Altius! Sportius, Tecnicus

Altius! Sportius, Tecnicus

Μην ψάχνετε στο λατινικό λεξιλόγιο, δεν θα βρείτε ούτε tecnicus ούτε sportius. Είναι δικό μας λογοπαίγνιο. To altius όμως, πέρα από το ότι υπάρχει, ήταν αυτό που χαρακτήρισε την 4η γενιά (Typ 1J) του Golf από το 1997 αλλά και τα υπόλοιπα μοντέλα της μάρκας εκείνη την περίοδο.

Οι διοικούντες θέλησαν να τα ανεβάσουν ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, να τα κάνουν ίδια με τα Audi και να τα διαφοροποιεί μόνο το όνομα Volkswagen. Η εταιρία, έχοντας στον έλεγχό της τη Seat και τη Skoda θα άφηνε σ’ αυτές τις δύο είτε το πιο σπορ είτε το πιο φθηνό τμήμα της αγοράς.

Για να τονώσει δε ακόμη περισσότερο την άνοδο των Volkswagen και να τα κάνει, όπως ήθελε, ανταγωνιστές των BMW και Mercedes, παρουσίασε και το Phaeton, αντίστοιχο όχι μόνο του Audi A8 αλλά και απάντηση στη Σειρά 7 του Μονάχου και στην S Class της Στουτγκάρδης!

Ο Διεθνής Τύπος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως «μεγαλοϊδεατισμό του Πιχ», με το κοινό να αντιμετωπίζει την κίνηση up-market της VW πολύ θετικά στο Golf, θετικά στο Passat και επιφυλακτικά για το Phaeton.

Στο κλίμα αυτό το Golf -και κατ’ επέκταση το GTI- προσέφερε ποιότητα υλικών και κατασκευής, άνεση και εξοπλισμό που δεν είχαμε συναντήσει ποτέ σε αυτοκίνητο της κατηγορίας C. Αποτέλεσμα; Το Golf-4 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων!

Παράλληλα, υιοθετείται μια πολύ σοβαρή εικόνα στο εσωτερικό, που επηρεάζει ακόμη και το GTI, στο δε εξοπλισμό προσφέρονται όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας της περιόδου. Το τίμημα που πλήρωσε όμως ο αγοραστής του Golf-4 γι’ αυτή την αναβάθμιση, ήταν τα δυναμικά χαρακτηριστικά στο δρόμο, που δεν εξελίχθηκαν και το βάρος που αυξήθηκε, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη σπορ έκδοση! Ο άκαμπτος πίσω άξονας και το σασί, γενικά, ήταν «λίγα» για τις απαιτήσεις των πελατών του GTI, οι οποίοι από κάθε νέα γενιά είχαν μάθει να ζητούν περισσότερα.

Ο ατμοσφαιρικός 2λιτρος κινητήρας διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα του 1999, καθώς μετά περνάμε στην εποχή των τούρμπο και του νέου 1.8 με 5βάλβιδες κεφαλές. Εντυπωσιακός κινητήρας σε ισχύ, ροπή και οικονομία.

Το 2001 γιορτάζονται τα 25 χρόνια με νέα επετειακή έκδοση και την επόμενη χρονιά, τέλη Μαΐου, παρουσιάζεται το GTI 337 Edition για ΗΠΑ και Καναδά. Το «337» επελέγη επειδή ήταν η εσωτερική κωδική ονομασία του πρώτου GTI. Και τα δύο είναι σχεδόν ίδια με 180 ίππους.

Το καινούργιο τεχνολογικό καλούδι είναι το κιβώτιο των 6 ταχυτήτων καθώς μόνο η Ford σε περιορισμένα Escort / Sierra τετρακίνητα είχε υιοθετήσει. Επίσης προσφέρεται και αυτόματο Tiptronic που είναι το πιο εξελιγμένο αυτόματο για σπορ αυτοκίνητα.

Με την 5η γενιά, το 2004, αποκαθίστανται τα δυναμικά χαρακτηριστικά του σασί, αλλά χαμηλώνει λίγο το επίπεδο των υλικών καθώς γίνεται ξεκάθαρο πως κάθε Audi πρέπει να είναι ένα κλικ πιο πάνω από κάθε VW. Εντούτοις, τα υλικά εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία, όπως και ο πλούτος του εξοπλισμού, κυρίως δε ο τεχνολογικός.

Υιοθετείται ο 2λιτρος, 16βάλβιδος κινητήρας τούρμπο TFSI. Ο άμεσος ψεκασμός επιτρέπει την πολύ υψηλή συμπίεση, ασυνήθιστη σε κινητήρα τούρμπο, οπότε μειώνεται η υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού (lag), φαινόμενο που συνοδεύει τους κινητήρες τούρμπο. Μειώνεται και η κατανάλωση και –κυρίως- τα καυσαέρια, η δε ροπή από το τούρμπο εξουδετερώνει την εγγενή μειωμένη ελαστικότητα των κινητήρων άμεσου ψεκασμού, σε σημείο που να περνάει απαρατήρητη χάρη και στο 6άρι κιβώτιο με τις κοντές σχέσεις.

Το κεφάλαιο «κιβώτιο» πάει ακόμη πιο μακρυά με το 6άρι DSG που είναι σήμερα η πιο εξελιγμένη αυτόματη μετάδοση για σπορ αυτοκίνητο. Ετσι, παρά τα κιλά, οι επιδόσεις είναι αρκετά ψηλά. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το τελευταίο GTI, είναι η οδική του συμπεριφορά η οποία σε σβελτάδα και αμεσότητα / ακρίβεια μόνο με την εντύπωση που είχε προκληθεί από την 1η γενιά μπορεί να συγκριθεί!