ΑρχικήHow toΠως να προσελκύσετε πελάτες στο eshop σας, οδηγίες

Πως να προσελκύσετε πελάτες στο eshop σας, οδηγίες

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τύπου eshop (ή e-shop) για να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς στο σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στο διαδίκτυο θα πρέπει να κάνει ορισμένα σημαντικά πράγματα με τον σωστό τρόπο και να αποφύγει κάποια σοβαρά λάθη που μπορεί τελικά να του κοστίσουν πολύ ακριβά, χάνοντας τους υφιστάμενους πελάτες και τελικά μέσα από την κακή του φήμη να μην έρθουν ούτε καινούργιοι στο μέλλον.

Όφείλετε να έχετε στην άκρη του μυαλού σας πώς πλέον οι καταναλωτές είναι καλά ενημερωμένοι και δεν μπορείς εύκολα να τους κοροϊδέψεις, επειδή πριν προβούν στην οποιαδήποτε αγορά, κάνουν την δική τους έρευνα αγοράς για να βρουν την καλύτερη τιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών που επιθυμούν να αγοράσουν στον παγκόσμιο ιστό. Επομένως απαιτείται από την πλευρά σας να συμπεριφέρεστε σαν επαγγελματίες και να αποβάλλετε όλα εκείνα τα κακά στοιχεία από την επιχειρηματική συμπεριφορά σας.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω πολύτιμες συμβουλές με σκοπό να αποκτήσετε καινούργιους πελάτες, να προσελκύσετε ξανά εκείνους που ψώνισαν κάποτε από το κατάστημα σας και δεν επέστρεψαν μετέπειτα, και να προτρέψετε τους υφιστάμενους πελάτες να κάνουν περισσότερες αγορές.

Προσδιορίστε ποιοι είναι οι πελάτες σας

Είναι αυτονόητο πώς θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η πελατειακή σας βάση και σε ποιους απευθύνεστε, διαχωρίζοντας τους σε ηλικία, φύλο, γεωγραφική περιοχή, και κατάσταση γάμου. Επιπρόσθετα συστήνεται ανεπιφύλακτα να προσδιορίσετε εάν είναι δυνατόν, να ανακαλύψτε τις εργασιακές και τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Φερειπείν, εάν στο ψηφιακό σας κατάστημα πουλάτε αξεσουάρ ενδυμασίας είναι αναγκαίο να έχετε κατά νου πως οι περισσότεροι πελάτες είναι πιθανότερο να είναι κάτω των 30 ετών, επίσης εάν διαπιστώσετε μέσα από την έρευνα σας πως η πλειοψηφία εξ αυτών στο φύλλο είναι κορίτσια ή γυναίκες, θα ήταν συνετό να αγοράζετε εμπόρευμα που απευθύνεται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε την ικανότητα να μπορέσετε να προβείτε στο ξεσκαρτάρισμα, τότε ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού στο μάρκετινγκ που αναμφισβήτητα έχει τις τεχνικές γνώσεις και την εμπειρία να το πράξει. Εν τούτοις σας διαβεβαιώ πως όλη αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη και δεν θα πρέπει να την παραλείψετε επουδενί.

Εξετάστε τον ανταγωνισμό στον τομέα σας

Για όσους έχουν εντρυφήσει βαθιά στο μάρκετινγκ, σίγουρα γνωρίζουν πως ο πόλεμος κερδίζεται με τις πληροφορίες, επομένως είναι απαραίτητο να διεξάγεται μία έρευνα αγοράς για να δείτε τι σωστό κάνουν οι ανταγωνιστές σας και βρίσκονται εκεί ψηλά, και προφανώς είναι λογικό μετά να υιοθετήσετε όλα τα θετικά τους στοιχεία για να καταφέρεται να τους χτυπήσετε στα ίσα.

