Ferrari: Η Συνοπτική ιστορία της στην Formula 1

Ferrari: Η Συνοπτική ιστορία της στην Formula 1

Ομάδα θρύλος, η ομάδα με τους περισσότερους και φανατικότερους οπαδούς από οποιαδήποτε άλλη στο χώρο. Η Ferrari έχει συνδέσει το όνομα της με την ιστορία της Formula 1 κυρίως με τις εξαιρετικές επιτυχίες που έχει καταγράψει κατά καιρούς, με θετική συνέπεια να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ακόμη κι αν την μισείς δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως χωρίς αυτό το εμπορικό σήμα ο τομέας του αυτοκινήτου θα ήταν πιο φτωχός και λιγότερο καλαίσθητος.

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι F1 χωρίς Ferrari δεν γίνεται όπως και Ferrari χωρίς F1.

H Ferrari έτρεχε σε αγώνες πολύ πριν δημιουργηθούν οι περισσότερες από τις σημερινές ομάδες του χώρου. Είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα, εκθρονίζοντας ύστερα από πολλά χρόνια την Mclaren που κατείχε αυτόν τον τίτλο.

Η εμφάνιση της ομάδας επισήμως έγινε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προηγουμένως συμμετείχε με την Alfa Romeo δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο υπόβαθρο για να μπει δυναμικά σε αυτό το χώρο.

Η πρώτη νίκη της ομάδας ήρθε το 1951 και ακολούθησαν δυο πρωταθλήματα,το 1952 και το 1953 με τον Alberto Ascari
.
Οι σημαντικότεροι οδηγοί της F1 οδήγησαν Ferrari, με μοναδική εξαίρεση τον αείμνηστο Άυρτον Σένα που κι αυτός όμως ήθελε να οδηγήσει ένα μονοθέσιο με το αλογάκι πριν αποσυρθεί από τους αγώνες. Juan Manuel Fangio με το πρωτάθλημα του το 1956 ο Phil Hill το 1961 και ο Niki Lauda τα πρωταθλήματα των 1970 και το 1977 ήταν μερικοί από τους σημαντικότερους οδηγούς της Ιταλικής ομάδας.

Ακολούθησε ένα πρωτάθλημα οδηγών ακόμα, το 1979 από τον Jody Scheckter και μετά ήρθε η σιγή.

Η ομάδα μπήκε στην μαύρη περίοδο της ιστορίας της και τίποτα δεν φαινόταν ότι μπορούσε να τη σώσει.

Κακοί συνδυασμοί οδηγών, μονοθεσίων αλλά και νοοτροπίας, έφεραν την ομάδα χωρίς τίτλο μέχρι το 1999 παρ’ ότι πέρασαν από την ομάδα και πολύ καλοί οδηγοί αλλά και οδηγοί με προοπτικές, Prost, Mansell, Alesi, Berger, Alboretto και πολλοί άλλοι.

Η άνθηση της ομάδας ήρθε μετά την υπογραφή του Michael Schumacher το 1996.

Αφού είχε ήδη πάρει δύο (συνεχόμενα) πρωταθλήματα με την Benetton ο Γερμανός οδηγός ανέλαβε να φέρει τη Ferrari στο προσκήνιο έχοντας βοήθεια και την κατάλληλη βοήθεια, Την άριστη διοίκηση του Jean Todt, και όλο σχεδόν το τεχνικό επιτελείο της Benetton, πήρε μεταγραφή για το Μαρανέλο.

Δυο καλές χρονιές το 1997 και 1998 ακολουθήθηκαν από μια χρονιά που στιγματίστηκε από το σοβαρό τραυματισμό για τον Michael. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα έχοντας κατασκευάζει μετά από πολλά χρόνια ένα μονοθέσιο που δεν έσπαζε, πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών, τον πρώτο τίτλο μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Το 2000 όμως ήταν η χρονιά τους. Με συνεχείς νίκες και ένα πολύ καλό δίδυμο Michael και Rubens η ομάδα προχωρούσε και κατακτούσε πρωταθλήματα κατασκευαστών και οδηγων. 2000, 2001, 2002, 2003 ένα σερί που το ζήλεψαν πάρα πολλοί και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις τρομερές επιδόσεις της McLaren της δεκαετίας του 1980.

Το 2003 ήταν μια χρονιά που ο ανταγωνισμός είχε πλέον αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα την Ferrari και το πρωτάθλημα άρχισε πάλι να παρουσιάζει ενδιαφέρον μετά την μονότονη κυριαρχία των Ιταλικών μονοθεσίων.

Για το 2004 πολλοί έλεγαν ότι είναι η χρονιά της αποκαθήλωσης. Όλοι οι ανταγωνιστές της ομάδας φαίνονταν να είναι πλέον βελτιωμένοι. Πολλοί όμως είναι αυτοί που θεωρούν ότι στην περυσινή χρονιά δεν ήταν οι ανταγωνιστές της που πήγαν καλά, αλλά η Ferrari που επαναπάυθηκε στις δάφνες της και δεν βελτιώθηκε όσο έπρεπε. Κι έχουν κι ένα επιχείρημα ακλόνητο, τον 6 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, αυτόν που τα νούμερα θεωρούν καλύτερο οδηγό όλων των εποχών, τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Όμως ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, και αυτό είναι που πιστεύουν και στην Ferrari. Με την μαεστρική καθοδήγηση του Ζαν Τοντ, η ομάδα πέρασε μια χρονιά απόλυτης κυριαρχίας, κλεινοντας τα στόματα μερικών που την ήθελαν να χάνει τα κεκτημενα. Ολα τα πρωταθλήματα πήγαν πάλι στην Ferrari, για το 2004 και μάλιστα πολύ συντομότερα από το τέλος της σαιζόν, και για το 2005 δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε παρά κάτι αντίστοιχο!

Διάβασε επίσης McLaren: Σύντομη και περιεκτική ιστορία στην Formula 1.

Όμως το 2005 ήταν καταστροφική χρονιά. Τίποτα δεν φαινόταν να δουλεύει σωστά. Το μονοθέσιο δεν κέρδιζε ούτε καν στα χέρια του Μίκαελ. Τα λάστιχα φαίνονταν κατώτερα των περιστάσεων, και η σχεδίαση του σασί μάλλον ακολουθούσε. Αποδείχτηκε έτσι μέγα λάθος να ξεκινήσει η ομάδα με ένα μεταβατικό μονοθέσιο, την F2004M.

Η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα που ήρθε είναι πέρα από ικανοποιητική, δεδομένου ότι μέχριο λίγο πριν το τέλος η Toyota θα μπορούσε να είχε περάσει μπροστά.

Το 2006 λοιπόν ξεκινούν νέα σχέδια, που ακολουθούν τον νέο κινητήρα και φυσικά τον νέο οδηγό, τον Φελίπε Μάσσα. Ο Μίκαελ παραμένει (φυσικά) και η ομάδα ξεχνά εντελώς το 2005.