Βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο για να γευτείτε την ιστορία της Ελλάδας

Βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο για να γευτείτε την ιστορία της Ελλάδας

Αν και η παρούσα χρονική στιγμή δεν συμπίπτει με κάποια Εθνική εορτή ή αργία, ωστόσο θα σας προτείνουμε να βγείτε από το σπίτι και να επισκεφτείτε ένα μέρος που να μυρίζει ιστορία της Ελλάδας.

Αν μάλιστα εντάξετε και μια βόλτα στο Πολεμικό Μουσείο, θα μπείτε μικροί μεγάλοι στο πνεύμα της υπόθεσης και θα βγείτε από το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας ενθουσιασμένοι από όσα θα δείτε. Καλό είναι, όμως, πριν περιηγηθείτε στους χώρους του μουσείου να πείτε λίγα λόγια στα παιδιά για το ιστορικό γεγονός του Όχι και έπειτα να περάσετε στα εκθέματα.

Και τώρα στο μουσείο ολοταχώς

Απο έξω κιόλας κάνει φανερή την ιδιότητα του, το πολεμικό μουσείο με τα περίφημα αεροπλάνα στον περίβολο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1975.

Σκοπός του είναι η έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη της πολεμικής ιστορίας, καθώς και η προβολή των ιερών αγώνων του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να είστε απόλυτα συνεπείς με την ημέρα, θα προσπεράσετε τη δελεαστικότατη συλλογή του ισογείου και θα ανεβείτε στον πρώτο όροφο, στην Αίθουσα Ι’, η οποία είναι αφιερωμένη στις ιστορικές περιόδους του ελληνοϊταλικού πολέμου1940-41, της γερμανικής εισβολής και της μάχης της Κρήτης.

Στο μουσείο υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης αλλά και ειδικής ξεναγού, εάν χρειαστείτε. Αφού ασχοληθείτε με τα εκθέματα της αίθουσας, συνεχίστε την περιήγησή σας στις αίθουσες του ορόφου, με τη σειρά, όμως, για να υπάρχει ιστορική συνέχεια στην ξενάγησή σας. Ο μόνιμος εκθεσιακός χώρος του μουσείου, στον πρώτο όροφο, περιλαμβάνει την Αίθουσα Α’, η οποία αναφέρεται στην αρχαιότητα και καλύπτει την εποχή του λίθου και την πρώιμη εποχή του χαλκού, με έμφαση στη μυκηναϊκή εποχή.

Στην Αίθουσα Β’ παρουσιάζονται θέματα από την ελληνική προϊστορία, που καλύπτονται από σύνολα φωτογραφιών ή σχεδίων. Η Αίθουσα Γ’ είναι αφιερωμένη στο Βυζάντιο, η Αίθουσα Δ’ στις εποχές της Φραγκοκρατίας, οι Αίθουσες Ε’-ΣΤ’ στην Ελληνική Επανάσταση, η Αίθουσα Ζ’ στο Νέο Ελληνικό Κράτος, η Αίθουσα Η’ είναι αφιερωμένη στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, η Αίθουσα Θ’ στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθεί η Αίθουσα Ι’, που είδατε στην αρχή. Στο τέλος της διαδρομής σας σταθείτε στις σημαίες από διάφορες μονάδες, που εκτίθενται όπως βρέθηκαν στον τόπο των μαχών.

Στον ημιώροφο η αίθουσα είναι αφιερωμένη στους πρώτους Ελληνες αεροπόρους, αλλά εδώ θα δείτε και μια σειρά από κειμήλια, χάρτες και φωτογραφίες από τη δράση των Ελλήνων στην Αντίσταση και τη Μέση Ανατολή. Κατεβείτε στο ισόγειο για να δείτε μια από τις πιο σημαντικές συλλογές όπλων από όλο τον κόσμο, η οποία είναι δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Πυροβολικού. Από εδώ τα παιδιά δεν θα ξεκολλούν, αφού, όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου, είναι από τα αγαπημένα τους εκθέματα, όπως και τα αεροπλάνα και τα πολυβόλα του εξωτερικού χώρου.

Όσον αφορά τα όπλα, χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η συλλογή διαθέτει 3.000 όπλα, αμυντικά και επιθετικά, αλλά και πανοπλίες από τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, καυκασιανά πιστόλια, μουσουλμανικά, ινδικά και ιαπωνικά, αφρικανικά όπλα από δέρμα ψαριού και όστρακο χελώνας για μικρόσωμους πολεμιστές, καθώς και ξύλινα βέλη.

Κι ακόμη…

…το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από 20.000 φωτογραφίες από την πολεμική ιστορία της Ελλάδας. Εξίσου πλούσια είναι η βιβλιοθήκη με 22.000 τίτλους βιβλίων και το ιστορικό αρχείο, όπου θα δείτε γνήσια έγγραφα του Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα, του Μακρυγιάννη, φύλλα των «Ελληνικών Χρονικών» ή τα αρχεία στρατιωτικών, εφημερίδων και παράνομου Τύπου από την περίοδο της Κατοχής κ.λπ.

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα,

τηλ. 210-7215035, 7244464, 7290543-4. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 09:00-14:00, Σάββατο – Κυριακή: 09:00 – 14:00. Παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου λειτουργούν στο Ναύπλιο, στην Τρίπολη, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη.