Δεν θα μπω στη διαδικασία να επεξηγήσω τις διαφορές ανάμεσα στον όρο hacker & στον όρο cracker.
Πιστεύω πως θα καταλάβετε καλύτερα διαβάζοντας, ένα κείμενο που γράφτηκε την 8η Ιανουαρίου 1986, από κάποιον που αποκαλούταν με το nick: Μέντορας και έμεινε γνωστό, σαν το: Μανιφέστο του Hacker.
Άλλος ένας πιάστηκε σήμερα, γράφτηκε στης εφημερίδες : «Έφηβος συλλήφθηκε για σκάνδαλο με Η/Υ». Παλιόπαιδα. Είστε όλοι ίδιοι. Αλλά σκέφτηκες ποτέ να κοιτάξεις πίσω από τα αληθινά μάτια ενός Χάκερ; Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάνει αυτά, ποιες δυνάμεις των διαμόρφωσαν, τι τον έχει μολύνει; Είμαι ένας Χάκερ. Ακολούθησε με στον κόσμο μου. Η ζωή μου αρχίζει από το σχολείο είμαι εξυπνότερος από τα περισσότερα άλλα παιδιά. Βαρέθηκα τις αηδίες που μας μαθαίνουν. Παλιόπαιδα. Είστε όλοι ίδιοι. Είμαι σε ένα γυμνάσιο ή Λύκειο. Έχω ακούσει σε πολλούς καθηγητέςνα μου εξηγούν για δεκατηπέμπτη φορά πως να προσθέσω κλάσματα. «Όχι κύριε Δημητρίου δεν έκανε την εργασία». Την έκανα στο μυαλό μου. «Μάλλον θα την αντέγραψε». Παλιόπαιδα. Είστε όλοι ίδιοι Έκανε μια ανακάλυψη σήμερα. Βρήκα έναν υπολογιστή. Περίμενε λίγο, αυτό είναι πρώτο. Κάνει ότι θέλω να κάνει. Εάν κάνω ένα λάθος, είναι επειδή εγώ τα θαλάσσωσα. Όχι επειδή δεν με συμπαθεί ή νιώθει να απειλείται από μένα ή νομίζει ότι είμαι εξυπνότερος Παλιόπαιδα. Το μόνο που κάνει είναι να παίζει παιχνίδια. Είστε όλοι ίδιοι. Και τότε έγινε, μια πόρτα άνοιξε σε έναν άλλο κόσμο τρέχοντας στης τηλεφωνικές γραμμές σαν την ηρωίνη στις φλέβες ενός εθισμένου, ένας ηλεκτρικός παλμός ξεκίνησε, ένα σπίτι βρέθηκε. «Αυτό είναι εκεί ανήκω». Ξέρω όλους εδώ μέσα αν και δεν τους έχω γνωρίσει ποτέ, δεν τους έχω ποτέ μιλήσει, μπορεί και να μην ξανακούσω από αυτούς ποτέ σας ξέρω όλους Παλιόπαιδα. Μπλοκάρει πάλι την τηλεφωνική γραμμή. Είστε όλοι ίδιοι. Μπορείς να στοιχηματίσεις τo ν κώλο ότι είμαστε όλοι ίδιοι στα σχολεία τρωμε τροφή από άλλους μασημένη και όταν πεινάσαμε για μπριζόλα οι μπουκιές που μας αφήσατε ήταν βρώμικα και χωρίς γεύση. Μας έχουν κυριαρχήσει σαδιστές, αγνοούμενοι από τους απαθείς. Οι λίγοι που είχαν κάτι να μας διδάξουν βρήκαν εμάς τους πρόθυμους, αλλά είναι τόσο λίγοι σαν σταγόνες νερού στην έρημο. Αυτός είναι ο κόσμος μας τώρα ο κόσμος του ηλεκτρισμού και τον διακόπτων, η ομορφιά του άγνωστου. Χρησιμοποιούμε υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν χωρίς να πληρώσουμε για κάτι που εάν δεν ελεγχόταν από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις θα ήταν πάμφθηνο και μας αποκαλείται εγκληματίες. Εμείς εξερευνούμε και μας αποκαλείται εγκληματίες. Εμείς αναζητούμε τη γνώση και μας αποκαλείται εγκληματίες. Υπάρχουμε χωρίς χρώμα, χωρίς θρησκευτικές πεποιθήσεις, χωρίς εθνικότητα και μας αποκαλείται εγκληματίες. Εσείς κατασκευάζεται ατομικές βόμβες, ξεκινάτε πολέμους, σκοτώνετε, κλέβετε και μας λέτε ψέματα και θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε σ αυτά για το δικό μας καλό, αλλά εμείς είμαστε οι εγκληματίες. Ναι, είμαι ένας εγκληματίας. Το έγκλημα είναι ότι κρίνω τους ανθρώπους από αυτά που λένε και σκέφτονται και όχι από την εμφάνιση τους. Το έγκλημα μου είναι να σε ξεπερνώ στην εξυπνάδα κάτι για το οποίο δεν θα με συγχωρέσεις ποτέ. Είμαι ένας Χάκερ, και αυτό είναι το μανιφέστο μου. Μπορεί να σταματήσετε αυτό το άτομο, αλλά δεν θα μας σταματήσετε όλους αφού είμαστε όλοι ίδιοι. Μέντορας.
Hacking και Hackers
Το hacking δεν φοβίζει μόνον, για τις μέχρι τώρα δράσεις και χρήσεις του.
Φοβίζει κυρίως για τις απέραντες δυνατότητες που προσφέρει και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, πέρα από τα όρια των όσων έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.
Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με τις διεθνείς επικοινωνίες και συγκοινωνίες, με την εθνική άμυνα, με την ιδιωτική ζωή και το απόρρητο.
Ή μήπως και με την πιθανότητα να μείνει γυμνή η εξουσία και η αυθαιρεσία;
Η ηθική των hackers
Από την οπτική γωνία του Levy, βασική ηθική αρχή των hackers είναι η ακόλουθη:
Η πρόσβαση στους υπολογιστές -και οτιδήποτε θα μπορούσε να σε διδάξει κάτι για τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί- πρέπει να είναι απεριόριστη και απόλυτη.
Η αρχή αυτή αναλύεται σε μια σειρά μερικών αρχών, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι:
Οι πληροφορίες πρέπει να είναι ελεύθερες στον καθένα.
Έλλειψη εμπιστοσύνης στην εξουσία -προώθηση της αποκέντρωσης.
Οι hackers πρέπει να κρίνονται με βάση την ικανότητά τους να hack-άρουν, και όχι με βάση κίβδηλα κριτήρια, όπως τα πτυχία, η ηλικία, η φυλή ή η θέση.
———————————————————————————————————————
Η κοινότητα των hacker δεν έχει ακριβώς αρχηγούς, αλλά έχει “σοφούς”, ιστορικούς και εκπροσώπους.
Αν είσαι για πολύ καιρό μέσα στα πράγματα, μπορεί να γίνεις ένας από αυτούς.
Πρόσεξε: Οι hackers δεν εμπιστεύονται εγωιστές και ανθρώπους που θέλουν να τραβάνε την προσοχή. Έτσι, αντί να το επιδιώκεις συνεχώς, πρέπει να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων και να τους κάνεις να σε εμπιστεύονται.
———————————————————————————————————————
Ο κόσμος είναι γεμάτος από διασκεδαστικά προβλήματα που περιμένουν να λυθούν.
Το να είσαι hacker είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά είναι ένα είδος διασκέδασης που απαιτεί πολλή προσπάθεια. Η προσπάθεια απαιτεί κίνητρο.
Για να είσαι hacker πρέπει να αποκτήσεις έναν ενθουσιασμό στο να λύνεις προβλήματα, να εξασκείς τις ικανότητες σου και την ευφυΐα σου.
Αν δεν είσαι ο τύπος ανθρώπου που νιώθει έτσι εκ του φυσικού του, θα πρέπει να γίνεις για να τα καταφέρεις ως hacker.
Διαφορετικά, θα δεις πως η ενέργειά σου για το hacking θα σπαταλιέται από παράγοντες όπως το σεξ, τα χρήματα, και η κοινωνική αποδοχή.
Πρέπει, ακόμα, να αναπτύξεις ένα είδος πίστης στις δικές σου ικανότητες να μαθαίνεις.
Έτσι, ακόμα και αν δεν ξέρεις τι απαιτείται για να λυθεί ένα πρόβλημα, αν ασχοληθείς με ένα κομμάτι του και μάθεις από αυτό, θα γνωρίζεις αρκετά ώστε να λύσεις το επόμενο κομμάτι -και ου το καθ’ εξής- μέχρι να τελειώσεις.
Κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δύο φορές. Τα δημιουργικά μυαλά είναι μια πολύτιμη, περιορισμένη πηγή.
Δεν πρέπει να σπαταλούνται για να ξανα-ανακαλύπτουν, όταν υπάρχουν τόσα πολλά διασκεδαστικά καινούρια προβλήματα που περιμένουν.
Για να συμπεριφέρεσαι σαν hacker, πρέπει να καταλάβεις πως ο χρόνος κατά τον οποίο σκέπτονται οι άλλοι hackers είναι πολύτιμος˙ τόσο πολύ, που αποτελεί σχεδόν ηθικό καθήκον για σένα να μοιράζεσαι πληροφορίες, και όταν λύνεις προβλήματα να μοιράζεσαι τις λύσεις ,ώστε οι άλλοι hackers να μπορούν να λύνουν καινούρια.
Όταν λέμε, βέβαια, “κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να λύνεται δύο φορές”, δεν σημαίνει πως πρέπει να θεωρούμε όλες τις υπάρχουσες λύσεις ιερές ή πως υπάρχει μόνο μία λύση για κάθε πρόβλημα.
Συχνά, μαθαίνουμε πολλά για ένα πρόβλημα, τα οποία δεν γνωρίζαμε πριν, διαβάζοντας τη λύση του.
Είναι θεμιτό -και συχνά απαραίτητο- να αποφασίσουμε πως μπορούμε να δώσουμε μια καλύτερη λύση. Αυτό που δεν είναι θεμιτό, είναι το να περιοριζόμαστε από τεχνητά, τεχνικά, νομικά, ή θεσμικά όρια (όπως ο κλειστός κώδικας) που αποτρέπουν μια καλή λύση από το να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Linus Torvalds: Ένας σύγχρονος hacker
Απλά ένα μικρό λειτουργικό σύστημα, βασισμένο στο Minix.
δημοσίευε το μακρινό 1991 ο Linus Torvalds, στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από την παγωμένη Φιλανδία.
Το Ανοιχτό Λογισμικό βρήκε το λειτουργικό του σύστημα.
ανακοίνωνε λίγο αργότερα ο Richard Stallman.
Αυτή ήταν και κατά κάποιο τρόπο η σηματοδότηση της εποχής που έδινε το πνεύμα και τον τρόπο σκέψης του hacker σε κάθε επίπεδο υπολογιστικής μα και πραγματικής ζωής:
Για να λύσεις ένα ενδιαφέρον πρόβλημα, βρες ένα πρόβλημα που είναι ενδιαφέρον για σένα.
Και όχι τυχαία, με την έλευση του Linux στο προσκήνιο και κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την “βρεφική” ηλικία, το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί) το Linux.
Ο Linus, αν και χαριτολογώντας, συγκριτικά με τον Stallman ή τον Dennis Ritchie ή τον James Gosling (NeWS και Java). θα τον αποκαλούσαμε “γραφειοκράτη”!
Ο Linus είναι ένας θαυμάσιος hacker. Δεν είναι ακριβώς δημιουργός. Δεν έκανε κάτι που θα το ονομάζαμε πρωτοπόρο, όσο παράξενο και αν σας ακούγεται αυτό.
Για να το πούμε χοντρικά, ώστε να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, ο Linus βασίστηκε και βελτίωσε το τότε υπάρχον Minix.
Ο Linus όμως, θα έπρεπε να θεωρείται ο “πατέρας” των hackers. Διαθέτοντας μια έκτη αίσθηση, έβρισκε τον τρόπο να λύνει τα προβλήματα (bugs), έχοντας ως αφετηρία το σημείο Α, το οποίο ήταν η εύρεση του bug και σαν τερματικό το σημείο Β, τ’ οποίο ήταν η διόρθωση του bug.
Και φυσικά αυτό συνεχίζει να κάνει ως σήμερα.
Κάτι άλλο σπουδαίο που έκανε ο Linus και δεν είναι γνωστό, καθώς -τότε- απλά συνέβη, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αξιοποίησε πλήρως το διαδίκτυο.
Πως; Με τον πολύ απλό τρόπο, ο οποίος έχει γίνει γνωστός σαν: “Νόμος του Linus“.
Πίστευε πως όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με ένα έργο, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αυτό θα εξελιχθεί και παράλληλα, όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το αντιμετώπιζαν έγκαιρα και θα το εξάλειφαν (η διαδρομή από το Α στο Β).
Τα πράγματα δηλαδή είναι απλά:
- Κάθε καλή δουλειά στον χώρο του λογισμικό αρχίζει με την προσωπική φαγούρα του προγραμματιστή.
- Οι καλοί προγραμματιστές ξέρουν τι να γράψουν. Οι σπουδαίοι ξέρουν τι να ξαναγράψουν (και να ξαναχρησιμοποιήσουν)
- Σχεδιάζεις να απορρίψεις κάποιο πρόγραμμα; Θα το κάνεις, ούτως ή άλλως”. (Fred Books, “The Mythical Man-Month”, chapter 11)
- Αν η συμπεριφορά σου είναι σωστή, θα συναντήσεις ενδιαφέροντα προβλήματα.
- Όταν ένα πρόγραμμα παύει να σ’ ενδιαφέρει, το τελευταίο σου καθήκον είναι να το παραδώσεις σ’ έναν ικανό διάδοχο.
- Η αντιμετώπιση των χρηστών σαν συνεργάτες προγραμματιστές είναι ο λιγότερο επικίνδυνος δρόμος προς την γρήγορη βελτίωση του κώδικα και την αποτελεσματική αποσφαλμάτωση.
- Εκδόσεις νωρίς, εκδόσεις συχνά και άκου τους χρήστες σου.
- Δεδομένης μια μεγάλης βάσης δοκιμαστών beta και συν-προγραμματιστών, σχεδόν κάθε πρόβλημα γρήγορα θα εντοπισθεί κι ένα fix θα κάνει την εμφάνισή του.
- Έξυπνη δομή δεδομένων και κουτός κώδικας δουλεύουν καλύτερα απ’ το αντίστροφο.
- Αν φέρεσαι στους δοκιμαστές σου σαν να είναι η πιο πολύτιμη πηγή σου, θα ανταποκριθούν σαν η πιο πολύτιμη πηγή σου.
- Το πιο σπουδαίο μετά από το να έχεις καλές ιδέες, είναι να αναγνωρίζεις τις καλές ιδέες των χρηστών σου. Μερικές φορές το τελευταίο είναι καλύτερο.
- Συχνά, οι πιο φανερές και καινοτομικές λύσεις εμφανίζονται όταν βλέπεις ότι η αντίληψη που έχεις για το πρόβλημα είναι λάθος.
- Η τελειότητα (στον σχεδιασμό) είναι δυνατή όχι όταν δεν υπάρχει κάτι για να προσθέσεις, αλλά μάλλον όταν δεν υπάρχει κάτι για να αφαιρέσεις.
- Κάθε εργαλείο θα πρέπει να είναι χρήσιμο με κάθε αναμενόμενο τρόπο, αλλά ένα πραγματικά σπουδαίο εργαλείο προσφέρεται για χρήσεις που ποτέ δεν θα περίμενες.
- Όταν κατασκευάζεις gateway λογισμικό οποιουδήποτε είδους, προσπάθησε να αλλοιώσεις το stream των δεδομένων όσο το δυνατόν λιγότερο-και ΠΟΤΕ μην πετάς πληροφορίες αν οι παραλήπτες σου δεν σε αναγκάσουν!
- Ένα σύστημα ασφαλείας είναι τόσο ασφαλές όσο είναι και το μυστικό του. Προσοχή στα ψευδο-μυστικά.
- Με τον όρο ο συντονιστής προγραμματιστής να έχει ένα μέσον τουλάχιστον τόσο καλό όσο το Internet και γνωρίζοντας πώς να ηγηθεί χωρίς καταπίεση, πολλά μυαλά αναπόφευκτα γίνονται καλύτερα από ένα.
Όμως οι hackers είναι μόνο στην τεχνολογία & τους υπολογιστές;
Όχι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χάκερ είναι αυτός που κάνει, πιστεύει όλα τα παραπάνω, μέσα στην ίδια την καθημερινότητα.
Είναι αυτό που ίσως έχετε ακούσει ως: Hack The Life.
Hackers της ζωής είναι κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι:
Ακριβώς! Μιλάμε για την οπτική του “hacker” στην ίδια την ζωή!
Μην ξεχνάτε πως κάποιοι (που σίγουρα δεν μας… αγαπάνε), προχωρούν ακόμα πιο πέρα και αυτή την στιγμή μιλάμε κανονικά για: Hacking στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
Και για να κλείσουμε, βέβαια πρέπει να παίξετε και το Hacker Evolution Duality, φανταστικό παιχνίδι που σας βάζει στον “σκοτεινό” κόσμο του διαδικτύου. Είστε ένας hacker όπου καλείστε να διεκπεραιώσετε διάφορες αποστολές, αρκετές από τις οποίες χρειάζονται και χρήματα, άρα πρέπει να σπάσετε πολλούς λογαριασμούς, να επιτεθείτε σε πολλούς servers στόχους και παράλληλα να αντιμετωπίσετε και άλλους hackers από ολόκληρο τον κόσμο, σε έναν αγώνα εξόντωσης.