BMW X6 35i, ένας ασυγκράτητος και λυσσασμένος Ταύρος

BMW X6 35i, ένας ασυγκράτητος και λυσσασμένος Ταύρος

Άγρια κομψότητα

Δυναμικό, με έντονες καμπύλες, ελκυστικό! Κι όμως, το Χ6 δεν είναι ένα ακόμα πολυτελές 4×4 της βαυαρικής μάρκας, αλλά τοπ μόντελ που τραβάει τα βλέμματα απ’ όπου και αν περνάει. Μπράβο στους σχεδιαστές και στους τεχνικούς, όχι μόνο για την ασφάλεια ή την οδική συμπεριφορά που πέτυχαν, αλλά και για τη διαφορετικότητα στην εμφάνιση, έστω κι αν δεν είναι η πρώτη μάρκα που εφαρμόζει τέτοια σχεδίαση σε τετρακίνητο. Μέχρι τώρα πολλά SUV προέρχονται από κάποιο κλασικό επιβατικό. Το Χ6, όμως, είναι το δεύτερο επιβατικό με αμάξωμα σχεδόν κουπέ (4θυρο) που προέρχεται από αυτοκίνητο τύπου τζιπ, δηλαδή το Χ5. Από το οποίο μάλιστα διατηρεί το πάτωμα και όλα τα μηχανικά μέρη, μαζί με την 4κίνηση.

Με άλλα λόγια είναι γνήσιο δείγμα αυτού που οι Αμερικανοί ονομάζουν crossover, που μπορεί, δηλαδή, να πάει καλά και σε άσφαλτο αλλά και σε (βατό, έτσι) χωματόδρομο, άμμο, χιόνι κ.λπ. αν βέβαια τα πολλά (2.070) κιλά του δεν είναι πρόβλημα. Καθώς δε τα περισσότερα SUV χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σε άσφαλτο, έ, οι άνθρωποι της BMW έδωσαν στο Χ6 και ασφάλτινη όψη, σε σχέση με το Χ5.

Εμπρός, λοιπόν, είναι πιο εμφανής η συγγένεια μαζί του . Τα τονισμένα νεύρα στο καπό και η τεράστια μάσκα με τις δύο εισαγωγές αέρα, δίνουν πρόσθετο δυναμισμό. Κοιτώντας το από το πλάι, όμως, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για καινούργιας φιλοσοφίας αυτοκίνητο, τουλάχιστον για τα δεδομένα της BMW. Η έντονη κλίση της οροφής, η κυρτή ουρά και οι τεράστιοι θόλοι των τροχών παραπέμπουν σε κουπέ, ασυνήθιστα ψηλωμένο. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πίσω τμήμα, με τον ογκώδη προφυλακτήρα, τα μεγάλα φώτα, τον διαχύτη αέρα και τις διπλές απολήξεις της εξάτμισης.

Πολυτέλεια στο εσωτερικό του

Στο εσωτερικό του Χ6 βρίσκεσαι στο γνώριμο περιβάλλον του Χ5, όπου συνδυάζονται επιτυχημένα κομψότητα και πολυτέλεια. Η εργονομία είναι πολύ καλή και η άνεση επιπέδου first class με τον εξοπλισμό να παραπέμπει μάλλον σε αυτοκίνητο του James Bond: οι πόρτες σφραγίζουν μόνες τους, το πορτ μπαγκάζ το ίδιο, τα καθίσματα έχουν αμέτρητες ρυθμίσεις (για πόδια, μέση, κεφάλι, πλάτη, ακόμα και πλευρά) και το γνωστό πλέον iDrive να είναι παρόν, αν και χρειάζεται χρόνο για το συνηθίσεις (κάποιοι ανησυχούν διότι σου αποσπάει την προσοχή). Ελέγχει ραδιόφωνο, κλιματισμό και όλες αυτού του είδους τις λειτουργίες με τον ένα μόνο διακόπτη.

Οι θέσεις για ποτήρια και οι θήκες για μικρά και μεγάλα αντικείμενα ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό.

Στο πίσω κάθισμα χωράνε μόνο 2 άτομα, εξ αιτίας της κονσόλας που υπάρχει στη μέση. Η κυρτή και χαμηλή οροφή πίσω, μπορεί να ενοχλήσει επιβάτες άνω του 1.85μ. το πολύ μικρό δε πίσω τζάμι και η έλλειψη πλήρους ορατότητας από το κεντρικό καθρέπτη, κάνει αναγκαία την κάμερα οπισθοπορείας, ειδικά στο παρκάρισμα. Ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικός (570 λίτρα) με μεγάλο άνοιγμα, κάτω από το δάπεδο δε, υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος, για την τοποθέτηση μεσαίου μεγέθους αντικειμένων.

Απόλυτα επιθετικό

Ο 3λιτρος, 6κύλινδρος εν σειρά κινητήρας άμεσου ψεκασμού, χαρίζει εντυπωσιακές επιδόσεις, χάρη στα δύο τούρμπο και στη ροπή των 40,8 χγμ, που είναι διαθέσιμη από τις 1.300 σ.α.λ. μόλις. Το στοιχείο που κάνει, όμως, τον κινητήρα να ξεχωρίζει είναι η δύναμη χαμηλά και η γραμμική εμφάνιση των 306 ίππων. Με το θέμα «υστέρηση λόγω τούρμπο» ούτε κάν ασχολούμαστε.

Παρότι το βάρος του ξεπερνάει τα 2.000 κιλά, χρειάζεται για το 0-100 χμ/ώ μόλις 6″,7 (το ατμοσφαιρικό 3λιτρο Χ5 8″,1) η δε τελική του ταχύτητα είναι 240 χμ/ώ.

Ο ήχος του κινητήρα, σε… αναστατώνει με τη μοναδική χροιά του. Πατώντας το γκάζι, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να αφήσει τα παράθυρα ανοιχτά, να χαμηλώσει τη μουσική και να απολαύσει το κονσέρτο αυτό, ειδικά όταν… ξεσαλώνει από τις 4.500 σ.α.λ. και πάνω.

Το αυτόματο κιβώτιο των 6 σχέσεων ξεχωρίζει εκτός από τον εντυπωσιακό σε σχεδίαση επιλογέα και τη λειτουργία του, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορες αλλαγές. Στη θέση D λειτουργεί ως κλασικό αυτόματο ενώ στη θέση Sport οι αλλαγές γίνονται στον κόφτη για καλύτερες επιδόσεις. Στα κατεβάσματα, συγχρονίζει αυτόματα τις στροφές, προσφέροντας σχεδόν τέλειες αλλαγές. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής των σχέσεων από το τιμόνι, μέσω των μικρών λεβιέδων.

Στον αυτοκινητόδρομο καταπίνει με απίστευτη ευκολία τα χιλιόμετρα, με την ποιότητα κύλισης να βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο για το είδος του. Ακόμα και σε πολύ υψηλή ταχύτητα, αποπνέει αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας, γεγονός στο οποίο συμβάλλει τόσο το στιβαρό πλαίσιο όσο και η εξελιγμένη ανάρτηση, με ηλεκτρονικό έλεγχο της απόσβεσης των αμορτισέρ και της σκληρότητας των αντιστρεπτικών ράβδων.

Η 4κίνηση (xDrive την ονομάζουν στην BMW) βοηθάει και στο στεγνό με το πίσω (μπλοκέ) διαφορικό του συστήματος Dynamic Performance Control.

Σε δρόμο με στροφές, παρά τον όγκο και το βάρος του συμπεριφέρεται –χωρίς υπερβολές– σαν GTI, με το Adaptive Drive στην ένδειξη sport (το κουμπί δίπλα στο μοχλό ταχυτήτων) να εξαφανίζει την όποια κλίση του αμαξώματος, για καλύτερο κράτημα.

Ακόμα και με απενεργοποιημένο το DPC, τη φουρκέτα να ζυγώνει και το βράχο απέναντι να έρχεται όλο και πιο κοντά σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις τη σωστή γραμμή, να στρίψεις εκεί που θες το απίστευτο σε αίσθηση τιμόνι και να κρατήσεις κολλημένο στο γκάζι το πόδι.

