ΑρχικήHow toΤι είναι Podcast, πως χρησιμοποιούμε τα ηχητικά ψηφιακά αρχεία, συμβουλές

Τι είναι Podcast, πως χρησιμοποιούμε τα ηχητικά ψηφιακά αρχεία, συμβουλές

Κατά τα τελευταία έτη, γίνεται πανζουρλισμός γύρω από το Podcasting, και δίχως καθόλου ίχνος υπερβολής, είναι γεγονός πως έχει ριζώσει για τα καλά στη ζωή μας, και πλέον μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως δεν πρόκειται για μία μόδα που ήρθε και θα φύγει, τουναντίον, έχει στηθεί μία ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το Podcast και μάλιστα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πολλούς και διάφορους λόγους, φερειπείν γιατί ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να μεταδώσει ένα μήνυμα προς το κοινό του, όπως είθισται να συμβαίνει με τα βίντεο των youtubers, τους bloggers με το γραπτό τους κείμενο, και τους instagramers με τις φωτογραφίες τους κ.λπ.

Τι είναι Podcast

Τα Podcast είναι ουσιαστικά ψηφιακά ηχητικά αρχεία, που οι δημιουργοί τους μπορούν να τα καταχωρήσουν σε διάφορες πλατφόρμες που ειδικεύονται στο χώρο του podcasting (όπως το tunein.com) για να τα ακούσει ο εκάστοτε χρήστης, και συνήθως προσφέρονται δωρεάν, αλλά μερικές φορές διατίθενται και επί πληρωμή, ανάλογα πάντα με τις ορέξεις και τις επιθυμίες του δημιουργού ή της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα.

Αρκετοί μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και ιστότοποι ανά την υφήλιο μετατρέπουν τα άρθρα τους σε ηχητικά ψηφιακά αρχεία μέσω διάφορων μεθοδολογιών για να τα ακούσουν οι επισκέπτες τους, που βαριούνται να διαβάσουν το κείμενο, ειδικά όταν ορισμένες φορές είναι μακροσκελές. Επίσης είναι μία πολύ καλή λύση για άτομα με προβλήματα στην όραση που δεν έχουν την ικανότητα να βλέπουν.

Πως να δημιουργήσουμε ένα Podcast

Η δημιουργία ενός Podcast είναι πραγματικά μία πολύ εύκολη διαδικασία, και το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι ένα μικρόφωνο και ένα λογισμικό εγγραφής ήχου για να ξεκινήσει η διαδικασία της ηχογράφησης (τούτο το κομμάτι της διαδικασίας γίνεται και αυτοματοποιημένα μέσω διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών), έπειτα εφόσον ολοκληρωθεί η ηχογράφηση το αρχείο αποθηκεύεται σε μορφή MP3 ή M4A και μετά ο δημιουργός του μπορεί να το αποθηκεύσει στη συσκευή του ή να το δημοσιεύσει στο ιστολόγιο του ή να το καταχωρήσει απευθείας στο tunein.com ή οπουδήποτε αλλού θέλει.

Εν ολίγοις από ό,τι καταλαβαίνετε, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να κάνουμε το δικό μας podcast, ακόμα και για τον πιο αδαή χρήστη του διαδικτύου. Εν τούτοις, το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να στοχεύσουμε στην ποιότητα, ούτως ώστε να έχει αξία για τον ακροατή το ηχητικό αρχείο που θα ακούσει. Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια podcast που δεν ενδιαφέρεται κανένας για αυτά, και έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στα αζήτητα.

Επιπρόσθετα μία άλλη σημαντική πτυχή του θέματος είναι να χρησιμοποιήσετε ποιοτικό μικρόφωνο που προορίζεται αποκλειστικά για το podcasting με την προοπτική ο ήχος να ακούγεται επαγγελματικός. Άλλωστε αυτή η λεπτομέρεια προσδίδει κύρος στις προσπάθειες σας και αποδεικνύει ότι ενδιαφέρεστε για τη δουλειά σας. Συνεπώς δώστε έμφαση σε τούτα τα στοιχεία για να γίνει πιο ελκυστικό το υλικό σας προς το ευρύ κοινό.

Έτσι καθαρά για πληροφοριακούς λόγους, ένα μικρόφωνο μεγάλου διαφράγματος με σύνδεση USB, με γερανό και βάση μικροφώνου συνοδευόμενο με κάποιο ειδικό λογισμικό που θα είναι συμβατό με όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα ξεκινάει από 30 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και χιλιάδες ευρώ, ανάλογα πάντα τον εξοπλισμό και το σκοπό που θα το χρησιμοποιήσετε.

Πνευματικά δικαιώματα

Για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων και κατ’ επέκταση να μην έχετε προβλήματα για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, όταν δημιουργείται το δικό σας ηχητικό αρχείο, φροντίστε να μην κάνετε χρήση εμπορικών σημάτων που ανήκουν σε άλλους, το περιεχόμενο να είναι αποκλειστικά δικό σας και όχι να το διαβάζετε για παράδειγμα από κάποια εφημερίδα.

Επιπλέον, την ώρα της ηχογράφησης να μην παίζει μουσική ή οποιαδήποτε τραγούδι στο στο παρασκήνιο που απαιτείται άδεια για να το χρησιμοποιήσετε, επειδή υπάρχει πιθανότητα να βρείτε το μπελά σας, και μάλιστα ίσως να βρεθείτε κατηγορούμενοι στο δικαστήριο εάν συνεχιστεί αυτό το βιολί και έχετε προκαλέσει οικονομική ζημιά στον κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν σηκώνει παρερμηνείες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, είτε στην Ελλάδα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα του δυτικού πολιτισμού, διότι δεν αξίζει τον κόπο, και στην τελική ανάλυση υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι με μουσικές που διατίθενται δωρεάν για τούτο το σκοπό, οπότε δεν έχετε καμία δικαιολογία για να παραβείτε την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιδέες για περιεχόμενο podcast

Μία έξυπνη τακτική για να ηχογραφήσετε πρωτότυπο περιεχόμενο είναι να το πράξετε την ώρα που ασχολείστε με κάτι άσχετο, όπως για παράδειγμα όταν γυμνάζεστε και παράλληλα ηχογραφείται τον μονόλογο σας για ένα συμβάν που έγινε στην τηλεόραση προχθές ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες και χρήζει άξιο αναφοράς, βέβαια εννοείται πως απαγορεύεται να δυσφημείται οποιοδήποτε συνάνθρωπο με ψέματα απλά για να κάνετε το καπρίτσιο σας.

Ένα άλλο σπουδαίο κόλπο είναι να ηχογραφήσετε τη συζήτηση σας ανάμεσα σε εσάς και το φίλο σας για ένα περιστατικό που απασχολεί την περιοχή σας και αναφέρεται στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης σας. Εδώ φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παρέχετε στο περιεχόμενο σας στοιχεία και πηγές που μπορούν να επιβεβαιωθούν από τον καθένα και φυσικά να ευσταθούν.

Μιλήστε για διάφορα αθλητικά γεγονότα, όπως για το ντέρμπι της Κυριακής μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων, π.χ Ολυμπιακός – Παοκ και αναφέρετε τις προβλέψεις σας ή εξηγήστε στο κοινό σας τι θα πρέπει να αποφύγει η εκάστοτε ομάδα για να μην ηττηθεί στο παιχνίδι. Εάν είσαι κοπέλα μίλησε για την αγαπημένη σου τραγουδίστρια, π.χ Ariana Grande και πως κάποια στιγμή ονειρεύεσαι και θέλεις να παρευρεθείς στη συναυλία της, και ούτω καθεξής.

Επίσης μπορείτε να πάρετε συνέντευξη από μία γνωστή προσωπικότητα της εγχώριας showbiz, όπως ένα ηθοποιό, τραγουδιστή, ζωγράφο, γλύπτη ή όποιον άλλο εσείς εκτιμάται πως θα κεντρίσει την προσοχή του κόσμου και θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στο φιλοθεάμον κοινό. Η ιδέα πίσω από αυτό το σκεπτικό είναι να διαδοθεί το podcast σας στα ΜΜΕ και κατά συνέπεια να γίνεται διάσημοι, για τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που σας αντιστοιχούν, εφόσον δεν είσαστε.

Επεισόδια podcast

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δημιουργήσετε μία σειρά από επεισόδια στο podcast σας, κι αν είναι εφικτό και έχει διάρκεια στο χρόνο η δουλειά σας να το διαχωρίσετε σε κύκλους (δηλαδή σεζόν). Ακόμη και αν στην αρχή δεν αναγνωρίζεται η προσπάθειά σας από το ακροατήριο, εάν αναγκαίο να έχετε πίστη στον εαυτό σας, έτσι ενδέχεται να επιτευχθεί ο στόχος κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, οπότε και μετά από κάποιους μήνες ίσως να θέλει ένας οπαδός να ακούσει σας το πρώτο σας επεισόδιο γιατί αξίζει τον κόπο.

Εννοείται πως εδώ εμπλέκεται ο παράγοντας οργάνωση που είναι απαραίτητος για κάθε σοβαρό podcaster που εκτιμά τον εαυτό του και σέβεται το κοινό του. Φερειπείν, αρκετοί youtubers ξεκίνησαν με μηδέν συνδρομητές και έφτασαν με την πάροδο των ετών να τους ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί οπαδοί, διότι πολύ απλά δεν το έβαλαν κάτω και πίστεψαν στις δυνάμεις τους. Ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο, και μέσα από σκληρή εργασία τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Για να ξεκινήσετε μία σειρά επεισοδίων είναι απαραίτητο να έχει ένα κεντρικό θέμα, από το πρώτο έως το τελευταίο επεισόδιο, διαφορετικά εάν δεν υπάρχει συνοχή και μία συνέχεια στο περιεχόμενο, τότε θα επρόκειτο για φιάσκο, με αρνητικό αποτέλεσμα να απαξιωθεί ο κόπος σας από τους γνώστες του podcasting, και εν τέλει να αναγκαστείτε να τα διαγράψετε, αφού δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο προς όλους εκείνους που απευθύνεστε.

Συνεπεία, ποιότητα και όχι ποσότητα

Εάν τελικά αποφασίσατε να ασχοληθείτε σοβαρά με το podcasting είναι αυτονόητο πως θα κινείστε με συνέπεια και θα δημοσιεύεται το ηχογραφημένο υλικό κάθε πέντε μέρες, μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, εξαρτάται καθαρά από τη δική σας κρίση, ούτως ώστε να ξέρουν οι οπαδοί σας την προκαθορισμένη ημέρα δημοσίευσης του podcast σας για να μη χάνουν επεισόδιο.

Όμως θέλω να καταστήσω σαφές σε όλους εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο πως είναι επιτακτική ανάγκη να στρέψετε το βλέμμα σας προς την ποιότητα και όχι την ποσότητα, γιατί σας μιλάει μία παλιά καραβάνα που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του διαδικτύου και έχει δει μεγάλα ταλέντα να χάνονται επειδή υπερεκτιμήσαν τις δυνατότητές τους, και που είχαν παρεκκλίνει της πορείας τους, ασχολούμενοι με λάθος πράγματα, αντί εκείνου που ήταν το δυνατό σημείο τους, όπως youtubers κωμικοί που το γύρισαν στο τραγούδι (Δεν αναφέρω ονόματα για να μη θιχτούν ονόματα και η αξιοπρέπεια εκείνων που ατύχησαν).

Προωθήστε δωρεάν το podcast σας

Όταν μία ενασχόληση με ένα συγκεκριμένο τομέα, σας αποφέρει καλή φήμη και αναγνώριση προς την ευρύτερη κοινωνία ή έστω κάποια μικρά κέρδη, και νομίζετε πως αξίζει τον κόπο να το διαδώσετε λίγο παραπέρα από τον κύκλο γνωριμιών σας, τότε είναι λογικό να επενδύσετε πάνω στην αγαπημένη σας ασχολία, προφανώς επειδή μελλοντικά ίσως να έρθουν όλα εκείνα που έχετε καλά φυλαγμένα στο αισιόδοξο μυαλό σας και φοβάστε να τα πείτε παραέξω.

Η προώθηση του podcast σας εάν γίνει με τον σωστό τρόπο μπορεί να μη σας κοστίσει ούτε ένα ευρώ, βέβαια θα σας καθοδηγήσω εγώ σε αυτό, μέσα από διάφορα βήματα:

  • Πείτε το στους bloggers: Επισκεφθείτε όλα τα γνωστά ελληνικά blogs και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν δημοσιεύοντας έστω ένα μικρό κομμάτι που πιστεύετε πως θα προσελκύσει τα βλέμματα των επισκεπτών. Δημιουργήστε ένα μικρό ηχητικό κλιπάκι για ετούτο το σκοπό που θα είναι μία συλλογή με τις καλύτερες στιγμές σας.
  • Αξιοποιήστε τα social media: Ακόμη κι αν έχετε λίγους ακόλουθους στις δικές σας σελίδες ή προφίλ στο Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ., ζητήστε την βοήθεια των φίλων σας, ιδίως αν τους ακολουθεί μεγάλη μάζα πληθυσμού, βέβαια σε αντάλλαγμα και εσείς θα τους κάνετε κάποια εξυπηρέτηση που θα έχει αντίκρισμα στα συμφέροντα τους. Μην προσπαθήσετε να τους κοροϊδέψετε γιατί θα είναι άδικο για εσάς.

Διαφήμιση podcast

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα στην παραπάνω ενότητα σχετικά με την προώθηση, έτσι εάν έχετε τον απαιτούμενο οικονομικό προϋπολογισμό για να γνωρίσει ο κόσμος τη δουλειά σας, τότε θα ήταν σώφρον να βάλετε σε δράση το σχέδιό της διαφήμισης, φυσικά εννοείται πως δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε και σίγουρα θα ξοδέψετε μόνο εκείνα τα χρήματα που σας περισσεύουν, και σε καμία περίπτωση εκείνα που τα έχετε στην άκρη για να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας.

Σας προτείνω η διαφήμιση να έχει διάρκεια και να ξοδεύετε ένα ορισμένο χρηματικό ποσό κάθε εβδομάδα για δύο ή τρεις συνεχόμενους μήνες, ή όσο αντέχει η τσέπη σας, αρκεί βέβαια να γίνεται με τη σωστή διαδικασία που θα σας εξηγήσω παρακάτω.

Δηλαδή χρησιμοποιήστε το Google AdWords, και θα προβάλλεται η διαφήμιση σου σε στοχευμένο κοινό και όχι οπουδήποτε, και θα πληρώνεις μόνο για τα κλικ που έκανε ο χρήστης και άκουσε το podcast σου. Εννοείται πως σε περίπτωση που δεν ξέρετε να χειρίζεστε το Google AdWords, θα πρέπει αρχικά να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με τις ρυθμίσεις και της λειτουργίες και μετά να ξεκινήσετε την διαφήμιση.

Ένα άλλο αποτελεσματικό κανάλι, είναι οι διαφημίσεις του Facebook πού σχετικά με 20 ευρώ, εκτιμάται πως η διαφήμισή σας θα προβληθεί σε περίπου 30.000 με 40.000 άτομα. Σημείωση: Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και μπορεί να διαφέρουν στο μέλλον, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Όμως η ουσία δεν αλλάζει και το αποτέλεσμα που επιδιώκεται είναι να διαφημιστείτε με τον αποδοτικότερο τρόπο, δίχως να τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα.

Απευθυνθείτε και σε καταξιωμένους ειδησεογραφικούς ιστότοπους στην Ελλάδα και ρωτήστε για πόσα χρήματα μπορούν να προβάλλουν την διαφήμιση σας. Εάν βρείτε κάποια συμφέρουσα πρόταση, τότε αξιοποιήστε την και βάλτε την σε εφαρμογή. Οφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας, πως τα περισσότερα websites δεν δέχονται να διαφημίσουν περιεχόμενο που δεν είναι σχετικό με την θεματολογία τους, άλλωστε δεν σας συμφέρει και εσάς, αφού θα απευθύνεστε σε άσχετο κοινό που δεν αντιστοιχεί με τα ενδιαφέροντά σας.

Στείλτε το υλικό σας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς

Όσο τολμηρή κι αν φαντάζει μία τέτοια ενέργεια, σας διαβεβαιώνω με απόλυτη σιγουριά ό,τι οι περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενδιαφέρονται να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμα νέο έμψυχο υλικό, ιδιαίτερα αν πρόκειται να συμβεί με μηδενικό κόστος, αφού η πλειονότητα των ραδιοφωνικών σταθμών αντιμετωπίζει τρομερές οικονομικές δυσχέρειες, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, με αρνητικό πρόσημο να αναγκάζονται να βάζουν έτοιμη playlist, παίζοντας τις περισσότερες ώρες του 24ώρου μουσική.

