ΑρχικήΔιαδίκτυοΞεριζώστε το spam και απαλλαγείτε από την ενόχληση

Ξεριζώστε το spam και απαλλαγείτε από την ενόχληση

Μήπως βαρεθήκατε τον ανεξέλεγκτο αριθμό spam μηνυμάτων τα οποία κάθε μέρα πλημμυρίζουν το inbox σας; Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε άλλο. Το Texnologia.Net σάς δείχνει τον τρόπο να τα ξεφορτωθείτε μια και καλή.

Κανείς στην εποχή μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καθημερινή εργασία του, αλλά και τις προσωπικές του υποχρεώσεις χωρίς την ύπαρξη του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γνωστού και ως email. Επειδή όμως, όπως φαίνεται, κάθε σπουδαία ανακάλυψη και καινοτομία δεν υφίσταται χωρίς το αντίστοιχο τίμημα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο συνοδεύεται από τη δική του “μάστιγα” – το spam! Γιατί είναι το spam επικίνδυνο;

Πώς λοιπόν το spam… βρίσκει τον δρόμο του για τα εισερχόμενά σας; Οι χρήστες που αποστέλλουν spam -και τους οποίους αποκαλούμε spammers- συγκεντρώνουν τις διευθύνσεις email με μια ποικιλία τρόπων. Ο ένας τρόπος είναι μέσω της παλιάς καλής κλασικής “υπόθεσης”. Ο εν λόγω τρόπος είναι πολύ πιο… hi-tech από όσο πιθανώς νομίζετε, μιας και χρησιμοποιεί ειδικά ανεπτυγμένο software. Το software αυτό δημιουργεί συνδυασμούς από ονόματα και επίθετα, χρησιμοποιώντας παράλληλα webmail domains, όπως είναι το @hotmail.com. Με τη μέθοδο αυτή, η πιθανότητα αποστολής email σε διευθύνσεις που πλέον δεν υφίστανται είναι πολύ μεγάλη, αλλά μιας και οι spammers δεν χρειάζεται να πληρώσουν ταχυδρομικά έξοδα για τις μαζικές αυτές αποστολές δεν τίθεται θέμα “οικονομίας”.

Ένας ακόμα τύπος software τον οποίο προτιμούν οι spammers, χρησιμοποιεί παραπλήσια τεχνολογία με αυτή που ενσωματώνουν οι search engines. Αντί του να επιλέγει λέξεις-κλειδιά, σαρώνει το Internet για διευθύνσεις email που έχουν καταχωρισθεί από newsgroups και άλλα sites. Είναι εξάλλου πιθανόν να αγοράζουν λίστες με email διευθύνσεις από άλλους spammers ή από αφερέγγυα sites τα οποία διαχειρίζονται με άθλιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα που τους εμπιστεύονται οι πελάτες κατά τη εγγραφή τους στις υπηρεσίες τους.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά ενοχλητικό να χρειάζεται να διαγράψετε ένα πλήθος άχρηστου spam κάθε φορά που ανοίγετε τα εισερχόμενά σας, αλλά από πλευράς ουσίας, τι κακό υπάρχει στο spam τελικά; Η αλήθεια είναι πως το spam μπορεί να περιέχει και να διαδώσει κάθε λογής ιούς. Μπορεί επίσης να περιέχει -και συχνά περιέχει- προσβλητικό υλικό και εικόνες. Τέλος, είναι πιθανό το περιεχόμενό του να συμβάλει στις online απάτες -μια μορφή τους είναι το γνωστό phishing- όπου ένα email το οποίο εμφανίζεται να έχει αποσταλεί από μια τράπεζα, για παράδειγμα, ζητάει από τον παραλήπτη να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του μέσω email.

Οι τακτικές των spammers

Μεγάλο μέρος από τα spam μηνύματα είναι παντελώς δυσανάγνωστα και δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αλληλουχία τυχαίων λέξεων οι οποίες δεν βγάζουν νόημα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποια spam αποστέλλονται για να ελέγξουν κατά πόσον η διεύθυνση email σας είναι πραγματική και σε χρήση. Τα email του τύπου αυτού ενσωματώνουν εξάλλου και μια εικόνα κάπου στο κυρίως σώμα του κειμένου, το οποίο δεν είναι ορατό στον παραλήπτη. Η εικόνα αυτή είναι αποθηκευμένη στο site του spammer και όταν ανοιχθεί το μήνυμα ή προβληθεί στο πλαίσιο προεπισκόπησης μια εφαρμογής email, η εν λόγω εφαρμογή επισκέπτεται το site για να ανακτήσει την εικόνα αυτή.

Με τον τρόπο αυτόν ειδοποιείται ο spammer πως κάποιος στη διεύθυνση αυτή είδε το μήνυμα που απέστειλε και ως εκ τούτου η διεύθυνση αυτή είναι ενεργή. Αφότου αποδειχθεί η ύπαρξη της διεύθυνσης, καθίσταται πολύτιμη για τον spammer είτε για προσωπική του χρήση είτε για να την πουλήσει σε άλλους spammers. Είναι εξάλλου δυνατόν να ανακαλύψει ο ενδιαφερόμενος μεγάλο αριθμό από διευθύνσεις, μέσα από τα λεγομενα “email-αλυσίδα”. Σ

ίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με κάποια από αυτά τα email – είναι αυτά που σας υπόσχονται καλή τύχη εάν τα προωθήσετε σε 10 ακόμα φίλους σας εντός μιας ώρας, καθώς και αυτά που σας προειδοποιούν για φρικτές ασθένειες και κακοτυχία εάν δεν ενεργήσετε ανάλογα. Μιας και οι διευθύνσεις email όσων προωθούν το μήνυμα εμφανίζονται ενσωματωμένες στο email, είναι πλέον πολύ απλό για τον spammer να τις συγκεντρώσει χωρίς κόπο.

Πως να εντοπίσετε το spam

H αναγνώριση του spam εν μέσω των νόμιμων email καθίσταται περίπλοκη μιας και οι spammers συνήθως χρησιμοποιούν μια τεχνική γνωστή ως spoofing για να διασφαλίσουν την ανωνυμία τους.

Το spoofing εγγυάται πως ένα email έχει αποσταλεί από μια εντελώς διαφορετική διεύθυνση από αυτή που πραγματικά έχει σταλεί. Ο spammer απλά αλλάζει τις πληροφορίες που έχουν ενσωματωθεί στο email -στο πεδίο Από- και οι οποίες δείχνουν από ποιον προέρχεται ώστε να φαίνεται πως ο αποστολέας ήταν διαφορετικός.

Κάποιες φορές η διεύθυνση αυτή είναι ανύπαρκτη αλλά κάποιες φορές ο spammer θα έχει μαντέψει σωστά πως μια διεύθυνση θα είναι ενεργή. Το αποτέλεσμα είναι πως κάποια στιγμή ο πραγματικός “ιδιοκτήτης” της διεύθυνσης email θα λάβει ένα όχι και τόσο ευγενικό μήνυμα από κάποιον τελείως άγνωστό του που θα απαιτεί από αυτόν να σταματήσει άμεσα το spamming! Έχετε υπόψη σας πως δεν είναι απλά και μόνο το όνομα στο πρώτο μέρος μιας email διεύθυνσης το οποίο μπορεί να καλυφθεί με το spoofing.

Η ύπαρξη, για παράδειγμα, ενός αναγνωρίσιμου domain name, όπως φερειπείν facebook.com, και το @ σε μια διεύθυνση, δεν είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί την αυθεντικότητά του. Οι spammers είναι ικανοί να παραχαράξουν και τα domains, και μάλιστα για αυτό τον λόγο σε περιπτώσεις απάτης τύπου phishing, ο επιτήδειος αποστολέας μπορεί να μιμηθεί επιτυχώς την τράπεζα με την οποία συναλλάσσεστε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε έγκαιρα κατά πόσον το email που λάβατε είναι spam. Στις πιο προφανείς περιπτώσεις, η διεύθυνση email που θα βρίσκετε στο πεδίο Από (From) είναι συχνά ένα συνονθύλευμα από τυχαίες σειρές γραμμάτων και αριθμών ακολουθούμενων από το κλασικό “τμήμα” domain – για παράδειγμα, το sfr34hjr89@hotmail.com. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως ένα email του τύπου αυτού δεν θα αποτελούσε τη βασική επιλογή κάποιου χρήστη που εγγράφεται σε μια email υπηρεσία. Επίσης θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί σε email διευθύνσεις που εμφανίζονται να έχουν σταλεί από διαφορετικές διευθύνσεις αλλά έχουν πανομοιότυπα Θέματα ή απλά δεν βγάζουν κάποιο νόημα.

Αν και η πλειοψηφία των email προγραμμάτων διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία anti-spam, πάντα θα υπάρχει ένας -μικρός έστω- αριθμός που θα μπορεί να διαπεράσει τις άμυνες και να καταφτάσει στα εισερχόμενά σας. Στην περίπτωση αυτή, το πλέον αποτελεσματικό μέσο προστασίας είναι να μπλοκάρετε τα emails που προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αποστολέα ή domain. Για να το κάνετε αυτό στο Outlook Express, κάντε κλικ στο μήνυμα από τον αποστολέα που θέλετε να μπλοκάρετε. Ακολούθως, στο μενού Μήνυμα (Message), κάντε κλικ στο Αποκλεισμός αποστολέα (Block Sender). Από εδώ και στο εξής, όποιο μήνυμα λαμβάνετε από τον αποστολέα αυτόν θα καταλήγει αυτόματα στον φάκελο Διαγραμμένα (Deleted Items).

Η πρόσθεση ονομάτων στη λίστα αποκλεισμένων αποστολέων στο Outlook παράγει τα ίδια αποτελέσματα, αλλά απαιτεί μια ελαφρά διαφορετική διαδικασία. Μέσα από το μενού Εργαλεία (Tools), κάντε κλικ στο Επιλογές (Options) και στο πλαίσιο διαλόγου που θα εμφανιστεί επιλέξτε την καρτέλα Προτιμήσεις (Preferences). Στο πεδίο Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail), πατήστε το κουμπί Ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία (Junk E-mail). Στο νέο παράθυρο, επιλέξτε την καρτέλα Αποκλεισμένοι αποστολείς (Block Sender) και ακόλουθα το κουμπί Προσθήκη (Add). Τέλος, στο μικρό παράθυρο που θα ανοίξει μπορείτε να πληκτρολογήσετε την email διεύθυνση του ανεπιθύμητου αποστολέα και να πατήσετε το OK.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο ανεπιθύμητο email και από τη λίστα που θα εμφανιστεί, επιλέξτε Ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία (Junk E-mail) και στο υπομενού Προσθήκη αποστολέα στη λίστα αποκλεισμένων αποστολέων (Add Senders to Blocked Senders List).

Εκπαιδεύστε τους

Οι χρήστες του Thunderbird μπορούν επίσης να καθορίσουν τον τρόπο χειρισμού της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εφόσον το φίλτρο Junk filter είναι ενεργό, (μεταβείτε στο μενού Tools> Account Settings> Junk Settings> Enable adaptive junkmail controls for this account), όλα τα ύποπτα emails θα φέρουν επάνω τους ένα διακριτικό πράσινο εικονίδιο, το οποίο σας αφήνει το περιθώριο να το διαγράψετε ή να κάνετε κλικ στο κουμπί This is not Junk. Στην τελευταία περίπτωση τα μελλοντικά emails που θα λάβετε από έναν συγκεκριμένο χρήστη δεν θα αντιμετωπίζονται ως spam. Μέσα στο μενού Junk Settings θα βρείτε περαιτέρω επιλογές μετακίνησης των νέων spam αυτόματα σε ένα νέο Junk folder, καθώς και να διαγράψετε junk emails παλιότερα από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Για να αποτρέψετε τον χαρακτηρισμό διευθύνσεων που εμπιστεύεστε ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία, μπορείτε να τσεκάρετε την επιλογή Not mark mail as Junk if the sender is in your personal address book. Μπορείτε εξάλλου να εκπαιδεύσετε τον Thunderbird ώστε να αναγνωρίζει τι είναι spam και τι όχι.

