ΑρχικήΑπόψειςΑναβολικά στεροειδή στο διαδίκτυο, πώληση / αγορά μια εύκολη υπόθεση

Αναβολικά στεροειδή στο διαδίκτυο, πώληση / αγορά μια εύκολη υπόθεση

Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή στο διαδίκτυο, μάλιστα η πώληση και η αγορά τους θεωρείται αδιαμφισβήτητα μια εύκολη υπόθεση, και δυστυχώς μόνο οι διωκτικές αρχές δεν το αντιλαμβάνονται.

Η ματαιοδοξία των ανθρώπων για ένα καλύτερο σώμα οδηγεί τον κόσμο σε πονηρά μονοπάτια, καταστρέφοντας την υγεία τους και μερικές φορές βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ωστόσο το πιο περίεργο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως πλέον ελάχιστοι επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν αναβολικά και στεροειδή, προφανώς γιατί έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι αντιντόπινγκ και γνωρίζουν πως θα πιαστούν αμέσως, ενώ αυτοί που γυμνάζονται ερασιτεχνικά στα γυμναστήρια έχουν την τάση να στρέφονται προς τις αναβολικές ουσίες, διότι κατά την εσφαλμένη εντύπωση τους δεν υπάρχει κάποιος ανησυχητικός λόγος για να μην το πράξουν, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Βέβαια το ερώτημα είναι από που προμηθεύονται όλα αυτά τα άτομα τις συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες; Σίγουρα θα βιαστείτε να πείτε ότι τα βρίσκουν με ιδιαίτερη ευκολία στα γυμναστήρια από οργανωμένες ομάδες και μη, που λυμαίνονται το χώρο για να κερδίσουν χρήματα, χωρίς να νοιάζονται αν πεθάνει ο συνάνθρωπος τους, Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι ότι πλέον στο διαδίκτυο υπάρχουν τόσες πολλές ιστοσελίδες τύπου e-shop που πλέον ο καθένας μπορεί πανεύκολα να παραγγείλει το αναβολικό της αρεσκείας του, ακόμα και αν είναι ανήλικος, χωρίς να το μάθει κανείς, αφού οι πληρωμές συνήθως γίνονται με κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, για να διατηρηθεί η ανωνυμία των πελατών.

Επίσης τα δέματα που αποστέλλονται από αυτά τα καταστήματα προς τους καταναλωτές συνήθως είναι καμουφλαρισμένα έτσι ώστε να μην κινήσουν την περιέργεια των ταχυδρομείων για να τα ανοίξουν. Έτσι κι αλλιώς τα ταχυδρομεία κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο και δεν ανοίγουν όλα τα πακέτα.

Είναι μεγάλος το κέρδος από την πώληση αναβολικών στο διαδίκτυο

Ο λόγος που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα διαδικτυακά καταστήματα πώλησης αναβολικών οφείλεται στο μεγάλο περιθώριο κέρδους που προκύπτει από τις πωλήσεις, άλλωστε όλη η διαδικασία είναι παράνομη και δεν υπάρχει ούτε φόρος, επομένως δίνεται μεγάλο κίνητρο σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις να επεκτείνουν τη δράση τους, με όλο και περισσότερα είδη απαγορευμένων ουσιών, με γνώμονα να καλύψουν και τις πιο απαιτητικές ανάγκες των πελατών τους.

Που κατασκευάζονται τα αναβολικά

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και σίγουρα λίγο πολύ όλοι έχετε ακούσει πώς δουλεύει το σύστημα. Μία μεγάλη μερίδα αυτών των αναβολικών κατασκευάζεται νόμιμα από φαρμακοβιομηχανίες και πουλούνται διά της πλαγίας οδού σε αυτά τα καρτέλ. Οι περισσότερες από αυτές τις φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, δηλαδή στην Ινδία, στην Κίνα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ούτω καθεξής, όπου εκεί το καθεστώς ευνοεί την παραβατικότητα.

