ΑρχικήΕιδήσειςΒουλή των Ελλήνων, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Βουλή των Ελλήνων, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα

Βουλή των Ελλήνων, δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες που έβγαλαν όλοι ομιλητές στη βουλή σήμερα (Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018). Αυτοί τρώγονται και τα προβλήματα της χώρας συνεχίζουν να υφίστανται.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙZ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2018
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η΄
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Αθήνα, σήμερα στις 2 Αυγούστου 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.35΄ συνήλθε στην Αίθουσα της Γερουσίας του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 1-8-2018 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της Ζ΄ συνεδριάσεώς του, της Τετάρτης 1ης Αυγούστου 2018, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη, Βουλευτή Λακωνίας, τα ακόλουθα:

Οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, Αντώνιος Συρίγος και Νικόλαος Μανιός κατέθεσαν αναφορά προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της Ανάφης εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί της Ανάφης και ειδικότερα με την απαγόρευση επιβίβασης μικρού επαγγελματικού φορτηγού μεταφοράς τροφίμων από τη Σαντορίνη στην Ανάφη, με αποτέλεσμα τα καταστήματα του νησιού να έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και αιτούνται απαντήσεις.

Οι Βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευαγγελία (Βάλια) Βαγιωνάκη και κ. Αντώνιος Μπαλωμενάκης κατέθεσαν αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία ο Δήμος Πλατανιά του Νομού Χανίων επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκταμίευσης των αποζημιώσεων στις πληγείσες επιχειρήσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά στις 31-12-2014 και 1-1-2015 και αιτείται την άμεση καταβολή τους.
Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης κατέθεσε αναφορά προς τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, με την οποία ενημερώνει για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών κατά την περίοδο του καλοκαιριού στο hot spot της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειούς της Χίου και προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχει η δασική περιοχή από τα ελλιπή μέσα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) καταγγέλλουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις στις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζουν- την υπονόμευση της αξιοπρέπειας των Αξιωματικών, αλλά και την αλλοίωση του πνεύματος των κείμενων διατάξεων και καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) προτείνει την πλήρη εφαρμογή – υποχρέωση του φορολογικού πιστοποιητικού από τις επιχειρήσεις και την επαναφορά προηγούμενων διατάξεων, επισημαίνοντας ότι η υποχρεωτική εφαρμογή του πιστοποιητικού, που εκδίδεται πλέον προαιρετικά για τις εταιρείες, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας δικαίου που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία επισημαίνει την ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στις περιοχές των Δήμων Αποκορώνου και Πλατανιά στα Χανιά και αιτείται την κήρυξη των συγκεκριμένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας, με την οποία ο Σύλλογος Καρκινοπαθών του Νομού Δράμας και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας αναφέρονται στα πολλαπλά προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ογκολογικοί ασθενείς του Νομού Δράμας, μετά τη μετακίνηση του ογκολόγου ιατρού από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης και αιτούνται την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης για την άμεση δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Ο Βουλευτής Πέλλας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή κ. Ιωάννης Σαχινίδης κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ο Δήμος Σκύδρας του Νομού Πέλλας καταγγέλλει την εξαίρεση ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς από την ενίσχυση ήσσονος σημασίας για την κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του 2017 και αιτείται την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος και τη διόρθωση της αδικίας σε βάρος των παραγωγών της περιοχής του Δήμου Σκύδρας.
Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας επισημαίνει την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των εργασιών επισκευής και συντήρησης του οδικού άξονα Πατρών – Τριπόλεως (Εθνική Οδός 111), ο οποίος έχει ιδιαίτερο τουριστικό και αναπτυξιακό ενδιαφέρον για την περιοχή και καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνολική αποπεράτωση του έργου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.

Σήμερα θα συζητηθούν δυο ερωτήσεις και δεν θα συζητηθούν οκτώ, λόγω κωλύματος Υπουργών ή Βουλευτών.

Επιτρέψτε μου να κάνω πρώτα κάποιες διαγραφές.

Η όγδοη με αριθμό 24/26-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη, προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας (ΚΕΦΙΑΠ)» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Βουλευτή.

Η δεύτερη με αριθμό 27/27-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Δημητρίου Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, με θέμα: «Ταλαιπωρία των επιβατών στο Αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος αναρμοδιότητας.

Βλέπω ότι ο Αντιπρόεδρος ο κ. Κρεμαστινός είναι παρών.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο για δυο λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, είμαι εδώ γιατί δεν γνωρίζω σε ποιο Υπουργείο να απευθυνθώ. Απευθύνθηκα στο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε αναρμοδιότητα και παραπέμπει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι ότι ουσιαστικά η FRAPORT, που είναι υπεύθυνη για τα αεροδρόμια, αντί να προάγει τη λειτουργία των αεροδρομίων, τα έχει οδηγήσει σε μεγάλο αδιέξοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προχθές έκλεισε το Αεροδρόμιο της Ρόδου και κατευθύνθηκαν άλλες πτήσεις προς την Κρήτη, άλλες προς την Κω και άλλες στην Τουρκία.

Η εικόνα που δίνει το αεροδρόμιο είναι εικόνα διαλύσεως. Να φανταστείτε ότι τον τελευταίο μήνα υπήρχαν οχτακόσιες χιλιάδες επιβάτες οι οποίοι έπαιρναν τα πράγματά τους από μια απόσταση τριάντα ή σαράντα μέτρων γιατί δεν δούλευαν οι ιμάντες του αεροδρομίου.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το θέμα εξόχως επίκαιρο. Επειδή θα κλείσει το Τμήμα αυτό και στο επόμενο δεν προβλέπεται να γίνονται επίκαιρες ερωτήσεις είναι ανάγκη να –ας μου επιτραπεί η έκφραση εντός εισαγωγικών- «καταγγελθεί» για να υποχρεωθεί η FRAPORT να λειτουργήσει ουσιαστικά, διότι δόθηκαν στη FRAPORT τα αεροδρόμια για να λειτουργήσουν καλύτερα ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα τουρισμού. Η ιστορία αυτή πάει τελείως αρνητικά.

Θα ήθελα να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη για το Αεροδρόμιο της Ρόδου, που ταξίδευα προχθές. Οι άνθρωποι ήταν μπροστά στα γκισέ, άλλοι κάθονταν κάτω, άλλοι στις καρέκλες, δηλαδή υπήρχε μια εικόνα ούτε τεταρτοκοσμικού κράτους. Το τριτοκοσμικό κράτος σίγουρα φαίνεται καλύτερο.

Διαμαρτύρομαι με αυτό τον τρόπο, γιατί και εσείς από τη δική σας εμπειρία και εγώ ως Αντιπρόεδρος της Βουλής γνωρίζουμε ότι το να παραπέμπει το ένα Υπουργείο στο άλλο την ερώτηση και να μην απαντάται τελικά, αποτελεί ένα μεγάλο λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κατανοητή η ένστασή σας, κύριε Κρεμαστινέ.
Αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι τόσες πολλές, με βάση την εμπειρία, όπως είπατε και εσείς –που έχετε και εσείς και εγώ-, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να το δει και η Κυβέρνηση. Ενδεχομένως, όταν τελειώσουν τα θερινά Τμήματα, στη Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά το λέω επειδή αυτό τον μήνα ο τουρισμός είναι σε αύξηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κατανοώ τι λέτε, κύριε Κρεμαστινέ. Καταγράφηκε η ένστασή σας. Το Προεδρείο βέβαια δεν μπορεί να πράξει κάτι αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Το ξέρω, αλίμονο.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Και συνεχίζουμε με τις διαγραφές των επίκαιρων ερωτήσεων που δεν θα συζητηθούν.
Η τρίτη με αριθμό 28/27-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Πειραιά του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής κ. Νικολάου Κούζηλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Καζάνι έτοιμο να εκραγεί το κρατίδιο των Σκοπίων» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Η πέμπτη με αριθμό 26/26-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννη Σαρίδη, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Περί της νομιμότητας αδειοδότησης του μεταλλείου Σκουριών» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Η έκτη με αριθμό 23/25-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Γεωργαντά, προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα: «Η Κυβέρνηση καλύπτει τους τέσσερις Υπουργούς που έλαβαν τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων Γραμματέων» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.

Η ένατη με αριθμό 1/12-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Πειραιά του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής κ. Νικολάου Κούζηλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα: «Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σκαραμαγκά.» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.

Η δέκατη με αριθμό 21/25-7-2018 επίκαιρη ερώτηση της Ανεξάρτητης Βουλευτού Β΄ Αθηνών κυρίας Αικατερίνης Παπακώστα-Σιδηροπούλου, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.

Η έβδομη με αριθμό 19/24-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής κ. Χρήστου Παππά, προς τον Υπουργό Εξωτερικών, με θέμα: «Περί των διώξεων που υφίσταται από τις σκοπιανές αρχές ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.κ. Ιωάννης» δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των δύο επικαίρων ερωτήσεων.

Πρώτη είναι η πρώτη με αριθμό 25/26-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Γιόγιακα προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα: «Απεμπλοκή και επιτάχυνση της επεξεργασίας αιτήσεων συνταξιοδότησης στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Αγροτών».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Κύριε Γιόγιακα, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, οι αριθμοί δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ ως ασφαλισμένοι δεύτερης κατηγορίας. Τριακόσια άτομα εργάζονται σήμερα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Αγροτών από τους συνολικά οκτώ με οκτώμισι χιλιάδες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Δηλαδή, μόλις το 3,5% του προσωπικού καλείται να εξυπηρετήσει το 14% των ασφαλισμένων που ανήκουν στον ΕΦΚΑ Αγροτών. Το ποσοστό αυτό στην πραγματικότητα είναι ακόμα μικρότερο, αφού από τους τριακόσιους υπαλλήλους μόνο οι διακόσιοι ασχολούνται με συντάξεις και ασφάλιση.

Βέβαια, μπορεί να μου απαντήσετε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων στην επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης και στην απονομή συντάξεων, αφού πολλά περιφερειακά τμήματα του ΕΦΚΑ έχουν πετύχει ή έχουν ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει το Υπουργείο για το 2017.

Πράγματι, μπορεί να έχετε εν μέρει δίκιο για την υπέρβαση των στόχων. Όμως, για να γνωρίζουν και οι πολίτες, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ευσυνειδησία, το φιλότιμο και τη μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων στα περιφερειακά τμήματα του ΕΦΚΑ, που, για να βγάλουν συντάξεις, κάθονται να δουλέψουν υπερωρίες, εργάζονται Σάββατα και παίρνουν δουλειά ακόμα και στο σπίτι και γι’ αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.
Όμως, τους αξίζει, κύριε Υπουργέ, επιτέλους και μια βοήθεια, γιατί είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις δουλειές που κάνουν και με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν να εξυπηρετήσουν. Γνωρίζω ότι οι νέες συντάξεις αναπηρίας, θανάτου και χηρείας, δηλαδή αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μετά την 1-1-2017 προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, γιατί όλες οι δυνάμεις, όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια εξαντλείται στις πράξεις συνέχισης συντάξεων αναπηρίας παλαιότερων χρόνων.

Πείτε μας, λοιπόν, τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα όλες οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ, ώστε να σταματήσει αυτή η αναμονή και η ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιόγιακα.
Τον λόγο έχει ο κ. Πετρόπουλος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Γιόγιακα, ποτέ εγώ δεν θα αντιπαρατεθώ με Βουλευτή που θέτει ζητήματα επιτάχυνσης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρω ποτέ αντίρρηση. Αντιθέτως, εκείνο που πάντα από τη θέση αυτή επιβεβαιώνω είναι η θέλησή μας να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε ακόμα καλύτερα τις υπηρεσίες της κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι γεγονός ότι το προσωπικό που ασχολείται συνολικά στον ΕΦΚΑ, όχι μόνο για τους αγρότες, είναι υποδεκαπλάσιο εκείνου που υπηρετούσε το 2010 και το 2011. Αυτό είναι γνωστό για τις πολιτικές οι οποίες προηγήθηκαν και αποδεκάτισαν το στελεχικό δυναμικό όλων των φορέων και της κοινωνικής ασφάλισης και των άλλων φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, υγεία, έλεγχο εργασίας.

Παρά ταύτα, αν και είναι αλήθεια πως εργάζονται πολύ λιγότεροι από παλιά, σας ενημερώνω ότι το έτος 2015 εκδόθηκαν έντεκα χιλιάδες πεντακόσιες ογδόντα έξι συντάξεις εργατών, το 2017 δεκατρείς χιλιάδες διακόσιες εβδομήντα τρεις και το 2018 μέχρι τούτη τη στιγμή είναι ήδη έτοιμες προς καταβολή -και έχουν καταβληθεί και πολλές από αυτές- οκτακόσιες συντάξεις αγροτών. Για να έχουμε μια εικόνα πιο καθαρή, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 σε χορήγηση συντάξεων στους αγρότες ήταν τριάντα χιλιάδες εξακόσιες πενήντα επτά ακριβώς εκκρεμότητες.

