Transformers: ή μεταξύ άλλων, το δράμα του να είσαι ο JFK. Ρίχνεις ένα τσουβάλι λεφτά για να γίνεις πρόεδρος των ΗΠΑ, το καταφέρνεις και αμέσως αρχίζουν τα βάσανά σου. Μόλις την Κυριακή, ο ίδιος πρόεδρος αντιμετώπισε ένα σατανικό σχέδιο των μεταλλαγμένων που ήθελαν να πυρηνίσουν τον κόσμο για να μείνουν αυτοί κι οι κατσαρίδες, χθες το απόγευμα οργάνωσε την κούρσα του διαστήματος για να φτάσουν πρώτοι οι Αμερικάνοι σε αυτό που έπεσε στη Σελήνη κι όταν γύρναγε αποκαμωμένος στο ρημαδιακό του είχε και τη Μαίριλυν Μονρώ να του παραπονιέται για τη σχέση τους. Ρε καλύτερα κριτικός ποιοτικού κινηματογράφου, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Υπόθεση του Transformers: Dark of the Moon (2011)
- Προσεχείς σινεπατάτες
- Βζιιιιιν, κρατς, μπρουκ, μπρρρρρ,μπουμ
- “Μπορεί να είσαι άνεργος, άφραγκος και χλεμπονιάρης και εγώ θεογκόμενα και στελεχάρα αλλά δεν μπορώ χωρίς εσένα”
- Μπαμ μπουμ, σμακ, αου αου, τατατατατα, γκριμπαμπαμπαου
- “Να το πάρεις το κορίτσι, να το πάρεις μη το παιδεύεις, δε σου λέμε να το πάρεις με τη βία, να το πάρεις επειδή το αγαπάς, κι αν δε ξέρεις το χορό του Ησαία μη φοβάσαι θα στον μάθει ο παπάς”
- Κλινγκ κλονγκ κλανγκ κλεννγκ, τράκα τρούκα τρακ, μπουφ
- “Ωωωωω ξανθή αγαπημένη παναγιά σε αγαπώ! Και εγώ χλεμπονιάρη μου!”
- Τίτλοι τέλους
- “Παρακαλώ αποθέστε τα 3D γυαλιά σας στον ειδικό κάδο”.
Κεντρική ιδέα της ταινίας είναι η συμμαχία ανάμεσα σε ένα ‘καλό’ και σε ένα ‘κακό’ ρομπότ για να φέρουν τον πλανήτη τους στη Γη. Όταν τον φέρουν θα βάλουν τους σκλάβωμένους ανθρώπους να τον ανοικοδομήσουν. Τρεις βασικές ενστάσεις υπάρχουν πριν πούμε πως θα μπορούσαν πιο εύκολα να τα καταφέρουν:
- Ο πλανήτης τους παίζει να είναι και 10 φορές μεγαλύερος από τη Γη, οπότε θα ήταν πιο λογικό να τηλεμεταφέρουν τη Γη στον Σάιμπερτρον και να την παραχώσουν σε καμιά γωνιά,
- Οι μηχανές που είναι απίστευτα δυνατές και εξελιγμένες θέλουν τους καθυστερημένους ανθρώπους για εργάτες (το αντίστοιχο θα ήταν να πάνε οι Ελβετοί στο Τατζικιστάν για να μαζέψουν μαιμούδες και να τις βάλουν να δουλέψουν στο CERN και
- αφού τους ανθρώπους τους θέλουν για δουλεία, γιατί τους εξαερώνουν με τόση ευκολία;
Ακούτε χαζορομποτάκια να μαθαίνετε πώς γίνονται αυτές οι δουλειές:
Πρωτά-πρώτα, συνδέεις τη χώρα σου με τη διεθνή τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, τίποτα βακτήρια, τίποτα μουσουλμάνοι, μαρξιστές αντάρτες, ό,τι να ’ναι τελός πάντων. Λες ότι στον Σάιμπερτρον κατέφυγε ο συμπέθερος του πρωτοξάδελφου ενός γείτονα του τάδε Πακιστανού Μουλά και μα ο ΟΗΕ, μα το ΝΑΤΟ, μα οι ΗΠΑ μόνες τους θα ξεκινήσουν να βομβαρδίζουν. Εσύ τους γράφεις στα μηχανοαρχ…δια σου γιατί τα γήινα όπλα ίσα που σε γαργαλάνε.
Μετά, ένα κονσόρτιουμ αμερικάνικων εταιρειών στων οποίων τα ΔΣ συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος, ο υπουργός άμυνας και 15 ακόμα από το υπουργικό συμβούλιο των ΗΠΑ θα αναλάβει τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση, εμείς θα καταγγείλουμε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ο Νικολάκης Παπανδρέου θα μας εξηγεί πως αν δε γινόταν η επέμβαση θα πληρώναμε την κιλοβατώρα 25 cents (ενόσω την πληρώνουμε 27) και η ζωή θα συνεχίζεται. Το ίδιο πάνω-κάτω που έκανε και ο Πίτερ Σέλερς στο “Ποντίκι που βρυχάται”.
Το μοναδικό ενδιαφέρον της ταινίας εστιάζεται στην αναπόφευκτη σύγκριση ανάμεσα στα δύο γκομενάκια: την πρώην και τη νυν.
Από τη μία, έχουμε τη μελαχρινή θεά, το ατίθασο αλητάκι, τη μηχανολόγο του έρωτα, το ξερολούκουμο, το σκοτεινό αντικείμενο των ανδρικών φαντασιώσεων (και πολλών γυναικείων) και από την άλλη την ξινή, αγγλοσαξώνισσα ξανθόψειρα με τα σιλικονάτα τσιμπ…χειλα, την ηλίθια που άφησε το δημόσιο (βλ. Λευκό Οίκο) για να πάει υπάλληλος σε μια γκαλερί, το στουρνάρι που όταν ο γκομενός της της λέει πως πρέπει να προσπαθήσει να σώσει τη Γη, αυτή σκέφτεται – σαν το γάιδαρο που θα τραβήξει την ανηφόρα – αν θα του το επιτρέψει ή αν θα πάνε στα Αμερικάνικα Κουφονήσια να μιλήσουν για τη σχέση τους. Εγώ δε θέλω να σας επηρεάσω, αποφασίστε ελεύθερα ποια είναι καλύτερη.
Αντί επιλόγου, μία άχρηστη πληροφορία και το ακόμα πιο άχρηστο αλλά εύλογο ερώτημα που την ακολουθεί: Όλοι ξέρετε τον αριθμό π=3,14…… (τον άρρητο και υπερβατικό με τα άπειρα δεκαδικά ψηφία απ’ τα οποία έχουν υπολογιστεί περίπου 5 τρισεκατομμύρια).
Η ΝΑSA για να υπολογίσει τις τροχιές και τις ταχύτητες, ακόμα και για μετρήσεις στα όρια του ηλιακού συστήματος, δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα πάνω από τα 50 πρώτα δεκαδικά ψηφία – τα 47 της δίνουν ακρίβεια 1 χιλιοστού στα 1 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Αυτοί τα μηχανο-ρόμποτς και οι μηχανοντισέρτικονς με τη σούπερ νοημοσύνη τους πώς τα καταφέρνουν και τσουγκρίζουν απάνω σε ολόκληρους πλανήτες; Υπενθυμίζω πως και στο πρώτο TRANSFORMERS ο κακός είχε πέσει στο Βόρειο Πόλο και είχε γίνει κασάτος…
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Transformers: Dark of the Moon που προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους το 2011: