ΑρχικήΟικονομία67 αεροδιαστημικές εταιρείες έλαβαν 7,2 δισ. δολ. κρατική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ,...

67 αεροδιαστημικές εταιρείες έλαβαν 7,2 δισ. δολ. κρατική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, από το 2000

Η χρηματοδότηση με τη μορφή επενδύσεων από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η NASA ή η Πολεμική Αεροπορία, αποτελούν αδιαμφισβήτητα σανιδά σωτηρίας για την εξέλιξη των ιδιωτικών αεροδιαστημικών εταιρειών από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη.

Αυτές οι εκτιμήσεις προέρχονται από μια νέα έκθεση της Space Angels, μια ερευνήτρια εταιρεία που μελετά και αναλύει τις επενδύσεις στην διαστημική βιομηχανία, η οποία ποσοτικοποίησε πόσα χρήματα έχουν λάβει αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες από κυβερνητικούς οργανισμούς των ΗΠΑ τα τελευταία 18 χρόνια.

Η μελέτη της Space Angels αποκαλύπτει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω των επενδύσεων στον ιδιωτικό αεροδιαστημικό επιχειρηματικό χώρο. Μάλιστα η έκθεση επισημαίνει πως ετούτες οι χρηματοδοτήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για την πλειοψηφία αυτών των εταιρειών, αφού οι περισσότερες εξ αυτών δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να επιβιώσουν επιχειρηματικά, εξαιτίας του ό,τι δεν αναλαμβάνουν αρκετά έργα.

Η Space Angels πραγματοποίησε την έκθεση κατόπιν αιτήματος της NASA, καθώς ο οργανισμός ήθελε να μάθει κατά πόσο έχουν επηρεάσει οι επενδύσεις της τις τελευταίες δεκαετίες τον αεροδιαστημικό τομέα. Τελικά, η Space Angels διαπίστωσε ό,τι 67 αεροδιαστημικές εταιρείες έλαβαν συνολικά 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2018. Και περίπου το 93% αυτής της επένδυσης εισήλθε σε εταιρείες που αφορούσαν την εκτόξευση πυραύλων.

Η έκθεση τονίζει την SpaceX (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών) ως ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πως οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν στην επιτυχία μιας επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της, η SpaceX εκμεταλλεύτηκε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κρατική χρηματοδότηση που έλαβε ούτως ώστε να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της, και περίπου το ήμισυ αυτών των χρημάτων προήλθε από συμβάσεις με τη NASA, σύμφωνα πάντα με την έκθεση Space Angels.

Ο Έλον Μασκ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη NASA για την υποστήριξη της εταιρείας του, αφού χάρη σε αυτήν εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο στο διάστημα, και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο χωρίς τη βοήθεια της NASA, και δεν εννοώ μόνο την βοήθεια μέσω χρημάτων, αλλά και την τεχνολογία όπως και τεχνογνωσία που μας παρείχε.

Υπάρχουν επίσης πολλές αεροδιαστημικές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη λάβει καμία δημόσια επένδυση, παρά μόνο ιδιωτικές. Η Space Angels εκτιμά ό,τι υπάρχουν 375 εταιρείες ιδιωτικές εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο οι οποίες έλαβαν όλες μαζί συνολικά 19 δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικής χρηματοδότησης από το 2009. Και υπάρχουν τουλάχιστον 123 εταιρείες που έχουν εγγραφεί στην λίστα για να λάβουν κάποια δημόσια επιχορήγηση.

Ο επικεφαλής της Space Angels σημειώνει ό,τι υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα για να συνεργαστεί κάποια επιχείρηση με την κυβέρνηση, και γι’ αυτό το λόγο ορισμένες δεν επιδιώκουν τέτοιου είδους συνεργασίες, φερειπείν μερικά από τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτές τις συνεργασίες οφείλονται στις ρήτρες, την αυστηρή επιτήρηση που επιδιώκουν οι δημόσιοι οργανισμοί, την συχνή λογοδοσία, ακόμη και για ανούσια πράγματα, και άλλα πολλά

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166