ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-series5 καλύτερες hacking ταινίες

5 καλύτερες hacking ταινίες

Antitrust (2001)

Κάπου στο Πόρτλαντ της Αμερικής, σε ένα βρώμικο και σκονισμένο γκαράζ, βρίσκεται μία παρέα φοιτητών από το Stanford Univerisity, που αναπτύσσουν το δικό τους ελεύθερο λογισμικό. Μία μέρα λοιπόν, χτυπάει το τηλέφωνο και τους γίνεται μία πρόταση από την κορυφαία εταιρεία υπολογιστών Nurv (κάτι σαν την Microsoft) για να εργαστούν ως προγραμματιστές του project SYNAPSE. Μίας δορυφορικής social τεχνολογίας, όπου όμοια της δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Παρά τις αντιρρήσεις του Τέντυ, ο Μάιλο εγκαταλείπει τους φίλους του και το Linux, και δοκιμάζει την τύχη του στην “Sillicon Valley” ως προγραμματιστής κλειστού πλέον κώδικα.

Όμως, η Nurv έχει βάλει έναν πολύ μεγάλο στόχο με αντίστοιχα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Έτσι, ο CEO της Nurv (που μοιάζει με τον Bill Gates) και το δεξί του χέρι (που τυχαία (;) μοιάζει στον Steve Jobs) ξεφεύγουν σε παράνομες μεθόδους προκειμένου να πετύχουν την SYNAPSE στην ώρα της. Εν το μεταξύ, ο Τέντυ και η υπόλοιπη παρέα βρίσκουν δουλειά ως grey hat hackers και προσπαθούν να “σπάσουν” τον κώδικα της Nurv.

Μα όταν τελικά τα καταφέρνουν, ο Τέντυ καταλήγει νεκρός. Ο αιφνίδιος θάνατος του Τέντυ αλλά και άλλων προγραμματιστών κάνουν τον Μάιλο να αρχίζει να υποψιάζεται διάφορα και να έχει υποψίες για την Nurv. Τι μπορεί όμως να κάνει ένας Linux hacker για να αποδώσει την δικαιοσύνη όταν όλοι γύρω του συγκαλύπτουν τα πάντα και λένε ψέματα; Πώς μπορεί ένα παιδί από γκαράζ να τα βάλει με την “Microsoft”;

Το Antitrust είναι η αγαπημένη μου ταινία! Δείχνει το κακό πρόσωπο της κοινωνίας του Κλειστού κώδικα αλλά συνάμα και τι σκοτεινά πράγματα μπορεί να κάνει μία εταιρία Κολοσσός έχοντας στα χέρια της εξουσία, δύναμη, πολλά χρήματα και αδίστακτους δικηγόρους. Με λίγα λόγια, όλα αυτά που φοβάται ο R.Stallman. Κορυφαία ατάκα στο τέλος της ταινίας την οποία την έχω κάνει και στάμπα σε μπλουζάκι: “Human Knowledge Belongs to the World”.

Hackers (1995)

Μερικοί από εσάς ή τουλάχιστον όσοι συχνάζετε σε underground h4c1ing forumz, θα έχετε δει εκφράσεις και usernames του τύπου: ZeroCool, AcidBurn, Hack the Planet κλπ. Η ταινία Hackers από την οποία προήλθαν όλα αυτά, προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1995 έχει να κάνει με έναν πιτσιρικά ο οποίος γεννήθηκε με το μικρόβιο της πληροφορικής.

Σε νηπιακή ηλικία κατάφερε και έγραψε έναν ιό όπου μόλυνε αρκετά συστήματα, κάνοντας τον διάσημο μεν και άτυχο δε, αφού το δικαστήριο επέβαλε στους γονείς του υψηλό πρόστιμο και απαγόρευση στον μικρό, να μην πιάσει πληκτρολόγιο μέχρι τα 18 του. Κάνοντας ένα fast-forward, ο Dade είναι πλέον 18 χρονών, μετακομίζει στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ – Νέα Υόρκη και αλλάζει το ψευδώνυμο του από ZeroCool σε Crash Override. Εκεί γνωρίζει κι άλλους χάκερς της ηλικίας του καθώς επίσης και την Αντζελίνα Τζολί.

Έχοντας λοιπόν μία παρέα από νέους έφηβους χάκερς, αρχίζει το hack-challenge μεταξύ τους. Θα δείτε διάφορα hacks, όπως αλλαγή του προγράμματος που παίζει η τηλεόραση, απομακρυσμένος έλεγχος των κυκλοφοριακών φαναριών, αλλαγή βαθμών στο σχολείο, διακοπή ρεύματος σε διαμερίσματα αστυνομικών, προώθηση προσωπικών τηλεφώνων υψηλόβαθμων στελεχών του FBI σε πορνογραφικά websites, σχηματισμός λέξεων με γράμματα τα φώτα των διαμερισμάτων μεγάλου ουρανοξύστη, phr34king κ.α.

Όλα αυτά ήταν αρκετά διασκεδαστικά για τον Dave και την παρέα του, μέχρι που ένας φίλος τους, o Joy, θα κλέψει τα αρχεία του κάδου ανακύκλωσης (thrash) ενός Gibson -supercomputer της εποχής. Το πρόβλημα είναι ότι ένας άλλος Χάκερ, που δουλεύει μέσα στην αστυνομία, έχει δημιουργήσει έναν ιό με το όνομα DaVinci virus όπου ισχυρίζεται ότι θα αναποδογυρίσει τρία πετρελαιοφόρα στην μέση του ωκεανού.

Το πρόβλημά του, είναι ότι έχει πετάξει τον μέρος του πηγαίου κώδικα στον κάδο του Gibson, του οποίου τα αρχεία τα έχει ο νεαρός Τζόι. Έτσι, ο εισβολέας ρίχνει την ευθύνη στον ZeroCool και να την παρέα του προκειμένου να την μην τον εντοπίσουν και να ξεφύγει με τα χρήματα. Τότε αρχίζει η μάχη, η αποκρυπτογράφηση, τα 0-exploits και η δράση.

Η ταινία είναι αρκετά “καμμένη” και έχει κωμικό χαρακτήρα. Αξίζει να την δείτε γιατί βγάζει χαβαλέ, έχει τα hacks που θα θέλαμε όλοι να κάνουμε στα ονειρά μας και επίσης παίζει η γνωστή Tomb Raider Τζολί (την οποία δύσκολα θα αναγνωρίσει κανείς μη-σινεφιλ). Τέλος στην ταινία, γίνεται αναφορά στο Manifesto των Hackers γραμμένο από τον TheMentor.

Track Down (2000)

Η ταινία είναι βασισμένη στον έναν και μοναδικό πασίγνωστο phreaker της εποχής μας, τον Kevin Mitnick. Στην ταινία διαδραματίζεται το κυνηγητό του FBI προσπαθώντας να πιάσει τον Kevin, με τον τελευταίο να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του αλλά και τεχνικές social engineering (phising) για να τους ξεφεύγει. Η πραγματική καταδίωξη του Mitnick αρχίζει όταν τραβάει την προσοχή ενός άλλου hacker, τον Tsutomu Shimomura.

Σε συνεργασία με τις Αρχές και τον John Markoff, ο Shimomura προσπαθεί να εντοπίσει τα ίσχνη του πιο περιβόητου καταζητούμενου στις ΗΠΑ, όταν δύο χρόνια μετά εισβάλουν στο διαμέρισμά του. Το τρομακτικό με την όλη υπόθεση είναι πως η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και πως όλα τα hacks και τα τρικ που σκαρφίζεται ο Mitnick για να προσπεράσει τις δικλείδες προστασίας τα είχε όντως πραγματοποιήσει.

Η ταινία είναι αρκετά καλή, και αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα ενός hacker εγκληματία, όπου χωρίς να κάνει κάποιο ουσιαστικό κακό, πληρώνει το τίμημα της περιέργιάς του. Ο Μίτνικ θεωρείται από πολλούς ως “ο χάκερ της εποχής μας”, ενώ έχει γράψει και δικά του βιβλία (αφού βγήκε από την φυλακή) με τίτλους The Art of Deception και το The Art of Intrusion. Αν δεν σας αρκεί η ταινία, μπορείτε να ρίξετε και μία ματιά στο βιβλίο του Shimomura.

Swordfish (2001)

Τι γίνεται όταν ένας εκατομμυριούχος επαγγελματίας τρομοκράτης συναντάει τον καλύτερο χάκερ του κόσμου; Η ταινία ξεκινάει με τον Χιού Τζάκμαν (aka Wolverine από τους Xmen) να βρίσκεται σε ένα βρωμερό τροχόσπιτο, παίζοντας γκόλφ σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο. Μία μέρα, δέχεται επίσκεψη από την καυτή με κόκκινα λάτεξ Χάλι Μπέρι, να του προτείνει μία ενδιαφέρουσα συμφωνία: Να γράψει έναν virus με σκοπό την κλοπή βρώμικου χρήματος των ΗΠΑ, και σε αντάλλαγμα θα έχει ένα πλούσιο μερίδιο από αυτά.

Τι να κάνει ο φίλος μας λοιπόν, δέχεται την συμφωνία και ακολουθεί την αγριόγατα στην έπαυλη του αρχι-τρομοκράτη Τζον Τραβόλτα. Λίγο αργότερα όμως, τον πλησιάζει ένας detective της δίωξης ηλ.εγκλήματος και του προτείνει άλλη μία ενδιαφέρουσα συμφωνία: Να τον αφήσει ελεύθερο και να του δώσει την ιοθεσία της κόρης του με αντάλλαγμα να του παραδώσει τον τρομοκράτη. Ο φίλος μας, ως έξυπνος χάκερ, δέχεται και τις δύο συμφωνίες. Τι θα γίνει όμως στο τέλος;

Η ταινία είναι αρκετά “δήθεν” σε ορισμένα σημεία, παρουσιάζοντας τους χάκερ ως κακοποιούς που μπορούν να μπουν και βγουν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα λεπτό, έχοντας ένα καυτό μωρό να τους παίρνει (γκουχ γκουχ ) καθώς κάθονται στην καρέκλα. Αξίζει να την δείτε γιατί το τέλος θυμίζει κάτι από Illusionist, όπου ο και περιπλέκει hacking, sex και τρομοκρατία με τους τρεις κορυφαίους ηθοποιούς. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία φαίνονται στιγμιότυπα από το SubSeven και το Hydra (γνωστά trojan horses της εποχής).

Pirates of Silicon Valley (1999)

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ταινία έχει να κάνει με την ιστορία της Apple και της Microsoft. Αρχίζει από την νεανική ηλικία του Bill Gates και το Steve Jobs, οι οποίοι ήταν ασυνήθιστοι από τους υπόλοιπους φοιτητές (με άλλα λόγια nerds). Ο Steve Jobs οραματίζεται τα χρήματα και την προώθηση της Apple, ενώ ο φίλος και συνεργάτης του Steve Wozniak ασχολείται με kilobytes και πλακέτες.

Στην αντίπαλη πλευρά είναι ο νεαρός Bill Gates από το Harvard και ο φίλος του Steve Ballmer οι οποίοι προσπαθούν και αυτοί με την σειρά του να φτιάξουν τον δικό τους personal computer IBM. Αν και τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα για την οικογένεια της Apple, ο Gates θα είναι αυτός που θα κλέψει πρώτος την τεχνολογία της Xerox, αφήνοντας τον Jobs να γκρινιάζει που ήρθε δεύτερος.

Σε γενικές γραμμές είναι μία ταινία αυστηρά για ανθρώπους που ασχολούνται με τον προγραμματισμό και την πληροφορική. Ναι, καλά καταλάβατε -μην το δείτε με την κοπέλα σας γιατί κινδυνεύει να μην σας ξαναμιλήσει ποτέ. Αξίζει να την δείτε όχι μόνο για την ιστορία, αλλά για να καταλάβετε τι θα πώρωση και μεράκι είχαν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο κυνήγησαν αυτό που αγαπούσαν. Τέλος στην ταινία αναφέρεται μία ατάκα του Pablo Picasso: “Good Artist create… Great Artists steal…”.

Αυτό ήταν το top 5 μου. Περισσότερες ταινίες σχετικά με υπολογιστές που προτείνω να δείτε είναι:

  • The evolutionary OS (ντοκιμαντέρ)
  • Wizards of electronic age (ντοκιμαντέρ)
  • The Secret history of Hacking (ντοκιμαντέρ)
  • Sneakers (1993)
  • Wargames (1983)
  • Matrix (1997)

Θα μπορούσα να επεκταθώ σε πιο γενικές ταινίες που απλά σχετίζονται λίγο με τον χώρο του Hacking λόγω σεναρίου, όπως είναι το Tron, Die Hard 4 και τα λοιπά. Θα ήθελα λοιπόν αν γνωρίζετε κάποια άλλη ταινία άξια αναφοράς, να την πείτε για να την δούμε και οι υπόλοιποι 🙂

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166