ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΤο ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959 ταινία)

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959 ταινία)

Η αλλαγή των δύο μεταπολεμικών δεκαετιών, η μετάβαση της Ελληνικής κοινωνίας σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται για την ταχύρυθμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα το πέρασμα της κινηματογραφικής παραγωγής σε περίοδο που διακρίνεται για την τυποποίηση μοτίβων (βιομηχανική περίοδο), σημαδεύτηκαν με την παρουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Νέα πρότυπα κάνουν την εμφάνισή τους στο κινηματογραφικό πανί και ανάμεσα σε αυτά, εκείνο της γατούλας – καπάτσας γυναίκας, τύπος χωρίς προηγούμενο στον τομέα της θεατρικής ή κινηματογραφικής παράδοσης.

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο είναι μία από τις χαρακτηριστικές ταινίες που ανταποκρίνονται στα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά της εποχής. Τα κινηματογραφικά θέματα απομακρύνονται σιγά σιγά από το «δίχτυ» των θεατρικών παραδόσεων, ενώ διαμορφώνονται «ήρωες» που βασίζονται στις προσωπικότητες των ίδιων των ηθοποιών που τους ενσαρκώνουν και κατά συνέπεια θέτουν τις βάσεις για το είδος της σχέσης του με το κοινό. Ο ίδιος ο ηθοποιός γίνεται πλέον αντικείμενο λατρείας από το κοινό που συρρέει στις κινηματογραφικές αίθουσες για να θαυμάσει τα νέα είδωλα της εποχής –πρωταγωνιστές star-.

Κομεντί της Φίνος Φιλμ Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, αναφέρεται στον έρωτα ενός φτωχού καθηγητή και μίας πλούσιας μαθήτριας σ΄ ένα αριστοκρατικό κολέγιο θηλέων. Το 1960 βραβεύεται στο πρώτο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955 – 1959, ενώ παρουσιάζεται και στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και παίζεται στο εξωτερικό με τον τίτλο: ”Maiden’s Cheek” (μάγουλα κοριτσιών).

Η υπόθεση πρωτότυπη παρόλο που στηρίζεται στο γνωστό μοτίβο του έρωτα πλούσιας-φτωχού. Εκσυγχρονίζεται κάτω από τις «διαταγές» και το μεράκι του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Αλέκου Σακελλάριου, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή απήχηση στο κοινό και την αξιοσημείωτη αντοχή της ταινίας στο χρόνο. Όταν στο αριστοκρατικό κολέγιο θηλέων κάνει την εμφάνισή του ο νεαρός καθηγητής Δημήτρης Φλωράς (τον ρόλο ερμηνεύει ο Δημητρης Παπαμιχαηλ) η απειθαρχία και η έλλειψη τιμωρίας των νεαρών μαθητριών μοιάζει να είναι παρελθόν. Η «αναιδεστάτη» και «θρασυτάτη» Λίζα Παπασταύρου (Αλικη Βουγιουκλακη) πληρώνει τη σύγκρουση μαζί του με ένα χαστούκι που την κάνει να βλέπει «πεταλούδες πράσινες, κόκκινες και κίτρινες». Η συνέχεια , απρόσμενη καθώς οι μέχρι πριν λίγο αδύναμοι να επιβάλλουν την τάξη καθηγητές (Διονυσης Παπαγιαννοπουλος, Ορεστης Μακρης) και ο ελαστικός Γυμνασιάρχης (Χρηστος Τσαγανεας) υιοθετούν την κίνηση του Φλωρά με τη συγκατάβαση των γονιών και η σφαλιάρα «πέφτει σύννεφο»!

Η «γατούλα» Λίζα όμως, με τον χαδιάρικο και γεμάτο νάζι τόνο της φωνής της, την αθωότητα και την καπατσοσύνη της, την πονηριά, την επιμονή και την ευαισθησία της, θα καταφέρει να επιτύχει το σκοπό της. Να φέρει κοντά της δηλαδή αυτόν που αγαπά, τον καθηγητή Φλωρά και κατά συνέπεια το αίσιο τέλος της ταινίας.

Μέσα από τους ρόλους αυτούς παρουσιάζεται η σύγκρουση της παράδοσης με τον μοντερνισμό. Ο Φλωράς, καθηγητής αρχαίων, μιλάει για τον Όμηρο, ο διευθυντής μιλάει χειριζόμενος την καθαρεύουσα, ο γυμναστής δίνει παραγγέλματα στην αρχαΐζουσα –στοιχεία παράδοσης- και από την άλλη πλευρά η Λίζα μιλάει για ξένους star, όπως τον Marlon Brando, ντύνεται με μοντέρνα και τολμηρά για την εποχή ρούχα (στενό κάπρι παντελόνι στην εκδρομή), τραγουδάει και χορεύει σε ρυθμό τσα-τσα. Αναμφισβήτητα βέβαια, η ταινία διαπραγματεύεται και το γεγονός ότι η τότε αστική τάξη, έχοντας συγκεντρώσει στα χέρια της το κεφάλαιο, διέθετε οικονομική άνεση αλλά στερούνταν αντίστοιχης παιδείας και κουλτούρας (παράδειγμα η μητέρα Παπασταύρου). Ο μονόλογος του κύριου Φλωρά και οι καταστάσεις που δημιουργούνται μετά το πρώτο χαστούκι (ιστορικό χαστούκι για την ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου) συνυπογράφουν την αντίληψη αυτή.

