Ο Κώστας Ιωάννου, σύμβουλος προσωπικών οικονομικών, έχει τις απαντήσεις. Και το Texnologia.Net τον ρώτησε όσα θα ήθελες να μάθεις για να έχεις ήσυχο το κεφάλι και το πορτοφόλι σου.
Υπάρχουν τρόποι αποταμίευσης για κάποιον που παίρνει το βασικό μισθό;
Πιστεύω πως δεν είναι θέμα ύψους εισοδήματος, αλλά θέμα στάσης: να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου και να ξοδεύεις από τα υπόλοιπα. Μπορείς να ξεκινήσεις με όποιο ποσό θέλεις, αρκεί να γίνεται κάθε μήνα ανελλιπώς. Τώρα μπορεί να σου φαίνεται μικρό, αλλά με το χρόνο και τον ανατοκισμό θα φανεί όλη τη διαφορά.
Πως βάζει κάποιος προτεραιότητες στα έξοδά του;
Ξέρεις, οι άνθρωποι αυξάνουν τις ανάγκες τους ανάλογα με τα έσοδά τους και έτσι, πάντα χρειάζονται κι άλλα όσα κι αν βγάζουν. Πριν απ’ όλα πρέπει να κάνουμε μια καταγραφή των μηνιαίων εξόδων μας, ώστε να ξέρουμε ακριβώς που πηγαίνει κάθε Ευρώ (εδώ μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις). Επίσης, μπορείς να εστιάσεις και σε τρόπους νέων εσόδων. Αν υπάρχει κάποια ανάγκη που δεν καλύπτεται ή κάτι που μπορεί να γίνει καλύτερα- φθηνότερα-ευκολότερα, είναι μία ευκαιρία για τη δημιουργία επιπλέον εισοδήματος.
Είναι σημαντικό κάποιος που είναι τώρα 20+ να αρχίσει να αποταμιεύει για το μακρινό μέλλον;
Καθώς δε μπορούμε να βασιζόμαστε σε κανένα κράτος ή εργοδότη, είναι ζωτικό να ξεκινήσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται και να γίνουμε -όπως ονομάζω- «Αυτοδημιούργητοι συνταξιούχοι». Δεν χρειάζονται μεγάλα ποσά. Ναι, θα πάρει χρόνια, όμως τα χρόνια θα περάσουν έτσι κι αλλιώς.
Τι πρέπει να προσέξει κάποιος είναι έτοιμος να επενδύσει σε κάτι;
Καλό είναι πρώτα επενδύουμε σε κάτι που μας βάζει χρήματα στην τσέπη (πχ. εμπόρευμα προς πώληση, επενδύσεις, ποσοστό σε επιχείρηση), και μετά από τα κέρδη των πρώτων αγοράζουμε αυτά που μας παίρνουν χρήματα από την τσέπη (πχ. καινούργιο αυτοκίνητο). Επίσης, η πιο ασφαλής φιλοσοφία είναι να πληρώνεις τη χρήση όχι την ιδιοκτησία των πραγμάτων. Συνήθως το να νοικιάζεις για το όφελος που θέλεις να αποκομίσεις συμφέρει περισσότερο από το να δεσμευτείς σε μια αγορά.
Από την δική σου εμπειρία και τις επιτυχίες, ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχεις να δώσεις για κάποιον που θέλει να πετύχει τους μακροπρόθεσμους ή βραχυπρόθεσμους στόχους του;
Τις γνώσεις και τις ικανότητες για να πετύχεις το στόχο σου, μπορείς να τις αποκτήσεις. Δύο όμως πράγματα πηγάζουν από μέσα μας, και χωρίς αυτά όσα κι αν γνωρίζουμε δεν έχουν αξία:
- Ποτέ μην το βάζεις κάτω! Το σύμπαν παραδίδεται μπροστά στην επιμονή του ανθρώπου που ακολουθεί το πάθος του.
- Όλοι ξέρουμε τον τρόπο για να αποκτήσουμε τέλειο σώμα -με συγκεκριμένη διατροφή και γυμναστική-, όμως δεν το έχουμε όλοι. Το ίδιο ισχύει και με την επιτυχία(σε κάθε τομέα: επαγγελματικά, σχέσεις, οικονομικά): Είναι μια πολύ συγκεκριμένη επιστήμη, την οποία έχω αποστάξει στην «Φόρμουλα» (το βιβλίο κυκλοφορεί τον Απρίλιο).Αυτό που χρειάζεται είναι η Αυτοπειθαρχία να την ακολουθήσουμε. Οι επιτυχημένοι έχουν τη συνήθεια να κάνουν αυτό που οι άλλοι δε θέλουν να κάνουν
Και αν αποτύχεις; Πως το ξεπερνάς και μαζεύεις τις δυνάμεις σου για να συνεχίσεις;
Πριν από όλα πρέπει να έχουμε τον στόχο μας, ένα μεγαλύτερο όραμα για τη ζωή μας. Τότε κάθε εμπόδιο θα φαντάζει μικρό μπροστά του. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με αποτυχίες, μέχρι να βρούμε τη σωστή απάντηση. Δες το σαν στατιστική, σαν ένα παιχνίδι αριθμών: Όσες περισσότερες προσπάθειες / αποτυχίες κάνεις τόσο πιο κοντά φτάνεις στην επιτυχία. Αρκεί συνεχώς να βελτιώνεσαι και να αλλάζεις τα λάθη σου. Και με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουμε και προετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερα πράγματα. Συνειδητοποίησε πως στη ζωή τελικά όλα γίνονται για κάποιον λόγο, εξυπηρετούν ένα μεγαλύτερο σχέδιο που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμα.