ΑρχικήΟικονομίαΤραπεζίτης της Barclays βοήθησε hackers να προβούν σε ξέπλυμα χρημάτων £16 εκ.

Τραπεζίτης της Barclays βοήθησε hackers να προβούν σε ξέπλυμα χρημάτων £16 εκ.

Τραπεζίτης της Barclays βοήθησε hackers να προβούν σε ξέπλυμα χρημάτων £ 16 εκ.

Ένας “διεφθαρμένος τραπεζικός πράκτορας” που εργάζεται για την Barclays, μαζί με τέσσερις άλλους άνδρες, έχουν παραδεχθεί τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους τουλάχιστον £ 16 εκατομμυρίων (21 εκατομμύρια δολάρια) για μια συμμορία διεθνών κυβερνοεγκληματιών.

Μεταξύ 2013 και 2016, ο όμιλος χρησιμοποίησε περίπου 400 τραπεζικούς λογαριασμούς σε μια συνωμοσία που αφορούσε την παραλαβή κλεμμένων χρημάτων σε έναν λογαριασμό και στη συνέχεια διαχωρίστηκαν σε μικρότερα ποσά σε πολλούς άλλους λογαριασμούς, δήλωσε την Τρίτη (19 Σεπτεμβρίου) η Εθνική Υπηρεσία για την Εγκληματικότητα (NCA).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρξε μία διαδικασία συγκάλυψης που είχε επαναληφθεί αρκετές φορές – για να καταστήσει κρυφή την πηγή των χρημάτων – προτού να σταλούν πίσω στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Οι αναφορές λένε πως οι χάκερ φέρεται να διαμένουν σε μια τοποθεσία στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ο τραπεζίτης Nilesh Sheth, , είναι Διευθύνων Σύμβουλος σε ένα υποκατάστημα της Barclays, ο οποίος άνοιξε ένα μεγάλο αριθμό λογαριασμών λεγόμενων “mule accounts” χρησιμοποιώντας πλαστά αρχεία ταυτότητας και έγγραφα διεύθυνσης.

Και δεν ήταν μόνος, η ΕΑΑ σύντομα κατέληξε στο συμπέρασμα.

Ο Iurie Mereacre, 37 ετών, Μολδαβός υπήκοος και κάτοικος Λονδίνου, φέρεται να είναι μέλος της σπείρας ξεπλύματος χρημάτων, μαζί με τρεις συνεργάτες, τους αδελφούς Iurie Bivol (36) και Serghei Bivol (31) μαζί με τον Ryingota Gincota (28).

“Ο Sheth καταχράστηκε τη θέση της εμπιστοσύνης που κατείχε στην τράπεζα για να ανοίξει εν γνώσει του λογαριασμούς για το δίκτυο, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία που τους επέτρεψε να ξεπλένουν τα κλεμμένα χρήματα αξίας £ 16 εκατομμυρίων”, δήλωσε ο Mike Hulett, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη μονάδα εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο της NCA.

Πριν από τις συλλήψεις τους, στις 3 Νοεμβρίου 2016, η εγκληματική ομάδα συναντήθηκε με τον Sheth αρκετές φορές, στην τράπεζά του και σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των χώρων στάθμευσης.

Την ημέρα των συλλήψεων, οι υπάλληλοι της NCA ανέκτησαν πολλαπλά κινητά τηλέφωνα, οικονομικά ημερολόγια και 70 συσκευασίες εγγράφων από το διαμέρισμα του Mereacre.

Τα πακέτα περιείχαν ταυτότητες, τραπεζικά έγγραφα, τραπεζικές κάρτες και πληροφορίες ασφαλείας που επέτρεψαν στην ομάδα να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς.

Σε μια κίνηση που ήταν σίγουρα καίριας σημασίας για την έρευνα, οι αξιωματικοί κατέλαβαν επίσης έναν χειρόγραφο “οδηγό βήμα προς βήμα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”, ο οποίος περιείχε οδηγίες για τη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες και σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας.

Σε μια έρευνα του σπιτιού του Sheth στο Redwoods Close, Buckhurst Hill, οι αξιωματικοί εντόπισαν πάνω από 16.000 λίρες σε μετρητά και εννέα κινητά τηλέφωνα κρυμμένα γύρω από το σπίτι του, συμπεριλαμβανομένου του νεροχύτη της κουζίνας.

Ορισμένα από τα τηλέφωνα, που ανακάλυψε η ΕΑΑ, είχαν χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία με το Mereacre και περιείχαν μηνύματα κειμένου που στάλθηκαν μεταξύ του ζευγαριού, οργανώνοντας συναντήσεις και πληρωμές.

Ένας εκπρόσωπος της Barclays δήλωσε: “Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση όπου ένα άτομο σκόπιμα εκμεταλλεύτηκε τα συστήματά μας. Έχουμε συνεργαστεί και στηρίξαμε την ΕΑΑ σε αυτήν την έρευνα και χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα των διαδικασιών.

“Η Barclays υποστηρίζει πάντα την επιβολή του νόμου στον εντοπισμό της εγκληματικής δραστηριότητας και την άσκηση διώξεων”.

Η Rose-Marie Franton, από τη Διεύθυνση Διεθνούς Δικαιοσύνης και Οργανωμένου Εγκλήματος της Crown Prosecution Service (CPS), δήλωσε: «Αυτοί οι άνδρες σκόπιμα και επίμονα έθεσαν τη μεταφορά εκατομμυρίων λιρών κλεμμένων χρημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ανατολική Ευρώπη.

“Σε στενή συνεργασία με τους ανακριτές της ΕΑΑ, ο ΚΠΣ παρουσίασε μια ισχυρή υπόθεση με αποτέλεσμα ότι σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους.

“Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε έδειξαν πώς ο Nilesh Sheth καταχράστηκε τη θέση του ως υπάλληλος της τράπεζας για προσωπικό όφελος, διευκολύνοντας το ξέπλυμα των εγκληματικών εσόδων μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και πέρα ​​από τα σύνορα”.

Η ΕΑΑ δεν μπόρεσε να επεξεργαστεί την ταυτότητα της αλλοδαπής συμμορίας.

Το 2008, το Northampton Chronicle και η Echo ανέφεραν ότι ο Mereacre συνδέθηκε με μια «διεθνή απάτη κλωνοποίησης και απομίμησης καρτών», η οποία χρησιμοποιούσε πάνω από 100 τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος περίπου £ 105.000.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166