Όμως ένα άλλο μεγάλο μέρος αυτών των ουσιών κατασκευάζονται σε πρόχειρα εργαστήρια σε αποθήκες ή μέσα στα σπίτια (ακόμη και στην Ελλάδα) από άτομα που μερικές φορές δεν είναι καν χημικοί, και έμαθαν πως δημιουργούνται από συμβουλές στο διαδίκτυο ή από κάποιο φίλο που έτυχε να σπουδάσει χημικός.

Στη συνέχεια προμηθεύονται παράνομα τις πρώτες ύλες, και αφού υλοποιηθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε ξεκινάει το μεγάλο κόλπο, δηλαδή τα προμηθεύουν στα τσιράκια που γυμνάζονται στο γυμναστήριο και τα μοιράζουν πανάκριβα στο κάθε άτομο που θέλει να γίνει υπεράνθρωπος φουσκώνοντας τους μυς του.

Όμως οι ίδιοι μπορεί να τα πουλάνε μέσα από μία ιστοσελίδα που έχουν φτιάξει στο διαδίκτυο για να τα στείλουν στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η διαδικασία πώλησης είναι πραγματικά αόρατη στα μάτια των δημοσίων αρχών, εν τούτοις είναι ένα ακόμη κανάλι για να σπρώξουν το πράγμα τους.

Τα αναβολικά από άγνωστες πηγές είναι νοθευμένα και εξαιρετικά επικίνδυνα

Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω όταν αυτά τα στεροειδή κατασκευάζονται σε πρόχειρα εργαστήρια, τότε λογικό είναι μερικές φορές να νοθεύονται με φθηνότερες ουσίες έτσι ώστε να μεγαλώσει το εμπόρευμά, άλλωστε στο βωμό του χρήματος όλα επιτρέπονται.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως δεν μπορεί να τους πιάσει η εκάστοτε Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η απάντηση είναι απλή, γιατί είναι τόσο καλά στημένο το παιχνίδι από τους εγκληματίες, επίσης επειδή συνήθως οι διωκτικές αρχές όλων των χωρών προσπαθούν να πιάσουν το μεγάλο κεφάλι και όχι τα τσιράκια που έχουν μικρές ποσότητες, οπότε είναι λογικό να περιμένουν το λάθος βήμα από τους εγκεφάλους της σπείρας για να προβεί η αστυνομία στη σύλληψή τους.

Υπενθυμίζεται, για όσους εθελοτυφλούν ή για εκείνους που δεν γνωρίζουν ό,τι τα αναβολικά στεροειδή σκοτώνουν, ακόμη κι αν δεν είναι νοθευμένα. Επιπλέον οφείλω να επισημάνω το γεγονός πως όσοι παίρνουν ετούτες τις ουσίες, γιατί είναι επιλογή τους, να επισκέπτονται συχνά-πυκνά τον προσωπικό τους γιατρό για να τους συμβουλέψει και να τους συστήσει ποια υποστηρικτικά φάρμακα θα παίρνουν για να μην επιβαρύνουν τα ζωτικά τους όργανα.

Πού οφείλεται η δημοφιλία των αναβολικών στεροειδών

Η συνεχώς αυξανόμενη προβολή των ανθρώπων που έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα (εν μέρει συνειδητά), προωθώντας και αποθεώνοντας το μυώδες σώμα έχει οδηγήσει σε μια ασυνήθιστη αύξηση της χρήσης των αναβολικών στεροειδών.

Ωστόσο το χειρότερο όλων είναι πως η αποδοχή αυτού του είδους της αισθητικής κατά την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες έχει γίνει πρότυπο, και μάλιστα αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν πως αυτό οφείλεται στο ναρκισσισμό, αφού ο κόσμος θέλει με εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να πιστεύουμε πως δήθεν παίρνουν αναβολικά στεροειδή μόνο οι bodybuilders, διότι και τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία Fitness δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτές τις ουσίες.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην ολοένα και αυξανόμενη κατανάλωση των αναβολικών στεροειδών είναι σίγουρα οι απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης, εκτιμάται πως περίπου 42.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παίρνουν αναβολικά αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι από αυτούς άνδρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των θανάτων από καρδιακές παθήσεις σε νεαρούς ερασιτέχνες αθλητές σε διάφορα αθλήματα μπορεί να οφείλεται στα αναβολικά στεροειδή.

Παρενέργειες των αναβολικών

Οι γνωστές παρενέργειες των αναβολικών στεροειδών κυμαίνονται ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια χρήσης τους, και είναι οι εξής:

  • Δερματολογικές: λιπαρό δέρμα , ακμή, σμηγματόρροια, ραγάδες (λόγω της ταχείας διεύρυνσης μυών), υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυΐα σώματος), ανδρογόνος αλωπεκία (απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή φαλάκρα), κατακράτηση υγρών / οίδημα.
  • Ηπατική βλάβη (κυρίως στα στοματικά χορηγούμενα στεροειδή).
  • Βλάβη των νεφρών που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια μετά από παρατεταμένη χρήση, με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
  • Ψυχολογικά προβλήματα, ενίσχυση της επιθετικότητας. μεταβολές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, βίαιη συμπεριφορά, παρορμητικότητα / εριστικότητα, ευφορία, άγχος, δυσφορία, εξάρτηση, νευροτοξικότητα, γνωστικές διαταραχές. Και σοβαρή κατάθλιψη που μερικές φορές οδηγεί στην αυτοκτονία μετά τη διακοπή των στεροειδών.
  • Στρες λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών (ο οργανισμός παράγει λιγότερες από τις δικές του ορμόνες).
  • Αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  • Στα ανήλικα άτομα που βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη, τα αναβολικά στεροειδή οδηγούν σε πρόωρη διακοπή ανάπτυξης των οστών.
  • Ατροφία των όρχεων και διαταραχή της παραγωγής σπέρματος (λόγω διαταραγμένης, μερικώς κατασταλμένης ισορροπίας ορμονών).
  • Στις γυναίκες προκαλεί αρρενοποίηση, βαθιά φωνή, τρίχες στο σώμα, διεύρυνση της κλειτορίδα, διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, ατροφία του στήθους , ατροφία της μήτρας.

Το παράνομο εμπόριο αναβολικών στεροειδών

Σε χώρες όπου η πώληση και η αγορά αναβολικών στεροειδών απαγορεύεται ή μπορεί να αγοραστεί μόνο με ιατρική συνταγή, συχνά διευρύνεται στο έπακρο η μαύρη αγορά των αναβολικών στεροειδών. Τα στεροειδή αυτά παράγονται κυρίως στο εξωτερικό και εισάγονται παράνομα στην Ελλάδα και Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις λαθρεμπορίου. Το λαθρεμπόριο των αναβολικών στεροειδών υπάγεται κυρίως στο οργανωμένο έγκλημα.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νοθευμένων αναβολικών στεροειδών έχει επίσης αυξηθεί. Ο λόγος για αυτό έγκειται στη σύγχρονη τεχνολογία, γεγονός που τα καθιστά ευκολότερο στη δημιουργία τους. Συχνά, αυτά τα προϊόντα κυμαίνονται κυμαίνονται από επιβαρυντικά για την υγεία έως πολύ τοξικά. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες πέθαναν οι άνθρωποι μετά τη λήψη αναβολικών στεροειδών. ,

Επίσης η έλλειψη εξειδικευμένης φροντίδας στα άτομα που λαμβάνουν παράνομα αναβολικά στεροειδή, αποτελεί μερικές φορές σημαντική κινητήρια δύναμη και κίνητρο για τις προσπάθειες νομιμοποίησης αυτών των ουσιών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166