ΑρχικήΑπόψειςΌχι στο Software cracking, τα σπασμένα λογισμικά ή προγράμματα

Όχι στο Software cracking, τα σπασμένα λογισμικά ή προγράμματα

Από την ημέρα που γεννήθηκε το διαδίκτυο ήταν αναγκαίο να δημιουργηθούν προσαρμοσμένα προγράμματα και λογισμικά, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν διάφορες ανάγκες στον παγκόσμιο ιστό, όπως για εμπορική χρήση κλπ, έτσι κατά αυτό τον τρόπο πληρώνονται οι προγραμματιστές από τα προγράμματά που κατασκευάζουν, και τελικά κατάφερε να αναπτυχθεί στο έπακρο ολόκληρη η διαδικτυακή βιομηχανία με τη μορφή που υπάρχει σήμερα, διότι υπήρχε ανέκαθεν μεγάλη ζήτηση και ενδιαφέρον σχεδόν από όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα δυναμικά λογισμικά πωλούνται επί πληρωμή ή μέσω μηνιαίας ή ετήσια συνδρομής, μία μερίδα χρηστών του διαδικτύου αρνούνταν και αρνείται πεισματικά να πληρώσει αυτό το κόστος που επιβάλλουν οι εταιρείες των προγραμματιστών, επομένως, στήθηκε ένα απέραντο δίκτυο που βασίστηκε πάνω στο Software cracking, με σκοπό οι χρήστες να τα χρησιμοποιούν δωρεάν.

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει πως πίσω από το Software cracking κρύβονται πολλοί κίνδυνοι, ιδίως για την προσωπική τους ασφάλεια στο διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφεται και η δημιουργικότητα των προγραμματιστών, αφού πλέον τα κέρδη που βγάζουν είναι αμελητέα και αναγκαστικά παρατούν τη δουλειά τους και ασχολούνται με κάτι άλλο. Κάτι που φυσικά ζημιώνει το κοινό συμφέρον, διότι μπαίνει φρένο στην εξέλιξη του παγκόσμιου ιστού.

Τι είναι το Software cracking

Το Software cracking είναι η δόλια τροποποίηση του λογισμικού από τους crackers με κύριο γνώμονα να απενεργοποιηθούν εκείνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος που το καθιστούν νόμιμο για χρήση, όπως αφαίρεση σειριακού κώδικα, ο αριθμός άδειας του λογισμικού που ανήκει σε συγκεκριμένο χρήστη που το αγόρασε κλπ, για να δουλεύει χωρίς να απαιτείται πληρωμή ή συνδρομή.

Έτσι μέσω διάφορων μεθοδολογιών και εργαλείων (patch, keygen ή loader) δημιουργούνται απεριόριστα παράνομα αντίγραφα του εκάστοτε λογισμικού και διανέμονται συνήθως μέσα από πειρατικούς ιστότοπους τύπου torrent.

Τα σπασμένα λογισμικά είναι παράνομα

Παραβάτης δεν θεωρείται μόνο εκείνος ο cracker που αλλοίωσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προγράμματος για να λειτουργεί χωρίς συνδρομή, αλλά και εκείνος που τον μοιράζει στο ευρύ κοινό, όπως και εκείνος που το χρησιμοποιεί.

Σε γενικές γραμμές η νομοθεσία στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες είναι ξεκάθαρος αναφορικά με αυτό το ζήτημα, δηλαδή θεωρείται αδίκημα η χρήση σπασμένου προγράμματος και επισύρει ποινή, τόσο χρηματική, όσο και φυλάκιση, ανάλογα με το μέγεθος της κατάστασης. Με λίγα λόγια πόση οικονομική ζημιά έχει υποστεί ο δημιουργός του προγράμματος από το εκάστοτε άτομο.

Η πειρατεία καλά κρατεί

Αν και έχουν ληφθεί πολλά και αυστηρότατα μέτρα κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο, όπως από την μηχανή αναζήτηση της Google, τους ISP (Πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου), από τις κυβερνήσεις πολλών χωρών, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος, δυστυχώς ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί αυτό το λυπηρό φαινόμενο, και μάλιστα για κάθε ένα παράνομο πειρατικό ιστότοπο που κλείνει, ανοίγουν άλλοι δύο ταυτόχρονα.

Εν τούτοις, και στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες πειρατικοί ιστότοποι, γνωστοί και άγνωστοι που διανέμουν παράνομο υλικό δίχως να φοβούνται. Ο πιο γνωστός τύπος πειρατείας στη χώρα μας εντοπίζεται στον τομέα των κινηματογραφικών ταινιών, όπου εκεί γίνεται πανζουρλισμός (δεν υπερβάλλω καθόλου).

Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, στις 9 Νοεμβρίου 2018 η Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας διέταξε όλους τους παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο (ISP) στην χώρα μας να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε περίπου 40 διαδικτυακές τοποθεσίες (domain names), και φυσικά αυτός ο κατάλογος θα επεκταθεί περαιτέρω, εφόσον βρεθούν κι άλλοι παράνομοι ιστοχώροι.

Παρακάτω ακολουθούν τα domain names που πλέον δεν μπορούν να τα επισκεφθούν οι χρήστες μέσω Ελληνικής διεύθυνσης IP:

  • gamatotv.me
  • thegmtv.org
  • teniesonline.ucoz.com
  • tainies.online
  • tenies.online
  • tenies-online.com
  • liomenοi.com
  • moviecinema.gr
  • moviecinematv.online
  • tainiesonline.tv
  • xrysoi.se
  • xrysoi.online
  • xrysoi.eu
  • gamatotv.to
  • onlinemoviestar.xyz
  • onlinemoviestar.com
  • oipeirates.οnline
  • oipeirates.eu
  • oipeirates.se
  • tainio-mania.com
  • tainiomania.ucoz.com
  • magico.info
  • subs4free.com
  • small-industry.com
  • rnedium-industry.com
  • greeksubtitles.info
  • subtitles.gr
  • subztv.club
  • thepiratebay.org
  • thepiratebay.me
  • thepiratebay.se
  • thepiratebay3.org
  • yts.am
  • 1337x.tο
  • 1337x.eu
  • 1337x.se
  • 1337x.st
  • 1337x.ws

Επίσης ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται κάποια στιγμή να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν με τον ιδιοκτήτη της σελίδας tainies.org (ένας 25χρονος από την Ξάνθη), όπως και οι διαχειριστές του gamato.info πριν πολλά χρόνια.

Τι κερδίζουν οι πειρατές από την όλη υπόθεση

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή παράδοξο, οι περισσότεροι πειρατές που σπάζουν προγράμματα δεν κερδίζουν χρήματα από ετούτη την ενασχόληση, και το πράττουν καθαρά για ακτιβιστικούς λόγους, επειδή θέλουν όλα τα προτερήματα του διαδικτύου να προσφέρονται δωρεάν σε όλο τον κόσμο, χωρίς περιορισμούς ή διακρίσεις, και να μην το απολαμβάνουν μόνο οι οικονομικά προνομιούχοι.

Βέβαια η πειρατικοί ιστότοποι κερδίζουν κάποια χρήματα μέσω των διαφημίσεων, αλλά εικάζεται πως δεν είναι τεράστια χρηματικά ποσά. Επιπλέον τα έσοδα τους προέρχονται και από άλλες πηγές, όπως από διάφορες δωρεές που κάνουν οι χρήστες μέσω κρυπτονομισμάτων, Paypal, και ούτω καθεξής, για να βγαίνουν τα έξοδα των διακομιστών που αναμφισβήτητα είναι αρκετά όταν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα ή απαιτείται τεράστιος χώρος αποθήκευσης του υλικού.

Οι κίνδυνοι με τα σπασμένα προγράμματα

Τα περισσότερα σπασμένα προγράμματα περιέχουν ιούς, κακόβουλα λογισμικά (malware, trojan, spyware) έχουν την δυνατότητα να εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη και να προκαλούν ζημιές ή δολιοφθορές, ακόμη και να κλέβουν ευαίσθητες πληροφορίες, εξαρτάται βέβαια πόσο σημαντικό είναι το θύμα για τον χάκερ.

Πρέπει να έχετε κατά νου πως ένας ιός μπορεί να εγκατασταθεί σήμερα στον υπολογιστή και να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως μετά από πολύ καιρό, όταν φυσικά το θελήσει ο κυβερνοεγκληματίας.

Η μεθοδολογία διάδοσης ιών μεσώ ιστότοπων file sharing είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εξάπλωσης κακόβουλων λογισμικών, αφού τα επισκέπτεται αρκετός κόσμος. Έτσι όταν ο θύτης παγιδεύσει το θύμα, μετέπειτα κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη, και για να τα αποκρυπτογραφήσει τον εκβιάζει ζητώντας του λύτρα, εδώ είθισται η πληρωμή να γίνεται πάλι μέσω κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum).

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται τα θύματα να μην καταβάλουν τα λύτρα, γιατί δεν είναι σίγουρο πώς θα τους αφήσει ήσυχους ο κυβερνοεγκληματίας. Εάν διαπιστώσετε ένα τέτοιου είδους εκβιασμό, τότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε αμέσως με την αστυνομία και να τους ενημερώσετε για το συμβάν.

Να επισημάνουμε δε, ό,τι το spyware είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα παρακολούθησης που αποσκοπεί στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ένα άτομο ή μία εταιρεία. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να στέλνει τις πληροφορίες προς τον χάκερ για πάντα, έως ότου γίνει κάποια στιγμή η αφαίρεση του ή όταν καταστραφεί η συσκευή και είναι τελικά για πέταμα. Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να κλαπούν τα ευαίσθητα δεδομένα του τραπεζικού σας λογαριασμού, της πιστωτικής σας κάρτας, της φυσικής διεύθυνσης κατοικίας, και πολλά άλλα.

Επομένως σας συνιστώ να μην ρισκάρετε την προσωπική σας ασφάλεια ή το ιδιωτικό σας απόρρητο, επισκεπτόμενοι αυτές τις αμφιλεγόμενες τοποθεσίες. Σας μιλώ ειλικρινά πως έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια μου, λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την τεχνολογία που αντικειμενικά έχω φρίξει με ετούτη την σαπίλα.

Dark Web και Crackers

Bέβαια τα μεγαλύτερα κόλπα παίζονται στο Dark Web (ο Eλληνικός όρος είναι σκοτεινό διαδίκτυο) όπου εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα, ακόμα και να κάνεις παραγγελία για ναρκωτικά, δολοφονίες, να αγοράσεις όπλα ή να ζητήσεις από τους χάκερς να επιτεθούν σε ένα ιστότοπο, μία εταιρεία, επιχείρηση ή άτομο για να τους βλάψεις.

Όμως αυτοί οι ιστότοποι συνήθως δεν βρίσκονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, και προφανώς για να μπεις εκεί πρέπει να είσαι γνώστης του αντικειμένου ή να είσαι συστημένος, ούτε έχουν την κατάληξη στο domain name .com, .net, .org.

Ο λόγος που αναφέρω το Dark web έγκειται στο γεγονός πως ορισμένα λογισμικά κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, και σίγουρα δεν συναντώνται σε απλούς πειρατικούς ιστότοπους, επομένως ο ενδιαφερόμενος αναγκαστικά θα στραφεί εκεί μέσα για να κάνει τη δουλειά του, φυσικά πληρώνοντας ένα εύλογο ποσό, και ποτέ τζάμπα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο σκοπεύετε να εισέλθετε στο Dark Web, πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως μπορεί οι Crackers ή οι Hackers να σας παγιδεύσουν ανά πάσα στιγμή, και εκεί που πάτε για μαλλί, στο τέλος να βγείτε κουρεμένοι.

Επιπρόσθετα, επειδή στο Dark web διακινούνται δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της μαύρης αγοράς, είναι λογικό πως θα συναναστραφείτε με το οργανωμένο έγκλημα, και σίγουρα όχι με παιδιά του κατηχητικού, δηλαδή οι άνθρωποι εκεί μέσα είναι αδίστακτοι και σαφέστατα, δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό να σας προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Γιατί να αγοράσετε τα λογισμικά

Οπωσδήποτε κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα, πόσο μάλλον εμείς οι Έλληνες που βιώνουμε μία τεράστια οικονομική κρίση στη χώρα μας, που αδιαμφισβήτητα δεν έχει μείνει ούτε ευρώ στην τσέπη μας για να πάρουμε τυρόπιτα.

Μολονότι, υπάρχει διαπιστωμένα οικονομική στενότητα στην Ελλάδα, ετούτη η αιτιολογία δεν μπορεί να είναι πρόφαση για να υποστηρίζουμε την παρανομία, να προκαλούμε ηθελημένα ή αθελά οικονομική ζημιά στο συνάνθρωπό μας, και κατά συνέπεια να γινόμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα.

Φανταστείτε να είσαστε υδραυλικοί και να πηγαίνετε επίσκεψη σε ένα σπίτι για να διορθώσετε την βρύση του σπιτονοικοκύρη που έχει διαρροή, αλλά ενώ εσείς έχετε διορθώσει το πρόβλημα, ο πελάτης τελικά δεν θα σας πληρώσει γιατί πιστεύει πως είναι ανόητο να πετάει τα λεφτά του δεξιά και αριστερά.

Μέσω αυτού του παραδείγματος θέλω να σας περάσω το μήνυμα πως στην κοινωνία μας τα πάντα είναι αλληλένδετα, και όπου υπάρχει ανομία, κάποια στιγμή ίσως να μας χτυπήσει και εμάς την πόρτα, δίχως να κάνει διακρίσεις, στο αν είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι.

Στην τελική ανάλυση, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, και μην απορείτε γιατί ως άνθρωποι έχουμε πάρει τον κατήφορο, και συνέχεια εντοπίζουμε τα ελαττώματα των αλλονών, αλλά παραβλέπουμε τα δικά μας.

Βέβαια υπάρχει και η άποψη των χακτιβιστών που λέει πως οι αρετές του διαδικτύου πρέπει να προσφέρονται δωρεάν προς όλες τις κατευθύνσεις, ωστόσο εάν θέλουμε να υπάρχουν ποιοτικές υπηρεσίες στον παγκόσμιο ιστό, πρέπει οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να αμείβονται για τη δουλειά τους, διότι κι αυτοί έχουν οικογένειες, χρέη και έξοδα, διαφορετικά θα εγκαταλείψουν την απασχόληση τους, αφού δεν θα πληρώνονται, και σε βάθος χρόνου πιθανότατα να πέσει η ποιότητα του διαδικτύου, επειδή κανείς δεν θα φροντίζει για αυτό.

Όμως για να ακριβολογούμε στα λεγόμενα μας, το δριμύ κατηγορώ πέφτει κυρίως στις εταιρείες κολοσσούς (Google, Amazon, Facebook, Twitter, eBay και πολλοί άλλοι) που υποτίθεται πως μαζεύουν όλο το χρημα του πλανήτη, και οι υπάλληλοι τους απλά παίρνουν τα ψίχουλα για να ξεγελιούνται πως δήθεν κι αυτοί αμείβονται.

Δυστυχώς έτσι λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, και σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να πάει να ζήσει στο βουνό ή σε κάποια σπηλιά, αφού θα έχει απαρνηθεί τα εγκόσμια.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ακράδαντα πως εάν αγοράζουμε τα λογισμικά και τα προγράμματα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να γεννηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας που ίσως να δουλέψει σε εκείνη την εταιρεία κάποιος γνωστός, φίλος ή συγγενείς σας.

Όπως βλέπετε επιχειρηματολογώ υποστηρίζοντας το δίκαιο, για παράδειγμα ας υποθέσουμε ό,τι είσαι κάποιος επαγγελματίας σχεδιαστής φωτογραφιών και εικόνων στο διαδίκτυο, και εννοείται πως χρειάζεσαι το Photoshop για να κάνεις την δουλειά σου, ή έστω κάποιο παρεμφερές πρόγραμμα, εάν δεν έχεις χρήματα για να αγοράσεις το συγκεκριμένο λογισμικό, τότε συγνώμη που σου το λέω, είσαι απαράδεκτος που δεν φροντίζεις να είσαι επιμελής στη δουλειά σου, και λειτουργείς με ανέντιμο τρόπο, και μάλλον, ίσως έτσι να φερθείς και στους πελάτες σου.

Εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού

Μία άλλη μαύρη πτυχή του όλου θέματος είναι πως οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού χρεώνουν υπέρογκα ποσά στους πελάτες τους και κατά συνέπεια αυτό το κόστος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή που είναι ο χρήστης.

Φερειπείν, οι Ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, που πραγματικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους που έχουν ως έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι πραγματικά εξαιρετικοί και προσφέρουν ποιοτική δουλειά, με πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με τους επαγγελματίες των προαναφερόμενων χωρών, αλλά ως συνήθως δεν τους εμπιστευόμαστε και στρεφόμαστε προς τους ξένους, γιατί είμαστε κολλημένοι με την ξενομανία.

Εν ολίγοις, εάν τους εμπιστευτούμε, μπορεί κάποτε η Ελλάδα να γίνει το κέντρο του τεχνολογικού κόσμου, και να συζητάει όλη η υφήλιος για τα τεχνολογικά κατορθώματα των νεοελλήνων, όπως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που θεωρούνται ορόσημο για όλους τους επιστημονικούς κλάδους της σημερινής εποχής.

Για παράδειγμα, η Εσθονία, μία μικρή χώρα που έχει μέγεθος περίπου σαν την Πελοπόννησο και πληθυσμό 1,323,824 άτομα, είναι περήφανη γιατί εκεί ιδρύθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες, όπως το Skype, και έχει στείλει δικό της δορυφόρο στο διάστημα.

Επίσης, η Εσθονία δημιούργησε το πρόγραμμα e-Residency of Estonia για μη Εσθονούς πολίτες, με την προοπτική να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της Εσθονίας, (Μην ξεχνάμε πως η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τους επιτρέπεται η σύσταση εταιρειών, οι τραπεζικές συναλλαγές και την φορολόγησή τους βάσει του Εσθονικού φορολογικού καθεστώτος.

Το πρόγραμμα δίνει στον e-resident μια έξυπνη κάρτα την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να υπογράψει επίσημα έγγραφα για την επιχείρησή του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες ανεξάρτητα από την τοποθεσία, άσχετα εάν είναι είναι πολίτες από την Ινδία, την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω αυτής της μεθόδου, η Εσθονία κατάφερε να γίνει μία δεύτερη Silicon Valley της Ευρώπης.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166