Ανοιχτή τραπεζική: Οι λύσεις της Visa για την αξιοποίηση ευκαιριών

Ανοιχτή τραπεζική: Οι λύσεις της Visa για την αξιοποίηση ευκαιριών

Η Visa εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του Salone dei Pagamenti, μία ψηφιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης για να παρουσιάσει τις νέες δυνατότητες σχετικά με τις ψηφιακές πληρωμές και να αποτιμήσει την κατάσταση της ανοικτής τραπεζικής, όπως και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

Η « ανοιχτή τραπεζική» είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι απειλή για τον τραπεζικό κόσμο. Αυτή η λογική ξετυλίχθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Salone dei Pagamenti 2020», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά με επίκεντρο τις ιδιομορφίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τι είναι η ανοιχτή τραπεζική και γιατί αποτελεί ευκαιρία

Οι νέοι κανόνες PSD2 που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο έδωσαν τη θέση τους στην ανοιχτή τραπεζική επανάσταση, δηλαδή τη δυνατότητα για τους καταναλωτές να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τραπεζικές πληροφορίες με μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς και να τις μοιράζονται με τρίτα μέρη. Αυτό θα επιτρέψει στην fintechs και τις παραδοσιακές τράπεζες να προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Ενώ από τη μία πλευρά οι τράπεζες μπορεί να αισθάνονται απειλές από αυτή την άποψη, επειδή πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες με άλλες οντότητες (πάντοτε εάν ο πελάτης το επιθυμεί, είναι σημαντικό να το τονίσουμε), από την άλλη πλευρά έχουν την ευκαιρία να εισαγάγουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες, και κάπως έτσι να γίνουν πιο ευέλικτες.

Σύμφωνα με τον Andrea Fiorentino, επικεφαλής προϊόντων και λύσεων της Visa , υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε αυτήν την περίοδο: η επιτάχυνση των ανέπαφων πληρωμών που γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη εξαιτίας της πανδημίας, οι επενδύσεις της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών πληρωμών και τέλος οι κανονισμοί PSD2. Σύμφωνα με τον Fiorentino, η τελευταία παράμετρος συνοδεύεται από διπλό πλεονέκτημα, αφού άνοιξε διάπλατα η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά και επιβλήθηκαν προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Αυτή η συνιστώσα δεν θεωρείται κάποια σημαντική, δεδομένου ότι οι τράπεζες παραδοσιακά δεν είναι πολύ ευέλικτες, και οι νέοι κανονισμοί θα τις ωθήσουν να ανανεωθούν, να προτείνουν νέες υπηρεσίες και λύσεις, και παράλληλα να αντιμετωπίσουν την «επίθεση» των fintechs.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο, είμαστε ακόμα στην αρχή του ταξιδιού. Εν μέρει, τα εργαλεία στα χέρια των καταναλωτών δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί πλήρως, και από την άλλη μεριά, είναι περιορισμένη η γνώση που περιστοιχίζουν αυτά τα προϊόντα: Έχουν γίνει εκστρατείες για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης, αναφορικά με την ανοιχτή τραπεζική, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε να επιταχυνθεί η πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων μερών, καθώς, μόνο στην Ελλάδα αναμένεται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες για την ανοιχτή τραπεζική μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος μεταξύ 800 και 900 εκατομμυρίων ευρώ χάρη στις νέες υπηρεσίες, για παράδειγμα εκείνες που σχετίζονται με την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας η πληρωμή των μισθών των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων με πιο εύκολο τρόπο εν αντιθέσει με το παρελθόν, και άλλα πολλά.

Visa Tap to Phone, Smarter Stip και Visa Direct, οι καινοτομίες που εισήγαγε η Visa

Η Visa παρουσίασε τις τελευταίες υπηρεσίες της στη συγκεκριμένη εκδήλωση, και αντικειμενικά χαρακτηρίζεται εντυπωσιακές. Το Visa Tap to Phone, βασικά είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει ένα κοινό smartphone Android σε POS ικανό να δέχεται ψηφιακές πληρωμές. Ενώ το Smarter Stip, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τον αριθμό των υπόπτων συναλλαγών, κάτι που ομολογουμένως θα εξαλείψει ή θα ελαχιστοποιήσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα διεξάγεται μέσω χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το Visa Direct είναι μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα άμεσων πληρωμών που σας επιτρέπει να μεταφέρετε χρήματα σε κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Visa. Η πλατφόρμα Visa Direct σας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε πληρωμές, όχι μόνο από άτομο σε άτομο (P2P), και από εταιρεία σε άτομο (επιχείρηση προς καταναλωτή, B2C), αλλά και από εταιρεία σε εταιρεία (επιχείρηση σε επιχείρηση , B2B).

«Η ανοιχτή τραπεζική και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο (The real-time economy) έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στέλνουν και λαμβάνουν χρήματα», υπογραμμίζει ο Andrea Fiorentino, Επικεφαλής Προϊόντων & Λύσεων στη Visa Southern Europe. «Σήμερα, οι έξυπνες συσκευές, όπως τα smartphone και τα tablet, εκτός που βοηθούν στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, και μάλιστα όλα αυτά γίνονται σχεδόν σε μηδενικό χρόνο ή έστω με ελάχιστη καθυστέρηση που ευνοεί στο να πραγματοποιούνται περισσότερες συναλλαγές σε μικρότερο χρόνο. Η πανδημία έχει επιταχύνει περαιτέρω αυτό το οικονομικό ταξίδι για όλη την κοινωνία, επεκτείνοντας την την δυνατότητα διαχείρισης χρημάτων σε περαιτέρω σε περαιτέρω κανάλια που προηγουμένως δεν υπήρχαν, και δυσκόλευαν τη ζωή των ανθρώπων. Με τη Visa Direct, τα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια, εύκολα και σε πραγματικό χρόνο οπουδήποτε στον κόσμο».

Διάβασε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας