ΑρχικήΟικονομίαΆνοιγμα νέου εστιατορίου. Με Franchise ή μόνος;

Άνοιγμα νέου εστιατορίου. Με Franchise ή μόνος;

Σε οικονομικά δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν «φρέσκο και ζεστό» χρήμα. Μια από τις δραστηριότητες που θεωρείται ότι φέρνει στον επιχειρηματία «μετρητό» είναι και η εστίαση και αυτός είναι ένας από τούς λόγους που βλέπουμε τέτοια ποικιλία επιλογών Franchise στο χώρο αυτό.

Ειδικότερα όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χώρο του «γρήγορου» φαγητού έχουν το πλεονέκτημα του να εισπράττουν μετρητό άμεσα και να πληρώνουν προμηθευτές με επιταγές, η μετά από ορισμένη χρονική περίοδο η οποία όλο και επιμηκύνεται. Έτσι παίρνουν τεχνητές ανάσες οι επιχειρήσεις παρατείνοντας την επιβίωση τους ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες, όπου θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με μεγαλύτερη συνέπεια.

Ο προβληματισμός όμως των επιχειρηματιών μένει για το αν θα μπορέσουν να βαδίσουν μόνοι στο μέλλον, ή αν θα πρέπει να δοκιμάσουν τις δυνατότητες που έχουν να ενταχθούν με τη μέθοδο του Franchising σε δίκτυα εστίασης τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να τους φέρουν πελάτες με μεγαλύτερη ευκολία.

Αντίστοιχα, άλλοι επιχειρηματίες βλέποντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα πετυχημένο προϊόν προσπαθούν να το «βγάλουν στην αγορά» με τη μέθοδο του Franchising στοχεύοντας σε ενίσχυση του δικτύου τους η οποία μπορεί να τους επιτρέψει μια πιο δυναμική διείσδυση στην αγορά, καλύτερες συμφωνίες με προμηθευτές και επιπλέον ζεστό χρήμα με συγκριτικά μικρό οικονομικό ρίσκο για τους ίδιους.

Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι δημιουργούν μια ιδέα εστίασης, την τυλίγουν σε μια συσκευασία Franchise και προσπαθούν να τραβήξουν επενδύτες. Στη περίπτωση αυτή όλο το ρίσκο είναι στον επενδύτη μιας και το προς πώληση προϊόν δεν είναι ακόμα επαρκώς δοκιμασμένο και οι πιθανότητες αποτυχίας περισσότερες.

Τι πρέπει όμως να έχει υπόψη του ο επενδύτης που ζητά να διερευνήσει τις δυνατότητες μετατροπής της μονάδας του με τη μέθοδο του Franchising σε μια επιχείρηση με νέες προοπτικές, οι οποίες όμως σε χαλεπούς καιρούς που ζούμε δεν είναι και πάλι εξασφαλισμένες;

Πρώτα πρέπει να αφήσει πίσω του τη νοοτροπία του αφεντικού και να δεχτεί ότι ουσιαστικά καλείται να καταβάλλει (συνήθως) μεγάλα δικαιώματα δικαιόχρησης, αφήνοντας παράλληλα τις τύχες της νέας του επιχείρησης σε χέρια άλλων. Είναι δύσκολο να δεχτεί πως ότι ήξερε μέχρι τώρα πρέπει να το αφήσει στην άκρη και να δουλέψει τώρα υπό τις οδηγίες άλλων. Θα κληθεί επίσης να προβεί σε αλλαγές υποδομής/ εξοπλισμού οικονομικά δυσβάσταχτες στη πλειονότητα των περιπτώσεων αλλά και να επενδύσει στην εκπαίδευση σύμφωνα με καθορισμένες από τον δικαιοπάροχο διαδικασίες.

Έστω ότι αποφασίζει λοιπόν να προχωρήσει στο κλείσιμο της επιχείρησης του και να εκταμιεύσει τα απαιτούμενα κεφαλαία, ώστε να επενδύσει στο άνοιγμα μιας νέας μονάδας με το σύστημα της δικαιόχρησης.

Ποια θα είναι όμως αυτή η εταιρία που θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην περιοχή του; Σήμερα, αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί μέσω Franchising πουλώντας την τεχνογνωσία τους και τα εμπορικά τους σήματα σε τρίτους, και άλλες κάνουν βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργούν όλες με την ίδια επιτυχία και ελάχιστες είναι αυτές που μπορούν με τη δύναμη του ονόματος τους και μόνο να φέρουν εγγυημένη κερδοφορία.

Ας μη ξεχνάμε, ότι το οικονομικό ρίσκο ανήκει κυρίως στον επιχειρηματία που θα επενδύσει στην αγορά ενός εμπορικού σήματος και όχι και στην εταιρία που το προμηθεύει η οποία σε κάθε περίπτωση θα εισπράττει δικαίωμα εισόδου και μηνιαία Royalties.

Μεγάλοι του κλάδου βέβαια είναι εξαιρετικά προσεκτικοί αναφορικά με την τοποθεσία που θα αναρτήσουν την επωνυμία τους και τον συνεργάτη που θα επιλέξουν αφού η όποια ζημία του Franchisee μεταφράζεται σε δυσφήμηση για το εμπορικό τους σήμα. Άλλοι όμως με όχι τόσο δοκιμασμένες ιδέες είναι λιγότερο επιλεκτικοί μιας και η ζημία του δικαιοδόχου έχει σαφώς μικρότερο αντίκτυπο στην περιορισμένης εμβέλειας φήμη και πελατεία τους.

Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης είναι σε ποιο βαθμό το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να «πουλήσει» σε μια ορισμένη περιοχή. Αν το μεταφράσουμε σε εθνική κλίμακα είδαμε ότι γνωστές επιχειρήσεις από το εξωτερικό ήρθαν στην Ελλάδα αγοράζοντας σημεία «φιλέτα» για την προβολή τους αλλά για τον ένα η άλλο λόγο αναγκάστηκαν σε πρόωρο κλείσιμο (Kenny Rogers, Wendy’s, κλπ).

Δυνατά εστιατόρια αμερικάνικου τύπου βλέποντας το συρρικνωμένο εισόδημα του Έλληνα περιόρισαν τις επεκτατικές τους βλέψεις και επικέντρωσαν τις δραστηριότητες τους σε περιοχές όπου το αγοραστικό κοινό παραμένει πιο δυνατό οικονομικά και δεν επεκτάθηκαν και σε «λαϊκότερες» συνοικίες.

Έτσι, η τοποθεσία, όπου θα ανοίξει η μονάδα, παρότι παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας, δεν είναι και ο μοναδικός. Ο συνδυασμός σωστού προϊόντος σε κατάλληλη τοποθεσία είναι η συνταγή πού καθορίζει το μέλλον.

Η εποχικότητα του προϊόντος είναι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί, ώστε να εγγυάται ζήτηση σε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι να βασίζεται η όλη επένδυση σε περιοδικές εξάρσεις λόγω τουριστικής κίνησης ή κλιματολογικών συνθηκών. Εποχικότητα μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει και σε ορισμένα είδη διατροφής που έγιναν «της μόδας» για μια χρονιά και μετά πέρασαν και πάλι στα αζήτητα.

Μια εταιρία εστίασης που αναπτύσσεται με τη μέθοδο του Franchising πρέπει να μπορεί έγκαιρα να αντιληφθεί τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και να προσαρμόσει ανάλογα τα προϊόντα της στις τάσεις της κάθε εποχής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αρνητική δημοσιότητα για το κοτόπουλο (λόγω μεταλλαγμένων τροφών) και το μοσχαρίσιο κρέας (νόσος τρελών αγελάδων).

Μεγάλες εταιρίες του κλάδου αναγκάστηκαν να εισάγουν διαφοροποιημένα μενού αλλά και να ξοδέψουν δυσβάστακτα ποσά σε διαφήμιση σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν. Επίσης, σε ορισμένες χρονικές περιόδους νηστείας εμπλουτίζουν το μενού με νηστίσιμα πιάτα στοχεύοντας σε περιορισμό των όποιων ζημιών τους σε αυτή τη χρονική περίοδο λόγω μειωμένης ζήτησης σε ορισμένα βασικά τους πιάτα.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών έχει συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν προβλήματα, και άλλες να έχουν ήδη οδηγηθεί σε κλείσιμο. Για να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες αυτές περιόρισαν τα λειτουργικά τους έξοδα με έμφαση στο εργατικό κόστος και το κόστος αγοράς πρώτων υλών. Αντίθετα, ορισμένες αύξησαν επιλεκτικά τη διαφημιστική τους δαπάνη.

Σκοπός των κινήσεων αυτών για όσες επεκτείνονται με τη μέθοδο του Franchising είναι και το να μετακυλήσουν αυτά τα οφέλη και στους κατά τόπους Franchisees ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να επιβιώσουν διατηρώντας την όποια κερδοφορία τους. Έτσι η ευελιξία που πρέπει να έχει η επιχείρηση στο να κατανοήσει τις τάσεις της αγοράς και σε περιόδους έντονου ανταγωνισμού η κρίσεως να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την επιλογή της η όχι από τον υποψήφιο συνεργάτη –επενδυτή – δικαιοδόχο.

Όλες οι παραπάνω παράμετροι αφού αξιολογηθούν μπορούν να βοηθήσουν τον (υποψήφιο) εστιάτορα / επιχειρηματία να καταλήξει στη σωστή απόφαση για το εάν είναι προτιμότερο για τον ίδιο να αναζητήσει την κερδοφορία αγοράζοντας ένα εμπορικό σήμα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης ή να προβεί σε αλλαγές στην επιχείρηση του όπως επανασχεδιασμό του μενού, της διαφημιστικής πρακτικής, της τιμολογιακής πολιτικής, του περιορισμού των λειτουργικών εξόδων κλπ.

Ο ρόλος των συμβούλων επιχειρήσεων και ειδικότερα όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο του Franchising είναι να βοηθήσουν τον επιχειρηματία στην επιλογή που ταιριάζει στο προφίλ του αλλά και στις απαιτήσεις του δικαιοδόχου εξετάζοντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους διεξοδικά και προτείνοντας το ιδανικό «πάντρεμα» μεταξύ του επιχειρηματία και του δικαιοπάροχου με στόχο το αμοιβαίο όφελος και κέρδος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166