Για να γίνει αποτελεσματικά, θα πρέπει καταρχήν να χαρακτηρίσετε όλα τα email ως Junk ή Not Junk κάνοντας δεξί κλικ στο μήνυμα και επιλέγοντας την αντίστοιχη εντολή από τη λίστα. Οι σχετικές συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι το J για το Junk και το Shift + J για το Not Junk. Όσο περισσότερο εκπαιδεύετε τον Thunderbird, τόσο περισσότερα από τα ανεπιθύμητα emails θα καταλήγουν στον φάκελο Junk. Μην ξεχνάτε να εξετάζετε από καιρό σε καιρό τον φάκελο Junk για να διασφαλίσετε πως η διαδικασία “ξεκαθαρίσματος” έχει γίνει σωστά.

Φυσικά μπορείτε να εκπαιδεύσετε και το Outlook Express, αν και με διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τους κανόνες μηνυμάτων. Αντί του να μπλοκάρετε απλά έναν αποστολέα, όπως συζητήσαμε πρωτύτερα, είναι δυνατόν να καθοδηγήσετε το Outlook να αντεπεξέλθει σε συγκεκριμένα emails με συγκεκριμένο τρόπο. Από το μενού Εργαλεία (Tools), κάντε κλικ στο Κανόνες μηνυμάτων (Message rules) και μετά στο Αλληλογραφία (Mail). Από το νέο παράθυρο μπορείτε να δημιουργήσετε έναν νέο κανόνα πατώντας το κουμπί Δημιουργία (New) και επιλέγοντας από το παράθυρο τα κουτάκια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε τον εξής κανόνα: Όπου το πεδίο “Θέμα” περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες (Where the Subject line contains specific words), πληκτρολογώντας τις λέξεις που θεωρείται “επικίνδυνες”, όπως loan, Nigeria, sex, κ.λπ. Ακόλουθα, μεταβείτε στο δεύτερο πεδίο επιλογής ενέργειας για τον κανόνα και τσεκάρετε το κουτάκι Μετακίνηση στον φάκελο που καθορίζεται (Move it to the specified folder) ή απλά Διαγραφή (Delete).

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να αρκεσθείτε στα φίλτρα spam τα οποία ενσωματώνουν εφαρμογές όπως το Thunderbird και το Outlook. Οι περισσότερες από τις σουίτες Internet Security, όπως είναι το BitDefender Total Security 2008, το Norton Internet Security, McAfee internet Security Suite, Panda Internet Security και όλα τα δημοφιλή εμπορικά πακέτα περιλαμβάνουν anti-spam εργαλεία. Κάποιοι από τους ISPs επίσης προσφέρουν φίλτρα spam, τα οποία είτε εκτελούνται από τους ίδιους είτε απλά χρησιμοποιούν έτοιμα πακέτα σε συνεργασία με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες ασφαλείας.

Με τον τρόπο αυτόν ελέγχονται τα εισερχόμενα emails για spam και ξεχωρίζουν τα νόμιμα από τα ανεπιθύμητα πριν καν καταφτάσουν στα εισερχόμενα σας. Ανάλογα τώρα με τον ISP είναι πιθανό να πρέπει να πληρώσετε ξεχωριστά για τα anti-spam εργαλεία – δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον ISP σας για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες (και τις χρεώσεις) που προσφέρει.

Οχυρώστε τους webmail λογαριασμούς σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατεύσετε τον webmail λογαριασμό σας. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τα εργαλεία φιλτραρίσματος spam που προσφέρουν τρεις από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες παροχής webmail: το Windows Live Hotmail, το Yahoo! και το Google Mail.

Στο Windows Live Hotmail (http://mail.live.com), επιλέξτε Επιλογές (Options) και μετά Περισσότερες επιλογές (More Options). Κάντε κλικ στο link Φίλτρα και αποστολή αναφοράς (Filters and confirmation) ώστε να επιλέξετε ένα επίπεδο φιλτραρίσματος του spam, αλλά και ρυθμίσεις για το spam γενικότερα. Πατήστε το κουμπί Αποθήκευση (Save) για να εφαρμόσετε τις επιλογές σας και να επιστρέψετε στην προηγούμενη οθόνη. Επιλέγοντας Ασφαλείς και αποκλεισμένοι αποστολείς (Safe and blocked senders) είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια λίστα από εγκεκριμένους αποστολείς των οποίων τα email θα επιτρέπονται πάντοτε μέσα από το φίλτρο του spam, μια άλλη λίστα όσων τα emails θα μπλοκάρονται πάντοτε και, τέλος, εφόσον είστε εγγεγραμμένοι σε newsletters, να καθορίσετε ποια μηνύματα θα επιτρέπονται.

