3 ιδέες για βελτίωση της δημιουργικής σκέψης σας

3 ιδέες για βελτίωση της δημιουργικής σκέψης σας

Θυμάστε τις στιγμές που η δημιουργικότητα ήταν μόνο για καλλιτέχνες; Και αυτή η δημιουργικότητα θεωρήθηκε χάσιμο χρόνου; Παρόλο που αυτή η νοοτροπία εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στην κοινωνία, η δημιουργικότητα είναι μια από τις πιο πολύτιμες δεξιότητες στον σημερινό περίπλοκο κόσμο.

  • Οι επιχειρήσεις αναζητούν δημιουργικούς υπαλλήλους.
  • Και οι επιχειρηματίες είναι βασικά καλλιτέχνες με κοστούμια.

Η δημιουργική σκέψη είναι μια σεβαστή δεξιότητα αυτές τις μέρες. Και με αρκετή πρακτική, όλοι μπορούν να σκέφτονται πιο δημιουργικά. Αλλά ακόμα συναντώ ανθρώπους που λένε, «Δεν είμαι δημιουργικό άτομο». Αυτό είναι ανοησία και το ξέρετε όλοι πολύ καλά.

Συνήθως η αντίληψη μας για ένα δημιουργικό άτομο είναι συγκεχυμένη και προφανώς καθόλου ξεκάθαρη. Τι συσχετίζετε με τη λέξη δημιουργικότητα; Ένας ζωγράφος, ένας μουσικός ή κάποιος καλλιτέχνης;

Αλλά η δημιουργικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να κάνεις παλιά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, εάν έχετε την ικανότητα να λύνετε προβλήματα με διαφορετικό τρόπο, τότε είστε δημιουργικοί. Και αυτή είναι μία ιδιομορφία που θα σα καταστήσει ξεχωριστούς από τους υπόλοιπους.. Πρόκειται για μια πρόκληση που απαιτεί να δημιουργήσεις νέες συνδέσεις στο μυαλό σου, κοιτάζοντας λίγο πέρα από τη μύτη σου, δηλαδή να μη σκέφτεσαι επιφανειακά και να βλέπεις τι μπορεί να υπάρχει πίσω από τον τοίχο. Και αυτό είναι ένα από τα πιο ικανοποιητικά πράγματα πάνω στη γη.

Αυτό που θα βρείτε παρακάτω είναι μια λίστα με 4 ιδέες και είναι πολύ χρήσιμη για τη διαδικασία δημιουργικής σκέψης μου. Έχω παραλείψει τις κλασικές συμβουλές όπως να κοιμηθώ αρκετά, να τρέξω και να ακούσω κλασική μουσική. Επίσης, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στον κόσμο για να βελτιώσετε τη δημιουργικότητα σας.

Μην φοβάστε τους περιορισμούς

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα εγώ προσωπικά για να αναπτύξω την δημιουργική μου σκέψη ήταν να πιστεύω πως αυτή θα έρθει μέσα από την ελευθερία, ένα πραγματικά τραγικό λάθος που με τράβηξε πίσω, πάρα πολλά χρόνια έως ότου το αντιληφθώ.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι κανόνες και οι περιορισμοί σας αναγκάζουν να σκέφτεστε πιο δημιουργικά. Έτσι την επόμενη φορά που θα κατηγορήσετε τον διευθυντή ή τον πελάτη σας ότι σας πιέζουν, τότε μάλλον θα πρέπει να τους ευχαριστήσετε γιατί σας ωθούν να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να αγγίξετε την τελειότητα και να μην επαναπαύεστε στις ευκολίες που έχετε συνηθίσει, αφού σας κρατούν στάσιμους, περιορίζοντας τις επαγγελματικές σας προοπτικές.

Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon, έχει πει κάποτε:

«Νομίζω ότι η λιτότητα οδηγεί στην καινοτομία, όπως και άλλοι περιορισμοί. Ένας από τους μοναδικούς τρόπους για να βγείτε από ένα στενό κουτί είναι να επινοήσετε τη δική σας έξοδο». Όταν έχετε λιγότερους πόρους και χρόνο, αναγκάζεστε να βρείτε νέες λύσεις.

Κάνε την αρχή και έπεται συνέχεια

Η πρώτη στρατηγική λειτουργεί καλά όταν βρίσκεστε στην φάση της δημιουργίας. Αλλά όταν ξεκινάτε σε έναν κενό καμβά, δηλαδή από το μηδέν, είσαστε αναγκασμένοι να βρείτε μία άλλη προσέγγιση που ενδεχομένως να ταιριάζει πιο αποτελεσματικά στην περίσταση.

Όταν δυσκολεύεστε να κάνετε την αρχή, απλά κάντε το πρώτο βήμα γιατί έπεται συνέχεια. Εδώ έχετε να αντιμετωπίσετε καθαρά το κακό σας εαυτό, ο οποίος σας περνάει υποσυνείδητα το λάθος μήνυμα πως δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσεις κάτι που πιθανόν δεν θα οδηγήσει πουθενά, μία γνωστή δικαιολογία που την ακούς συνήθως από τους τεμπέληδες που βαριούνται να τολμήσουν, προβάλλοντας διάφορες προφάσεις. Επομένως, βάλτε τέλος στις δικαιολογίες.

Κάνε αυτό που φαντάζει αδύνατο

Δεν θυμάμαι που διάβασα αυτήν την ιστορία για τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Νομίζω στην αυτοβιογραφία του, που φέρει την ονομασία «Total Recall». Η ιστορία έχει ως εξής:

Πριν γίνει ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ γνωστός αστέρας του κινηματογράφου, ήταν απλά επιτυχημένος bodybuilder. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δυσκολεύτηκε να βρει κάποιο αξιοπρεπή ρόλο σε μια καλή ταινία. Έτσι, όταν έκανε ακρόαση για τον «Conan The Barbarian», έκανε τα πάντα για να πάρει το ρόλο.

Όταν τον ρώτησαν, «μπορείς να καβαλήσεις ένα άλογο;» Και αυτός είπε με αυτοπεποίθηση, «ναι».

Η αλήθεια ήταν ότι ο Άρνολντ δεν είχε καβαλήσει ποτέ άλογο στη ζωή του. Αλλά επειδή είπε στους παραγωγούς ότι μπορούσε, έστρωσε τον πισινό του κάτω για να μάθει ιππασία πριν αρχίσουν τα γυρίσματα της ταινίας.

Με το παραπάνω παράδειγμα πρέπει να καταλάβετε ότι όταν βρεθούν εμπόδια στο διάβα σας και πρέπει να τα ξεπεράσετε, απλά σκεφτείτε ότι ήρθε η ώρα να ξεπεράσετε τα όρια σας, και πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας