ΑρχικήHow toΑυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών σε προγράμματα, αρχεία, sites

Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών σε προγράμματα, αρχεία, sites

Διευκολύνετε την καθημερινή χρήση του υπολογιστή σας, αποκτώντας ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα, αρχεία και sites, αυτοματοποιώντας παράλληλα επαναλαμβανόμενες και βαρετές διαδικασίες.

Πριν από αρκετό καιρό είχαμε δει μια πρωτότυπη και, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, υπερβολικά χρήσιμη εφαρμογή, το Launchy. Τώρα στρέφουμε την προσοχή μας σε μια νέα, παραπλήσια λύση, το Blaze, που, αν και ακόμη χαρακτηρίζεται από κάποια μικροπροβλήματα (περιστασιακά μπορεί να τύχει να παγώσει η λειτουργία του και να θέλει επανεκκίνηση), εντούτοις δείχνει υπερβολικά υποσχόμενο και ικανό να ξεπεράσει κάθε ανταγωνιστική πρόταση.

Πρόσθετο προτέρημά του η ταχύτατη ανάπτυξή του, που δείχνει πως στο πολύ κοντινό μέλλον τα όποια προβλήματά του θα έχουν επιλυθεί, και οι δυνατότητές του θα έχουν υπερπολλαπλασιαστεί. Τι είναι, όμως, το Blaze; Αν δεν θυμάστε ή δεν είχατε διαβάσει το θέμα μας για το Launchy, το Blaze είναι μια παραπλήσια εφαρμογή “εκκίνησης άλλων εφαρμογών”.

Πατώντας ένα συνδυασμό πλήκτρων, παρουσιάζει ένα μικρό πλαίσιο στην οθόνη, στο οποίο μπορείτε να γράψετε ποια εφαρμογή θέλετε να τρέξετε, π.χ. Firefox, και το Blaze αναλαμβάνει να τη βρει και να την τρέξει. Το άμεσα ορατό πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεται να ψάχνετε για εικονίδια και φακελάκια σε μενού, στο desktop κ.λπ. Το Blaze, όμως, δεν περιορίζεται εκεί.

Η εφαρμογή είναι αρκετά έξυπνη ώστε να καταλαβαίνει ορθογραφικά λάθη, και έτσι, αν γράψετε Outloko, θα καταλάβει πως στη βιασύνη σας… αντιστρέψατε τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης “Outlook” που θέλατε να γράψετε. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει ως calculator για πράξεις στα γρήγορα (π.χ., γράφοντας (7+8)*3, θα σας παρουσιάσει άμεσα το αποτέλεσμα) αλλά και για τη μετάβαση σε ιστοσελίδες (αφού μπορεί να “περάσει” παραμέτρους στον browser αλλά και σε άλλες εφαρμογές).

Βασικότερη διαφορά και πλεονέκτημά της, όμως, σε σχέση με άλλες λύσεις του είδους, είναι μια έξυπνη εφαρμογή αυτοματοποίησης που τη συνοδεύει και που μπορεί να απλοποιήσει επαναλαμβανόμενες κινήσεις σας. Καλύτερα, όμως, να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη.

Βήμα 1

Ξεκινήστε με μια… απλή γνωριμία με την εφαρμογή: Αφού την εγκαταστήσετε, πατήστε το συνδυασμό πλήκτρων που την καλεί στην οθόνη (by default είναι ALT+CTRL+Space) και γράψτε το όνομα κάποιας εφαρμογής που θέλετε να τρέξετε. Ακόμα και καθώς πληκτρολογείτε, το Blaze θα αρχίσει να παρουσιάζει προτάσεις. Αν δεν έχει μαντέψει άμεσα «τι θέλετε», μπορείτε να γράψετε ολόκληρο το όνομα της εφαρμογής ή, πατώντας το “κάτω” cursor key, να μετακινηθείτε σε μια pop-up λίστα εναλλακτικών προτάσεων που θα σας παρουσιάσει. Δοκιμάστε, με την ευκαιρία, να κάνετε και κάποιες μαθηματικές πράξεις ή να εκτελέσετε μια αναζήτηση σε μια ιστοσελίδα (π.χ. γράφοντας “google θέμα αναζήτησης”).

Βήμα 2

Αν το Blaze… επιμένει να μην εντοπίζει την εφαρμογή που θέλετε να τρέξετε, πραγματικά, δεν… φταίει αυτό! Το πιθανότερο είναι πως δεν μπορεί να τη βρει, διότι, κυριολεκτικά, “κοιτάζει στο λάθος σημείο”! Για να λύσετε το πρόβλημα, κάντε δεξί κλικ στο πλαίσιό του και επιλέξτε το Settings. Μεταβείτε στο tab Indexer και κάντε κλικ στο Add. Επιλέξτε την τοποθεσία που θέλετε να “ψάχνει”.

Με τη νέα καταχώριση επιλεγμένη, κάντε κλικ στο πλήκτρο “+” που βρίσκεται δεξιά, και στο παράθυρο που εμφανίζεται δηλώστε την κατάληξη των αρχείων που θέλετε να ανιχνεύει εκεί το Blaze. Για παράδειγμα, “lnk” για τυπικά shortcuts, “exe” για εκτελέσιμα, “doc” για αρχεία εγγράφων.

