Η έκδοση του προγράμματος περιήγησης Vivaldi 2.6 καταπολεμά τις καταχρηστικές διαφημίσεις

Η έκδοση του προγράμματος περιήγησης Vivaldi 2.6 καταπολεμά τις καταχρηστικές διαφημίσεις

Το πρόγραμμα περιήγησης (αγγλικά: browser) Vivaldi, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 από τον ιδρυτή του Opera και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Jon von Tetzchner, προσχώρησε σήμερα στον αγώνα κατά των καταχρηστικών διαφημίσεων με την κυκλοφορία του Vivaldi 2.6, της νεότερης έκδοσης του επώνυμου προγράμματος περιήγησης για Windows, Linux και macOS.

Η συγκεκριμένη βελτίωση αυτής της έκδοσης είναι ένα δυναμικό χαρακτηριστικό που εμποδίζει τις διαφημίσεις που έχουν προσδιοριστεί από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ό,τι έχουν καταχρηστικές τεχνολογίες ή που προορίζονται σκοπίμως να είναι παραπλανητικές ή ενοχλητικές, κάτι που αντικειμενικά θα ωφελήσει στο έπακρο το μέσο χρήστη που ταλανίζεται διαρκώς από τον βραχνά των καταχρηστικών διαφημίσεων.

Ο Jon von Tetzchner δήλωσε: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους χρήστες μας ασφαλείς και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε διαρκώς νέες επιλογές για την προστασία τους. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόσαμε τη λειτουργικότητα αποκλεισμού των διαφημίσεων είναι ένα ενδιαφέρον βήμα προς την κατεύθυνση της χρήσης λιγότερων υπηρεσιών τρίτου μέρους στο πρόγραμμα περιήγησης μας».

Οι διαφημίσεις που χαρακτηρίζονται ως “καταχρηστικές” σύμφωνα με τη μαύρη λίστα του Vivaldi περιλαμβάνουν ψεύτικα μηνύματα που έχουν ως κύριο σκοπό να παραπλανήσουν τον κόσμο (π.χ. στοιχεία που μοιάζουν με εφαρμογές συνομιλίας, αλλα στην πραγματικότητα είναι ένα κακόβουλο λογισμικό), μη αναμενόμενες διαδικτυακές τοποθεσίες όταν γίνεται κλικ από τον χρήστη και μεταφέρεται σε κάποιο άλλο ιστότοπο, ηλεκτρονικό ψάρεμα (αγγλικά: phishing) και πολλά άλλα.

Η εν λόγω λίστα φιλοξενείται στους διακομιστές του Vivaldi και ενημερώνεται αυτόματα όταν προκύπτουν νέα στοιχεία ούτως ώστε να εμπλουτιστεί ο κατάλογος, και εφαρμόζεται σε ενοχλητικούς ιστότοπους, αποτρέποντας την ανάγκη των χρηστών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να απαλλαχτούν από αυτήν την αφόρητη κατάσταση.

Δείτε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε χειροκίνητα (δηλαδή με μη αυτόματο τρόπο) τη λειτουργία (ad blocking) καταπολέμησης καταχρηστικών διαφημίσεων:

  • Επιλέξτε το μενού Vivaldi> Εργαλεία> Ρυθμίσεις και μετά Προτιμήσεις ή απλά χρησιμοποιείστε την συντόμευση το Alt-P για να να εισέλθετε κατευθείαν στις Προτιμήσεις.
  • Μεταβείτε στην ενότητα Προστασία απορρήτου.
  • Καταργήστε το σημάδι ελέγχου από την επιλογή “Αποκλεισμός διαφημίσεων σε ιστότοπους”. Αυτή η διαδικασία απενεργοποιεί τη λειτουργία ad blocking στο πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi, και φυσικά μπορείτε να κάνετε το ακριβώς αντίστροφο για να το ενεργοποιήσετε