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο με φωτογράφηση του Ντίνου Κατσουρίδη, κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο με τη ζωντάνια του όσο και με τους ίδιους τους χαρακτήρες των ηρώων. Ο γνωστός σε όλους μας «βεβαίως βεβαίως» διευθυντής του σχολείου (Χρηστος Τσαγανεας) μαγνητίζει την προσοχή του κοινού και την αγάπη του όχι μόνο γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, αλλά γιατί διαθέτει τη θεατρική πείρα που του δίνει την απαραίτητη άνεση για το ρόλο. Ποιος δε θυμάται ατάκες όπως: «…μα που ακούστηκε…που ακούστηκε βεβαίως βεβαίως…ο πρώτος τυχόν Φλωράς να σηκώνει το χέρι του και να χτυπά μίαν Παπασταύρου, την κόρη του Θεμιστοκλέους Παπασταύρου…του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως».

Έντονοι χαρακτήρες αν και σε δευτερεύοντες ρόλους οι: Διονυσης Παπαγιαννοπουλος(μαθηματικός εδώ, καθηγητής των αρχαίων στην ταινία «χτυποκάρδια στα θρανία»), Ορεστης Μακρης (γυμναστής Γκίκας) και η Μαρικα Κρεββατα (κυρία Παπασταύρου) προσφέρουν άφθονο γέλιο και ευχάριστες στιγμές που μένουν χαραγμένες στα μάτια του κοινού. Στο όμορφο αποτέλεσμα της ταινίας συμβάλλει και το υπόλοιπο καστ των ηθοποιών όπως η Αννα Μαντζουρανη στο ρόλο της Πολυχρονοπούλου, η Μελπω Ζαροκωστα στο ρόλο της Αλεξίου και η Κουλα Μπεμπη ως Ξανθοπούλου.

Πρωταγωνιστές, η Αλικη Βουγιουκλακη και ο Δημητρης Παπαμιχαηλ. Εξελίσσονται σε αστέρες της εποχής καθώς και οι δύο ερμηνεύουν με επιτυχία τους ρόλους τους. Επιτυχία που στηρίζεται τόσο στο ταλέντο τους όσο και στην αγάπη τους για την υποκριτική, δημιουργώντας την πρώτη μεγάλη μαζική υστερία του κοινού για το πρώτο ζευγάρι των star (Αλικη-Δημητρης) που λατρεύει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι πρώτες θέσεις στον πίνακα εισιτηρίων Α΄ προβολής Αθηνών-Πειραιώς μονοπολούνται από τις ταινίες τους ως ζευγάρι – Η Αλικη στο Ναυτικο, Μανταλενα, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Χτυποκαρδια στο Θρανιο-. Μεγάλων δυνατοτήτων ηθοποιός ο Δημητρης Παπαμιχαηλ, χαριτωμένη και ναζιάρα με έντονη προσωπικότητα η Αλικη Βουγιουκλακη, δημιουργούν αυτό το «κάτι» ξεχωριστό για τα κινηματογραφικά δεδομένα του τόπου και εγκαινιάζουν την εποχή που στηρίζεται σε ηθοποιούς-φίρμες.

Το κλίμα ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς που επικρατεί στα σχολικά χρόνια παρουσιάζεται μέσα από την εκδρομή του σχολείου αλλά και μέσα από τη δροσερή και χαρούμενη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. «Έχω ένα μυστικό» τραγουδάει η Αλικη εκφράζοντας τον έρωτά της για τον νεαρό καθηγητή, ενώ λίγο αργότερα τραγουδά και χορεύει το «γκρίζο γατί» -ακούγεται και στο ζενερίκ των τίτλων-, δίνοντας τη νότα της ξεγνοιασιάς. Άξιος στο είδος του ο Χατζιδακις, όχι μόνο καταφέρνει να υποστηρίξει το νέο χαρακτήρα που λανσάρει η Αλικη μέσα από το «γκρίζο γατί», αλλά φτάνει εισπρακτικά στις 750000 πωλήσεις μικρού δίσκου, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο. Αξέχαστες μελωδίες και δυτικοευρωπαϊκοί ρυθμοί (τσα-τσα) προσδίδουν νέο ύφος στην ταινία και ολοκληρώνουν την αφήγηση.

Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι η μουσική, τα τραγούδια και ο ενδυματολογικός κώδικας στρέφονται προς τον εκσυγχρονισμό, οι κυρίαρχες ιδέες της ταινίας ως προς την εκπαίδευση και τις αντιλήψεις τις πατριαρχικές όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά γίνονται ιδέες θαυμασμού πάντα μέσα από τα κωμικά στοιχεία. Αίσιο τέλος στο Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο βεβαίως βεβαίως…-ο εφοπλιστής Παπασταύρου καλεί τον καθηγητή Φλωρά να προγυμνάσει την κόρη του, αλλά και να βάλει τάξη στο σπίτι του (ως γαμπρός) και «ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη που δεν το έχω σκοπό ποτέ μου να σας το πω», θα φανερωθεί μπροστά στα μάτια σας με ιδιαίτερη μαεστρία για την εποχή. Μια ναζιάρα γατούλα και ένας σοβαρός επιστήμονας κλέβουν τις εντυπώσεις και η Φίνος Φιλμ έχει ξανά τον πρώτο λόγο…

  • Βαθμολογία: 7/10
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166