Σε περίπτωση που το περιεχόμενο σας θεωρηθεί εξαίσιο και καταπληκτικό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο διευθυντής του σταθμού να σας κάνει πρόταση για εθελοντική συνεργασία και σε περίπτωση που κατορθώσετε να αυξήσετε τους ακροατές του ραδιοφώνου σας, να σας προσλάβει ως μόνιμο παράγωγο, με την μόνη ειδοποιό διαφορά πως πλέον θα πληρώνεστε και δεν θα κάνετε το χαμάλη για να κερδίζουν οι άλλοι.

Να θυμάστε ό,τι σας συμφέρει να έχετε στο βιογραφικό σας τέτοιου είδους προϋπηρεσία, και θα εκτιμηθεί δεόντως στις μελλοντικές σας αιτήσεις για δουλειά σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με αυτή τη βιομηχανία.

Πως θα ξεχωρίσετε από το πλήθος

Θα ήθελα να τονίσω πώς για να ξεχωρίσετε από το πλήθος είναι αναγκαίο να έχετε στο χαρακτήρα σας όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας καθιστούν ως μία αντισυμβατική και εξέχουσα προσωπικότητα, και αδιαμφισβήτητα θα σας βοηθήσουν να μη μοιάζετε με τους υπόλοιπους podcasters, αφενός διότι όταν όλοι είναι ίδιοι ή κάνουν το ίδιο πράγμα είναι καταδικασμένοι να μην πρωτοτυπούν και το περιεχόμενό τους να μην έχει κάποια γνήσια ή ξεχωριστή χροιά που είναι απαραίτητο για να διακριθείτε μέσα σε αυτόν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά.

Και αφετέρου, γιατί η μοναδικότητα της προσωπικότητας σας θα προσδώσει περαιτέρω κύρος στον επαγγελματισμό σας και κατ’ επέκταση στην εργασία σας επάνω στον podcast, επομένως επιδιώξτε να μην επηρεάζεστε από άλλους συναδέλφους σας, επειδή υποσυνείδητα μπορεί κάποια στιγμή να μιμηθείτε τον ανταγωνιστή σας και οι ακροατές σας να το εκλάβουν ως μία ποταπή αντιγραφή και μια εμφανής αδυναμία να παρουσιάσετε μία καινούργια ηχητική πρόταση.

Επιπλέον σας προτείνω να επιστήσετε την προσοχή σας μία άλλη βαρύνουσα συνιστώσα που κατά την γνώμη μου την θεωρώ βαρόμετρο σε όλη την κατάσταση, και ονομάζεται βιασύνη, δηλαδή όταν εργάζεστε στη δημιουργία ενός νέου ηχητικού ψηφιακού αρχείου να μην βιάζεστε να το ολοκληρώσετε εντός 20 λεπτών, τουναντίον, να έπεται πάντα η επεξεργασία και το μοντάζ του αρχείου σας, για να αφαιρέσετε όλα εκείνα τα σημεία που κατά την άποψη σας είναι άχρηστα για τον μέσο ακροατή ή να προσθέσετε κάποια μουσική μελωδία στο παρασκήνιο που θα εμπλουτίσει το υλικό σας.

Προσοχή: Κατά την ηχογράφηση, όταν μιλάτε, προσέξτε ο λόγος σας να έχει ένα συνεχόμενο ρυθμό, αποφεύγοντας την αλλόκοτη ομιλία, επιπρόσθετα στις διακοπές των λίγων δευτερολέπτων που σταματάτε για να πάρετε μία ανάσα πάντα να παίζει κάποια μουσική υπόκρουση. Και οπωσδήποτε δεν πρέπει στον ήχο να περιέχονται παράσιτα εξαιτίας της κακής ποιότητας του μικροφώνου ή των λανθασμένων ρυθμίσεων που έχετε εφαρμόσει στο podcast software σας.

Όταν τελειώσετε την διαδικασία της επεξεργασίας στο ηχητικό σας αρχείο, ακούστε από την αρχή ολόκληρη την εκπομπή σας, τουλάχιστον δυο τρεις φορές, για διαπιστώσετε πως όλα βαίνουν καλώς και πως είναι όντως έτοιμο για δημοσίευση. Αν για οποιονδήποτε λόγο πιστεύετε πως μπορεί να υπάρχουν ατέλειες στο ηχητικό σας ντοκουμέντο, θα σας συμβούλευα, αν είναι εφικτό να ζητήσετε και την γνώμη κάποιου φίλους σας, μήπως και εντοπίσει κάποια παραφωνία που δεν την αντιληφθήκατε εσείς.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166