ΑρχικήGadgetTV Tuners, η ψηφιακή τηλεόραση στα ντουζένια της

TV Tuners, η ψηφιακή τηλεόραση στα ντουζένια της

Η ψηφιακή τηλεόραση είναι πλέον γεγονός και για τη χώρα μας, ενώ ο πιο εύκολος, και το σημαντικότερο, o πιο φθηνός τρόπος για να δείτε ψηφιακά κανάλια μέσω του υπολογιστή σας, δίχως να απαιτείται να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό, όπως είθισται να συμβαίνει με τους συμβατικούς κωδικοποιητές που χρειάζονται κεραία, καλώδια και ούτω καθεξής, για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

Τα TV tuners, είναι από τα πιο δημοφιλή περιφερειακά, τόσο για τους desktop, όσο και για τους laptop υπολογιστές. Η νέα γενιά αυτών των συσκευών, διαθέτει επιπλέον τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης ψηφιακού σήματος μέσω του αποκωδικοποιητή DVB-T που ενσωματώνουν. Παρουσιάζουμε μερικά USB TV tuners αυτής της κατηγορίας, τα οποία μετρήσαμε και αξιολογήσαμε, για να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ψηφιακή τηλεόραση

Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, καθώς και το κυπριακό ΡΙΚ, εκπέμπουν εντελώς δωρεάν, οπότε, όσοι διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τα τηλεοπτικά αυτά προγράμματα.

Στην περίπτωσή μας, ο μόνος εξοπλισμός που απαιτείται, είναι ένα TV tuner για υπολογιστή που ενσωματώνει ψηφιακό αποκωδικοποιητή DVB-T. Για τη θέαση αυτών των καναλιών δεν απαιτείται ειδικός τύπος κεραίας για τη λήψη του σήματος, καθώς αρκεί ακόμα και μια εσωτερική κεραία την οποία όλα τα TV tuners διαθέτουν στη συσκευασία τους.

Τα διαθέσιμα κανάλια της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ είναι τρία. Το πρώτο από αυτά, το ΕΡΤ Hybrid, προσφέρει περισσότερο ψυχαγωγικά και ενημερωτικά προγράμματα, ενώ περιλαμβάνει και σύντομα δελτία ειδήσεων. Το δεύτερο ονομάζεται ΣΙΝΕ+ και εκπέμπει προγράμματα ψυχαγωγικού περιεχομένου, ταινίες, ντοκιμαντέρ και ορισμένα σήριαλ. Το τρίτο και τελευταίο από τα κανάλια της ψηφιακής ΕΡΤ είναι το ΣΠΟΡ+ και είναι αφιερωμένο σε προγράμματα αθλητικού περιεχομένου.

Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα της εικόνας του ψηφιακού σήματος είναι καλύτερη από αυτής του αναλογικού, ενώ η ανάλυση ανέρχεται στην αντίστοιχη μιας ταινίας DVD. Αντίθετα, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε ψηφιακό TV tuner, δεν θα πρέπει να περιμένετε να δείτε τα αναλογικά κανάλια με βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, καθώς αυτό ισχύει μόνο για τα ψηφιακά κανάλια.

Εγκατάσταση TV tuner

Η εγκατάσταση ενός TV tuner στον υπολογιστή σας είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση, εφόσον “τηρήσετε” μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το site της κατασκευάστριας εταιρίας και να κατεβάσετε τους πιο πρόσφατους οδηγούς, αλλά και το πρόγραμμα τηλεθέασης που θα βρείτε εκεί.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε πρώτα τον οδηγό της συσκευής, καθώς και το σχετικό πρόγραμμα συντονισμού και θέασης τηλεοπτικού σήματος και στη συνέχεια να συνδέσετε το tuner σε μία θύρα USB του υπολογιστή σας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ακόμα και αν έχετε συνδέσει πρώτα τη συσκευή, θα σας ζητηθεί να την αφαιρέσετε κατά την εγκατάσταση του προγράμματος και να την τοποθετήσετε ξανά αφού η τελευταία έχει ολοκληρωθεί.

Από τη στιγμή που η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να επιλέξετε σύστημα κωδικοποίησης εικόνας, το γνωστό PAL που χρησιμοποιούν όλα τα ελληνικά κανάλια. Κάποια προγράμματα θα ανιχνεύσουν αυτόματα ότι η εγκατάσταση έχει γίνει σε “ελληνικό” υπολογιστή και θα σας προτείνουν αυτόματα κάποιο συγκεκριμένο PAL σύστημα, συνήθως ένα εκ των PAL-N, PAL-P ή PAL-BGD. Κάποιες άλλες εφαρμογές, πάλι, θα σας ζητήσουν να επιλέξετε εσείς τη χώρα διαμονής σας για να ρυθμίσουν με βάση αυτή την επιλογή το σύστημα μετάδοσης της εικόνας που θα χρησιμοποιήσουν.

Με βάση την εμπειρία μας από τη χρήση των tuners, οι παραπάνω “αυτοματοποιημένες” διαδικασίες δεν λειτουργούν πάντα σωστά. Έτσι, ακόμα και αν έχετε επιλέξει (εσείς ή το πρόγραμμα) την Ελλάδα ως χώρα διαμονής, υπάρχει περίπτωση η εικόνα που θα έχετε στην οθόνη σας να παρουσιάζεται με αλλοιωμένα χρώματα ή ασπρόμαυρη. Σε αυτή την περίπτωση, απλώς επιλέξτε κάποιο άλλο σύστημα μετάδοσης της εικόνας ή μη διστάσετε να αλλάξετε ακόμα και χώρα διαμονής (όπως Ιταλία, Γερμανία ή Αργεντινή που εμείς δοκιμάσαμε με επιτυχία).

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως η λειτουργία αρκετών TV tuners στα Windows Vista -ακόμα και στα Windows 8, όπου υποτίθεται ότι είναι Certified tuners-, σε γενικές γραμμές, παρουσίασε αρκετά προβλήματα. Παρόλο που η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε απρόσκοπτα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο της απότομης διακοπής του προγράμματος συντονισμού (crash), χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Τα ίδια προγράμματα λειτούργησαν άψογα στα Windows 10.

TV tuners και χρήση

Οι είσοδοι αλλά και οι έξοδοι που διαθέτουν τα TV tuners, είναι ένας σημαντικός παράγοντας αγοράς. Όλες οι συσκευές, ανεξαιρέτως, διαθέτουν είσοδο τύπου RF για τη σύνδεση της κεραίας της τηλεόρασης. Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο τύπο θύρας που θα συναντήσετε και στο πίσω μέρος όλων των τηλεοράσεων. Σε όσα από αυτά διαθέτουν και ραδιοφωνικό δέκτη, θα συναντήσετε την αντίστοιχη θύρα για την τοποθέτηση της ραδιοφωνικής κεραίας.

Όλες οι συσκευές διαθέτουν μια τυπική εσωτερική κεραία, αλλά οι επιδόσεις της -σε γενικές γραμμές- δεν είναι καλές. Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα σας συμβουλεύαμε να συνδέσετε στο TV tuner το ίδιο καλώδιο (ή κάποιο παρακλάδι) του καλωδίου της εξωτερικής κεραίας που συνδέεται με την τηλεόρασή σας.

Αν ενδιαφέρεστε να συνδέσετε στο TV tuner σας αναλογική βιντεοκάμερα ή το παλιό σας βίντεο VHS, θα πρέπει να αγοράσετε μια συσκευή που να ενσωματώνει θύρα Composite ή S-Video. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε για παράδειγμα να μεταφέρετε στον υπολογιστή σας τις παλιές σας βιντεοκασέτες ή τα προσωπικά σας βίντεο που έχετε συλλάβει με τη βιντεοκάμερα.

Στη συσκευασία συμπεριλαμβάνεται πάντα κάποιο πρόγραμμα θέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και σύλληψης τηλεοπτικού σήματος στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Σε αυτά τα προγράμματα ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και λειτουργίες προγραμματισμού εγγραφής σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως γινόταν παλιά με τα βίντεο VHS. Για την αποθήκευση του αναλογικού σήματος βίντεο, απαιτείται κάποιος βαθμός συμπίεσης που εξασφαλίζεται με τη βοήθεια συγκεκριμένων αλγόριθμων συμπίεσης (codecs).

Κάποια από αυτά τα codecs, (π.χ. MPEG-4) εγκαθίστανται μαζί με το πρόγραμμα εγγραφής, ενώ κάποια άλλα (π.χ. DivX) θα πρέπει να τα κατεβάσετε ξεχωριστά. Για τη μετατροπή των βίντεό σας σε DVD, θα σας προτείναμε να επιλέξετε το MPEG-4, ενώ για τη θέαση των βίντεο στον υπολογιστή, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το DivX (www.divx.com) που προσφέρει πολύ καλό βαθμό συμπίεσης προς απόδοση.

Ορισμένα TV tuners διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο MPEG-4 ή DivX encoder (συμπιεστή). Πρόκειται για ένα ειδικό τσιπάκι που βοηθάει πολύ στη συμπίεση του βίντεο αλλά και του ήχου. Το πλεονέκτημα σε σχέση με την αντίστοιχη software λύση είναι ότι “αποφορτίζεται” ο επεξεργαστής του υπολογιστή και η όλη διεργασία γίνεται συνήθως πιο γρήγορα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166