Βήμα 3

Το Blaze διαθέτει εξαρχής υποστήριξη για εκτέλεση αναζητήσεων μέσω Google, IMDB κ.λπ., αλλά μπορείτε να προσθέσετε και εσείς τις δικές σας μηχανές αναζήτησης – π.χ. ενός site με υποτίτλους. Για αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο του browser σας και κάντε μια αναζήτηση στο site που σας ενδιαφέρει. Προσέξτε στη URL της νέας σελίδας, όπου σε κάποιο σημείο θα εμφανίζεται το θέμα της αναζήτησής σας. Ό,τι προηγείται αυτής είναι η “URL αναζήτησης”. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη διεύθυνση καταχώρισης του Twitter, για να το “συνδέσουμε” με την εφαρμογή.

Για αυτό επισκεφθείτε το tab Plugins στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και επιλέξτε το WebSearch. Κάντε κλικ στο Configure Plugin.

Βήμα 4

Κάντε κλικ στο Add, και θα προστεθεί μια νέα καταχώριση μετά τις υπάρχουσες. Κάνοντας διπλό κλικ στο καθένα από τα τρία πλαίσια, Name, URL και Search Query, δηλώστε κατά σειρά το όνομα της υπηρεσίας, τη διεύθυνσή της και, τέλος, στο Search Query, τη διεύθυνση URL αναζήτησης που προαναφέραμε. Στη δική μας περίπτωση, για προσθήκη καταχώρισης στο Twitter, ήταν η http://twitter.com/home?status=. Στο τέλος της διεύθυνσης προσθέστε τους χαρακτήρες “%s”, οι οποίοι θα προσθέτουν στη διεύθυνση αυτό που έχετε γράψει στο Blaze – ουσιαστικά “συμπληρώνοντάς” την, όπως θα συμπληρωνόταν, αν είχατε χρησιμοποιήσει το ίδιο το site που προσθέτετε.

Βήμα 5

Αναφέραμε νωρίτερα πως ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Blaze είναι ο βοηθός αυτοματοποίησης που το συνοδεύει. Για να τον αξιοποιήσετε στην πράξη, ας δοκιμάσουμε μια κλασική, επαναλαμβανόμενη και… βαρετή διαδικασία: Αντιγράψτε σε ένα φάκελο ορισμένα αρχεία εικόνων, και ας αρχίσουμε να τα μετονομάζουμε – προσέξτε, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ίδια “βάση ονόματος” σε όλα, π.χ. texnologia_Labs_01.jpg, texnologia_Labs_02.jpg. Σταματήστε ύστερα από δύο, τρία αρχεία.

Βήμα 6

Δίχως να πατήσετε κάποιο άλλο πλήκτρο ή να διαλέξετε κάτι άλλο, πατήστε δύο φορές το Caps Lock, για να “καλέσετε” το βοηθό αυτοματοποίησης. Το παράθυρο θα εμφανιστεί και θα σας προτείνει μία ή περισσότερες “λύσεις” για τη διαδικασία που το Blaze παρατήρησε πως ολοκληρώνατε. Αν έχει περισσότερες από μία προτάσεις, θα το δείτε από το κλάσμα που παρουσιάζεται στο κάτω αριστερό άκρο: 1/1 θα πει πως έχει μόνο μία λύση, 1/3 πως βλέπετε μία από τρεις πιθανές λύσεις κ.λπ. Με τα πράσινα βελάκια μετακινείστε ανάμεσα στις προτάσεις που έχει να σας κάνει.

Βήμα 7

Στην περίπτωσή μας, το Blaze είχε δύο όχι-και-τόσο-σχετικές προτάσεις και μια πραγματική λύση, τη 2/3, που βρήκαμε με ένα κλικ στο δεξί πράσινο βελάκι. Αυτή, όμως, ανέφερε μόνο μία μετονομασία για το επόμενο αρχείο, ενώ εμείς θέλαμε να συνεχίσει τη διαδικασία και στα υπόλοιπα (μας έμεναν άλλα έξι αρχεία). Σε μια τέτοια περίπτωση, με τα πλήκτρα “-” και “+” που παρουσιάζονται στο repeat, προσθέτετε “επαναλήψεις” της λειτουργίας.

Βήμα 8

Το Blaze είναι αρκετά έξυπνο για να “καταλάβει” πως, παρά το ότι κάνει την ίδια κίνηση, θα πρέπει να αλλάζει το τελευταίο κομμάτι του αρχείου – ο αριθμός. Προσθέστε όσες επαναλήψεις θέλετε, και κάντε κλικ στο τελευταίο εικονίδιο, που μοιάζει με γρανάζι, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν θέλετε να κάνετε κάποια τροποποίηση στη διαδικασία, πριν την εκκινήσετε χρησιμοποιήστε το τρίτο από το τέλος εικονίδιο και προσθέστε “χειροκίνητα” περισσότερα βήματα.

Βήμα 9

Το Blaze είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει πως, παρά το ότι κάνει την ίδια κίνηση, θα πρέπει να αλλάζει το τελευταίο κομμάτι του αρχείου – ο αριθμός. Προσθέστε όσες επαναλήψεις θέλετε, και κάντε κλικ στο τελευταίο εικονίδιο, που μοιάζει με γρανάζι, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν θέλετε να κάνετε κάποια τροποποίηση στη διαδικασία, πριν την εκκινήσετε χρησιμοποιήστε το τρίτο από το τέλος εικονίδιο και προσθέστε “χειροκίνητα” περισσότερα βήματα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166