Επισκεφτείτε το e-shop των αντιπάλων σας για να παρατηρήσετε σε τι τιμές πουλάνε τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους, και αν είναι εφικτό εσείς να τα προσφέρετε σε χαμηλότερη τιμή. Ετούτη η στρατηγική χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η κορυφαία μέθοδος για να βρίσκεστε πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Όχι κρυφές χρεώσεις

Πριν να κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει αρχικά να βεβαιωθείτε πως στο eshop σας επικρατεί μία υγιής κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν έχει απώτερο στόχο να παραπλανήσει ή να εξαπατήσει τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται δια ροπάλου να κατεβάζετε δήθεν τις τιμές των υπηρεσιών ή των προϊόντων σας με δόλιο τρόπο, και στο τέλος όταν έρθει η στιγμή να πληρώσει το λογαριασμό του ο πελάτης να βλέπει πως το κόστος είναι μεγαλύτερο και τελικά να τον φέρνετε σε δύσκολη θέση. Όπως για παράδειγμα στην τιμή του προϊόντος δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ ή υπάρχουν κρυφές χρεώσεις σε μία υπηρεσία που δεν αναγράφονται ξεκάθαρα εξαρχής στην περιγραφή του.

Σας πληροφορώ πώς αυτές οι τακτικές θεωρούνται παραπλανητικές, και στην πραγματικότητα αντί να σας βοηθήσουν να προοδεύσετε, ίσως να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Επομένως εδώ απαιτείται διαφάνεια και εντιμότητα προς τον καταναλωτή που σας εμπιστεύεται και σας δίνει τα χρήματα του.

Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του newsletter

Μία εξαιρετική τεχνική για να προσελκύσετε παλιούς πελάτες σας είναι προσθέσετε στην φαρέτρα των όπλων σας τη δύναμη του newsletter και ανά τακτά διαστήματα να τους ειδοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως έχετε να τους προσφέρετε μία εξαιρετική έκπτωση για το αγαπημένο τους προϊόν που το είχαν προσθέσει κάποτε στη λίστα με τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Επίσης, είναι μία καλή ευκαιρία να τους προτρέψτε να έρθουν να διαβάσουν ένα καταπληκτικό άρθρο που γράψατε και περιέχει έξυπνα tips που θα καλυτερέψουν τη ζωή τους, και προς το τέλος του γραπτού κειμένου σας να περιέχει μία προσφορά για κάποιο προϊόν.

Οφείλω να επισημάνω πώς σε τούτες τις περιστάσεις δεν επιτρέπεται να κάνετε κατάχρηση στις αποστολές μηνυμάτων και να στέλνετε ασύστολα email, σχεδόν μέρα παρά μέρα, ενοχλώντας τον κόσμο. Σας συστήνω να μην στέλνετε ενημερωτικά δελτία σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Επιπλέον μέσα στο newsletter να υπάρχει η δυνατότητα να απεγγραφούν από τη λίστα των συνδρομητών σας ανά πάσα στιγμή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (αγγλικά: GDPR) και σχετίζεται με την ιδιωτικότητα και το απόρρητο των χρηστών.

Δωρεάν έξοδα αποστολής

Η παρούσα μεθοδολογία θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά σας χαρτιά για να παρακινηθεί ο κόσμος να ψωνίσει από το διαδικτυακό κατάστημα σας, δηλαδή να έχετε καρφιτσωμένο επάνω στην αρχική σας σελίδα ένα μικρό banner που θα αναγράφει όπως όλα τα προϊόντα πωλούνται με δωρεάν αποστολή ή έστω για όλες τις αγορές άνω των 25 ευρώ.

Φυσικά εννοείται πως θα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε εάν πραγματικά αντέχεται να χαρίσετε τα έξοδα αποστολής, και όχι να κάνετε απερίσκεπτες κινήσεις στα κουτουρού, διότι στην τελική ανάλυση ετούτη η προσπάθεια πιθανόν να στεφθεί με απόλυτη αποτυχία και να μπείτε μέσα οικονομικά.

Να θυμάστε πως όσα περισσότερα προνόμια δίνεται στους καταναλωτές, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να επαναλαμβάνουν συχνά τις αγορές τους από το e-shop σας, όποτε φερθείτε έξυπνα, κι ας βγάλετε λιγότερα κέρδη ανά πώληση.

Επιβραβεύστε τους καλούς πελάτες

Φανταστείτε ένα άτομο να ψωνίζει διαρκώς μεγάλες ποσότητες από εσάς, ξοδεύοντας παράλληλα και πολλά χρήματα, και από την άλλη πλευρά εσείς απλά να του λέτε ευχαριστώ, χωρίς να τον ανταμείβεται ή να τον επιβραβεύετε για την συνολική αφοσίωση του προς το ηλεκτρονικό κατάστημά σας.

Έτσι ενδέχεται κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος να απηυδήσει και να στραφεί στον ανταγωνιστή σας που θα του δίνει έξτρα δώρα, και άλλα πολλά πλεονεκτήματα. Μην ξεχνάτε πως κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την ελεύθερη οικονομία, όπου υπάρχουν παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες e-shop σε ολόκληρο το διαδίκτυο και το καθένα από αυτά είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα για να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Oφείλετε να εστιάσετε την προσοχή σας ιδιαίτερα στους καλούς πελάτες και να τους επιβραβεύστε, γιατί σίγουρα θα εκτιμήσουν πως αναγνωρίζεται με κάθε τρόπο τα λεφτά που ξοδεύουν στο μαγαζί σας, και προφανώς έτσι θα υπάρξει το αίσθημα της ανταποδοτικότητας, με θετικό αποτέλεσμα να επιστρέψουν κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον και να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα.

Καλή εξυπηρέτηση πελατών

Η μεγαλύτερη μερίδα των διαδικτυακών επιχειρήσεων παρουσιάζει εμφανείς αδυναμίες στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, διότι συνήθως ο πελάτης έχει ορισμένες ερωτήσεις πριν αγοράσει ένα προϊόν ή κάποια υπηρεσία, επίσης εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι ερωτήσεις μετά την αγορά. Εάν για παράδειγμα δεν απαντήσετε εσείς στις απορίες που έχει ο πελάτης, τότε ποιος θα το πράξει;

Ωστόσο για να λέμε και του στραβού το δίκιο Είναι λογικό πως θα αναγκαστείτε να προσλάβετε υπαλλήλους για να στελεχώσουν τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, κάτι που συνεπάγεται σε περαιτέρω έξοδα για την επιχείρησή σας, εκτός κι αν βάλατε τη μητέρα σας, τον αδερφό σας, τον σύζυγό σας και ούτω καθεξής.

Υπόψιν, το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών θα πρέπει να απαντά στις ερωτήσεις μέσω e-mail, τηλεφώνου και online chat, επιπρόσθετα οι απαντήσεις θα πρέπει να δίνονται το αργότερο εντός μιας ώρας στη χειρότερη περίπτωση, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλάει το χρόνο του επειδή κάποιος άλλος δεν είναι επαγγελματικά ευσυνείδητος. Η συνομιλία σας με τους καταναλωτές επιβάλλεται να γίνεται στον πληθυντικό και πότε στον ενικό, ακόμη κι αν έχετε συνομιλήσει με κάποιον αρκετές φορές.

Φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες

Ο κυριότερος παράγοντας για να προσελκύσετε αρκετό κόσμο να ψωνίσει από το e-shop σας είναι οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, άλλωστε κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα, ακόμη κι αν είναι πλούσιος. Πρέπει να ανοίξετε τους ορίζοντές σας, στοχεύοντας να βγάζετε κέρδη πουλώντας μεγαλύτερη ποσότητα αγαθών. Μην κάνετε το τραγικό λάθος να επιδιώξετε μέσα από μία πώληση να βγάλετε τα σπασμένα της εβδομάδας.

Για να επιτευχθεί ετούτος ο σκοπός απαιτείται να βρείτε τον κατάλληλο χονδρέμπορο που θα σας δώσει την καλύτερη τιμή, ωστόσο ενδέχεται να σας ζητήσει να αγοράσετε μεγάλη ποσότητα εμπορεύματος. Φυσικά αυτή η λεπτομέρεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εφόσον δεν έχετε τον απαιτούμενο οικονομικό προϋπολογισμό. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το επίπεδο συνήθως είθισται να είναι ψυχοφθόρες, γιατί παίζονται πολλά χρήματα στο τραπέζι, και εννοείται πως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να χαρίσει χρήματα στον άλλον.

Στοχεύεται στην ποιότητα

Εάν δεν κατασκευάζεται εσείς τα προϊόντα σας που είναι το πιθανότερο, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να βρείτε τα ποιοτικότερα αγαθά για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, επειδή τα προβληματικά προϊόντα θα σας εκθέσουν ανεπανόρθωτα και εννοείται μετά πως θα πρέπει ο πελάτης να σας τα στείλει πίσω όταν δεν λειτουργούν σωστά και όλη αυτή η διαδικασία στοιχίζει ορισμένα χρήματα.

Δείξτε υπευθυνότητα αναφορικά με αυτό το ζήτημα, γιατί είναι κομβικής σημασίας για το επιχειρηματικό σας μέλλον. Να επισημάνω δε, πως σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα του Skroutz, σίγουρα θα γνωρίζετε πως οι πελάτες εκεί αφήνουν την κριτική τους, και αν μείνουν δυσαρεστημένοι από τη συνολική εμπειρία που τους παρείχατε, τότε φωτιά στα μπατζάκια σας, γιατί θα βγάλουν όλη τη χολή τους επάνω σας, γράφοντας τα χειρότερα πράγματα, με τελικό αποτέλεσμα να επηρεάσουν και τους υποψήφιους πελάτες σας αρνητικά, χάνοντας μελλοντικής πωλήσεις.

Δυστυχώς ή ευτυχώς στο Skroutz έχει χτιστεί μία δυναμική κοινότητα που ενδιαφέρεται να βοηθάει ο ένας τον άλλον με την εποικοδομητική κριτική που θα αφήνει μέσα από την κάθε αγορά του, οπότε είναι λογικό, οι κακοί επαγγελματίες να στιγματίζονται ανεπανόρθωτα για τους γνωστούς λόγους που προαναφέρθηκαν στις παραπάνω ενότητες. Για να μην πέσετε και εσείς θύμα των αρκτικών κρητικών, φροντίστε να είσαστε άψογοι στη δουλειά σας.

Εάν πάλι παρέχεται υπηρεσίες στο διαδίκτυο, κάντε τα αδύνατα – δυνατά για να ικανοποιήσετε το καταναλωτικό κοινό με τις δεξιοτεχνίες σας επάνω στο αντικείμενο που ασχολείστε. Προσπαθήστε να εξελίσσεστε σαν επαγγελματίες και να μαθαίνετε διαρκώς καινούργια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να διακριθείτε στον τομέα σας. Νομίζω πως ικανοποίηση των πελατών θα είναι παράσημο για τις υπηρεσίες σας, αφού σίγουρα θα διαδοθεί παραέξω ποσό εξαιρετικοί είσαστε.

Χτίστε καλή φήμη

Το χτίσιμο καλής φήμης στο διαδίκτυο είναι μία μακροπρόθεσμη διαδικασία, και μπορούν τα πάντα να γκρεμιστούν μέσα σε μία μέρα εάν χαλαρώσετε για λίγο και κάνετε το μοιραίο λάθος. Μην ξεχνάτε πως και οι ανταγωνιστές σας καρτερούν υπομονετικά για να βρουν τα μειονεκτήματα σας και να το διαδώσουν στο ευρύ κοινό για να σας διαβάλουν. Στον έρωτα και τον πόλεμο τα πάντα επιτρέπονται, λέει μία παροιμία.

Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να ζητήσετε από τους ικανοποιημένους πελάτες σας να αφήνουν μία θετική κριτική στο Facebook βάζοντας 5 αστέρια, όπως και στο Skroutz. Στην έσχατη περίπτωση δώστε μία γενναιόδωρη έκπτωση στους πρόθυμους που θα σπεύσουν να ικανοποιήσουν το αίτημά σας.

Αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις, νομίζω πως δεν χρειάζεται να τονίσω ό,τι είναι ανεπίτρεπτο να πιέζετε καταστάσεις ή να εκβιάζεται κόσμο για να γίνει το θέλημα σας. Γιατί εκεί που θα πάτε για μαλλί, θα βγείτε κουρεμένοι και αντί να διαδοθεί η καλή φήμη σας, να σας πάρουν με τα γιαούρτια και να γελάει το παρδαλό κατσίκι μαζί σας.

Σημειωτέον, πως ακόμη κι αν λάβετε δριμεία κριτική στο Facebook με ένα αστέρι, πείτε τους αμέσως με ποιο τρόπο μπορείτε να επανορθώσετε το λάθος σας, και πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά τέτοιου είδους άτυχο περιστατικό, και φυσικά εννοείται πως λυπάστε πραγματικά για το όλο συμβάν. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να αναθεωρήσει ο εκάστοτε πικραμένος και τελικά να σας δώσει μία δεύτερη ευκαιρία, διαγράφοντας την προηγούμενη αρνητική κριτική του.

