ΑρχικήΟχήματαBMW R nineT Urban G/S

BMW R nineT Urban G/S

Το πρώτο BMW R 80 G/S ήταν μια μοτοσυκλέτα ορόσημο για τη BMW και για όλο τον μοτοσυκλετισμό. Όχι μόνο έπεισε τη BMW να εξακολουθήσει να παράγει μοτοσυκλέτες τη δεκαετία του ’80, αλλά και έφτιαξε μια κατηγορία που ακόμη εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στους δρόμους. Το πρώτο αυτό G/S (με την κάθετο ανάμεσα στα γράμματα) έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της μάρκας και γι’ αυτό του αξίζει ένας φόρος τιμής. Να λοιπόν αυτός ο φόρος τιμής στο «πρόσωπο» του BMW R NineT Urban G/S.

Τα έχουμε πει κι αλλού αλλά θα θυμίσω εδώ απλά ότι η τα BMW R NineT ξεκίνησαν ως ένα επετειακό μοντέλο για τα 90 χρόνια BMW το 2013 και τώρα πλέον είναι μια οικογένεια μοτοσυκλετών με 5 διαφορετικά μοντέλα, τόσο σε όψη όσο και σε εξοπλισμό και περιφερειακά, ενώ όλα έχουν δυνατότητα customizing. Ηταν τόσο επιτυχημένη ιδέα (και τόσο αναπάντεχη!) που έφτασε σχεδόν στην κορυφή των πωλήσεων της BMW μόλις πίσω από τα R 1200GS και την παραλλαγή του το R 1200 GSAdventure.

  • To μασκάκι είναι ξεκάθαρη αναφορά στο σχήμα του πρώτου R 80G/S. Και είναι και πολύ ωραίο.

Το BMW R NineT Urban G/S, είναι ένα ξεχωριστά όμορφο boxer αν ουσιαστικά είναι το ίδιο με το με το BMW R nineT Scrambler του2016 με μικρές διαφορές στην εμφάνιση που του δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Εχει τον ίδιο αερόψυκτο κινητήρα των 1170cc με προδιαγραφή Euro 4, τις ίδιες αναρτήσεις και τους ίδιους τροχούς (19in εμπρός και 17in πίσω). Από τις λεπτομέρειες που συγκινούν όσους θυμούνται το πρώτο R 80 G/S είναι τα μασκάκι γύρω από τον στρογγυλό προβολέα.

Αλλά και το ψηλό φτερό, παρά την όχι ψιλόλιγνη σιλουέτα της νέας μοτοσυκλέτας, έχει «κάτσει» καλά. Η εξάτμιση είναι επίσης διαφορετική και είναι μονή αντί για διπλή που έχει το Scrambler. Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι η κόκκινη σέλα που συνδυάζεται άριστα με το λευκό και μπλε χρώμα. Η ουρά της μοτοσυκλέτας είναι πολύ λιτή κι αυτό δίνει ανάλαφρη αίσθηση. Η μοτοσυκλέτα που οδηγήσαμε είχε επίσης ακτινωτές ζάντες με λάστιχα Metzeler Tourance Next (μπορείτε αν θέλετε να την παραγγείλετε με τα πιο εντουράδικα Karoo 3), θερμαινόμενα γκριπ και φλασάκια LED.

  • Η κόκκινη σέλα είναι όμορφη και τραβάει το βλέμμα, κουράζει όμως τον αναβάτη μετά από μια ώρα οδήγησης και δεν είναι πολύ φιλική για τον συνεπιβάτη.

BMW R nineT Urban G/S – Δοκιμή στο δρόμο

To BMW R nineT Urban G/S δίνει την αίσθηση εύκολης και φιλικής μοτοσυκλέτας με το που θα καθίσεις επάνω της. Το βάρος της στα 221kg είναι εύκολα διαχειρίσμο κυρίως λόγω του πολύ φαρδιού τιμονιού αλλά και του ύψους της σέλας που είναι στα 850mm – όχι ιδιαίτερο χαμηλό, καθώς του Scrambler είναι χαμηλότερο στα 820mm, αλλά στα μέτρα του περισσότερου κόσμου (μπορείς να το παραγγείλεις ακόμη χαμηλότερο πάντως).

Με του που θα καθίσεις στην κόκκινη επίπεδη με το λεπτό αφρώδες υλικό βλέπεις το στρογγυλό αναλογικό ταχύμετρο με την οθόνη στο εσωτερικό της με τα μεγάλα ψηφία στις ενδείξεις, που όμως είναι απλών προδιαγραφών χωρίς ένδειξη κατανάλωσης ή επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο. Γενικά αυτό το BMW δεν έχει την πολυπλοκότητα στα ηλεκτρονικά στην οποία μας έχει συνηθίσει η βαυαρική εταιρία. Εχει όμως ABS και traction control που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Μην αφήσετε το ψηλό φτερό να σας ξεγελάσει. Το BMW R nineT Urban G/S δεν έχει καμία σχέση με off road. Το τηλεσκοπικό πιρούνι με τις φούσκες και τα καλάμια διαμέτρου 43mm έχει διαδρομή μόνο 125mm και το αμορτισέρ πίσω 140mm, είναι δηλαδή καθαρά streetάδικες.

Και στο δρόμο είναι που δείχνει τον καταπληκτικό του χαρακτήρα. Ο boxer κινητήρας αυτός με τα 1170cc και τους 110hp στις 7.750rpm είναι ροπάτος και με ωραίο άπλωμα της δύναμής του από τις χαμηλές στροφές, σε συνδυασμό με μια άριστη τροφοδοσία που προσφέρει εξαιρετική απόκριση στο γκάζι. Εχει ζωντανές εκκινήσεις και γεμάτη αίσθηση, που τη διατηρεί και αφού μαζέψει χιλιόμετρα και κινείται με 120 – 150km/h με ευκολία και χωρίς κόπο. Η σχετικά αργή γεωμετρία του τού προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα και σίγουρα πάτημα ώστε να κινείται σβέλτα και με ζωντάνια.

Ο κινητήρας και το στήσιμο μπορούν να προσφέρουν και ξεκούραστο ταξίδι, η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα όμως δεν είναι τουριστικά στημένη. Η προστασία από τον αέρα είναι υποτυπώδης και η σέλα είναι επίπεδη και χαμηλή (κόβει λίγο και στους προσαγωγούς), δεύτερο άτομο κάθεται δύσκολα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μεταφορά πραγμάτων (σχάρα π.χ.). Είναι όμως απολαυστικό όταν βολτάρεις, τόσο επειδή ελίσσεται όμορφα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, όσο και για τον ωραίο ήχο που ακούς κάθε φορά που ανοίγεις το γκάζι. Εντύπωση μου έκανε η πολύ μαλακή και θετική συμπεριφορά του κιβωτίου των ταχυτήτων, χωρίς κλονκ όταν βάζεις πρώτη.

Αν πάτε τη βόλτα σας σε μια μέρα χωρίς αέρα θα μπορείτε να ταξιδεύετε με πάνω από 150km/h και θα δείτε και αν επιμείνετε και 200km/h στο ταχύμετρο. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας είναι πρώτα και κύρια βολτάδικος και γι΄αυτό θεωρώ απίθανο να τη βγάλεις έξω με παλιόκαιρο, όμως τα θερμαινόμενα γκριπ σίγουρα θα φανούν χρήσιμα στο κρύο.

Πολύ διασκεδαστικό είναι το BMW R nineT Urban G/S και στις στροφές, παρά τη σχετικά αργή του γεωμετρία (28,5 μοίρες γωνία κάστερ, 1527mm μεταξόνιο). Θέλεις λίγη δύναμη για να αλλάξει κατεύθυνση (κυρίως σε επάλληλες στροφές) λόγω και του τροχού 19in, όμως το φαρδύ τιμόνι βοηθάει πολύ, δίνοντας καλό μοχλό και η αίσθηση από το πιρούνι είναι αρκετά σφιχτή και με καλή πληροφορία.

Το αμορτισέρ μου φάνηκε μαλακότερο και με ελαφρώς γρήγορη επαναφορά, αυτό όμως δεν χαλάει τη διασκέδαση. Τα ελαστικά Metzeler Tourance Next έχουν πολλά αποθέματα πρόσφυσης και είναι σαφώς προτιμότερα για οδήγηση στο δρόμο σε σχέση με την εντουράδικη εναλλακτική τους (τα Karoo). Τα φρένα με τους δίσκους των 320mm με τις συμβατική στήριξης δαγκάνες και τα μεταλλικά σωληνάκια προσφέρουν πολύ καλό και δυνατό φρενάρισμα, αν και όχι τόσο ισχυρό όσο τα φρένα υψηλότερων προδιαγραφών σε άλλα μοντέλα της BMW. Τo ABS είναι αποτελεσματικό και το traction control θα φανεί σίγουρα χρήσιμο τις βροχερές ημέρες.

Δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να βάλεις το BMW R nineT Urban G/S στο χώμα μόνο και μόνο επειδή είναι φόρος τιμής στο πρώτο G/S, όμως παρόλα αυτά η μοτοσυκλέτα έχει τη δυνατότητα να διασχίσει χωματόδρομο με σχετική ευκολία. Αν απενεργοποιήσεις το traction control θα κάνει και ωραίες πάντες. Με τα ελαστικά με τακούνια θα έχει περισσότερα περιθώρια πρόσφυσης, αλλά μετά θα αρχίσουν να φτάνουν στα όριά τους οι αναρτήσεις και χωρίς ποδιά ο κινητήρας κινδυνεύει να σημαδευτεί από τις πέτρες- και είναι κρίμα. Το BMW R nineT Urban G/S είναι φόρος τιμής στο πρώτο adventure όμως δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες, μόνο η εμφάνισή του παραπέμπει σ’ αυτό.

Γιατί UrbanG/S; Γιατί είναι τόσο ωραίο

Ακόμη και η ίδια η BMW δημιούργησε μια αντίφαση στο όνομά της μοτοσυκλέτας όταν το ονόμασε «Urban G/S». Το Urban ταιριάζει στο χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας και το G/S στην εμφάνιση. Είναι πράγματι μια σπορτίβικη και ζωηρή μοτοσυκλέτα που θα σου φτιάξει τη διάθεση στην κίνησή σου μέσα στην πόλη και σίγουρα θα είναι ένας εξαιρετικός συνοδός στη βόλτα σου όταν πηγαίνεις να βρεις φίλους στα αγαπημένα σου στέκια. Δεν έχει την πρακτικότητα που μπορεί να προσφέρει μια adventure μοτοσυκλέτα και δεν γίνεται να του βάλεις βαλίτσα.

Είναι μια μοτοσυκλέτα για εκείνους που έχουν λύσει τα προβλήματα της μετακίνησής τους με άλλο τρόπο και αναζητούν μια μοτοσυκλέτα για τον ελεύθερο χρόνο τους. Και πράγματι είναι μια μοτοσυκλέτα στη γοητεία της οποίας δεν μπορείς να αντισταθείς εύκολα, ούτε όταν τη δεις, ούτε όταν την οδηγήσεις. Η τιμή του δεν είναι χαμηλή με απόλυτα νούμερα, άλλωστε ο αγοραστής του μάλλον δεν θα το αγοράσει για την τιμή του, όμως είναι από τα φτηνά της οικογένειας R nineT και αυτό του προσφέρει σαφές πλεονέκτημα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166