ΑρχικήΕργασίαΒιογραφικό σημείωμα: Τι οφείλεις να πράξεις και τι να αποφύγεις

Βιογραφικό σημείωμα: Τι οφείλεις να πράξεις και τι να αποφύγεις

Μήπως στέλνετε άπειρα βιογραφικά αλλά δεν παίρνετε την απάντηση που ελπίζετε; Είστε σίγουροι ότι δεν «σαμποτάρετε» εσείς οι ίδιοι τις προσπάθειές σας χωρίς να το έχετε καταλάβει; Το Texnologia.Net σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να προσέξετε, για να λάβει το βιογραφικό σας την προσοχή που του αξίζει…

Ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος στην προσπάθεια μας να βρούμε κάποια δουλειά είναι αναμφισβήτητα ένα καλό βιογραφικό. Είναι η πρώτη επαφή που έχει ο εργοδότης μαζί μας και από αυτό θα κρίνει αν αξίζει τον κόπο να μας καλέσει ή όχι για κάποια συνέντευξη.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν συντάσσουμε το βιογραφικό μας και να αποφύγουμε τα λάθη που θα μας στερήσουν την ευκαιρία να πάρουμε μια δουλειά που αξίζαμε.

Το Texnologia σας παραθέτει παρακάτω πολύτιμα στοιχεία για όσα πρέπει να γνωρίζετε ούτως ώστε να προετοιμάσετε σωστά ένα πετυχημένο βιογραφικό. Ακολουθήστε κάποιους απλούς κανόνες και να είστε βέβαιοι ότι θα βγείτε κερδισμένοι σε αυτή τη σημαντική φάση της αναζήτησης δουλειάς.

Τι οφείλεις να πράξεις στο βιογραφικό σημείωμα

Ξεκινήστε με ένα προφίλ που να τονίζει τα δυνατά σας χαρακτηριστικά. Εκείνα που πιστεύετε ότι είναι σχετικά με τη θέση που θέλετε. Κάντε μια λίστα με τέσσερα ή πέντε σημεία που να επιδεικνύουν την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του εργοδότη. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι το βιογραφικό σας θα διαβαστεί.

Συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνίας γίνεται, έτσι ώστε ο εργοδότης να μπορεί να σας βρει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στις εργάσιμες ώρες. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να γράψουν το τηλέφωνό τους στο βιογραφικό!

Το βιογραφικό πρέπει να είναι ακριβές και να μπαίνει γρήγορα στο θέμα. Ακόμα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε κουκκίδες, ούτως ώστε να διαβάζεται πιο εύκολα και ευχάριστα.

Χρησιμοποιήστε ποσοτικά στοιχεία. Χρησιμοποιήστε αριθμούς για να δείξετε στους εργοδότες πόσους ανθρώπους επιβλέπατε, κατά πόσο αυξήσατε τις πωλήσεις, πόσα προϊόντα αντιπροσωπεύατε κτλ.

Κάντε μια λίστα από τις προηγούμενες δουλειές σας με τη σειρά που πιστεύετε ότι θα ενδιέφερε περισσότερο αυτόν που θα το διαβάσει. Το πιο σημαντικό όταν παρουσιάζετε την επαγγελματική σας εμπειρία είναι ο τίτλος και η θέση που κατείχατε σε αυτές τις δουλειές. Η προτιμότερη σειρά είναι: Τίτλος, θέση, όνομα εργοδότη, πόλη ή χώρα, ημερομηνία (από πότε έως πότε εργαζόσασταν εκεί).

Απαριθμήστε τις προηγούμενες δουλειές σας με αντίστροφη χρονολογική σειρά

Όταν φτιάχνετε το βιογραφικό σας, επικεντρωθείτε περισσότερο σε αυτά που έχετε επιτύχει. Τα κατορθώματά σας είναι πιο ουσιώδη για τους εν δυνάμει εργοδότες σας απ’ ότι να τους εκθέσετε τις υποχρεώσεις που είχατε στην εκάστοτε δουλειά.

Από την άλλη θα ήταν καλό να γράψετε για τις αθλητικές σας δραστηριότητες αν είστε ακόμη φοιτητές ή μόλις αποφοιτήσατε. Πολλοί εργοδότες ψάχνουν συγκεκριμένα για αθλητές επειδή πιστεύουν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο και ανταγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ομαδικό πνεύμα και ηγετικές ικανότητες. Όσοι από εσάς ήσασταν μέλη ενός αθλητικού συλλόγου θα μπορούσατε να το βάλλετε στην ενότητα του βιογραφικού που μιλάει για την εμπειρία.

Ξαναδιαβάστε το βιογραφικό σας πριν το στείλετε. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα σας. Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να το δώσετε και σε κάποιον άλλον να το κοιτάξει, καθώς εμείς σπάνια παρατηρούμε τα δικά μας λάθη.

Τι να αποφύγεις στο βιογραφικό σημείωμα

Μην είστε υπερβολικοί με το μέγεθος του βιογραφικού. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο μια σελίδα. Καλό θα είναι να είναι σχετικά σύντομο. Αν όμως έχετε πολύ εμπειρία, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δύο σελίδες. Αν, από την άλλη, το βιογραφικό σας ξεπεράσει τη μία σελίδα, αλλά δεν γεμίζει ούτε τη μισή από τη δεύτερη, καλό θα ήταν να το περιορίσετε στη μία. Σε καμία περίπτωση όμως μην ξεπεράσετε τις δύο σελίδες.

Μην κάνετε «εκπτώσεις» όσον αφορά τη λειτουργικότητα του βιογραφικού σας. Μια λειτουργική διάταξη μπορεί να αποδειχθεί μια καλή στρατηγική για όσους αλλάζουν επαγγέλματα, για τους φοιτητές και για όσους δεν έχουν εμπειρία, για αυτούς που έχουν κάποια κενά στην επαγγελματική τους πορεία και για όσους επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό. Ένα λειτουργικό βιογραφικό οργανώνεται γύρω από ομάδες λειτουργικών δεξιοτήτων. Κάντε μια λίστα από τρεις-τέσσερεις τέτοιες ομάδες και αναφέρετε πώς έχετε αποδείξει αυτές σας τις δεξιότητες.

Μην λέτε ποτέ ψέματα στο βιογραφικό σας

Μην παρουσιάζετε τον εαυτό σας σαν υπεράνθρωπο. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Ένα «δεμένο», εστιασμένο σε συγκεκριμένα πράγματα και κατάλληλα προσαρμοσμένο βιογραφικό είναι κάτι πολύ ισχυρότερο από μια λίστα με δραστηριότητες με τις οποίες έχετε ασχοληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Μην αναφέρετε το απολυτήριο λυκείου

Μην αναφέρετε πολύ εμπειρία στο βιογραφικό σας. Ο κανόνας για κάποιον με πολλά χρόνια εμπειρία είναι να δηλώσει περίπου τα 15 χρόνια που αξίζουν να αναφερθούν. Δυστυχώς, η διάκριση που γίνεται με βάση την ηλικία είναι μια πραγματικότητα, και, αν οι εργοδότες δουν ότι έχετε πάρα πολύ εμπειρία, το πιο πιθανόν είναι να σκεφτούν ότι θα έχετε και υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις.

Μην συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας το ύψος, το βάρος, την ηλικία, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, την οικογενειακή σας κατάσταση, το φύλο, την εθνικότητα/φυλή, την υγεία, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης (εκτός αν πρόκειται για διεθνές βιογραφικό), τους λόγους που αφήσατε την προηγούμενη δουλειά σας, τα ονόματα των προηγούμενων διευθυντών σας, συγκεκριμένες διευθύνσεις ή τηλέφωνα πρώην εργοδοτών, φωτογραφία του εαυτού σας (εκτός αν σας ζητηθεί), πληροφορίες για το μισθό, τον τίτλο «βιογραφικό», ή κάθε πληροφορία που μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, όπως θρησκεία, δεσμοί με την εκκλησία ή πολιτικοί δεσμοί.

Μην συμπεριλάβετε τα χόμπι σας ή άλλες άσχετες πληροφορίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνονται περιττά και ασήμαντα. Κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτό λέγοντας ότι τα χόμπι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μια εναρκτήρια συζήτηση σε μια συνέντευξη ή ότι αυτά θα σας κάνουν να φαίνεστε πιο δραστήριοι, αλλά σε γενικές γραμμές φαίνονται απλά σαν μια αποτυχημένη προσπάθεια να γεμίσετε τα κενά του βιογραφικού σας.

Μην χρησιμοποιείτε προσωπικές αντωνυμίες (εγώ, μου)

Μην αναφέρετε τις συστατικές επιστολές που έχετε στο βιογραφικό σας. Αυτές ανήκουν σε μεταγενέστερο στάδιο της αναζήτησης εργασίας. Κρατήστε τις κάπου ξεχωριστά και δώστε τις όταν σας ζητηθούν.

Ένα καλό βιογραφικό είναι ένα καθαρό και ευκολοδιάβαστο βιογραφικό που τονίζει τα κατάλληλα προσόντα σας με υπαρκτά παραδείγματα. Οι ευκαιρίες που θα έχετε για συνέντευξη θα ξεπληρώσουν, και με το παραπάνω, το χρόνο που ξοδέψατε για να συντάξετε το βιογραφικό σας.

Πριν στείλεις το βιογραφικό σου, να θυμάσαι τα εξής

Πριν να φτάσεις στη συνέντευξη για να διεκδικήσεις την εκάστοτε θέση εργασίας, πρέπει πρώτα το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει από τη στοίβα.

Το όνομα

Έχει αποδειχθεί ότι ένα περίεργο όνομα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχεις για πρόσληψη. Χρησιμοποίησε ένα υποκοριστικό ή το δεύτερο βαφτιστικό σου. Μόλις κερδίσεις τη θέση, ζήτα από τους νέους συναδέλφους σου να σε φωνάζουν με το κανονικό.

Την επαγγελματική σου εμπειρία

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, ένας εργοδότης μπορεί να παραβλέψει με την πρώτη ματιά μέχρι κι έξι μήνες ανεργίας. Δεν χρειάζεται να «πειράξεις» τις ημερομηνίες, απλώς να εξηγήσεις τα τυχόν κενά.

Τις εκτός γραφείου δραστηριότητες

Η επαγγελματική εμπειρία και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις μετράνε πολύ στα μάτια ενός εργοδότη. Εξίσου μεγάλη σημασία, όμως, έχει και η ενασχόλησή σου με διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό δείχνει ηγετικές τάσεις.

Τα επιτεύγματα σου

Οταν δίνεις έμφαση στις πρακτικές σου ικανότητες, όπως η επικοινωνία, η οργάνωση και η λήψη πρωτοβουλιών, πρέπει να δείχνεις και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ερευνα έδειξε πως τα βιογραφικά που ανέφεραν γραπτά τις επαγγελματικές επιτυχίες του υποψήφιου φαίνονταν πιο ελκυστικά στους εργοδότες.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166