Η σταθερότητα και η ακρίβεια είναι τόσο εντυπωσιακή που σε εκνευρίζει από ένα σημείο και μετά, παραμένοντας ακλόνητο και σταθερό. Σε περίπτωση που, τελικά, καταφέρεις να υποστρέψεις το «θηρίο», καταλαβαίνεις τη δουλειά του DPC και το πόσο βοηθάει σε περιπτώσεις ακραίας πίεσης.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει και το xDrive, άν οι αισθητήρες αναγνωρίσουν τάση εκτροπής του Χ6 σε ολισθηρό οδόστρωμα, οπότε το σύστημα αποκρίνεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Μεταβάλλει δηλαδή την κατανομή της ροπή στον εμπρός και τον πίσω άξονα, αντιμετωπίζοντας έτσι την υπερστροφή ή την υποστροφή εξαρχής. Η ανάρτηση έχει, γενικότερα, σφιχτή αίσθηση, φιλτράροντας ικανοποιητικά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ωστόσο μπορεί να ενοχλήσει σε πολύ κακοφτιαγμένους δρόμους, κάτι το οποίο οφείλεται και στα τεράστια ελαστικά, διαστάσεων… 315/35/R20, που φορούσε το αυτοκίνητο της δοκιμής. Για όσους θέλουν να κινηθούν εκτός δρόμου ας ξέρουν ότι το Χ6 με 21,1 εκ από το έδαφος δεν προορίζεται για πολύ δυναμικές εξορμήσεις στη φύση. Οσο για την κατανάλωση, δύσκολα μπορεί να πέσει κάτω από 18 λ/100 χμ, τιμή που μπορεί να είναι λογική για τόσο βαρύ 4×4, αλλά που δεν περνάει απαρατήρητη στην εποχή που βρισκόμαστε με τις τόσες περιβαλλοντικές ανακατατάξεις.

Αξίζει τα λεφτά του;

Το νέο X6 xDrive 35i είναι γεγονός ότι μας εντυπωσίασε, τόσο με την διαφορετικότητα στην εμφάνιση, όσο και με την οδική συμπεριφορά και το στήσιμό του. Για πολυτέλεια, άνεση, εργονομία και κομψότητα δεν χρειάζεται να γράψουμε τίποτα περισσότερο. Ρίξτε του μια ματιά από κοντά και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Η τιμή όμως των 79.800 ευρώ ίσως δημιουργήσει απορίες. Αν τη δείτε με βάση τη μοναδικότητα (και… προκλητικότητα) του Χ6 τότε στην BMW μπορούν να βάλουν όποια τιμή θέλουν. Είναι σεβαστό. Αν όμως η μοναδικότητα δεν απασχολεί τόσο, κι αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι το Χ6 φτιάχνεται στις ΗΠΑ (και το Χ5) με το χαμηλό, γενικά, εργατικό κόστος αλλά και την πολύ χαμηλή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, έ, τότε το ξανασκέφτεσαι. Αν όμως στο Χ6 δεν σε πάει η καρδιά σου, μην περιμένεις ποτέ να σε πάει η λογική!

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 6κύλινδρος 24βάλβιδος, 2 τούρμπο, 2.979 κ.εκ.
 • ΙΣΧΥΣ 306 ίπποι/ 5.800 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ 40,8 χγμ/ 1.300-5.000 σ.α.λ.
 • ΚΙΝΗΣΗ Μόνιμη 4κίνηση
 • ΚΙΒΩΤΙΟ αυτόματο 6 σχέσεων
 • ΦΡΕΝΑ αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός/ πίσω
 • ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ 6″,7 δλ. (0-100 χμ/ώ.)
 • ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 240 χμ/ώ.
 • ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (δοκιμής) 18-22 λ/100 χλμ.
 • ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 262 γρ/χμ
 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 4.877 x 1.983 x 1.690 χλστ.
 • ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 570 λίτρα
 • ΒΑΡΟΣ 2.070 κιλά
 • ΤΙΜΗ από 79.800 €

Μας άρεσε

 • Οδική συμπεριφορά
 • Εμφάνιση
 • Κινητήρας
 • Κιβώτιο ταχυτήτων

Δεν μας άρεσε

 • Τιμη
 • Κατανάλωση
 • Χώρος πίσω
 • Ορατότητα πίσω