειδή το ExpressLane είναι ένα συγκεκαλυμμένο εργαλείο συλλογής πληροφοριών που χρησιμοποιείται από τη CIA για να αποκρύπτει κρυφά τις συλλογές δεδομένων από τέτοια συστήματα που παρέχονται σε υπηρεσίες συνδέσμων».

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης, το ExpressLane v3.1.1 δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει το σύστημα OTS / I2C [Κέντρο Τεχνικής Υπηρεσίας / Κέντρο Πληροφοριών Ταυτότητας] για να επαληθεύσει ότι τα βιομετρικά δεδομένα μοιράζονται με τη CIA.

Παρέχει επίσης τη δυνατότητα απενεργοποίησης του βιομετρικού λογισμικού εάν η σύνδεση δεν παρέχει συνεχή πρόσβαση στον Οργανισμό. ”

Το ExpressLane μπορεί να εγκατασταθεί εκ των προτέρων πριν το βιομετρικό σύστημα παραδοθεί σε μια εταιρία-συνεργάτη ή ως μέρος μιας μεταγενέστερης ενημέρωσης του συστήματος.

Εάν εγκατασταθεί υπό το πρόσχημα μιας ενημερωμένης έκδοσης λογισμικού, το πρόγραμμα παραδίδεται από τους αξιωματικούς της CIA, οι οποίοι τηρούν το σύστημα. Ωστόσο, η προφανής ενημέρωση δεν κάνει αλλαγές στο αρχικό πρόγραμμα.

“Οι αξιωματικοί συνδέσμων που εποπτεύουν αυτή τη διαδικασία θα παραμείνουν αδιάφοροι, καθώς η εκδιήθηση δεδομένων συγκαλύπτεται πίσω από μια οθόνη εκκίνησης εγκατάστασης των Windows”, σημειώνει η WikiLeaks.

Το πρόγραμμα εκπέμπει κρυφά τα δεδομένα των στοχευμένων συστημάτων που είναι τοποθετημένο στον αντίχειρα ο οποίο η CIA μπορεί να εξετάσει αργότερα για να διαπιστώσει αν μια υπηρεσία-εταίρος έχει κρατήσει για τον εαυτό της οποιαδήποτε πληροφορία.

Εάν μια εταιρία-συνεργάτης αρνηθεί να «αναβαθμίσει» το σύστημά της ή να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας της, η ExpressLane έρχεται με έναν κρυφό διακόπτη επονομαζόμενος ως kill-switch ο οποίος μπορεί να κλείσει ολόκληρο το σύστημα από μια καθορισμένη ημερομηνία.

Η υπηρεσία εταίρος πρέπει στη συνέχεια να καλέσει την CIA για να διορθώσει το λογισμικό ή να μην το χρησιμοποιήσει, αφού πλέον δεν θα λειτουργεί.

Τα βασικά συστατικά του συστήματος OTS βασίζονται σε προϊόντα της Cross Match, μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στο βιομετρικό λογισμικό για την επιβολή του νόμου και την κοινότητα πληροφοριών.

Δεν είναι σαφές σε ποιους εταίρους πληροφοριών χρησιμοποιείται το πρόγραμμα, αν το πρόγραμμα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τη CIA ή εάν έχει υποβληθεί σε πρόσθετες ενημερώσεις.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, το πρόγραμμα έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές αμερικανικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το FBI, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), μεταξύ πολλών άλλων.

Ο τελευταίος αριθμός εγγράφων, που χρονολογούνται από το 2009, που κυκλοφόρησε από το WikiLeaks σηματοδοτεί την 20ή έκδοση στη σειρά “Vault 7” που έχει σχέση με την διαφθορά. Από τον Μάρτιο, ο οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Julian Assange απελευθέρωνε σταδιακά και σταθερά τα εικαζόμενα έγγραφα της CIA, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς το ευρύ φάσμα εργαλείων και δυνατοτήτων hacking και cyberspying του οργανισμού.

Τα νέα αρχεία ένδειξης παρατυπιών έρχονται ως ένα νομοσχέδιο που προτείνεται από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ που στοχεύει στην επίσημη ανάδειξη του WikiLeaks ως “εχθρική υπηρεσία πληροφοριών”.

Ο Assange αντέδρασε έντονα μετά από αυτήν την “παράλογη” κίνηση , λέγοντας σε μια δήλωση μέσω του Twitter: Είναι ισοδύναμο με το γεγονός ότι η CIA είναι μια οργάνωση μέσων μαζικής.

“Στην καλύτερη περίπτωση, οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης δημοσιεύουν τολμηρά και με ακρίβεια και δεν κρύβουν αυτό που ανακαλύπτουν από το κοινό, αντίθετα, οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκρύπτουν πληροφορίες και διαδίδουν την προπαγάνδα, υπάρχει ένα σαφές διακριτό φάσμα”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166