Συνεχής προώθηση του e-shop σας

Εδώ το μυστικό της υπόθεσης είναι να μη σταματήσετε ποτέ να προωθείτε και να διαφημίζεται την επιχείρηση σας στο καταναλωτικό κοινό, ωστόσο για να μην τρέφετε αυταπάτες και νομίζετε πως όλα μπορούν να γίνει δια μαγείας ή τζάμπα, θα χρειαστεί να ξοδεύετε σε μηνιαία βάση το 5% με 10% των καθαρών εσόδων σας από την επιχειρηματική δραστηριότητα σας.

Είναι απαραίτητο να καταλάβετε πως τα χρήματα της προώθησης και της διαφήμισης είναι επένδυση στο επαγγελματικό σας εγχείρημα, και κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψουν πάλι πίσω σε εσάς επί το πολλαπλάσιο, εφόσον γίνουν όλα τα βήματα με τη σωστή τους σειρά. Παρακάτω θα σας παραθέσω ορισμένους τρόπους που θεωρούνται οι καλύτεροι μέθοδοι για το συγκεκριμένο σκοπό.

  • Ζητήστε από τους φίλους σας που έχουν αρκετούς φίλους στα social media να προωθούν το e-shop σας με διάφορες αναρτήσεις, και εσείς σε αντάλλαγμα θα τους δίνετε κάποιο δωράκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Απευθυνθείτε στους Influencer του Instagram, Facebook και Twitter για να προβάλουν ορισμένα από τα προϊόντα σας στο πιστό κοινό τους, και σε αντάλλαγμα θα λαμβάνουν μία προμήθεια επί του ποσοστού των πωλήσεων που παραπέμπονται μέσω αυτών.
  • Χρησιμοποιήστε το Google AdWords για να απευθυνθείτε σε στοχευμένο κοινό, αλλά υπενθυμίζω πως αυτή η μεθοδολογία γίνεται επί πληρωμή και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί φτηνή, όμως αξίζει τον κόπο.
  • Αγοράστε διαφημιστικό χώρο σε ιστότοπους σχετικούς με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, επίσης μην παραλείψετε και τους bloggers διότι έχουν το προτέρημα και την ικανότητα να ασκούν μεγάλη επιρροή στους χρήστες του διαδικτύου.

Κάντε διαγωνισμούς με δώρα

Ο κόσμος λατρεύει να συμμετέχει σε διαγωνισμούς με πλούσια δώρα, πόσο μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε εβδομαδιαίο επίπεδο, χωρίς να τους υποχρεώνεται να προβούν σε οποιαδήποτε καταναγκαστική ενέργεια. Για να στεφθεί με επιτυχία μία τέτοιου είδους εκστρατεία θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι να κοινοποιήσουν το διαγωνισμό στους φίλους ή τους γνωστούς τους, ούτως ώστε να διαδοθεί ο διαγωνισμός που διεξάγεται από μεριά σας.

Τώρα, όσον αφορά τα δώρα, εδώ πραγματικά έγκειται καθαρά στην διακριτική σας ευχέρεια πόσο μεγάλης αξίας θα είναι ή πόσα κομμάτια θα είναι. Οι διαγωνισμοί που περιέχουν δώρα ηλεκτρονικές συσκευές, όπως Smart TV των 200 ευρώ, έξυπνα κινητά τηλέφωνα τύπου smartphone, ηλεκτρονικά gadget και ούτω καθεξής, τείνουν να γνωρίζουν τεράστια αποδοχή από τους χρήστες του διαδικτύου.

Να έχετε στην άκρη του μυαλού σας, πως ο διαγωνισμός δεν θα πρέπει να κρατήσει περισσότερο από 20 ημέρες, γιατί στην πραγματικότητα θα κουράσει τον κόσμο, και θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για την συμμετοχή τους. Ούτε θα είναι σύντομος, κρατώντας απλά πέντε μέρες. Ενδείκνυται η διάρκεια του διαγωνισμού να είναι περίπου σε 15 μέρες. Η τελική απόφαση είναι δική σας.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικές θερμαινόμενες κουβέρτες, προφυλάξεις και οδηγίες

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166