Yohji Yamamoto: Έκρηξη δημιουργίας

Yohji Yamamoto: Έκρηξη δημιουργίας

Με ένα βιβλίο βιογραφία που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας του πλανήτη ρίχνει φως στη δημιουργική του ύπαρξη.

My dear bomb είναι ο τίτλος της πρώτης βιογραφίας του Ιάπωνα avant-garde σχεδιαστή Yohji Yamamoto, που ξεδιπλώνει λεπτομέρειες τόσο της ζωής όσο και του έργου του. Ο τίτλος, που παραπέμπει σε μια? ευγενική έκρηξη, αναφέρεται προφανώς στη δημιουργική βόμβα μαζί με την αξιοσημείωτη μάζα ενέργειας που τη συνοδεύει (και εκρήγνυται τουλάχιστον 4 φορές τον χρόνο), με το αποτέλεσμα αυτής να εμφανίζεται στις πασαρέλες του Παρισιού -τόσο για το ομώνυμο brand του όσο και για το Y-3, σε συνεργασία με την Adidas.

Ο Yohji Yamamoto γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1943 στο Τόκιο. Βρίσκει τις γυναίκες που φορούν στρατιωτικές στολές sexy, φροντίζει και βλέπει τη μητέρα του σε καθημερινή βάση και στην αρχή σχεδίαζε φορέματα για τη σύζυγο και τις φίλες τους. Διαζευγμένος σήμερα και έχοντας μία κόρη που ζει με τη μητέρα της, ο Yamamoto είχε για κάποια χρόνια ερωτική σχέση με τη Rei Kawakubo (Comme des Garcons), που γνώρισε την επιτυχία στη μόδα πριν από εκείνον.

Το 1981 έκανε το ντεμπούτο του στο Παρίσι. Τότε ήταν που μαζί με την Kawakubo επαναπροσδιόρισαν στον δυτικό κόσμο για πρώτη φορά την έννοια της μόδας, η οποία δεν ήταν «απαραίτητο» να περιλαμβάνει φόρμες. Αδειάζοντας την παλέτα των χρωμάτων και χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά μαύρα χρώματα για τις δημιουργίες του, ο Yamamoto, προσπαθώντας να αναθεωρήσει τη μέχρι τότε κατάσταση, επανατοποθέτησε στο τραπέζι ένα από τα ουσιαστικότερα ερωτήματα της μόδας: Την έννοια της ομορφιάς μέσω μιας νέας κατανόησης.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κόσμος της μόδας κράτησε για λίγο την ανάσα του όταν έκαναν την εμφάνισή τους φήμες που υπονοούσαν ότι θα κλείσει το brand του. Η εταιρεία του όντως δήλωσε πτώχευση -λόγω κακού υπολογισμού και διαχείρισης- αφού έκανε επιθετικές κινήσεις ανοίγματος σε Αμερική και Ευρώπη. Σήμερα, μέσω μιας ειδικής συμφωνίας, εξακολουθεί και λειτουργεί υπό την απόλυτη επίβλεψή του.

Ενα μέρος του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2010 από τις βελγικές Εκδόσεις Ludion, θα είναι αφιερωμένο στις νεότερες γενιές -τις οποίες ο σχεδιαστής θέλει να πλησιάσει- και θα περιέχει μεγάλες δόσεις από λεπτομερείς πληροφορίες για τη φύση και την πρακτική εφαρμογή της δουλειάς του, για το τεχνικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, ενώ θα περιέχει και σκίτσα τα οποία ζωγράφισε ο ίδιος αποκλειστικά για το project αυτής της έκδοσης.

Το βιβλίο κλείνει με τη βιογραφία του -χρόνο προς χρόνο- που συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, σηματοδοτώντας με την επιλογή αυτή τις πιο βαρυσήμαντες και ιδιαίτερες στιγμές τής μέχρι τώρα ζωής του. Μια πραγματικά ουσιαστική δουλειά, στην οποία έχει συμμετάσχει ενεργά ο ίδιος ο Yamamoto και εξιστορείται μέσα από τη ματιά ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της γενιάς του, αξίζει σίγουρα την προσοχή ?όχι μόνον κάθε ανθρώπου που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη μόδα, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου που θέλει να γνωρίζει κάποια παραπάνω πληροφορία για μια πολύ μεγάλη μορφή της τέχνης.

Το βιβλίο My Dear Bomb κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ludion σε διαστάσεις 15×22 εκατοστά και εκτείνεται σε 200 σελίδες, εκ των οποίων οι 100 αντιστοιχούν σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η τιμή του είναι στα €29,90 (για παραγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες: www.ludion.be).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας