Βρέθηκαν δεκάδες μουμιοποιημένα ποντίκια, γάτες και άλλα ζώα σε ένα αρχαίο Αιγυπτιακό τάφο προχθές την Παρασκευή (5 Απριλίου του 2019). Μάλιστα επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται ιδιαίτερα περίεργη, και προφανώς δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου με την προοπτική να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή.
Ο τάφος χρονολογείται πως είναι πάνω από 2.000 ετών και ανακαλύφθηκε στην πόλη Αχμίμ και πιστεύεται ό,τι ανήκε σε κάποιο εξέχον πρόσωπο της τότε κοινωνίας, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν σαφή στοιχεία που να προσδιορίζουν ποιος ακριβώς μπορεί να ήταν αυτό το άτομο.
O Mostafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, που ανήκει διοικητικά στο Yπουργείο Aρχαιοτήτων της Αιγύπτου δήλωσε: «Είναι μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στην περιοχή. Συγκεκριμένα μέσα στον τάφο βρέθηκε μία ανθρώπινη Μούμια, μαζί με πάνω από 50 μουμιοποιημένα ποντίκια, γάτες και γεράκια, που χρονολογούνται από την Πτολεμαϊκή Εποχή».
Αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες τα τελευταία χρόνιανα ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, δυστυχώς οι τουρίστες εκ των πραγμάτων φαίνεται να μην επιλέγουν ετούτο τον προορισμό, προφανώς γιατί υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πολιτική αστάθεια, και κατά καιρούς γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, κάτι που φυσικά έχει καταστρέψει τον τουρισμό και την φήμη της Αιγύπτου.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την πτώση του τουρισμού, λόγω των πολιτικών αναταραχών στην Αίγυπτο, αφού μία μικρή μερίδα εξ αυτών επέλεξε και συνεχίζει να επιλέγει τη χώρα μας.
Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, η πολιτική αστάθεια και οι θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν ιδιαίτερα έντονες μετά την Αιγυπτιακή επανάσταση του 2011.
Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως η Αίγυπτος κατηγορείται συχνά – πυκνά από διεθνείς οργανισμούς για αμέλεια της πολιτιστικής της κληρονομιάς, και επειδή δεν υπάρχει καλή αστυνόμευση στη χώρα, πιθανολογείται πως αρκετοί αρχαιοκάπηλοι εξάγουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στο εξωτερικό. Δηλαδή μπορεί κάποιος να πάει το βράδυ σε μία απομονωμένη περιοχή για να σκάψει και να κλέψει αρχαία αγάλματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, τα οποία μετέπειτα πωλούνται στη μαύρη αγορά ή σε συλλέκτες για να εμπλουτίσουν την ιδιωτική τους συλλογή.