Το Windows Live Hotmail θα αποστείλει αυτόματα τα μηνύματα spam στον φάκελο Ανεπιθύμητη αλληλογραφία (Junk). Κάντε κλικ επάνω του για να ελέγξετε ποια μηνύματα έχουν μπει σε “καραντίνα”, αλλά και για να επαναφέρετε όλα όσα έχουν χαρακτηρισθεί κατά λάθος πίσω στον φάκελο Εισερχόμενα. Για να ορίσετε ένα μήνυμα στα εισερχόμενα ως spam, απλά βάλτε ένα τικ στο κουτάκι δίπλα του και πατήστε το κουμπί Ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Εάν κάνετε χρήση των Yahoo! και Google Mail, είναι δυνατόν να αναφέρετε το spam ή να ελέγξετε τα μηνύματα που βρίσκονται σε καραντίνα κατά τον ίδιο τρόπο περίπου. Το Yahoo! Mail (http://mail.yahoo.com) διαθέτει το δικό του spam φίλτρο το οποίο ονομάζει SpamGuard. Για να καθορίσετε κάποιες email διευθύνσεις από τις οποίες δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε emails, επιλέξτε την καρτέλα Mail, κάντε κλικ στο link Options (στα δεξιά) και στη νέα οθόνη επιλέξτε Block Addresses. Στο πεδίο Add Block πληκτρολογήστε τη διεύθυνση και πατήστε το κουμπί Add Block.

Εφόσον αναβαθμίσετε την εφαρμογή στην έκδοση Yahoo! Mail Plus, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε “αναλώσιμες” email διευθύνσεις για να εγγραφείτε σε νέες υπηρεσίες, ώστε να προστατεύσετε το email σας. Εάν μια “αναλώσιμη” διεύθυνση αρχίσει να προσελκύει spam, απλά την διαγράφετε. Οποιαδήποτε μελλοντικά email αποσταλούν στη διεύθυνση αυτή θα επιστρέφονται στον αποστολέα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε Google Mail (http://mail.google.com), είναι δυνατόν να δημιουργήσετε ένα φίλτρο βασισμένο σε κανόνες για να στείλετε emails από συγκεκριμένες διευθύνσεις, που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή που έχουν συνημμένα αρχεία, κατευθείαν στον φάκελο Άχρηστα (Trash). Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο link Δημιουργία φίλτρου (Create a filter) που θα βρείτε δίπλα στο κουτάκι-πεδίο αναζήτησης. Πληκτρολογήστε τις διευθύνσεις από τις οποίες δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε emails, γραμμές θέματος για sites που πρέπει να αποσταλούν κατευθείαν στον φάκελο Άχρηστα ή λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσει η υπηρεσία για να μπλοκάρει τα μηνύματα. Πατήστε το κουμπί Επόμενο βήμα (Next Step) και μετά το κουμπί Δημιουργία φίλτρου (Create Filter).

Όχι άλλο spamming

Ίσως πιστεύετε πως στο αχανές και πιθανώς άναρχο τοπίο του Internet, τελικά δεν μπορούν να υπάρχουν κανόνες και αναπόφευκτα οι διάφοροι επιτήδειοι βρίσκουν (και θα συνεχίσουν να βρίσκουν) “πεδίο δόξης λαμπρό” για τις δραστηριότητές τους. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν σαφείς κανόνες από νομικής πλευράς, οι οποίοι σας προστατεύουν από κάθε ανεύθυνη δράση. Το έχουμε τονίσει ξανά και ξανά από τις στήλες του περιοδικού αυτού: δεν χρειάζεται φόβος και αρνητισμός, το μόνο που απαιτείται είναι κοινή λογική.

Διαβάστε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166