Επομένως, ως προς αυτό που λέγεται συχνά -επειδή οι αγρότες που περιμένουν ξέρουν πόσο καιρό περιμένουν, εκείνοι όμως που δεν περιμένουν ακούν ότι καθυστερούν- οι καθυστερήσεις αυτές πάντα συνέβαιναν και ιδίως συνέβαιναν για τους λόγους που αφορούσαν και διαδοχικές συντάξεις και άλλες, διεθνείς συντάξεις.

Υπήρχαν τέτοιοι λόγοι που προκαλούσαν καθυστερήσεις. Ήταν τριάντα χιλιάδες εξακόσιες πενήντα επτά (30.657) σε εκκρεμότητα στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και δεκαέξι χιλιάδες επτακόσιες εννέα (16.709) τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή οι μισές σχεδόν σε εκκρεμότητα.
Στη συνέχεια, βέβαια, θα πω και για άλλα ζητήματα, αφού ολοκληρώσω την απάντησή μου όσον αφορά αυτά που θίγετε. Όμως, θα υπενθυμίσω ότι συνολικά από τις εκατόν εξήντα οκτώ χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι δύο (168.922) εκκρεμείς συντάξεις που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και τον Γενάρη του 2015, έχουμε φτάσει στις πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσιες (53.800), δηλαδή σχεδόν στο 1/3 των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν τότε. Έχουμε μείωση, δηλαδή 68,2% λιγότερο. Έχουμε μία επιτυχία κατά 68,2% στην έκδοση παλιών συντάξεων και όλων αυτών που σωρεύονταν.

Όσον αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ, έχουμε 50,7%. Ειδικά τώρα έχουμε εκδώσει τα εφάπαξ στο 86% σε σχέση με πέρυσι. Άρα, ο ΕΦΚΑ βοηθάει στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Θα ικανοποιηθούμε όταν ολοκληρωθούν τα συστήματα, για να βγαίνουν όλες εντός τριμήνου. Όσες συντάξεις χορηγούνται με αίτηση στο έτος 2017 –που δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση ή δεν είναι διεθνείς συντάξεις- εκδίδονται μέσα στο τρίμηνο και μέσα σε ένα μήνα σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που κάνουμε, την οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη περίοδο που έχουμε, με τα συστήματα τα οποία οργανώνουμε. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Γιόγακα, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω πρώτα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πράγματι κάποια βήματα για να λυθούν διάφορα προβλήματα, σχετικά με τη μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ και την έκδοση κάποιων κατηγοριών συντάξεων. Όμως, δεν είμαστε μόνο εδώ για να κάνουμε κριτική, όπως είπατε και εσείς. Είμαστε για να συζητήσουμε πώς θα μπορούσατε να δώσετε συγκεκριμένες λύσεις, πρακτικές λύσεις, το συντομότερο δυνατό.

Πρέπει, λοιπόν, να απελευθερώσετε χρόνο των υπαλλήλων, ώστε να πάει σε παραγωγικές εργασίες που αφορούν τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν αρκετές ώρες καθημερινά στην εξυπηρέτηση του κοινού, με αποτέλεσμα να έχουν μόλις μία- μιάμιση ώρα καθημερινά για να ασχοληθούν με τη συνταξιοδοτική διαδικασία.

Πολύς και πολύτιμος χρόνος, λοιπόν, χάνεται για την έκδοση βεβαιώσεων ασφάλισης και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Θα μπορούσαν αυτές οι βεβαιώσεις, κύριε Υπουργέ, να δίνονταν μέσα από την πλατφόρμα των ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, προκειμένου να γλυτώσουν οι πολίτες και χρόνο και κόπο. Όμως, όσος χρόνος και να εξοικονομηθεί, δεν μπορεί να φέρει από μόνος του αποτελέσματα, αν δεν φροντίσετε να διαθέσετε το κατάλληλο προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2018 και ακόμα να μην έχει προχωρήσει ούτε μία αίτηση μετάταξης από αυτές που έχουν γίνει σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4418/1987 και εκκρεμούν από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αυτή είναι η ενημέρωση που είχα από το γραφείο σας, όταν ρώτησα για τρεις αιτήσεις που έχουν γίνει για μετακίνηση από τον ΟΠΕΚΑ στον ΕΦΚΑ αγροτών στα Γιάννενα. Δεν μπορείτε να κρατάτε υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν και μπορούν να προσφέρουν, επειδή δεν θέλετε εσείς –προφανώς δεν ξέρω ποιος- να στενοχωρήσετε διοικητές και προϊσταμένους στους φορείς προέλευσής τους.
Περιμένω, λοιπόν, μία δεσμευτική απάντηση για το πότε μπορείτε να ξεκολλήσετε αυτές τις μετακινήσεις βάσει του ν. 4418/1987.

Επίσης, πρέπει να μας πείτε πότε θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΠΥΣΥ. Πείτε μας αν γνωρίζετε αν έχει περάσει από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Αυτά ήθελα να πω, κύριε Υπουργέ. Περιμένουμε την άμεση κινητοποίηση προκειμένου να δοθούν λύσεις γι’ αυτά τα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιόγακα.
Κύριε Υπουργέ, ορίστε, έχετε τον λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Γιόγακα, έχετε δίκιο όταν λέτε πως όσο καλύτερα οργανώνεται μία υπηρεσία, όπως αυτή που παρέχεται για την κοινωνική ασφάλιση, τόσο καλύτερα και αποτελεσματικότερα θα είναι τα παρεχόμενα αγαθά στους ασφαλισμένους.

Και γεγονός είναι ότι στην κατεύθυνση που και εσείς σκέφτεστε εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε εφαρμογές που δίνουν ενημερότητα άμεσα. Η ασφαλιστική ικανότητα ήδη έχει νομοθετική ρύθμιση που προηγήθηκε πριν λίγους μήνες, στα τέλη του 2017. Έχουμε πει πως όσοι καταβάλουν την εισφορά από 1.1.2017, ακόμη και εάν όφειλαν παλιές εισφορές, έχουν ασφαλιστική ικανότητα και κάλυψη για τις υπηρεσίες υγείας.
Με το Υπουργείο Υγείας, μιας και είναι εδώ και ο κ. Παύλος Πολάκης, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει, ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει και είναι γραφειοκρατικά τα ελάχιστα ζητήματα που θα λύσουμε, ώστε να μην χρειάζονται βιβλιάρια υγείας για να παρέχονται οι υπηρεσίες. Είναι μια δαπάνη και να εκδίδεις βιβλιάριο, ή να σφραγίζεις και να ξανασφραγίζεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αυτά τα κάνουμε με τον Παύλο Πολάκη και ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία. Λύνουμε τέτοια θέματα.

Οργανώνεται ηλεκτρονικά ο ΕΦΚΑ και παρέχει υπηρεσίες. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς ακόμη και τώρα με την ευκαιρία αυτής της αναγκαίας βοήθειας που πρέπει να δώσουμε προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας. Ο ΕΦΚΑ αντιλαμβάνεται τον ρόλο με έναν άλλον τρόπο από ό,τι παλιότερα, γιατί ξεπερνά τις προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία του, υπερβαίνει εμπόδια και αντιρρήσεις των συστημάτων που διήπαν τη λειτουργία του για να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες. Έτσι μπορούμε να δίνουμε δύο συντάξεις. Δεν προβλέπεται από πουθενά.
Όμως, ο ΕΦΚΑ, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια, πρέπει να είναι ευέλικτη, να βλέπει τον πολίτη και να λύσει όλα τα προβλήματα που κουβαλούσε από παλιά σε μια δυσαρμονία και με τις ανάγκες του πολίτη και με την προοπτική που πρέπει να έχει η κοινωνική ασφάλιση. Συμφωνώ, και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, ότι πρέπει να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγειονομική ασφάλιση προς την κατεύθυνση που πρέπει να έχει, δηλαδή να παρέχει στον κάθε πολίτη ακριβόχρονα τις υπηρεσίες και να λύνει με επιείκεια προβλήματα.

Είδατε ότι προβλέψαμε ρύθμιση και θα προχωρήσουμε στην απαλλαγή οφειλών που είναι παλιές. Ξέρετε πόσες οφειλές, οι οποίες παρέμεναν αδίκως στην πλάτη των ασφαλισμένων, εμπόδιζαν στο να πάρουν σύνταξη; Αυτά θα επιταχύνουν την έκδοση συντάξεων. Είναι πάρα πολύ μεγάλος -που λέτε «πόσος είναι;»- ο αριθμός εργοδοτών που κακώς χρωστάει, γιατί ο ΟΑΕΕ ζητάει από αυτούς χρήματα και δεν μπορούν λόγω οφειλών να πάρουν σύνταξη.

Όλο αυτό είναι ένα τεράστιο κουβάρι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το λύσεις μέσα στο σύντομο διάστημα που θα θέλαμε να το λύσουμε, γιατί πρέπει να δούμε την πολύπλοκη και ανακατεμένη τράπουλα που υπήρχε μέσα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Δεν μιλάμε για άλλους φορείς. Η ίδια η κοινωνική ασφάλιση είχε δυσκολίες για να λειτουργήσει, τις οποίες τώρα επιλύουμε για να λειτουργήσουμε.

Βεβαίως, θα επιταχύνει πάρα πολύ η λειτουργία των ΠΕΚΑ και των υπηρεσιών που δημιουργούνται τώρα στον ΕΦΚΑ όπου όλοι θα δουλεύουν για όλους. Δεν θα υπάρχει ο υπάλληλος που θα δουλεύει μόνο για τον αγρότη ή αυτός που θα δουλεύει μόνο για τον δικηγόρο ή για κάποιον άλλον -και ξέρετε όσον αφορά τον δικηγόρο, θα έπρεπε να έρχεται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα- ή για τον μηχανικό. Δηλαδή, είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που αποκτούν πλέον τη δυνατότητα και την πρόσβαση να καταβάλουν τις εισφορές τους και να λαμβάνουν τις παροχές τους, όπου και αν βρίσκεται ο ΕΦΚΑ.

Και με την ευκαιρία αυτή, με αφορμή τα θύματα και τους πυροπαθείς της τελευταίας καταστροφικής πυρκαγιάς, θα εκδοθεί και σήμερα ανακοίνωση με την οποία θα μπορούν να καταθέτουν την αίτησή τους παντού η οποία και θα διεκπεραιώνεται, ανεξαρτήτως εάν ήταν ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτά είναι τα θετικά αυτής της εξέλιξης που δίνουμε στην κοινωνική ασφάλιση με νέα συστήματα. Και προφανώς οι έπαινοι αξίζουν στο προσωπικό που μάχεται σε δύσκολες συνθήκες. Και οι συνθήκες είναι δύσκολες, γιατί αποδεκατίστηκε ο πληθυσμός των υπαλλήλων και των στελεχών που απασχολούνταν στην κοινωνική ασφάλιση. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε διαδικασίες ταχύτατης εκμάθησης των συστημάτων. Πράγματι χρειάζεται και εκπαίδευση, γιατί δεν μπορεί εκείνος που ήταν στον ΟΓΑ να ξέρει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των ελευθέρων επαγγελματιών ή των επιστημόνων. Αυτά είναι κατανοητά πράγματα.

Προφανώς, όλα αυτά προκαλούν και κάποιες καθυστερήσεις. Θα επιταχύνουμε γρήγορα. Και σας βεβαιώνω ότι το στοίχημα που έχουμε δώσει από τον Γενάρη του 2019 σε τρεις μήνες να εκδίδεται η σύνταξη θα το πετύχουμε. Για να είμαι σαφής σας λέω το εξής: Αν δεν υπάρχουν θέματα διεθνών φορέων κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή εκκρεμείς περιπτώσεις τέτοιες που να πρέπει να έρθουν από Αυστραλία, Αμερική και άλλες χώρες εκτός Ελλάδος και τέτοιες δυσχέρειες ή οφειλές, μέσα σε τρεις μήνες θα εκδίδονται οι συντάξεις. Ήδη για τις συντάξεις που ζητήθηκαν το 2017, ολοκληρώθηκαν όλες σχεδόν μέσα σε ένα τρίμηνο.

Είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Δεν θέλω να εφησυχάσω κανέναν, αλλά είναι μια μάχη που δίνουμε συνεχώς. Και τα αποτελέσματα φαίνονται φυσικά με τη συμβολή όλων των στελεχών και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Συνεχίζουμε με την τέταρτη με αριθμό 29/30-7-2018 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Για την συνεχιζόμενη ανασφάλεια – ομηρεία του επικουρικού προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ».
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο κ. Παύλος Πολάκης.
Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας, που έκλεισε εικοσιτετράμηνο, βρίσκεται στον κίνδυνο απόλυσής του και με αβέβαιη την πληρωμή. Πανελλαδικά είναι βέβαια πάνω από πεντακόσιοι αυτοί οι εργαζόμενοι. Στην Κρήτη σαράντα πέντε: είκοσι στο ΠΑΓΝΗ, τρεις στο Βενιζέλειο, τρεις στον Άγιο Νικόλαο, έντεκα στο Ρέθυμνο, οκτώ στα Χανιά. Οι περισσότεροι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ το 2013. Δέκα από αυτούς προσελήφθησαν το 2016.

Με βάση, λοιπόν, τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα τέλη του 2017 οι συμβάσεις τους είναι αυτοδίκαια άκυρες. Αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πολύ πριν από τη λήξη της σύμβασής τους -31 Δεκεμβρίου 2018, κάποιοι τον Σεπτέμβριο του 2018- και, δεύτερον, το προσωπικό αυτό θα σταματήσει να πληρώνεται μετά την κοινοποίηση της απόφασης. Εκτός από το επικουρικό προσωπικό, αυτή η απόφαση μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων που οι συμβάσεις τους υπερβαίνουν το εικοσιτετράμηνο -προσωπικό σε καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη- που έχει υπογράψει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η Κυβέρνηση μπορεί να καθησυχάζει, όπως κάνει συνήθως. Μια παροιμία λέει, βέβαια, ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, έξι χρόνια κοσκινίζει. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αυτοδίκαιη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Και βέβαια, το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταθέσει τροπολογίες για πάρα πολλές κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων, και η Κυβέρνηση τις έχει απορρίψει.

Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, με εξαίρεση τους γιατρούς, απλώς μεταθέτει για λίγο πιο μετά την απόλυσή τους. Η τροπολογία του Ιουνίου προβλέπει συνέχιση της θητείας τους με υπογραφή νέων συμβάσεων με ανώτατο χρονικό όριο έως 31-5-2019, δηλαδή χρόνος απόλυσης των επικουρικών εργαζομένων, ενώ για τους επικουρικούς γιατρούς, που υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δώστε μου λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ.
Υπάρχει, βέβαια, το ενδεχόμενο η υπογραφή των νέων συμβάσεων να μην γίνει για όλους τους επικουρικούς εργαζόμενους, εάν παρθεί υπόψη η εκτίμηση των αναγκών από τις διοικήσεις των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, στους οποίους εργάζονται. Η προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ που προβλέπει η τροπολογία το αργότερο μέχρι 30-10-2018 ούτε καλύπτει το σύνολο των αναγκών στα νοσοκομεία της χώρας ούτε διασφαλίζει τους εργαζόμενους που ήδη δουλεύουν εδώ και πέντε χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία δέσμευση για μοριοδότηση που να εξασφαλίζει την εργασία τους.

Αντίθετα, μάλλον θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και αυτό γιατί, πρώτον, θα βάλετε τους άνεργους, που δικαίως ζητούν κι αυτοί εργασία, απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να κατοχυρώσουν την εργασία τους, δηλαδή το επικουρικό προσωπικό. Είναι κάτι που θα ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Δηλαδή, οι μεν ενάντια στους δε για το ποιος έχει το δικαίωμα στην εργασία. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Δεύτερον, η προβλεπόμενη παράταση της θητείας του ήδη υφιστάμενου επικουρικού προσωπικού με τις νέες συμβάσεις, όπως προβλέπει η τροπολογία, μπορεί τελικά να λήξει νωρίτερα στις 31-5-2019 αν η κατάρτιση των προσωρινών πινάκων διοριστέων της προκήρυξης ολοκληρωθεί νωρίτερα. Και τρίτον, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που λέτε ότι θα γίνουν με την προκήρυξη, δεν καλύπτουν τους επικουρικούς –σας το είπα και προηγουμένως-, διότι δεν εγγυάστε ότι με αυτή τη διαδικασία θα τους ικανοποιήσετε και ως πρόσωπα και ως αριθμό.

Και φυσικά, όλη αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία της χώρας και θα μείνει αναξιοποίητη αυτή η πολύτιμη εμπειρία αυτών των εργαζομένων.
Σας ρωτάμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, και έχοντας υπ’ όψη όλα τα προαναφερόμενα, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση στο θέμα, καταργώντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μονιμοποιώντας όλους όσους ήδη εργάζονται και πραγματοποιώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Τον λόγο έχει ο κ. Πολάκης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Συντυχάκη, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε την ερώτηση. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
Έχουμε κάνει μια αναλυτική συζήτηση, όταν κατατέθηκε η τροπολογία στο νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο, που λύνει ακριβώς το πρόβλημα του επικουρικού προσωπικού που δημιουργήθηκε από τότε που η προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω των ασφυκτικών αναγκών που υπήρχαν στα νοσοκομεία στη φάση της διάλυσης, αναγκάστηκε σε μια σειρά από θέσεις, σε νοσοκομεία όλης της χώρας να προσλάβει επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ετήσιας ή διετούς διάρκειας τότε.

Το ίδιο κάναμε και εμείς στα πλαίσια του συνολικού προγράμματος ενίσχυσης του δημόσιου τομέα, με δεκαεννιάμισι χιλιάδες θέσεις τις οποίες έχουμε προκηρύξει αυτά τα τρία χρόνια που είμαστε Κυβέρνηση.
Δηλαδή για να τα πούμε συγκεκριμένα -γιατί τα είχαμε πει ξανά τότε, το πρόβλημα έχει λυθεί και έρχεστε εδώ και με ρωτάτε αυτονόητα πράγματα, ενώ έχουν απαντηθεί αυτά-, πρώτον, πεντακόσια και ήταν τα άτομα που υπηρετούσαν ως επικουρικό προσωπικό, πλην γιατρών, στα νοσοκομεία όλης της χώρας και τα οποία είχαν διοριστεί πριν αναλάβουμε εμείς τον Γενάρη του 2015. Τον Μάιο του 2016 έγινε μια συμπληρωματική προκήρυξη περίπου εξακοσίων ατόμων επικουρικού προσωπικού, πέρα από τις θέσεις των μονίμων, πέρα από τις θέσεις του ΟΑΕΔ, πέρα από τις προκηρύξεις των γιατρών, τις μόνιμες, πέρα από τις προκηρύξεις των ΤΟΜΥ κ.λπ. Υπήρχε αυτό τότε, το 2016 αν θυμάστε, που ήταν η χρονιά που άρχισε να σταθεροποιείται το σύστημα. Άλλα εξακόσια άτομα, λοιπόν, ανέλαβαν υπηρεσία από τον Αύγουστο του 2016 και μετά.

Κάποια στιγμή τον Δεκέμβρη του 2017 σε κάποιους επικουρικούς στους οποίους είχαμε δώσει παρατάσεις, γιατί χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες τους -και αυτών που παραλάβαμε και αυτών που προσλήφθηκαν το 2016 και το 2017 για τον χρόνο-θα έληγε η θητεία τους και τους δώσαμε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2018 σε όλους. Κάποια στιγμή κάποιοι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεώρησαν -και μάλιστα για ορισμένους είναι προκλητικό, είναι Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου- ότι έχουν περάσει και το εικοσιτετράμηνο. Κάποιοι δούλευαν ήδη τέσσερα χρόνια, δηλαδή κάποιοι, οι παλιοί, δούλευαν από το 2013 ή από το 2014. Στο τέλος του 2017 θυμούνται οι Επίτροποι ότι έχουν περάσει το εικοσιτετράμηνο, που δεν το είχαν θυμηθεί πιο πριν.

Βγαίνει, λοιπόν, μια απόφαση τότε, για την οποία έγινε μια συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξέρουν ότι έχουμε ετοιμάσει πράξη υπουργικού συμβουλίου για προκήρυξη χιλίων διακοσίων μονίμων στις θέσεις που υπηρετεί σήμερα το επικουρικό προσωπικό. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει ο Ιούνιος ζήτησαν αυτήν την απόφαση, ενώ μέχρι τότε τους πλήρωναν και λένε «Βεβαίως, πληρώστε τους μέχρι τώρα και απολύστε τους 1η Ιουλίου». Προσέξτε, «απολύστε τους 1η Ιουλίου». Αυτό έλεγε τότε ένα κομμάτι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή ότι έχουν περάσει το εικοσιτετράμηνο. Ναι, προσέφεραν υπηρεσία, αλλά 1η Ιουλίου πρέπει να απολύσετε όλους όσους περνούν το εικοσιτετράμηνο. Δηλαδή, όλους. Αυτό ήταν.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)
Και θυμάστε πολύ καλά ότι τότε έγινε αυτή η τροπολογία, που ενημερώσαμε και το Ελεγκτικό Συνέδριο και τους πάντες και εσάς και όλα τα κόμματα της Βουλής, και είπαμε το εξής: Ετοιμάζεται προκήρυξη για χίλια διακόσια άτομα που είναι στις θέσεις που σήμερα υπηρετεί επικουρικό προσωπικό. Αυτή θα βγει Σεπτέμβρη-Οκτώβρη και θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία αυτών των ανθρώπων, γιατί όντως αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, στήριξαν το σύστημα και πρέπει να μοριοδοτηθεί αυτή η προϋπηρεσία και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει. Και λέμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαΐου του 2019.

Και μέχρι τότε, λοιπόν, δίνουμε παράταση στη θητεία τους για να μην υπάρξει διάσπαση της συνέχειας, αλλά να συνεχίζουν αυτοί οι άνθρωποι να δουλεύουν μέχρι τότε. Και ελπίζουμε ότι θα έχουν βγει τα αποτελέσματα. Βέβαια με το ΑΣΕΠ δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Θα εξασφαλίσουμε όμως το να έχει βγει, ούτως ώστε και με βάση τους προσωρινούς πίνακες η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων -γιατί δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα είναι το 100%, διότι μπορεί να υπάρχει κάποιος απ’ έξω με εμπειρία, με προϋπηρεσία κ.λπ. και η οποία θα μοριοδοτηθεί- να είναι από αυτούς που υπηρετούν σήμερα. Κατά τη γνώμη μου, το όλον θα είναι, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί με βάση αυτούς που θα βάλουν αιτήσεις.

Άρα, λοιπόν, σχετικά με την Κρήτη και όσον αφορά στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ και στο ΠΑΓΝΗ, όπως είδατε με βάση την τροπολογία, υπογράφτηκε ανανέωση της συμβάσης μέχρι τότε. Δεν υπάρχει θέμα πληρωμής. Γιατί το λέτε αυτό το πράγμα; Δεν υπάρχει θέμα πληρωμής. Μην συμβάλλετε κι εσείς στη δημιουργία κλίματος καταστροφής, όταν βλέπετε τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε για να ισορροπήσει και να αναβαθμιστεί το σύστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό έχει γίνει. Αυτή η κουβέντα έχει γίνει στη Βουλή και έχει δημοσιοποιηθεί και το ξέρουν οι εργαζόμενοι. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν αυτήν τη στιγμή, καλοκαιρινούς μήνες, είχαμε είτε χίλιους ανθρώπους απλήρωτους είτε απολυμένους; Έχετε δει να γίνεται κάτι; Λέτε να μην καταλαβαίνουν οι άνθρωποι αν αυτά που κάνουμε είναι προς όφελός τους;

Έτσι είναι η κατάσταση, κύριε Συντυχάκη και έτσι θα προχωρήσουμε. Ολοκληρώθηκε επιτέλους και η πρόσληψη του προσωπικού της 7Κ προκήρυξης και είμαστε σε νέα διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον αριθμό των μόνιμων προσλήψεων, που θα δοθούν προς το Υπουργείο Υγείας του χρόνου, το 2019.
Υπάρχει, λοιπόν, μια διαδικασία. Διότι υπενθυμίζω ότι στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια και θα μπορούμε κάποια πράγματα να τα κάνουμε με διαφορετικό τρόπο και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο στηρίξαμε τα μνημονιακά χρόνια, με συνειδητή πολιτική επιλογή. Γι’ αυτό και σήμερα μιλάμε έτσι. Δεν έχει καμμία σχέση η κατάσταση του Ιουλίου του 2018 με αυτό που ήταν τον Οκτώβριο του 2015. Η μέρα με τη νύχτα είναι, ό,τι και να λένε αυτοί που τα λένε στα κανάλια για να τα υποτιμήσουν το έργο που έχει γίνει. Ξέρουν την τεράστια κοινωνική αντανάκλαση που έχει το σύστημα υγείας στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων και στο αίσθημα ασφαλείας και στα πάντα. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάτι, νομίζω ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναπεί και γι’ αυτό σας ρώτησα από την αρχή γιατί κάνετε την ερώτηση.
Όσον αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, θα σας πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω τι επαφή έχετε με τους εργαζόμενους, με τους επικουρικούς και με γιατρούς, αλλά και με τους άλλους εργαζόμενους στις υπόλοιπες κατηγορίες.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τεράστια!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Το γεγονός όμως ότι το ΚΚΕ φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα αυτό, θα πει ότι τους απασχολεί.
Φαινομενικά μπορεί να λέτε ότι δίνετε λύση. Στην πραγματικότητα, όμως, το θέμα είναι εάν δεσμεύεστε -και να ποια είναι η αξία που φέρνουμε αυτό το θέμα για συζήτηση εδώ- ότι το σύνολο των πεντακοσίων εργαζομένων επικουρικών σε όλη…
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν είναι πεντακόσιοι. Είναι χίλιοι διακόσιοι όλοι αυτοί.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Χίλιοι διακόσιοι και χρειάζονται άλλοι τόσοι και άλλοι πολλαπλάσιοι για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Άλλοι τρεις έως τέσσερις χιλιάδες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Το θέμα, λοιπόν, είναι εάν δεσμεύεστε –γιατί μόνο τότε έχουν νόημα αυτά τα οποία λέτε- ότι το σύνολο αυτών των εργαζομένων και ως αριθμός, αλλά και ως φυσικά πρόσωπα θα προσληφθούν με σχέση μόνιμης εργασίας.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μόνιμες είναι οι θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Τότε θα έχει νόημα αυτό το οποίο λέτε και όχι αν το βάζετε με αστερίσκους και με διάφορες προϋποθέσεις. Διότι ξέρετε το κριτήριο της ανεργίας υπερισχύει της μοριοδότησης, είναι ένα ισχυρό κριτήριο.
Εμείς δεν λέμε οι άνεργοι να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα στη δουλειά. Αντιθέτως αυτό που σας είπα και προηγουμένως είναι ότι οι ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας είναι πολλαπλάσιες, που σημαίνει ότι μπορούν να βρουν θέση και οι άνεργοι, αλλά και αυτοί που ήδη εργάζονται. Αυτοί έχουν κλείσει πενταετία. Με τον ΑΣΕΠ μπήκαν, δεν μπήκαν από την πίσω πόρτα, δεν μπήκαν στα μουλωχτά. Μέσω ΑΣΕΠ μπήκαν κι αυτοί οι εργαζόμενοι και έχουν δώσει τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Άρα, λοιπόν, δικαιούνται να μπουν, όπως δικαιούνται και οι άνεργοι να δηλώσουν συμμετοχή και να βρουν κι αυτοί μια θέση.

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει -και είναι ένα ερώτημα των ίδιων των εργαζομένων- είναι πώς γίνεται μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, από τον Οκτώβρη του ’13 που έγιναν οι προσλήψεις, να μην προχωρείτε στο αυτονόητο, δηλαδή στη μετατροπή αυτών των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το Σύνταγμα, κύριε Συντυχάκη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Εσείς βγαίνατε και ήσασταν «στα κεραμίδια» κάποτε και σκίζατε τα ιμάτιά σας και λέγατε ότι μ’ ένα άρθρο και μια διαταξούλα θα λύνατε το πρόβλημα με δύο γραμμές. Γιατί σήμερα δεν το κάνετε; Τι είναι αυτό που σας δεσμεύει; Είναι οι δεσμεύσεις σας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΟΣΑ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεσμεύσεις που δεν σταματούν τον Αύγουστο του ’18. Είναι οι δεσμεύσεις που πάνε μέχρι το 2060, οι οποίες δεσμεύσεις μεταφράζονται για τον χώρο της υγείας στο ότι αυτές οι μονάδες υγείας θα λειτουργούν ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, στη λειτουργία περιορισμού της εργασιακής-μισθολογικής δαπάνης, στα πλαίσια μιας γνωστής «καραμέλας» περί οικονομικής αυτοτέλειας και αυτοσυντήρησής τους από τα ίδια έσοδα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας από την πώληση υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Γι’ αυτόν τον λόγο επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μετατρέπετε αυτοδικαίως τις ατομικές συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αντίθετα απ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ανάγκη από πολλαπλάσιες προσλήψεις για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών και όχι με «μπαλώματα». Αυτό που κάνετε είναι «μπαλώματα».

Γιατί ονομάστηκε επικουρικό προσωπικό; Μπορείτε να μου πείτε; Γιατί έχει ονομαστεί έτσι, αφού καλύπτει πάγιες και διαρκές ανάγκες, αφού πάτε σε έξι συνεχόμενες ανανεούμενες συμβάσεις; Είναι, λοιπόν, αυτό επικουρικό προσωπικό, όταν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Είναι τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες τον χρόνο. Δεν καλύπτουν κάποια κενά. Δεν είναι εποχιακό προσωπικό. Δεν είναι πρόσκαιρες οι ανάγκες των νοσοκομείων. Είναι μόνιμες αυτές οι ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία.

Κατά συνέπεια, οφείλετε να προχωρήσετε στη μετατροπή αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου αυτές τις συμβάσεις, ή θα δεσμευτείτε εδώ ότι το σύνολο όλων αυτών των εργαζομένων, χωρίς αστερίσκους, θα το προσλάβετε με μόνιμη σχέση εργασίας μέσα απ’ αυτόν τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τη μοριοδότηση. Διαφορετικά, δεν έχει κανένα νόημα να κοροϊδέψετε αυτόν τον κόσμο για άλλη μία φορά.

Κλείνω με τούτο: Το ΚΚΕ μεταφέρει την αγωνία, την αγανάκτηση, αλλά και τα δίκαια αιτήματα των επικουρικών και των εργαζομένων, αλλά και των γιατρών που και αυτοί βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία και ζητάνε τη μονιμοποίησή τους.
Θέλουμε σαφείς απαντήσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Συντυχάκη.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Συντυχάκη, είναι σαφές ότι χρειάζεστε λίγο αλλαγή στην ανάλυση της πραγματικότητας ως κόμμα. Καταλαβαίνω ότι σας έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα, επειδή εδώ και τρία χρόνια υπάρχει μια σαφής επιλογή στήριξης του δημόσιου τομέα, κάτι που δεν «κολλάει» στην ανάλυσή σας. Δεν «κολλάει» στην ανάλυση της καταστροφής που έχετε κάνει με βάση το πώς εξελίσσεται ο παγκόσμιος καπιταλισμός και επαναλαμβάνετε κάποια πράγματα, τα οποία σας εκθέτουν.
Δεν μπορεί να λέτε ότι δεν στηρίζουμε τα νοσοκομεία και ότι εδώ χάνεται η κατάσταση και υλοποιείται σχέδιο του ΟΟΣΑ, όταν από τον Οκτώβριο του ’15 μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία σχεδόν 17.000 παραπάνω άνθρωποι στα νοσοκομεία. Αυτό δεν είναι πολιτική μη στήριξης. Δεν είναι δυνατό να λέτε ότι δεν στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία, όταν παραλάβαμε δαπάνη εφημεριών στα 297 εκατομμύρια και αυτήν τη στιγμή είναι 355.
Και θα σας πω για τις αυξήσεις. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα μόνο για το ΠΑΓΝΗ, μιας που μιλάμε για τα νοσοκομεία της Κρήτης. Το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά μάς παρέδωσε ότι προγραμμάτιζε για το ’15 να δώσει 35.218.000 επιχορήγηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Με την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε το τελευταίο τρίμηνο του ’15 καταφέραμε και δώσαμε 40 εκατομμύρια. Αυτό είναι πραγματικό χρήμα. Το 2016 δώσαμε 39 εκατομμύρια από το Γενικό Λογιστήριο και 10 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 49 εκατομμύρια. Το 2017 δώσαμε 43 εκατομμύρια από το Γενικό Λογιστήριο και 18 εκατομμύρια και κάτι, δηλαδή συνολικά 62 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, για πείτε μου εσείς τώρα: Στην ανάλυσή σας περί καταστροφής του δημόσιου τομέα της υγείας με βάση τις εξελίξεις στον παγκόσμιο καπιταλισμό και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, το να γίνουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ 62 εκατομμύρια ευρώ, πώς κολλάει; Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα για αυτά.

Θα απαντήσω και στο δεύτερο θέμα που είπατε. Δεν μπορούμε, κύριε Συντυχάκη, να μετατρέψουμε τις συμβάσεις, γιατί έτσι λέει το Σύνταγμα. Και μάλλον έχετε αποφασίσει και εσείς και εμείς ότι λειτουργούμε στα πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Ή δεν το έχετε αποφασίσει;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Τι Αριστερά είστε; Καμμία ανατροπή δεν μπορείτε να κάνετε;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Το ερώτημα πάει και εδώ και εκεί νομίζω.
Ξέρετε ότι όλες οι αποφάσεις οι οποίες έχουν βγει και εμποδίζουν κ.λπ. βασίζονται σε αυτήν την επιταγή του Συντάγματος. Προφανώς και είναι μόνιμες θέσεις οι 1.200, κύριε Συντυχάκη. Δεύτερον, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος. Ξέρετε ότι πολλές από αυτές τις θέσεις που θα προκηρυχθούν δεν είναι οργανικές, διότι σε πάρα πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, θα συσταθούν. Το ξέρω πολύ καλά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Καλύπτουν, όμως, οργανικές θέσεις.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όχι, κύριε Συντυχάκη. Δεν το ξέρετε. Καλύπτουν ανάγκη. Αλλά δεν είχε προβλέψει ο Οργανισμός ότι, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Σπάρτης θέλω έναν τεχνολόγο ακτινολόγο γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Ο Οργανισμός δεν το προέβλεπε και τον πήραν επικουρικό. Το επικουρικό προσωπικό πήγαινε και σε θέσεις που δεν υπήρχαν οργανικές. Αυτήν τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να γίνουν μόνιμοι πρέπει να συσταθούν αυτές οι θέσεις. Και συστήνονται, κύριε Συντυχάκη. Εγώ είμαι πολύ ευθύς.

Εσείς το κάνετε τώρα αυτό γιατί ξέρετε ότι μας ακούν και μου κάνετε την ερώτηση: «Δεσμεύεστε ότι θα πάνε οι ίδιοι»; Ακούστε με, κύριε Συντυχάκη. Θα προβλέψουμε τέτοια μοριοδότηση η οποία πραγματικά θα ανταμείβει τους ανθρώπους αυτούς για την υπηρεσία που προσέφεραν. Από εκεί και πέρα, επειδή εγώ δεν είμαι ψεύτης, μπορεί στους εκατό οι δύο τρεις να μην είναι οι ίδιοι, γιατί μπορεί να βρεθεί κάποιος που να έχει τέτοια προϋπηρεσία ή τέτοια μόρια ή τέτοια οικογενειακή κατάσταση που να ξεπεράσει κάποιον. Είναι δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτό, αλλά μην το λέτε με αυτόν τον τρόπο νομίζοντας ότι έτσι κάνετε κάποια εξυπηρέτηση σε κάποιους.

Η πολιτική μας επιλογή είναι σαφής: Όλοι που υπηρετούν σήμερα, και όπου δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, συστήνονται και προκηρύσσονται. Προκηρύσσουμε, και η ΠΥΣ που ετοιμάζουμε είναι για 1.200 θέσεις. Θα υπάρξει αυτή η μοριοδότηση. Και ναι, αυτό είναι, διεκδικεί τη θέση και γίνεται μόνιμος. Η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές. Αυτήν την κουβέντα θα την κάνουμε μια άλλη εποχή, όταν ωριμάσουν οι γενικότερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ολοκληρώθηκε η ερώτηση.
Πριν περάσουμε στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ζήτησε ο κ. Πετρόπουλος με παρέμβασή του να κάνει μια διόρθωση σε κάποια από τα λεγόμενά του στην απάντησή του προς την ερώτηση του κ. Γιόγιακα, τον οποίον και καλέσαμε να είναι στην Αίθουσα.
Κύριε Πετρόπουλε, έχετε τον λόγο. Δύο λεπτά είναι αρκετά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Όχι, αμέσως. Ξέρετε, πολλές φορές όταν μιλάμε με αριθμούς κάνουμε και λάθη -είναι γνωστό αυτό- στην εκφορά του λόγου.
Μου επισήμανε ο κ. Αραχωβίτης πως είπα ότι έχουν εγκριθεί ήδη 800 αγροτικές συντάξεις για το 2018. Το αληθές είναι ότι πρόκειται για 8.000 και όχι για 800. Και επειδή ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί να ακούει τόσο μικρά νούμερα, πρέπει να αποκαταστήσω το ακριβές. Είναι 8.000 και όχι 800 οι συντάξεις, μέσα στο εξάμηνο. Προφανώς στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με την ευκαιρία αυτής της διόρθωσης, θα ήθελα να πω ότι παρέλειψα να αναφερθώ και σε δύο περιπτώσεις. Κυρίως στη Θράκη έχουμε ένα σοβαρό έλλειμμα προσωπικού. Άμεσα παίρνουμε μέτρα ενίσχυσης, ώστε οι αγρότες στη Θράκη, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Ξάνθη, να έχουν ταχύτερα αποτελέσματα. Εκεί έχουμε τη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις στη Λάρισα. Θα τα λύσουμε, όμως, αυτά σύντομα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166